Kolovoz 04, 2025, 00:45:21 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomoć-mrijest Colisa  (Posjeta: 11927 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline koiman

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
Odg: Pomoć-mrijest Colisa
« Odgovori #25 u: Veljača 22, 2013, 12:33:33 poslijepodne »
Ancije stavi kad većina ribica počne slobodno plivati, a mužjaka možeš već i sada izvaditi, i kreni sa usisavanjem prljavštine. Stavi fotografiju malaca.

Offline blacktihi

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #26 u: Veljača 22, 2013, 12:35:58 poslijepodne »
Normalno je da mužjak vraća malce u gnijezdo, to može trajati i 2 do 3 dana

Offline Ellie

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 36
« Odgovori #27 u: Veljača 22, 2013, 13:37:33 poslijepodne »
Plivaju ribice slobodno, a misliš da anciji ne bi slučajno/namjerno pojeli male kada će čistiti jer njih zaista ima svuda a akvarij je mali(20l)? Usisala sam malo dno, najviše one veće komade izmeta ali dosta je teško jer u malci posvuda pa se bojim da ih se usisam. Pokušat ću slikati iako su još stvarno mali  :)

Offline MarkoZG

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #28 u: Veljača 22, 2013, 13:40:39 poslijepodne »
a jel vidis otprilike broj malaca? ima ih puno?

Offline Ellie

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #29 u: Veljača 22, 2013, 14:19:27 poslijepodne »
Stvarno ih ne mogu izbrojati ali barem po dnu ziher 100tinjak e sad ne znam kaj je u gnijezdu i na površini jer ima plutajućih biljaka.

Offline tom82

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: sisak
« Odgovori #30 u: Veljača 22, 2013, 14:24:38 poslijepodne »
Moj ti je savjet da odvojis muzjaka,jer postoji šansa da ti sve propadne tj. Da ih on ne pojede.
Jednostavno im nije potreban.
Bitno je da redovito usisavas dno akvarija,a ako kojeg malca povuces vratis ga nazad.
Poklopac sa akvarija nemoj nikada micati skroz već ga samo lagano pomakni tek toliko da možeš usisati dno..jer je jako bitno da se zrak kojeg malci udisu ne rashladi previše, jer može doći do drasticnih uginuca.   :up:
tom82

Offline Ellie

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #31 u: Veljača 22, 2013, 15:35:46 poslijepodne »
Evo maknula sam mužjaka. Stoji kao poklopac komad stakla i samo sam ostavila mali ćošak(1 cm x 2 cm) u kutu akvarija otvoren da ima dolazi ipak zrak... to je ok?

Offline MarkoZG

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #32 u: Veljača 22, 2013, 16:29:41 poslijepodne »
odlicno, jel mozes stavit sliku roditelja, zanima me kakve ce boje biti djeca, jer ako ti prezive uzeo bi neke. ili napisi da googlam.

Offline tom82

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Veljača 22, 2013, 16:32:03 poslijepodne »
Okej je to! Samo zapamti da ga nesmijes micati u prvih cca mjesec i pol do dva.
Sa čime ih hranis ?
tom82

Offline Ellie

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #34 u: Veljača 22, 2013, 19:52:54 poslijepodne »
Hranim malce sa octenim jeguljicama a trebali bi imati i infuzorija u akvariju jer sam stavljala i trule listice biljaka. Sutra stavim slike roditelja i pokusat cu slike malih.

Offline blacktihi

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Veljača 22, 2013, 21:03:25 poslijepodne »
Polako se počni pripremati za proizvodnju artemije. Za tjedan do dva će im sigurno trebati.

Offline Ellie

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #36 u: Veljača 23, 2013, 12:56:23 poslijepodne »
Znam, nabavila sam artemiju(Sera Artemia mix), moram još detaljno proučiti sve to.
Evo slikice roditelja(ženka jednobojna a mužjak šareni) i klinaca( nisu baš htjeli pozirati  :D)

Offline dale

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #37 u: Veljača 23, 2013, 13:56:24 poslijepodne »
Roditelji su bas lijepi, pogotovo muzjak :klap:

Offline MarkoZG

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #38 u: Veljača 23, 2013, 14:55:09 poslijepodne »
i sad nek se javi netko tko je vec mrjestio, koliko tjedana treba da malci budu spremni za transport u novi akvarij?

