Kolovoz 03, 2025, 12:11:02 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomoć-mrijest Colisa  (Posjeta: 11903 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ellie

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 36
Odg: Pomoć-mrijest Colisa
« Odgovori #50 u: Veljača 26, 2013, 18:32:01 poslijepodne »
MrCROant, nisam ti ja baš ništa pripremala već su me mužjak i ženka uhvatili na prepad...vidjela sam jedan dan da mužjak radi gnijezdo i ok, budem vidjela za koji dan kaj ću no međutim on je radio očito 24/7 pa je to sljedeći dan bilo gotovo i on ganja ženku i dofurava ju tam ispod gnijezda i vidim da će nekaj biti...e onda je počela panika: brzo u pet shop po mali mrijesni akvarij, unutra sam stavila vodu iz velikog akvarija, preselila ženku, mužjaka i gnijezdo, naravno jako pažljivo. U akvarij stavila koji rogolist da je na površini, malo mahovine od koje je radio gnijezdo, prekrila akvarij staklom da bude vlažan zrak iznad vode i dalje je bilo na njima... 

Offline koiman

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #51 u: Veljača 26, 2013, 20:58:26 poslijepodne »
Izlegnute artemije nema za kupiti (koliko ja znam), možda u smrznutom stanju. JBL ima artemiju u prahu i kao tekućinu, ali to ti je previše sitno za tvoje ribice. Kombiniraj malo artemije, malo octene jeguljice. Površinu možeš očistiti tako da papirnati ubrus staviš na površinu (ne ga potopiti) i na njega će se uhvatiti prljavština koja pliva. Pusti se novog uparivanja, brini za čistoću akvarija s malcima i osiguraj im raznovrsnu svježu (ne suhu hranu). Zasad sve ide kako treba. Koliko dana su točno stare ribice

Offline Ellie

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #52 u: Veljača 26, 2013, 21:09:56 poslijepodne »
Pa...zenka je izbacila ikru prosli ponedjeljak, znaci prije 8 dana a malce sam prvi put primjetila u cetvrtak, prije 5 dana. Kada su se tocno izlegli ne znam  -?
Ma nista od novog uparivanja, sad se baziram na malce da uspiju  :)

Offline blacktihi

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #53 u: Veljača 26, 2013, 21:18:27 poslijepodne »
Nemaš brige što se artemije tiče, sve ćeš stići. Ribice su još dovoljno male da mogu preživjeti na insuforiju i octenim jeguljicama. Za čišćene površine si dobila dobar savjet, na taj način ćeš to uspjeti dobro rješiti. Što se tiče druge vrste hrane imaš u Zoo Viliju (Utrine) nekoliko različitih vrsta smrznute hrane pa kada ekipi tamo kažeš kakva je situacija vjerujem da će znati pronaći nešto od zamrznute hrane što bi dobro odgovaralo.

Jedino što bi još mogla napraviti jest to da nabaviš neki polovni stakleni akvarij većih dimenzija ako ga imaš gdje staviti.

Uglavnom, malci bi trebali moći jesti artemiju sa nekih 10ak dana, ali to je više manje okvirno i ovisi o temperaturi, broju riba, načinu prethodnog hranjenja, uglavnom o puno parametara, ali ne brini poslije 4og mrijesta će ti to sve biti dječija igra....

U svakom slučaju sve do sada si jako dobro uspjela napraviti, tako da možeš biti ponosna  :up:

Offline MrCROant

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Rudeš
« Odgovori #54 u: Veljača 26, 2013, 22:20:22 poslijepodne »
MrCROant, nisam ti ja baš ništa pripremala već su me mužjak i ženka uhvatili na prepad...vidjela sam jedan dan da mužjak radi gnijezdo i ok, budem vidjela za koji dan kaj ću no međutim on je radio očito 24/7 pa je to sljedeći dan bilo gotovo i on ganja ženku i dofurava ju tam ispod gnijezda i vidim da će nekaj biti...e onda je počela panika: brzo u pet shop po mali mrijesni akvarij, unutra sam stavila vodu iz velikog akvarija, preselila ženku, mužjaka i gnijezdo, naravno jako pažljivo. U akvarij stavila koji rogolist da je na površini, malo mahovine od koje je radio gnijezdo, prekrila akvarij staklom da bude vlažan zrak iznad vode i dalje je bilo na njima... 

