Svibanj 01, 2025, 19:15:33 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Anketa

Dali imate cristal red kozice u svom akvariju, i koliko jih imate.

manje  od 10 kom
11 (26.8%)
više od 10 kom
8 (19.5%)
više od 50 kom
8 (19.5%)
imao sam jih ali su uginule
13 (31.7%)
imam jih ali se ne razmnožavaju
1 (2.4%)

Ukupno Glasova: 37

Autor Tema: Koliko vas ima cridstal red kozice ?  (Posjeta: 69229 vremena)

0 Članova i 6 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline ZeleniMrav

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • You'll Never Walk Alone
Odg: Koliko vas ima cridstal red kozice ?
« Odgovori #75 u: Veljača 22, 2013, 17:44:40 poslijepodne »
Bravo...lijepe kozice :up:
20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE

Offline noktopus

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Slovenija
    • www.aquareja.si
« Odgovori #76 u: Veljača 22, 2013, 17:46:21 poslijepodne »
Kazaču samo to da mi nije krepao fotoaparat, ostalo neka kažu slike.
Možete vidjet da kot mene nije sve sterilno čisto, jer nemam ja vremena za estetski izgled.
« Zadnja izmjena: Veljača 22, 2013, 17:52:41 poslijepodne od noktopus »

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #77 u: Veljača 22, 2013, 17:47:26 poslijepodne »
Jedan, ali sa uspehom za sve nas! Bravo Vonfy!   :klap:

@noktopus - Drago mi je da vidim tvoje akv, ali mislim da se ne moras na taj nacin nikome pravdati. Puno nas je poslovalo (uspesno) sa tobom tako da imamo puno poverenje u tebe.   :up:
« Zadnja izmjena: Veljača 22, 2013, 17:53:09 poslijepodne od ZliBrka »
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline noktopus

• Punopravni član
    • www.aquareja.si
« Odgovori #78 u: Veljača 22, 2013, 18:03:50 poslijepodne »
E nikome se neču pravdat, ali vreme je bilo da stavim koju fotku.
A kot svih mojih akvarija, jednostavno nemam vremena se posvečat i fotografiji, zato možda nisu fotografije najbolje kvalitete ali mislim da se bistvo može vidjet.

Vonfy je dokaz,da se i kot vas može, sa njegovih fotografija je razvidan pristup ka uzgoju - sve uredno uredženo, i bez nekakvog jakog komplikovanja kot pripreme vode. :klap:
« Zadnja izmjena: Veljača 22, 2013, 18:11:37 poslijepodne od noktopus »

Offline Vonfy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kc
« Odgovori #79 u: Veljača 22, 2013, 18:13:45 poslijepodne »
Jedan, ali sa uspehom za sve nas! Bravo Vonfy!   :klap:

@noktopus - Drago mi je da vidim tvoje akv, ali mislim da se ne moras na taj nacin nikome pravdati. Puno nas je poslovalo (uspesno) sa tobom tako da imamo puno poverenje u tebe.   :up:
Hvala!
Ne znam, mislim da sam sve napisao kaj i kak radim i to sve u cilju da pomognem barem malo.
Da li je to dobitna formula nisam baš 100% siguran, ali imao sam i razmnožavale su mi se čak i u 54litarskom, gdje sam za podlogu imao neki crni sječeni kamen koji je brutalno puštao boju, hrpu neonka i tak... cirkus....

bolje se roditi bez k... nego bez sreće, jer...

Offline Vonfy

• Punopravni član
« Odgovori #80 u: Veljača 22, 2013, 18:16:10 poslijepodne »
E nikome se neču pravdat, ali vreme je bilo da stavim koju fotku.
A kot svih mojih akvarija, jednostavno nemam vremena se posvečat i fotografiji, zato možda nisu fotografije najbolje kvalitete ali mislim da se bistvo može vidjet.

Vonfy je dokaz,da se i kot vas može, sa njegovih fotografija je razvidan pristup ka uzgoju - sve uredno uredženo, i bez nekakvog jakog komplikovanja kot pripreme vode. :klap:
:up:

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #81 u: Veljača 22, 2013, 19:19:00 poslijepodne »
e Vonfy pa svaka cast na uspjehu

meni sad nije samo jasno na koju foru to uspijeva kod tebe a kod nas nikako.

ajd barem nekome

daj jos nekih podataka, koja temperatura, jel ti ovaj filter usisava male kozice?  po ovome bi trebale uspijevat u svakom akvariju  :D

mozda je caka u izmjeni 50% vode a uvijek sam mislio da je to previse za kozice al izgleda da nije
« Zadnja izmjena: Veljača 22, 2013, 19:55:41 poslijepodne od Malky »

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
« Odgovori #82 u: Veljača 22, 2013, 21:18:48 poslijepodne »
Bravo Vonfy! Tako treba... :klap:

Noktopus, odlične fotke! :up: Koga briga ako i nije sterilno... :)

Offline Vonfy

• Punopravni član
« Odgovori #83 u: Veljača 22, 2013, 22:35:42 poslijepodne »
e Vonfy pa svaka cast na uspjehu

meni sad nije samo jasno na koju foru to uspijeva kod tebe a kod nas nikako.