Offline tom82

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Veljača 23, 2013, 16:41:39 poslijepodne »
Malci su već pravi kapitalci!   :D
Ovako po slici mi izgledaju kao da su stari dovoljno da jedu artemiju!  Napravi im malo pa probaj im dati.
Što se tiče transporta u drugi akvarij bolje je ne dirati ih barem 2 mjeseca ili čak tri ..jer su malci jako osjetljivi u tome razdoblju.
Poprilično sporo rastu,a raspoznavanje spola se neprimjeti sve do nekih 5-6 mjeseci. Malo se sve to čini komplicirano sa colisama ali se svaki trud isplati:
tom82

Offline Ellie

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #40 u: Veljača 23, 2013, 20:21:13 poslijepodne »
Sutra cu napraviti artemiju (nadam se da ce mi uspjeti) pa im probam dati. Ne bih ih ja uopce micala a drugi akvarij dok ne prode tih par mjeseci...samo se nadam da im nece biti premali akvarij (20L)- ali velis da sporo rastu pa valjda nece  -?

Offline blacktihi

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Veljača 23, 2013, 22:27:58 poslijepodne »
20 litara je stvarno malo malo za veliki broj ribica, ali nema nema, neka budu u ovom akvariju koliko god treba (posljedica će biti sporiji rast). Kada ćeš ih trebati prebacivati onda to kreni raditi malo po malo sa nekom većom čašom ili nečim sličnim, tako da vidiš na malcima koje prebaciš da li im je dobro. U svakom slučaju samo polako i strpljivo, ako negdje i pogriješiš nema očajavanja, sve u čemu pogriješiš ispraviti ćeš slijedeći put

Offline koiman

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Veljača 25, 2013, 10:16:04 prijepodne »
U avariju od 20 l možeš uzgojiti vrlo malo ribica. Savjet je da ih ne prebaciš sve odjednom nego da prebacuješ ribice koje najbrže rastu i napreduju. Odluči se za 20ak ribica. Znam da se teško odlučiti koju da koju ne jer i sam uzgajam koi šarane. Zbog uvjeta sa količine od 10ak tisuća malih moram broj smanjiti na 200 - 300 kom, ali svi ne mogu opstati ukoliko nema potrebnih uvjeta. Kreni sa uzgojem artemija jer mislim da su malci već dovoljno veliki. Pazi na čistoću akvarija i filtera kad počneš davati artemije.

Offline Ellie

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #43 u: Veljača 25, 2013, 12:52:19 poslijepodne »
Mogu li ako nabavim još jedan mrijesni akvarij od 30 l staviti ribice koje bolje napreduju u taj a ove manje ostaviti u ovom i hraniti ih dalje pa bar neke možda opstanu jer baš kao što kažeš teško je nekima pružiti sve za život a neke skroz odbaciti  -? Jučer nevečer sam krenula sa uzgojem artemija pa se nadam da bi sutra vec malci mogli klopati...
U mrijesnom akvariju čistim dno sa cjevčicom, a nisam još stavila filter... da li i koliko dugo artemija živi u akvariju ako ju malci odmah ne pojedu ili ugiba pa onečišćuje? Malo me savjetujte kako da održavam tu čistoću vode...za sada je čista ono što vidim golim okom.

Eh, da, još pitanje... u vezi tate od tih malaca i još jednog istog takvog mužjaka: nije prošlo niti par dana od kada sam mužjaka vratila iz mrijesnog akvarija u glavni i opet radi gnijezdo, na istom mjestu(desni kut akvariju, ispred filtera) a jutros vidim da je drugi takav mužjak počeo raditi gnijezdo samo u lijevom kutu akvarija...čini mi se da će izbiti rat  :o pogotovo jer je samo jedna ženka u akvariju jer mi je dvije bicolor sredio  :'( ...ako netko zna nekoga tko prodaje colise pojedinačno da kupim par ženki, please pišite  :)

Offline MrCROant

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Rudeš
« Odgovori #44 u: Veljača 25, 2013, 17:34:21 poslijepodne »
Ajme super!

Jel mozes molim te opisati kako si pripremila mrijesni akvarij , voda i tak.

Sretno!!!