Ma zakon, mene uvijek kad citam o mrijescenju ribica ubija u pojam hranjenje infuzorijom pa dok ne pocnu jesti artemiju , a tebi ide kao da je to vec stoti put kaj radis :-)

svaka cast, nadam se da bu puuuuuno malaca  :klap:  :klap:  :klap:

Offline dale

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #55 u: Veljača 26, 2013, 22:53:31 poslijepodne »

U svakom slučaju sve do sada si jako dobro uspjela napraviti, tako da možeš biti ponosna  :up:

Slazem se  :klap:

Offline MarkoZG

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #56 u: Veljača 27, 2013, 00:01:16 prijepodne »
ajde svi navijamo da narastu :)    :caga:

Offline koiman

• Punopravni član
« Odgovori #57 u: Veljača 27, 2013, 10:18:40 prijepodne »

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #58 u: Veljača 27, 2013, 11:50:15 prijepodne »

uzmi si dekapsuliranu artemiju u aquashopu i sve rijeseno,  nije toliko dobra kao živa a opet je dostatna za podizanje malaca.
Bjela Amazona -http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=79037.0

Offline Ellie

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #59 u: Veljača 27, 2013, 12:33:18 poslijepodne »
 :D nemrem se prestati smijati...ekipa prejaki ste i hvala na svemu-podršci i savjetima  :zagrljaj:
Ma joj evo jucer sam ugasila pumpu na zrak u staklenicu sa jajašcima artemije jer sam mislila da niš od toga jer se vidi jaako puno jajašaca da pliva i niš a kao ono vidim da ipak ima izlegnute artemije, manji dio ali ima. Dala sam malcima malo artemije uz octene ali ne čini se baš da ih zanima, možda su još premali ili nisam uspjela vidjeti kako klopaju. Ma ne vidim ni kako klopaju octene pa evo rastu od nečega znači kolpaju  :)

MrCROant, i meni je to bilo kao nuklearna fizika na japanskom ali kada je to odjednom nema ti druge nego primit se posla i probati(naravno ako želiš) malce održati na životu. Ništa od toga ne bih uspjela bez svih vas, savjeta i kritika... stvarno, jer nisam znala ništa o tome.
Hvala puno na videu!
Već sam dogovorila još jedan akvarij većih dimenzija-hahaha soba puna akvarija...ma sam neka se malci održe! Valjda ću uspjeti nabaviti i kojeg ramshorna da čisti mrijesni akvarij... i dalje stvarno svi navijamo da narastu  ;)

Ovaj mrijesni akvarij sam stavila na veliki akvarij i od njega mu dolazi toplina a i za svaki slučaj svjetiljka je uperena u njega pa po potrebi ju pali i temperatura mi se odlično drži a kako da sad npr. 50l grijem? Stavit ću ga na komodu do velikog akvarija i ako stavim grijač zar nije da će on zagrijati samo taj kutak akvarija budući da nema strujanja vode? Može li mi svjetiljka koja grije vodu od gore biti dovoljna za tempreatutu...inace u sobi nije manje od 23/24 stupnja, osim možda po noci.

Offline koiman

• Punopravni član
« Odgovori #60 u: Veljača 27, 2013, 12:43:07 poslijepodne »
Sad sam se ja nasmijao, kakva kombinacija grijanja vode, svaka ti čast na ideji. Mislim da bez grijača ne bi išlo, ali u tvom slučaju sve radi pa možda i ovo. :up:

Offline MarkoZG

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #61 u: Veljača 27, 2013, 13:31:12 poslijepodne »
joj ljudi evo vrag doso i na moja vrata.

ovo đubre savilo gnjezdo i kod mene, sad pliva ispod i cuva gnjezdo, svako malo ga nuska i nesto gleda, cini mi se da tera zenku od gnjezda kad dode preblizu.
neznam jesu bacili jaja unutra.

ne znam kad se to desilo, tek sam danas vidio gnjezdo, mozda je vec jucer bilo tamo, sta sada, sad sam u neobranom grožđu ko ellie.
evo gledam ga odavde, stalno je ispod i ceka nekog vraga, mozda cuva vec jaja??
jel se ta jaja mogu vidit unutra?

Offline Ellie

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #62 u: Veljača 27, 2013, 16:11:32 poslijepodne »
Sad sam se ja nasmijao, kakva kombinacija grijanja vode, svaka ti čast na ideji. Mislim da bez grijača ne bi išlo, ali u tvom slučaju sve radi pa možda i ovo. :up:
A čuj, morala sam se snaći  :D

MarkoZG,(došo vrag  :D) čestitam i mogu ti reći da se jajašca vide dok ih izbacuje no budući da je gnijezdo puno mjehurića, nećeš ih moći vidjeti a i mužjak ih jako dobro čuva i stalno stavlja dodatne mjehuriće(bar je tako moj). Kada bi znao da nisu izbacili jajšca onda bih ti rekla da premjestiš u mrijesni akvarij  nježno gnijezdo, ženku i mužjaka(kako sam i sama) ali ovako ne znam, pokušaj promotriti jel možda tjera ženku pod gnijezdo, ako da onda će tek biti mrijest. Tako je bar bilo kod mene.

