Kolovoz 03, 2025, 12:21:44 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomoć-mrijest Colisa  (Posjeta: 11909 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline MarkoZG

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Odg: Pomoć-mrijest Colisa
« Odgovori #75 u: Veljača 28, 2013, 19:05:19 poslijepodne »
Kada uočiš malce onda ti oni već pomalo plivaju i ne bježe nikam, bar moji nisu, kao niti sada. I ja mislim da gnijezdo definitivno nije za premještaj jer će se sve raspasti. A i to kaj veli tom82, colise ce se stvarno brzo mrijestiti- nakon što sam mužjaka stavila u glavni akvarij nije prošlo 3 dana i već radi gnijezdo.

evo uhvatio sam ih kako bacaju jaja u gnjezdo, tri puta sam ih vidio kako ikra leti po vodi ispod gnjezda....ocigledno su sad jaja tek u gnjezdu, danas mi je bila prva bracna noc.  :klap:

ono sto citam za 4 dana ce mali pocet plivat izvan gnjezda, nek mi netko da savjet, dali recimo 4 dan ili tako nesto, jednostavno njezno prebacim gnjezdo sa kanticom u drugi akvarij....ili ono sto mogu napravit je kupiti kotilicu koja je plasticna i lagano obujmiti gnjezdo negdje 3-4 dan i onda kad se ozlegu ih prebaciti zive.

Offline tom82

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: sisak
« Odgovori #76 u: Veljača 28, 2013, 21:22:30 poslijepodne »
čemu komplicirati stvar sa prebacivanjem gnjezda?!
.Ako želiš mrijestiti colise onda se prebacuje(odvaja)  prvo ženka ,a za koji dan mužjak.. Gnijezdo se ne prebacuje jer će se raspasti. 
Probaj napraviti test, pljuni u vodu ,a onda sa kanticom probaj tu pljuvačku  nježno prebaciti u drugu posudu.. ako se ne raspadne znači da možeš i gnijezdo prebacit  :D   :D  Šalim se malo,al to ti je otprilike to.
Kolika ti je temperatura u akvariju o tome ti ovisi za koliko će dana malci se izleći i proplivati.  Sad si računaj,ako je 25-6 stupnjeva onda će recimo za 4-5 dana,ako je 28-29 onda za 2-3 dana.
tom82

Offline MarkoZG

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #77 u: Ožujak 01, 2013, 00:24:50 prijepodne »
čemu komplicirati stvar sa prebacivanjem gnjezda?!
.Ako želiš mrijestiti colise onda se prebacuje(odvaja)  prvo ženka ,a za koji dan mužjak.. Gnijezdo se ne prebacuje jer će se raspasti. 
Probaj napraviti test, pljuni u vodu ,a onda sa kanticom probaj tu pljuvačku  nježno prebaciti u drugu posudu.. ako se ne raspadne znači da možeš i gnijezdo prebacit  :D   :D  Šalim se malo,al to ti je otprilike to.
Kolika ti je temperatura u akvariju o tome ti ovisi za koliko će dana malci se izleći i proplivati.  Sad si računaj,ako je 25-6 stupnjeva onda će recimo za 4-5 dana,ako je 28-29 onda za 2-3 dana.

moja poanta je da ako nista ne napravim sigurno nece nista niti biti.
nista ocigledno cu morati sam doci do nekog rijesenja...bez pljuvacke

Offline Ellie

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 36
« Odgovori #78 u: Ožujak 01, 2013, 20:00:19 poslijepodne »
Da maknem gnijezdo iz mrijesnog akvarija? Mislim si, malci više nisu unutra pa možda ta mahovina trune i zagađuje vodu a opet kaj ako se neki malci skrivaju unutra, onda sam im presudila.  -?
Što da napravim sa mužjacima koji rade gnijezda(u glavnom akvariju) a samo jednu ženku imam... da im odstranim gnijezda i hoće li opet graditi nova ili da maknem ženku(i kaj će onda oni)?

Offline blacktihi

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #79 u: Ožujak 01, 2013, 20:07:48 poslijepodne »
Mahovina, ricija i ostale biljke koje trunu rade insuforij, a to je važna hrana za mlađ. Što se tiče gnijezda u glavnomn akvariju ostavi ih na miru, s vremenom nabavi još koju ženku i biti će sve OK

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #80 u: Ožujak 01, 2013, 20:20:24 poslijepodne »
Ako ih ostavis sa zenkom,budu stalno gradili gnijezda,i mrijestili se
Ja se bojim za zenku da je ne iscrpe previse
Da imas samo jedan par bilo bi lako,nakon mrijesta ostavis muzijaka sa mladim,i to da vremena zenki da se odmori i pripremi za mrijest,ali onda pak muzijak bude patio jer ce se iscrpiti brigom za mlade,i to dolazi u obzir jedino u nekom vecem akvariju di zenka im mjesta za pobjeci