Offline MarkoZG

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #45 u: Veljača 26, 2013, 00:57:33 prijepodne »
znam ja jednu Elie, ima 100 komada novih  :P

Offline blacktihi

• Punopravni član
« Odgovori #46 u: Veljača 26, 2013, 06:26:20 prijepodne »
Što se artemije tiče, SERA artemija u onim vrećicama veličine instant juhe je relativno loša i skupa. Kažem relativno loša jer je postotak izlijeganja artemije mali. U PetCentru probaj naći DIANA Artemiju Profi. ta jedna bočica bi mogla zadovoljiti potrebe za artemijom cjelog mrijesta. Što se tiče artemije koju mlađ ne pojede ona ugiba i pada na dno. E sada, neki usisavaju vodu, pa je nadopunjavaju, no ja više volim staviti puža u akvarij koji onda to drži u nekom redu jedući uginulu artemiju. Definitivno ti preporučujem nabavku većeg akvarija. Probaj preko foruma nabaviti samo staklo čiji je tlocrt najmanje 60x30, to te ne bi smjelo doći skupo, Može biti i izgreban, uopće nije problem, glavno je da nigdje ne pušta. Sada ti je kasno za nabavljanje ženki culisa, jer čak i da je nabaviš nisu spremne za mrijest odmah, tako da ćeš morati sama rješiti ovaj problem odvajanjem ženke iz akvarija ili na neki drugi način. Ženke koje sada eventualno nabaviš, dok prođu karantenu i pripremu za mrijest proći će 4 do 6 tjedana, a srugo pitanje je da li imaš želje i volje da se time baviš. Tako da prvo realno ocjeni izgleda da sve prođe dobro, pa onda odluči ;)

U svakom slučaju  :up:

Offline koiman

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Veljača 26, 2013, 12:39:48 poslijepodne »
Najbolje ribice stavi u veći akvarij, a ostale kako im bude. Serina artemija je kao što su ti rekli loša i skupa i to je mješavina jajašaca i soli. Nabavi čistu artemiju i sama napravi imitaciju morske vode. Da li znaš kako se daje artemija malim ribicama. Nakon što se izvale mali račići u boci mogu preživjeti 24-36 sati, tako da na vrijeme pripremiš novu turu.

Offline MrCROant

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Rudeš
« Odgovori #48 u: Veljača 26, 2013, 14:46:34 poslijepodne »
Samo za info, artemija se moze odgojiti do pune velicine samo ju treba hraniti.
Malo sam se informirao u svezi glede toga i jako je jednostavno, evo jucer bas gledao lik ih hrani sa spirulinom , drugi ih hrane sa germom ili sa algama.

Artemia filtrira vodu u potrazi za mikro organizmima pa ako se hrani bez problema za 3tjedna bude velicine 1cm..

Nije da se pravim pametan ali me to jako zanimalo jer su i meni jako davno tak umirale ..dan dva i nema.

Jedino kaj za mladj treba jako mala pa je onda vjerovatnio bolje svaki dan je po malo raditi :-)

evo necu vise :p

e da , ja to nisam probao ali namjeravam u kanti to sloziti pa javim iz prve ruke kroz koji mjesec :-)

Offline Ellie

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #49 u: Veljača 26, 2013, 18:24:27 poslijepodne »
Ne znam od kuda da počnem... prvo hvala na savjetima  :zagrljaj: a zatim stanje: malci su ok, klopaju octene jeguljice...trenutno sam na rubu živčanog sloma jer naravno da se od ove Serine artemije nije ništa izleglo  >:( pa ako netko zna gdje mogu odmah nabaviti već izlegnutu pišite a sutra jurim u pet centar po ove kaj ste napisali.
Kako da očistim površinu vode, ko da je nešto gore, kao kod odstajale vode(što to zapravo i jest) a da pritom ne usisam ili ozlijedim malce jer se vole dosta zadržavati odmah ispod površine?

Tako ću i napraviti...staviti neke ribice u veći akvarij a ostale hraniti i pokušati da neke opstanu pa što bude  :( Znam da svakih 2 dana trebam stavljati novu turu artemije da se radi. Artemije mogu vaditi tako da ugasim pumpu i one odu na dno(ili prema svjetlu) a jajašca ostanu gore pa artemiju vadim kapaljkom i pazim da ne pokupim jajašca jer ih mali ne mogu probaviti...jel tako?

Što se tiče zenki kolisa nisam mislila da ih nabavim isključivo zbog ovog mrijesta jer ionako dečkima ovo nebu uspjelo...tek se snalazim s ovim malcima, kud bi sada i drugih parsto...nek vježbaju  ;) nego zbog toga što je jedna ženka trenutno na 3 mužjaka(od toga 2 prilično napaljena) pa da ju ta dva ne bi toliko naganjali i maltertirali da mi ugine onda, već neka se orjentiraju na druge dvije npr.... ako to može tako funkcionirati  :-[