Pozdrav
Za početak početnik sam, i započeo sam akvarističku karijeru sa Aqua Szut 60L, kao i većina početnika, koliko sam mogao primijetit ovdje na forumu. I naravno napravio klasičnu grešku koju 90% početnika radi ovdje, isprao pijesak, nasipao vodu, unutra tekućinu za pripremu vode, i nakon 24 sata stavio ribice. Većina ih je preživjela, 3 nisu nažalost, pa na dalje da ne spominjem pranje filtera sa vodom iz pipe detaljno, pa nakon napada neke zelene alge pražnjenje kompletnog akvarija i ribanje svega u njemu, pa se ponovno pojavljivala zelena alga dok nisam dobio savjet u Pet centru da ne držim svjetlo cijeli dan upaljeno preko 16 sati. I onda sam konačno naletio na ovu stranicu i pročitao priručnik za početnike i brdo postova na forumu i shvatio kakve sam neugodnosti pripremio ribicama.
Za sada žive sretno u 60 litarskom Aqua Szut, sa originalnim grijačem od 50W, sa osvjetljenjem koje se dobiva sa akvarijem, i Duetto TJ100 filterom, sa spužvama dvije gustoće i aktivnim ugljenom. Od riba u njemu se nalaze 1x skalar, 2x udovice, 2x moli (čini mi se da jesu to te), 6x neonke i 2x oklopni somić (nadam se da se i on tako zove:))(sada sam skontao da je to corydoras) I ima slika u prilogu da vidite to malo.
E sada ide onda bitna stvar…
Skalaru je taj akvarij mali, a i ja sam se navukao na akvarije, i sada je u planu u 9. Mjesecu Juwel rio 300 od 350litara, i sa njime početi sve kako bog zapovijeda, od podloge za biljke, cikliranja vode i poštovanja svih stvari napisanih u vodiču za početnike.
E sada pitanje, što staviti unutra, koliko i kakvog bilja, dali co2 ili ne, dali je rasvjeta na njemu dovoljna ili je treba pojačavati obzirom da bi bio srednje zasađen biljkama, koje ribice, kako njih upariti 2-3 vrste da žive u skladu. Gdje ih nabaviti obzirom da ponuda u Pet centru u Puli je bogu za plakati… više mrtvih pliva po tankovima nego živih, sve nekako jadno izgledaju… dali je bed ribice kupiti u Zagrebu i dovesti ih u Pulu, i tako razna pitanja koja me muče.
Pa bih Vas nakon ovakvog uvoda molio za neke pametne savjete i naputke da ne napravim neke velike greške na početku, i da krenem u nabavku svega toga pripremljen i spreman…
Hvala vam