Mozda ti je najbolji savjet da im onemogucis materijal za gradnju gnijezda,i pojacas mreskanje povrsine,ako ne budu mogli graditi gnijezdo,nece se ni mrijestiti  ;)

Offline MarkoZG

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #81 u: Ožujak 02, 2013, 12:06:05 poslijepodne »
evo moje gnjezdo se raspalo.....sve je propalo...medutim uhvatio sam negdje 7 komada mladih koji su se izlegli.
izvadio sam ih u casu vode, imam mali kavrij od 7L koji bi im mogo bit dom, posto ih nema puno.

ne znam zasto se raspalo gnjezdo...mozda ga nije dobro sagradio...ali sta je tu je...nekoliko malih je zivo.....plivaju u krug, bez nekog cilja, jel to normalno?

sad mi treba neka hrana,

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #82 u: Ožujak 02, 2013, 12:43:29 poslijepodne »
Prvo plivaju u krug,a onda ce se ispraviti i poceti normalno plivati,tek tada ih mozes poceti hraniti
Da imas hrpu mahovine kao ja,i da ubacis tih 7 malaca,u pocetku prvi tjedan dana ih nebi ni moro hraniti,oni bi nasli sami dosta hrane,a kasnije predjes na artemiu
Zato se uvijek treba prije pripremiti

Offline MarkoZG

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #83 u: Ožujak 02, 2013, 13:55:26 poslijepodne »
Prvo plivaju u krug,a onda ce se ispraviti i poceti normalno plivati,tek tada ih mozes poceti hraniti
Da imas hrpu mahovine kao ja,i da ubacis tih 7 malaca,u pocetku prvi tjedan dana ih nebi ni moro hraniti,oni bi nasli sami dosta hrane,a kasnije predjes na artemiu
Zato se uvijek treba prije pripremiti

aha, a koliko im treba da se isprave, jer ovako ne mogu nista jesti kad se okrecu ko muha bez glave, pa evo pregovaram da dobijem octene jegulje od Ellie, pa cu ih hranit, valjda mogu jedan dan bez hrane.

imam i mahovine nesto, jel bi to pomoglo?

Offline MrCROant

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Rudeš
« Odgovori #84 u: Ožujak 10, 2013, 21:28:32 poslijepodne »
A sta bi sa Ellie-inm malcima???

Offline Ellie

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #85 u: Ožujak 11, 2013, 11:18:22 prijepodne »
Rastu, hvala na brizi  :) iako jaaako sporo...za sada je sve ok. Jedino nisu mi htjeli artemiju pa ih još uvijek hranim sa octenim jeguljicama. Sada imaju 18 dana.

Offline koiman

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #86 u: Ožujak 11, 2013, 13:05:28 poslijepodne »
Koliko ima malaca?

Offline Ellie

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #87 u: Ožujak 11, 2013, 14:18:08 poslijepodne »
Hmm... sad cca 50ak koliko ih vidim a ne znam koliko ih se još skriva u bilju.

Offline MrCROant

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Rudeš
« Odgovori #88 u: Ožujak 16, 2013, 19:55:24 poslijepodne »
I su zivi zdravi , :)

slikica pls

Offline sasa67

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 58
« Odgovori #89 u: Ožujak 16, 2013, 20:07:32 poslijepodne »
Za pijesak je sad prekasno ne stavljaj ga sad ,a čistit si već trebala počet
Koliko toga se može naučiti samo gledajući akvarij , nemjerljivo puno!

Offline Ellie

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #90 u: Ožujak 19, 2013, 13:47:27 poslijepodne »
Sad sam tek vidjela zadnja 2 posta i dolazim sa tužnom vijesti... malo po malo u zadnja 2 dana ih je dosta uginulo, samo sam ih vidjela da leže na dnu   :'(  Ne znam što je pošlo po krivu, sve sam radila kao i prije. Čistila jesam sa cjevčicom dno i stijenke i onu paučinu što se stvori. Zna netko u čemu bi mogao biti problem i kakva je to paučina, od čega se stvara kad u tom akvariju nema ništa osim malo pistije, vode i ribica??!

Offline blacktihi

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #91 u: Ožujak 19, 2013, 14:10:42 poslijepodne »
Probaj dodati u vodu nešto što će smanjiti pH vode, u kiseloj vodi neće biti te paučine.

Imaš od Dajane Amazon, nemi se pokazao dobrim, SERA ima isto neki proizvod za te stvari...