Offline MarkoZG

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #63 u: Veljača 27, 2013, 17:01:39 poslijepodne »
ne vodi on nju nigdje nego ju samo tera od gnjezda....koliko citam to se dogada kad su jaja unutra, posto nisam to vidio ne mogu potvditi.

evo na webu pise da nakon 24 sata se mali izlegu, a nakon 3 dana pocnu plivati izvan gnjezda, dali je tako bilo kod tebe isto?

Offline Ellie

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #64 u: Veljača 27, 2013, 23:01:23 poslijepodne »
Da, bilo je tako. On nju može tjerati, koliko sam vidjela, kada još gradi gnijezdo pa neda nikome da priđe ili kada čuva jajašca. To se sve događa u tvom glavnom akvariju jel?

Offline MarkoZG

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #65 u: Veljača 27, 2013, 23:28:15 poslijepodne »
Da, bilo je tako. On nju može tjerati, koliko sam vidjela, kada još gradi gnijezdo pa neda nikome da priđe ili kada čuva jajašca. To se sve događa u tvom glavnom akvariju jel?

da u glavnom akvariju, u kojem jesu samo njih dvoje, i neke ribe cistaci koji se drze poda.
ovo dvoje colisa su prve dve ribe koje sma stavio i evo sad se mrijeste.

neznam sta onda da cekam par dana pa da premjestim gnjezdo ako su jaja unutra....kako su mali ti koji se izlegu? ako ostani pojest ce ih filter

Offline MarkoZG

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #66 u: Veljača 27, 2013, 23:58:58 poslijepodne »

uzmi si dekapsuliranu artemiju u aquashopu i sve rijeseno,  nije toliko dobra kao živa a opet je dostatna za podizanje malaca.
ova se nemora izlec, samo takvu jedu suhu?

Offline blacktihi

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #67 u: Veljača 28, 2013, 06:23:21 prijepodne »
Dekapsulirana artemija su jajašca artemije obrađena na poseban način kako bi se pospješilo izlijeganje artemije, pa proizvođači garantiraju postotak izlijeganja od 99,9%. Postoji i drugi oblik artemije koji je napravljen postupkom u kojem je krajnji rezultat suhi briket (kocka) koji se sastoji od izlegnute artemije i druge hrane u prahu. U nedostatku žive artemije ovi briketi su isto dobra hrana samo što je treba dobro izmrviti.

Ako nekome treba ramshorna da malo čiste dno od razlčitih otpadaka samo se javite, ali budite pažljivi s njima, brzo se razmnožavaju i vrlo lako se prenose mrežicom iz jednog akvarija u drugi, tako da mogu biti prava pošast sa svojim brzim razmnožavanjem, ali istina je i to da nema tih riba koje će tako dobro i tako brzo počistiti akvarije od algi i viška hrane

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #68 u: Veljača 28, 2013, 08:25:09 prijepodne »
Dekapsulirana artemija su jajašca artemije obrađena na poseban način kako bi se pospješilo izlijeganje artemije, pa proizvođači garantiraju postotak izlijeganja od 99,9%. Postoji i drugi oblik artemije koji je napravljen postupkom u kojem je krajnji rezultat suhi briket (kocka) koji se sastoji od izlegnute artemije i druge hrane u prahu. U nedostatku žive artemije ovi briketi su isto dobra hrana samo što je treba dobro izmrviti.

Ako nekome treba ramshorna da malo čiste dno od razlčitih otpadaka samo se javite, ali budite pažljivi s njima, brzo se razmnožavaju i vrlo lako se prenose mrežicom iz jednog akvarija u drugi, tako da mogu biti prava pošast sa svojim brzim razmnožavanjem, ali istina je i to da nema tih riba koje će tako dobro i tako brzo počistiti akvarije od algi i viška hrane

dekapsulirana artemija su jajašca koja stavis direkt u vodu , ne moraš ih izljegati. I što je nabolje hranjiva su kao i tek izlegnuta artemija jer su sami zumanjak. Jedina mana je kaj se ne krecu pa ribe ne plivaju za njim.

Barem sam ja tak čitao, a i pitao uzgajivaca diskusa.

