Da ti malo pokomentiram tvoj kozičnjak.
Izgleda sasvim uredu, ali ...
- filter ti je previsoko, svaki filter mora uzimat vodu na dnu akvarija, jer tamo se gomilaju nečistoče- nitriti nitrati, sa ovakvom postavitvijom filtra mješaš vodu samo u gornjem sloju, a kozice su obično u donjem sloju, gde ti je voda najslabija.
Sasvim jednostavno produži onu cijevku, koju imaš u spužvi, možeš stavit još jednu spužvu, tako da če ti bit spužva od dna do vrha, jer filtrirnog materjala nije nikad dosta, sad ga imaš manje od 1l, što ti je premalo, jer minimum je 10%
od okupne prostornine akvarija. Dakle ako je akvarij 40l onda ti mora bit filtrirnog materjala barem 4 l, bolje više nego manje.
- Grijač ? Koliko ti je temperatura ? Ako je to u ogrevanoj prostoriji grijač ne trebaš, jer temperatura od 20 - 23 je sasvim uredu. Ja imam jedan akvarij na polici od prozora, i tamo se mi kreče temperatura od 17 - 20 i u njemu sasvim normalno živi oko 50 kom macrobrachium kozica. Oču ti kazat da je temperatura oko 20 sasvim ok.
- Nigde ne vidim ni jednog hrastovog lišča ili jednog storžiča črne jelše ? Iz izkustva ti mogu kazat da je to neobhodno, znam da estetski ne izgleda najbolje ali zbok svojih huminskih tvari koje lišče daje vodi,je lišče neobhodno - 2 kom na 10l vode i 1 storžič na 10 l vode u akvariju.
- Nema krmilnika, ako češ tek tako hranit kozice, prije ili kasnije čeju u ričiju i mahovinu unjet puno prljaštine koju češ težko izvadit. Zato stavi pepeljaru u koju jim daješ hranu a što ostaje sasvim jednostabno izvadiš pomoču crijeva.
- destilirana voda ti nije najbolje rešenje,jer nije za upotrebu u akvariju, ako imaš mogučnost drugiput upotrebi kišnicu, koju je najbolje koji dan prefiltrirat kroz ugljeni filter, uglje če nevtralizirat težke kovine i nečistoče koje se nabiru u kišnici.Može bit da je destilirana voda uzrok da ti je ona kozica neko vreme izgledala kao mrtva.
To su male pripombe na tvoje postrojenje, jer kao što sam več kazao kot tih kozica nema šalabajzarstva, svaku malu pogrešku skupo platiš.