Kolovoz 02, 2025, 20:47:06 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomoć-mrijest Colisa  (Posjeta: 11872 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ellie

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 36
Pomoć-mrijest Colisa
« u: Veljača 16, 2013, 18:09:27 poslijepodne »
Pozdrav! Molim pomoć oko mrijesta Colise lalie...naime, danas sam primjetila da mužjak čupa mahovinu(cijeli dan je time zauzet) i odnosi ju na površinu vode pa pretpostavljam da radi gnijezdo. Problem je taj što je to gnijezdo smjestio na površinu taman gdje voda ulazi u filter i bojim se da će filter povući sva jajašca a ne znam smijem li mu premjestiti gnijezdo i gdje i kako bi to uspjelo kada ne smijem ugasiti filtraciju a za malce mora biti ugašena. Nemam drugi akvarij da ih premjestim da se tamo mrijeste.
Mislite li da bih uspjela spasiti malce ako mužjaka i gnijezdo premjestim u vrtić kada(ako) vidim da je mužjak smjestio jajašca u mahovinu.
Ovo mi je prvi mrijest Colisa, a svakako bih to htjela jer ih jako volim pa svaki savjet ili prigovor je dobrodošao.  :)

Offline blacktihi

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
Odg: Pomoć-mrijest Colisa
« Odgovori #1 u: Veljača 16, 2013, 19:48:20 poslijepodne »
Nema uspješnog mrijesta u zajedničkom akvariju.

Filter će definitivno posisati malce, a ako kojim slučajem koji i izbjegne filter pojesti će ga druge ribe u akvariju koliko god se mužjak trudio da ih zaštiti.

Ono što možeš napraviti je da gnijezdo zajedno sa mužjakom premjestiš u neku posudu (ne mora biti staklena, može biti obična kanta). Prvih 10ak dana života malaca je kritično, jer su premali da bi mogli jesti artemiju, pa bi bilo dobro da neku trulu biljku staviš u tu posudu u koju su prebačeni malci sa mužjakom. Također, bilo bi iznimno dobro da imaš octene jeguljice za tih prvih 10ak dana, ali pretpostavljam da ih nemaš. Poslije 10ak dana ih možeš početi hraniti sa artemijom nekih 4 tjedna, poslije toga su dovoljno veliki da ih možeš krenuti hraniti sa suhom hranom.

Također, kako se radi o guramijima, pretpostavljam da će biti iznimno puno mlađi (i do 800 komada), tako da ako ih misliš uzgojiti preporučujem da ih poslije mjesec dana prebaciš u akvarij veličine 100 litara ili da ih podjeliš u manje skupine ako nemaš mjesta za veliki akvarij.

Puno sreće

Offline Ellie

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Veljača 17, 2013, 12:32:52 poslijepodne »
Hvala ti puno na savjetu...pokušat ću hitno nabaviti neki akvarij za mrijest ili ako ništa kanta će poslužiti. Nakon koliko vremena od kada se mali izlegnu mogu mužjaka odvojiti, tj. vratiti u akvarij?  Nadam se da će nam se sreća osmjehnuti...  ;)

Offline blacktihi

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 17, 2013, 13:14:47 poslijepodne »
Čim vidiš da malci počnu horizontalno plivati možeš izvaditi mužjaka van. Od trenutka kada vidiš prve malce da, pa do trenutka kada možaš mužjaka izvaditi van računaj da prođe cca 2 dana. Ali to sve ovisi o temperaturi. Što je temperatura viša to stvari idu brže, ali je rizik veći. Tako da preporučam umjerenu temperaturu i puno strpljenja... Nema žurbe ribe će ionako sve same napraviti.

Offline koiman

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #4 u: Veljača 18, 2013, 12:29:05 poslijepodne »
Ako uspiješ prebaciti gnijezdo i mužjaka u drugi akvarij ili sl. moraš obavezno staviti poklopac, jer temperatura vode i zraka mora biti ista. Kad sam ja uzajao colise nakon što su proplivale hranio sam ih infuzorijama.

Offline Ellie

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Veljača 18, 2013, 13:33:54 poslijepodne »
Premjestila sam muzjaka, zenku i gnijezdo u mrijesni akvarij.  I stavila ga na poklopac velikog akvarija tako da grije mali od dolje i stolnu lampu sam stavila iznad mrijesnog da grije dodatno ali mi se temperatura ne podize iznad 24.5 ili 25 stupnjeva. Da ipak stavim grijac u vodu? Poklopit cu sad sa staklom akvarij.

Offline blacktihi

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 18, 2013, 13:51:59 poslijepodne »
Dovoljna ti je ona kuhinjska prozirna folija, samo napravi rupice na foliji.

