UPITNIK:
AKVARIJ:
- dimenzije/litraža, 54
- temperatura, 25
- parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH ne mjerim
- vrijeme od pokretanja akvarija, mjesec dana
- kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice, tri tjedna
- koliko često i koliko mijenjate vode svaki tjedan
- da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija da
FILTER:
- model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) aqua szut super mini 360
- način i periodi čišćenja filter materijala u akvarijskoj vodi
- što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) spužva
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? magrovo drvo, loza ( obrađena u vodi prije 6 mjeseci) nema sluzi
- grijač da
- pumpa za zrak da
- CO2 sustav – kakav ne
- koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) ništa
STANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka guppy manje od 10 komada, ancitrus, dva manja cory-a i tri druge vrste isto corya, ramshorn puževi, par kozica
- starost ribica mlade su sve
- ima li potencijalnih „terorista“ ne koliko znam
- hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) sera vipan dva puta dnevno
BILJE I HRANJIVA PODLOGA
- da li vam trunu (propadaju) neke biljke svako toliko
- da li imate alge i koje (obavezno napomenuti ako imate Cijano bakteriju) ne
- da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi ne
- od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi šljunak a sloj je cca 4 cm
- da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu ništa
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) i biljke i ribice
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) na početku je bilo zamućeno, sada nakon promjene vode ne
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma
- promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... propadanje repova guppya, nekada točkice na tijelu, nekada preko noči iskrsne ribica prekrivenog oka sa bijelim nečim
- da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) jedu
- kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) izmet normalan
- kad su se simptomi prvi puta uočili par tjedana
- pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima par puta, tetra general tonic al bez nekog napretka
- koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? bolesno je zasada jedan mužjak al bačeno ih je cca 8 kao prevencija , jučer zamijenjena voda
- stanje ostalih stanovnika ostali su svi ok ništa nije vidljivo na njima
Ne znam kako nastaviti liječenje dalje. Ostale ribice su super, ništa nije vidljivo po njima a skupa su od početka. problem je samo sa gupijima. nisu iz pet centra il sl.
Čisto da nadodam da sam nekada početkom devedesetih isto imao akvarij sa gupijima tako da "rad" sa njima i oko njih mi je poznat i mogu reči da ove danas su samo sjena onih od nekada.