Srpanj 27, 2025, 09:44:35 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pajčolanki popucale peraje !  (Posjeta: 987 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Frenki

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 25
Pajčolanki popucale peraje !
« u: Ožujak 18, 2013, 14:32:01 poslijepodne »
Ko što većina vas zna , imam pajčolanku koja je imala probleme s probavom. Sad je sve prošlo , ali eto ti danas drugi problem ! Ujutro me drapila neka viroza i sad kašlem i curi mi nos da je to nenormalno. Kad sam se digo, nekak sam se dovuko do akvarija da nahranim ribeka. Primjetio sam da joj je jadan kraj peraje nekak ko rascijepan, ko da je puko. Odem ja doktoru. kad se vratim skužim da joj je popucalo 4 kraja repne peraje ! Odmah se sjetim kad sam imo ribe pa su dobile itch i kad su im popucale peraje ! Šta da sad radim ? Nemam karantenski akvarij , a starci kažu da joj nije niš, da će joj proć (ja mislim da im se neda do zagreba). Imam neki lijek TETRA GOLD-MED, al me to strah stavit unutra jer su unutra puževi i jer sam stavljo unutra FFM kad sam jučer mjeno voodu ! Dobro, imam neki osmerokutni od NEZNAM KOLKO LITARA, što je još jedan problem. Mislio sam stavit puževe unutra, ali taj AKVARČIĆ nema filter! KAJ DA RADIM !
Oprostite što je tekst pre dugačak, moram to opsežno opisat.

P.S. Jučer sam malo premještavo kamene u akvariju, moro sam čistit jer je bilo previše alga. Nemam prave biljke !

Beskrajno vam hvala na odgovoru !

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: Pajčolanki popucale peraje !
« Odgovori #1 u: Ožujak 18, 2013, 14:52:23 poslijepodne »
tetra gold med je ..... ajmo reć, slab lijek!

ako je peraja se rascvala znači da nešto nije OK s vodom (nitrati i nitriti) ali može biti i posljedica prethodne bolesti kao sekundarna infekcija

izdvoji je u taj mali akvarij, stavi nutra pumpu za zrak (to će zamijeniti filter) i pokušaj joj nabaviti lijek Sera Bactopur - ide 1 kap na 1 l vode (to ćeš izmjeriti kad budeš sipao vodu u
tak mali akvarij, litru-po-litru) svaki drugi dan, a u onaj dan kad ne daješ lijek, promijeniš 30 % vode s odstajalom vodom
liječenje u pravilu traje 7 - 10 dana i bude sve u redu

no, moraš srediti vodu u glavnom tanku svakako!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Ožujak 18, 2013, 15:14:19 poslijepodne »
Ako su peraje samo ispucale ne treba liječiti ribu već napraviti slijedeće:

promijeniti 35% vode i usuti duplu dozu Easy Life FFM-a i 1 čajnu žličicu kuhinjske soli
slijedeći dan usuti duplu dozu vitamina (JBL Atvitol ili Sera Fishtamin)

peraje će se same obnoviti ako radiš redovite tjedne pšromjene vode uz usisavanje podloge.

Offline Frenki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 25
« Odgovori #3 u: Ožujak 21, 2013, 13:13:25 poslijepodne »
Evo ga ! Npravio jučer kako je Plavi rekao ! Jer treba to ponavljat ?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Ožujak 21, 2013, 13:28:10 poslijepodne »
Treba se akvarijsku vodu održavati čistom a to znaći svakih 7 dana promijeniti cca 30 do 35% vode uz detaljno usisavanje podloge i uliti propisanu dozu FFM-a a slijedeći dan propisanu dozu vitamina a ribe hraniti umjereno.