Napravi ženki mjesto da se može sakriti, jer će je mužjak poslije mrijesta otjerati. Također možeš staviti neko bilje koje će se početi raspadati kao izvor insuforija... Probaj nabaviti octene jegulje u međuvremenu, rezultati s njima su jako jako dobri

Offline Ellie

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Veljača 18, 2013, 14:14:30 poslijepodne »
Zenku sam mislila poslije mrijesta vratiti u veliki akvarij, ako je to ispravno. Osim sto je gnijezdo od mahovine ima oko toga raspadajucih listica i dok sam sve selila, jucer, sam dodala rogolista koji pluta. Trebam li poceti raditi dodatni infuzorij?  Ja sad ne znam kaj njih dvoje rade, svaki na svojoj strani akvarija, bas se i ne druze a gnijezdo puno mjehurica- jel moguce da su i jajasca unutra ili su mozda malo ribe u soku od selidbe pa se ne gledaju?   :) vidis da sam totalni pocetnik u mrijestu ikrasica... btw, ima netko ideje di nabaviti octene jegulje ako ih ne krenem sama uzgojiti?

Offline Ellie

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Veljača 18, 2013, 18:57:19 poslijepodne »
Jupiii!!! Samo da obavjestim.... par se ocito opustio jer sam na svoje oci vidjela kako se muzjak obavija oko zenke i tren kasnije pusta ikru i tako vise puta. Bar mi je rijesen jedan misterij i sad znam da su jajasca tamo a za dalje pomagajte, citam forum i nek nam Bog pomogne  ;) da zenku maknem kada joj muzjak vise uopce neda da pride gnijezdu?

Offline koiman

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 19, 2013, 09:34:30 prijepodne »
Obavezno makni ženku, mužjak će se brinuti za jaja i male ribice dok ne proplivaju. Razina vode ne bi trebala biti viša od 15 cm kad mali počnu plivati, da lakše dođu do zraka.

Offline MarkoZG

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Veljača 21, 2013, 01:36:01 prijepodne »
kako je zavrsilo?
koje su boje roditelji?

Offline koiman

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 21, 2013, 10:34:55 prijepodne »
I jel ima prinova!?

Offline Ellie

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Veljača 21, 2013, 19:24:22 poslijepodne »
Jos ne vidim nikakve promjene i to me brine  -? Oko gnijezda ne vidim da se ista mice a kakva je situacija u gnijezdu ne znam jer je povece, muzjak je to napravio od jaaako puno mahovine i nakeljio mjehurice gore.
Muzjak je narancasti sa crvenkastim i plavim prugama a zenka je jednobojna zlatkaste boje.
NAbavila sam octene jeguljice i sad jos samo malci fale...nadam se da ih bude  :-[

Offline blacktihi

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 21, 2013, 20:15:08 poslijepodne »
Mako je gnijezdo dovoljno veliko i puno mjehurića najvjerojatnije će biti prinova. Samo strpljenja i sve će biti u redu, ribe će sve same napraviti.

Bitno je da se ženka ima gdje sakriti od mužjaka. Ako joj ne dozvoljava da priđe gnijezdu to znači da je mrijest obavljen i da mužjak čuva gnijezdo sa ikrom. Vjerujem da su malci vrlo vrlo sitni i da max što ćeš vodjeti prvih dana neke sitne buhice koje se nekontrolirano kreću vodom... Sljedeća faza bi mogla biti da više ništa ne vidiš i da misliš da je mrijest propao, a faza nakon toga ej da ih počinješ polako uočavati, prvo jednog ili dva pa na desteke... NIje neuobičajeno da mriejstovi ove vrste riba završe sa 300+ komada mlađi.

Super da si uspjela nabaviti octene jeguljice. Nadam se da ih držiš otvorene, jer trebaju zrak

Offline MarkoZG

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Veljača 21, 2013, 21:23:43 poslijepodne »
ako ih bude rezerviraj mi par komada   8)

Offline wizard

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Požega
    • http://google
« Odgovori #15 u: Veljača 21, 2013, 21:55:32 poslijepodne »
...ak je temperatura oko 30 C (takva uvijek pali kod colisa) nakon 24 sata malci bi trebali biti vidljivi .....ko vrhovi pribadaća, bumbačica...ak ih nema nešto nije kak treba...
wizard

Offline Ellie

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Veljača 21, 2013, 22:13:01 poslijepodne »
Drzim octene otvorene, dobila sam upute ali hvala  :) zenku sam nakon mrijesta preselila u veliki akvarij...ali vidjela sam kako je izbacivala ikru tako znam da su jajasca u gnijezdu.
Marko, moze, tezerviram ti samo drzi fige da uspije.
Koliko sam citala a i tu ste mi rekli temperatura je idealna od 26-27 stupnjeva pa radje malo vise pricekati a vise temperature su riskantne. Da ipak povisim temperaturu pa da vidimo sta ce biti? Jer u ponedjeljak je izbacila ikru a ne vidim danas jos nista  -?

