Dal je velika razlika izmedju zadnjeg mjenjaca ovog bicikla sta sam linko(acera) i recimo deore lx koji je na mome?
Ja to mogu usporedit samo sa peveciklom od starog koji sam prije vozio i sad mi se ovaj cini da bas lijepo i njezno prebacuje brzine!Cak nekako njezno rekao bi....
Inace nemam pojma kakva je razlika medju tim shimano klasama....dali je to toliko primjetno?
Ovo što si naveo je nebo i zemlja. Makar Deore LX se više ne proizvodi par godina, zamijenio ga je SLX.
Acera je nekakva minimalna klasa, iako postoje manje, no o njima ne vrijedi raspravljati, Acera je za nekakvu normalnu vožnju, dakle ne za nekakav ozbiljni brdski biciklizam, što ne znači da neće izdržati izlet na sljeme ili neko brdo, daleko od toga, dok je SLX (bivši Deore LX) već oprema za zahtjevnijeg amatera. Inače te klase nisu samo mjenjači, već cijeli paketi opreme za bicikl (mjenjači, ručice mjenjača, nabe, kočnice, lanci, kazete(zadnji zupčanik), pogoni, obruči kotača), Mjenjač je na biciklima najmanje bitna stvar, a dosta ljudi gleda bicikle prema mjenjačima što nema puno smisla jer zna se desit da se na loše bicikle stave dobri mjenjači i obrnuto.
Klase rangirane bi bile od najmanje prema najboljoj: Altus, Acera, Alivio, Deore, SLX, Deore XT, XTR. Postoje i još neke podskupine poput Shimano Saint i ZEE, no to je nepotrebno spominjati jer je to specijalizirana oprema za određene vrste biciklizma, a ova zadnja XTR klasa je za profesionalni biciklizam.. Dakle ovo su klase za MTB bicikle, za cestovnjake postoje drugačije poput Tiagra, Sora, Ultegra itd.