Srpanj 22, 2025, 21:43:23 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Novi sa 60L na 350L Help  (Posjeta: 3370 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Thomas87

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 37
Novi sa 60L na 350L Help
« u: Veljača 17, 2013, 17:13:45 poslijepodne »
Pozdrav
Za početak početnik sam, i započeo sam akvarističku karijeru sa Aqua Szut 60L, kao i većina početnika, koliko sam mogao primijetit ovdje na forumu. I naravno napravio klasičnu grešku koju 90% početnika radi ovdje, isprao pijesak, nasipao vodu, unutra tekućinu za pripremu vode, i nakon 24 sata stavio ribice. Većina ih je preživjela, 3 nisu nažalost, pa na dalje da ne spominjem pranje filtera sa vodom iz pipe detaljno, pa nakon napada neke zelene alge pražnjenje kompletnog akvarija i ribanje svega u njemu, pa se ponovno pojavljivala zelena alga dok nisam dobio savjet u Pet centru da ne držim svjetlo cijeli dan upaljeno preko 16 sati. I onda sam konačno naletio na ovu stranicu i pročitao priručnik za početnike i brdo postova na forumu i shvatio kakve sam neugodnosti pripremio ribicama.
Za sada žive sretno u 60 litarskom Aqua Szut, sa originalnim grijačem od 50W, sa osvjetljenjem koje se dobiva sa akvarijem, i Duetto TJ100 filterom, sa spužvama dvije gustoće i aktivnim ugljenom. Od riba u njemu se nalaze 1x skalar, 2x udovice, 2x moli (čini mi se da jesu to te), 6x neonke i 2x oklopni somić (nadam se da se i on tako zove:))(sada sam skontao da je to corydoras) I ima slika u prilogu da vidite to malo.

E sada ide onda bitna stvar…
Skalaru je taj akvarij mali, a i ja sam se navukao na akvarije, i sada je u planu u 9. Mjesecu Juwel rio 300 od 350litara, i sa njime početi sve kako bog zapovijeda, od podloge za biljke, cikliranja vode i poštovanja svih stvari napisanih u vodiču za početnike.
E sada pitanje, što staviti unutra, koliko i kakvog bilja, dali co2 ili ne, dali je rasvjeta na njemu dovoljna ili je treba pojačavati obzirom da bi bio srednje zasađen biljkama, koje ribice, kako njih upariti 2-3 vrste da žive u skladu. Gdje ih nabaviti obzirom da ponuda u Pet centru u Puli je bogu za plakati… više mrtvih pliva po tankovima nego živih, sve nekako jadno izgledaju… dali je bed ribice kupiti u Zagrebu i dovesti ih u Pulu, i tako razna pitanja koja me muče.

Pa bih Vas nakon ovakvog uvoda molio za neke pametne savjete i naputke da ne napravim neke velike greške na početku, i da krenem u nabavku svega toga pripremljen i spreman…

Hvala vam :)
« Zadnja izmjena: Veljača 17, 2013, 18:16:57 poslijepodne od Thomas87 »

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
Odg: Novi sa 60L na 350L Help
« Odgovori #1 u: Veljača 17, 2013, 18:47:21 poslijepodne »
Prvu stvar koju vec sad mozes napraviti je bacit iz ovog akvarija kičaste neprirodne umjetne predmete.
Drugo kupi nezahtjevno brzorastuce bilje. Tipa rogolist, rotala, valisneria, egeria. Poslje lako prebacis u veci akvarij, a dobit ces osjecaj za bilje i sta ti je ciniti. Sigurno u PC imas za kupiti emerznog bilja (staklenke)

Offline Karla

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 64
« Odgovori #2 u: Veljača 17, 2013, 18:51:31 poslijepodne »
moj savjet ti je da prvo potražiš akvariste iz Pule i u razgovoru sa njima doći ćeš do svih potrebnih informacija iz prve ruke ako se ne varam biti će i neko okupljanje ovih dana