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #17 u: Veljača 21, 2013, 22:36:44 poslijepodne »
Mislim da od prvog mrijesta nece biti nista,muzijak se jos uhodava,i treba mu koji pokusaj da utvrdi gradivo,kako napraviti gnijezdo,pa kako se brinuti za jaja
Tako je i kod betta,nakon dva tri pokusaja,vec se pojavljuju rezultati
Sretno i strpljivo,u akvaristici i mrijestovima nije sve na nama,puno je i u ribicama

Offline Ellie

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Veljača 21, 2013, 23:05:21 poslijepodne »
Ipak nas je sreća poslužila... vidim ribice kako plivaju  :)   8)

Offline Tiii

• Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #19 u: Veljača 21, 2013, 23:16:35 poslijepodne »
Ajde super,sad je najkriticnije razdoblje,one su dvodihalice pa im pazi na dubinu vode da nije preduboko pa da mogu lako doci do povrsine,isto tako da im je iznad akvarija vlazan zrak,kad pocmu udisati da im se disni organi pravilno razviju
Kad vodoravno proplivaju mozes ukloniti muzijaka,hrani po malo i vise puta,i obavezno ces kasnije morati uklanjati ostatke
uglavnom pomalo,i bude nesto od toga  ;)

Offline dale

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #20 u: Veljača 21, 2013, 23:30:14 poslijepodne »
Čestitam, držim fige da sve dobro prođe  :)

Offline Ellie

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #21 u: Veljača 21, 2013, 23:45:18 poslijepodne »
Hvala svima na podršci!  :zagrljaj:
Molim malo objašnjenja kako ću uklanjati ostatke a da to bude sigurno za malce? Dubina vode je 13,5 cm, jel to ok?

Offline Tiii

• Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #22 u: Veljača 22, 2013, 01:24:40 prijepodne »
Dubina je ok
Cisti se lako,najbolje da na samom dnu imas tanki sloj pijeska,tako da se na staklu ne hvata plijesan
Plijesan je opasna jer kad se uhvati onda se na nju lakse ljepi i hrana i necistoce,pa je teze to pokupiti,a uzasno prlja vodu koja je jako bitna za malce da bude kristalno cista
Jos je dobro u takav mrijesni ubaciti malce ancija,od koji 1-2cm,oni ce polirati staklo tako da ce i to pomoci da se ne pojavi

E sad kad to sve tako sredit,onda uzmes onakvo crijevce kao za zracnu pumpu,i isto kako mijenjas vodu krenes izvlaciti prljavstinu sa dna van,drzis prst na izlazu gdje voda curi van i po potrebi zaustavis kad je malac u blizini,to zna malo potrajati,zato ribice treba umjereno hraniti da necistoce ne bude previse,pa onda i ti budes imala manje posla a voda ce biti cisca
Ono vode sto si sad izlila van treba nadomjestiti,najbolje uzeti pola vode iz glavnog akvarija,a pola friske vode odstajale 24 sata,i zamjenis je kod malaca

Offline koraljka

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #23 u: Veljača 22, 2013, 08:26:15 prijepodne »
Možeš ubaciti i kojeg Ramshorna, ne pretjeruj sa brojem, ili koju kozicu, kad se ikra izlegne da ju ne potamane. Meni oni recikliraju višak hrane, a vodu kad mjenjaš mjenjaj sa tanjim crijevom u bijelu posudu,zdjelicu pa onda vidiš jesi li posaugala kakvog malca, ako jesi polako ga usaugaš u crijevo i nježno vratiš nazad. Petljanje al tak buš sigurna da nisi ni jednoga bacila sa vodom. Sretno

Offline Ellie

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #24 u: Veljača 22, 2013, 11:10:21 prijepodne »
Baš imam sivi kvarcni pijesak pa mogu staviti na dno...samo kako da to napravim a da kojeg slučajno ne zatrpa pijesak? Imam ancije od 3 cm i 4 cm...jesu preveliki? Kada da počnem onda čistiti ostatke? jer ima vec izmeta od muzjaka po dnu, ipak je od ponedjeljka u tom mrijesnom akvariju.
Ribice već plivaju a vidim da ih mužjak uzima u usta i vraća u gnijezdo, jel to ok ili da ga vratim u glavni akvarij?