Ja cu s njom hraniti mlade diskuse sada za 2-3 dana, pa cu onda biti puno pametniji.
Bjela Amazona -http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=79037.0

Offline Ellie

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #69 u: Veljača 28, 2013, 12:00:56 poslijepodne »
Nekako si razmišljam, zar ne može MarkoZG, budući da su u akvariju samo te dvije colise i čistači dna, ostaviti sve tu i pogasiti filtere? No onda me muči hoće li možda čistačima nedostajati kisika jer ipak nisu dvodihalice  -? Dajte vi iskusniji nešto predložite jer mislim da ako su jajašca u gnijezdu onda ne dolazi u obzir premještanje.

Evo nabavila sam Dajana artemiju profi tako da će sad valjda postotak izlegnutih biti veći... sada malci od kada su se izlegli bi trebali imati 8 dana, jel to prerano za artemiju(čini mi se da baš ne reagiraju na nju)? MarkoZg ako sve prode ok kod tebe javi se za artemiju, ja ću tada vjerojatno biti svakodnevno u proizvodnji  :D

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #70 u: Veljača 28, 2013, 12:16:48 poslijepodne »
Filter ne sluzi samo za zrak,filter odrzava bioravnotezu akvarija,ugasis li ga,u njemu ce sve pokrepati,a ako ostane u vodi onda ce vjerojatno sve i pokrepati u njemu od trovanja

Kod malaca isto,treba biti spužva filter

Offline MarkoZG

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #71 u: Veljača 28, 2013, 14:55:15 poslijepodne »
i ja citam da dekapsulirana astemija ide direktno u vodu, i jedu ju takvu kakva je....ne mora se izlec
Ellie di si nabavila octene jegulje?

medutim sta cu ja s gnjezdom...muzijak i dalje pliva ispod njega i tera zenku, sto bi trebalo upucivati da cuva jaja.
dali se gnjezdo smije premjestati u drugi akvarij, ili nesto slicno, mozda da nabavim neku vrstu kotilice ako postoji neka da malci ne pobjegnu kad se rode.

Offline tom82

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: sisak
« Odgovori #72 u: Veljača 28, 2013, 15:19:38 poslijepodne »
Marko Zg: nema ti smisla premjestati gnijezdo u drugi akvarij jer će ti se sve razletiti po akvariju i od gnijezda neće biti ništa..upravo da ti mrijest i propadne colise će se jako brzo mrijestiti opet. Najbolje ti je imati u akvariju samo par koji mrijestis jer svaka druga riba ti je opasnost za malene ribice kada se izlehnu. Sumnjam da će ti ikakva kotilica pomoći da ih zadrzis u njoj u prvim danima života jer su jaaako sitne da ih jedva primjetis.
Nemorate mladj uopće hraniti sa artemijom ak vam je to komplicirano,već si nabavite sera micron Ili zumanjak jajeta za prvih 10-15 dana,a kasnije mikrocrvi!
tom82

Offline MarkoZG

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #73 u: Veljača 28, 2013, 16:28:04 poslijepodne »
Marko Zg: nema ti smisla premjestati gnijezdo u drugi akvarij jer će ti se sve razletiti po akvariju i od gnijezda neće biti ništa..upravo da ti mrijest i propadne colise će se jako brzo mrijestiti opet. Najbolje ti je imati u akvariju samo par koji mrijestis jer svaka druga riba ti je opasnost za malene ribice kada se izlehnu. Sumnjam da će ti ikakva kotilica pomoći da ih zadrzis u njoj u prvim danima života jer su jaaako sitne da ih jedva primjetis.
Nemorate mladj uopće hraniti sa artemijom ak vam je to komplicirano,već si nabavite sera micron Ili zumanjak jajeta za prvih 10-15 dana,a kasnije mikrocrvi!

ok, hocu li vidjeti malce kada se izlegnu ovdje u akvariju, kako oni funkcioniraju, dali bjeze u povrsinsko bilje ili?
ima kotilica valjda koje su jako male i nemaju velike rupe.

Offline Ellie

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #74 u: Veljača 28, 2013, 18:38:21 poslijepodne »
Kada uočiš malce onda ti oni već pomalo plivaju i ne bježe nikam, bar moji nisu, kao niti sada. I ja mislim da gnijezdo definitivno nije za premještaj jer će se sve raspasti. A i to kaj veli tom82, colise ce se stvarno brzo mrijestiti- nakon što sam mužjaka stavila u glavni akvarij nije prošlo 3 dana i već radi gnijezdo.