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
« Odgovori #3 u: Veljača 17, 2013, 19:12:00 poslijepodne »
lijepi pozdrav i...dobrodosao na forum....
Da..Pula je bogu iza nogu sto se akvaristike tice...no, tu smo da pomognemo :)
Druzenje....da..imamo 'redovna' druzenja u Puli..i...mozda stvarno brzo organiziramo jedno...pa ces dobiti puno informacija direktno...no, svakako..jaaaaako puno zanimljivih i korisnih informacija naci ces i na portalu i forumu....
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline Karla

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 64
« Odgovori #4 u: Veljača 17, 2013, 21:01:54 poslijepodne »
lijepi pozdrav i...dobrodosao na forum....
Da..Pula je bogu iza nogu sto se akvaristike tice...no, tu smo da pomognemo :)
Druzenje....da..imamo 'redovna' druzenja u Puli..i...mozda stvarno brzo organiziramo jedno...pa ces dobiti puno informacija direktno...no, svakako..jaaaaako puno zanimljivih i korisnih informacija naci ces i na portalu i forumu....
:klap: :P

Offline Thomas87

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Veljača 18, 2013, 17:25:16 poslijepodne »
Prvu stvar koju vec sad mozes napraviti je bacit iz ovog akvarija kičaste neprirodne umjetne predmete.
Drugo kupi nezahtjevno brzorastuce bilje. Tipa rogolist, rotala, valisneria, egeria. Poslje lako prebacis u veci akvarij, a dobit ces osjecaj za bilje i sta ti je ciniti. Sigurno u PC imas za kupiti emerznog bilja (staklenke)
Ok, ukusi su razlićiti... a kamen je pravi, kupljen u pet centru:)

Dajte mi recite, nije mi nitko ništa konkretno odgovorio, dali je bed dofurati ribice iz zagreba u pule cca 2 i pol sata vožnje, ili iz rijeke, trsta.?
Gdje su najpovoljniji takvi akvariji te veličine, za sada sam ga samo u rijeci vidio u pet centru 5200kn...

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • vecio mona
« Odgovori #6 u: Veljača 18, 2013, 17:30:14 poslijepodne »
ok....putovanje ribica nije nikakav problem....dovoljno je da su u 'toplome'.....evo meni iz osijeka stigle 9 sati voznje u busu...bez problema....
akvariji gotovi su poprilicno skupi....mozda se vise isplati naruciti samo zaljepljeno staklo...pa, rasvjetu...pomalo....neznam sto bi rekao...
Evo...aquashop...sponzor na forum(ima svoj podforum) nudi akvarije...pogledaj malo...izracunaj siii....mislim da bi kod njih nasao i hang on rasvjete....
pula

Offline Piranhaa

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 35
  • Glupost je neuništiva...!
« Odgovori #7 u: Veljača 18, 2013, 17:32:50 poslijepodne »
Dobro dosao.... :) :)
Tih dana bila si najlepsa na svjetu... I sada si...samo nema ko da primeti...

Offline sasa67

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 58
« Odgovori #8 u: Veljača 18, 2013, 17:40:55 poslijepodne »
najispaltivije je napraviti sam akvarij ako nisi vičan daš staklaru mjere i zamoliš da ga sastavi. Rasvjetu imaš ovdje na forumu par zgodnih postova pa si pogledaj malo,a putovanje ribicama nije problem s busom autom ali poštom da!
U rijeci nije tako loš izbor riba ali kod privatnika,a pc nebih spominjao!
Dobro nam došao i nađi si ljude iz pule ima ih!
Koliko toga se može naučiti samo gledajući akvarij , nemjerljivo puno!