Offline tom82

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: sisak
« Odgovori #92 u: Ožujak 19, 2013, 14:52:45 poslijepodne »
Da možda nisi maknula poklopac sa akvarija,makar i na kratko  -? I tako rashladila zrak koji udisu ribice.
To se je meni desilo prilikom usisavanja dna. Svaka promjena temperature može dovesti do velikih uginuca .
tom82

Offline Ellie

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #93 u: Ožujak 19, 2013, 16:27:45 poslijepodne »
Ah  -? Kada cistim vodu moram maknuti poklopac a moze biti da da sam jednom zaboravila ga odmah vratiti, nesto me omelo   :( tak mi je zao, bas su se fino drzale. Al stvarno su jako osjetljive i moram se ocito ufurati u sve to. Vidjet cemo kaj ce biti dalje...drzite fige...

Offline koiman

• Punopravni član
« Odgovori #94 u: Ožujak 20, 2013, 08:42:55 prijepodne »
Obavezno provjeri kvalitetu vode Imaš od JBL tester trake 6 u 1, koje ti mogu prikazati opće stanje vode, koliko često mijenjaš vodu, koliko su sada stare ribice i koliko ih ima u akvariju. Stavi sliku akvarija možda se može uočiti kakva greška.

Offline Ellie

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #95 u: Ožujak 20, 2013, 10:25:15 prijepodne »
Od jutros ne znam ima li ijedna više  -? Vodu mijenjam(pola količine) svaka dva dana iako sam znala svaki dan malo vode maknuti kada bi mi se na površini ucinilo zmazano i dodati one iz glavnog akvarija. Ribice sada imaju 30 dana.

Offline koiman

• Punopravni član
« Odgovori #96 u: Ožujak 20, 2013, 12:08:25 poslijepodne »
Malim colisama se pri temp 27-28°C nakon 15og dana počinje razvijati labirint pomoću kojeg dišu u tom periodu. Temperatura vode i zraka mora biti jednaka, a razina vode 12cm i to je najkritičnije razdoblje. Moguće je da je u tom periodu došlo do problema. Ako imaš volje nemoj odustajati. Najsigurniji način za uspjeh je učenje na vlastitim greškama i stjecanje iskustva, da znaš kako reagirati u pravom trenutku, jer ponekad i dobri savjeti mogu doći prekasno. :up:

Offline Ellie

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #97 u: Ožujak 20, 2013, 13:37:52 poslijepodne »
Da, ocito je nesto poslo po zlu... necu odustati, samo uvijek mi je zao, ipak su ziva bica. Znam da se tada razvija labirint i da je najkriticnije, sto se i pokazalo. Moze li biti da je kroz mali trokut akvarija koji sam ostavila namjerno nepokriven(da dolazi zrak) zrak koji je ulazio previse hladio ovaj iznad vode? Cekat cemo novi mrijest...

Offline wizard

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Požega
    • http://google
« Odgovori #98 u: Ožujak 21, 2013, 16:18:29 poslijepodne »
....ovo na površini zmazano...definiraj....jer ak se ukvati tanka korica na površini vode nemogu malci udisati zrak izvana i uguše se, visina tj razina vode također je bitna to su ti već rekli.....paučina u vodi ak je na dnu od previše hrane....riješi to puževima....izmjene vode manje a češće...ak malci krenu plivati kak si ti rekla trzajući se i u spiralama, odmah poduzmi nešto u popravku vode i ishrani.......za colise najbolje infuzorij i artemija.....colise su vrlo,vrlo osjetljive tak da umjetna hrana, fludi ovaj onaj koliko pomaže tako i odmogne....pokušaj uzgojiti green water i u kombinaciji sa artemijom sigurno pali....neuspjeh nek te ne obeshrabri....recimo da imam nešto iskustva pa opet svega 30/40% klinaca odraste....tak da samo naprijed...
wizard

Offline Ellie

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #99 u: Ožujak 21, 2013, 16:30:18 poslijepodne »
Hvala puno na usmjerenjima  ;)
Na površini se stvori ono kao kod vode koja stoji par dana. Visina vode je bila oko 13 cm a u vodi sam imala 7 puževa koji su samo rasli brojem a nije bilo neke vidljive pomoći od njih. Hranila sam malce prvo infuzorijem a onda octenim jeguljicama a artemiju mi nikako nisu htjeli jesti(čudno da su i nakon 20og dana premali za to...kao da nisu baš napredovali), samo gledaju kaj se to miče.Od umjetne hrane sam im probala dati 2 kapljice JBL nobil fluid artemija ali budući da na to nisu ni trznuli a i vidjela sam da jako zamaže vodu, nisam više davala.
Može pojašnjenje please za green water- kako uzgojiti, što je to?