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #9 u: Veljača 18, 2013, 17:41:27 poslijepodne »
nije nikakav bed. moraš samo naglasiti da ribice idu na put. ako se pravilno spakiraju mogu putovati i puno puno duže ali ovisi od dučana da li ima opremu za to.
a drugo...početnik koji bi sa 70l skočio na 300l... -? I to biljni akvarij ako sam dobro shvatio, znaš li što znači 300l? jesi li svjestan posla tj potrošenog vremena i troškova? tjedno trebaš izmijeniti 100l vode, podrezivati, presađivati, čistiti. Mogao bi nakon par mjeseci shvatiti da nisi za to i izgubiti dosta novaca.
S tom rasvjetom možeš svaku uspješno uzgajati svaku biljku pod uvjetom da imaš CO2 na bocu. Veliki vanjski filter je isto tako poželjan kao i kvalitetna podloga jer si ne možeš dozvoliti da nakon par mjeseci vadiš sve van - u 300l je to posao od par dana.

Offline malimaks

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #10 u: Veljača 18, 2013, 17:46:47 poslijepodne »
definitivno ti se ne isplati kupovati originalni u ducanu, jedino tu na forumu ako netko prodaje, a kako ti je kolega Delbi rekao pitaj u aquaterri.
Sto se tice ostalih stvari sve ovisi sto zelis. Ako zelis bilje, pogotovo zahtjevno onda  co2 moras imati, onda ti to povlaci i kvalitetnu podlogu, gnojenje makro mikro, rasvjeta itd..
Ako zelis neko nezahtjevno bilje onda ti je puno jednostavnije po pitanju svega.

Offline Thomas87

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Veljača 18, 2013, 19:37:53 poslijepodne »
Ma nebi biljni akvarij niti co2 za pocetak. Ove sta su gore nabrojane kao nezahtjevne su mi ok i lijepe, tako da bi neka kombinacija id tih biljaka se dala lijepo sloziti.
E sad nebih bas da mi staklari majstore po akvariju, najradje bi ja njega oriđiđi novoga, na jedno žestoko postolje smjestio u kojem bi bila sva aparatura. Naravno to bih dao izraditi na mjeru i dobro ga ojačati s obzirom na kilažu na njemu.
E a koja je caka sa tim vanjskim filterom? Sta onda ovaj unutarnji ugradjeni ide van funkcije? Kakav je taj ugradjeni u juwel rio300? Dovoljan za filtraciju ili ne?
Sorry ako davim, al stvarno bi volio sve aspekte razmotriti i poslusati savjete. Zato sam si i dao rok da ga nesmijem kupiti prije 9.mjeseca.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline malimaks

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 18, 2013, 19:51:21 poslijepodne »
nije ti original nista bolji od ovih sto rade firme tipa aquaterra itd... i originale lijepe ljudi   :)
vanjski filter ima i prednosti i mane.
prednosti su, bolja filtracija i ne nagrdjuju i zauzimaju prostor u tanku, lakse ciscenje itd....
mana, ako nes ode - poplava
ako uzmes vanjski onda logicno da maknes unutarnji, ali nije obavezno  :)

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #13 u: Veljača 18, 2013, 20:57:29 poslijepodne »
nije ti original nista bolji od ovih sto rade firme tipa aquaterra itd... i originale lijepe ljudi   :)

slažem se da aquaterrin akvarij nije ništa lošiji ali ako se uzme sa rasvjetom i poklopcem neće baš puno uštedjeti.

unutarnji filter je kako pitaš -  dovoljan ali ne i odličan. kako za što.

Offline elvis

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Veljača 18, 2013, 21:38:32 poslijepodne »
Mislim da ti je najbolje da skokneš do Kopra ako ti nije frka, imaš dva dučana, Zootic i Mr. Pet, odlični su, imaš svašta u njima. Ja već dosta dugo tamo kupujem i zadovoljan sam, pagotovo šta se tiče biljaka.

Offline Ivica07

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #15 u: Veljača 19, 2013, 13:26:27 poslijepodne »
Evo da te prvo pozdavim i pozelim puno lijepih trenutaka u novom hobiju... Malo citam tvoje i tude postove pa da ti kazem ja sam isto pocetnik i naravno krenuo sa 112l akvarijem, mislim da pocetnici kao ja ( u ovome hobiju sam malo preko  god) ne ide bas na tu litrazu... Moje je misljenje do nekih 150-200 l da pohvatas neke konce u akvaristici... Vidjet ces da nije sve tako lako kako pise na papiru i kako ti drugi akvaristi govore(u ovom slucaju govorim a iskusnije) jer oni ipak to imaju u malo prstu... Ja planiram za koju god prec na 400l pa sam polako poceo trazit sta mi se najvise isplati... Akvatera definitivno.. O ribicama toplo ti preporcam od forumasa u blizini a ne ko ja kupim u centru 10ak ribica i 1 prezivi... Ako sta trebas slobodno pitaj ija samprosao tvoju put a i svi prije nas...

Offline malimaks

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Veljača 19, 2013, 15:54:03 poslijepodne »
sto se ribica tice nije problem da ti netko posalje ribice iz Zg ili cak dalje. Ako je dobro upakirano nemoze im nista biti, a vjeruj mi da su ribice kupljene od clanova foruma u pravilu u puno boljem stanju, bez parazita itd..

Offline Thomas87

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Veljača 19, 2013, 17:49:48 poslijepodne »
sto se ribica tice nije problem da ti netko posalje ribice iz Zg ili cak dalje. Ako je dobro upakirano nemoze im nista biti, a vjeruj mi da su ribice kupljene od clanova foruma u pravilu u puno boljem stanju, bez parazita itd..

Vjerujem u to, jer ove u puli a i u rijeci u pet centru su očaj... teški očaj. Onda budem ja to nabavljal od forumaša.. najsigurnije i bez rizika...

Offline Piranhaa

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Veljača 20, 2013, 14:18:38 poslijepodne »
A da bacis pogled kod krese na verudi porat...? Cak i ako nema trenutno ribe koje bi ti zelio, nabavit ce....  ima i bilje... i svasta nesto....

Offline Thomas87

• Novi član
  • *
« Odgovori #19 u: Veljača 20, 2013, 15:34:14 poslijepodne »
Kreso na verudi porat?! Neznam za njega. Daj mi malo detalja, di je i tako to?! Sta ima bas trgovinu? Ja sam znam za pet shop, pipi na trznici i nekad je bio onaj na medulinskoj.

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • vecio mona
« Odgovori #20 u: Veljača 20, 2013, 15:35:43 poslijepodne »
Kreso na verudi porat?! Neznam za njega. Daj mi malo detalja, di je i tako to?! Sta ima bas trgovinu? Ja sam znam za pet shop, pipi na trznici i nekad je bio onaj na medulinskoj.

098 912 14 66
Nema ducana...radi u garazi....zoves ga na telefon, dogovoris dolazak i...to je to :)
pula

Offline elvis

• Novi član
  • *
« Odgovori #21 u: Veljača 20, 2013, 16:15:02 poslijepodne »
Kreso je ok. Ja sam kod njega uzo akvarij od 450l prije cetiri godine i nema greske. :up:

Offline Piranhaa

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Veljača 20, 2013, 16:40:29 poslijepodne »
Ja sam danaa bila kod njega po piranhu jos jednu i bas ima svasta nesto...ako ne znas di je, ja te odvedem...   :)

Offline Thomas87

• Novi član
  • *
« Odgovori #23 u: Veljača 20, 2013, 17:23:48 poslijepodne »
Ja sam danaa bila kod njega po piranhu jos jednu i bas ima svasta nesto...ako ne znas di je, ja te odvedem...   :)

:) hvala na ponudi. trenutno skupljam informacije i kontakte, pa krajem 8. početkom 9. mjeseca krečem u akciju sa nabavom i aktiviranjem.

Offline Piranhaa

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Veljača 20, 2013, 18:32:41 poslijepodne »
Do tada, mozda u puli "nikne" zoo shop na kojem ce nam i zagreb zavidjet....  :D