ajd barem nekome

daj jos nekih podataka, koja temperatura, jel ti ovaj filter usisava male kozice?  po ovome bi trebale uspijevat u svakom akvariju  :D

mozda je caka u izmjeni 50% vode a uvijek sam mislio da je to previse za kozice al izgleda da nije
Koja je caka stvarno ne znam, ali se ni ne žalim.  :D
Temperatura je 24C, a u ljetu dosegne i 29-30. Dok je jako vruće po ljeti, češće mijenjam vodu ali po 2-3 litre samo..
Filter mi ne usisava mlade kozice jer sam uzeo najfiniju plavu spužvu i odrezao je da ulazi na knap i nemam nikakvih problema, a sprey bar mi je na vrhu da mreška površinu!!
Nakon svake promjene vode, (po ljetu male i učestale i redovne po 50%) uvijek stavim ffm, bez obzira na to kaj mi voda obavezno odstoji par dana.
Nisam siguran, ali mislim da je važno imati na kamenu(ja nemam ni jedan) ili nekom panju zelenu algu, mislim da je to dosta bitno, i bitno je da ima puno,ali puno mahovine (koja nije uredna i pošišana) bar se meni to pokazalo kao dobitna kombinacija!
....a možda i nije ništa od toga!   :(

i da, samo da napomenem da sam aq ciklirao jedva mjesec dana i kompletni filter perem uredno svakih 2 tjedna, ali ga doslovno izglancam vodom iz pipe.
imam debelu podlogu akadame i zato se ne brinem za bakterije jer imaju gdje biti..

@ hvala Werther!
« Zadnja izmjena: Veljača 22, 2013, 22:39:25 poslijepodne od Vonfy »

Offline tbilly

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #84 u: Veljača 23, 2013, 14:01:04 poslijepodne »
Svaka čast prijatelju,ovo je lijepo za vidjeti a i podstrek za sve nas,čestitam  :klap: :klap: :klap:,
a sad parametri vode....

Da noctopus--i tebi čestitke :klap: :klap: :klap:
« Zadnja izmjena: Veljača 23, 2013, 14:12:27 poslijepodne od tbilly »

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #85 u: Veljača 24, 2013, 12:10:38 poslijepodne »
Njemacki uzgajivaci,kao i oni iz kine itd,koriste upravo tako debele slojeve akadame,mislim da je to jako bitna stvar,cak i ako se pogledaju farme za uzgoj,svaki akvarij ima debelu podlogu,a ako je ogroman,onda se jedan dio akvarija napravio kao terasa i tamo natrpa jos deblji sloj akadame
Mislim da je tu najveci problem,treba nam dobre akadame

Offline Vonfy

• Punopravni član
« Odgovori #86 u: Veljača 24, 2013, 14:15:38 poslijepodne »
Njemacki uzgajivaci,kao i oni iz kine itd,koriste upravo tako debele slojeve akadame,mislim da je to jako bitna stvar,cak i ako se pogledaju farme za uzgoj,svaki akvarij ima debelu podlogu,a ako je ogroman,onda se jedan dio akvarija napravio kao terasa i tamo natrpa jos deblji sloj akadame
Mislim da je tu najveci problem,treba nam dobre akadame
Gledao i ja razne linkove od uzgajivača i nisam baš primjetio da koriste akadamu za podlogu već "Shirakura red bee sand",
Po meni je shirakura puno kvalitetnija od akadame, a to čaki vele i njemački uzgajivači, e sad...  :(
Nisam je još koristio,ali pripremam aq 80x40 za crs sa  podlogom od shirakure, pa budem vidio iz prve ruke!
Kak god, sve će mi u ostalom ostati isto, osim podloge i filtera!!
Živi bili pa vidjeli....  :)

Offline Tiii

• Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #87 u: Veljača 24, 2013, 14:33:32 poslijepodne »
Realno gledajuci,uzgajivaci su puno prije koristili akadamu,a naravno da je nekome uvijek u interesu da napravi nesto "bolje" i naravno skuplje
Vidim da je toga 8kg oko 30 eura,sto je podosta  :D
Po meni je akadama duplo jeftinija,samo se mora ici u sloveniju po nju,jer je kod nas nema

Offline Vonfy

• Punopravni član
« Odgovori #88 u: Veljača 24, 2013, 14:44:45 poslijepodne »
Da, to se slažem s tobom u potpunosti!  :up:
Sad jel je to puno ili nije, jer idem na K6 koja je jedna 10eura, pa mi se ne isplati štediti na podlozi...
Možda je i to jedan od problema, uštedim sim-uštedim tam, a onda pomor... a možda i nije.. nemam pojma..
kak god, utrpat ću 20kg na podlogu 80x40, pa kak bude-bude.. ako pokrepaju odustajem i prelazim na gupije.  :D

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
« Odgovori #89 u: Veljača 24, 2013, 15:11:14 poslijepodne »
...kak god, utrpat ću 20kg na podlogu 80x40, pa kak bude-bude.. ako pokrepaju odustajem i prelazim na gupije.  :D
Ne daj se Vonfy, nema odustajanja... :up:

Offline noktopus

• Punopravni član
    • www.aquareja.si
« Odgovori #90 u: Veljača 24, 2013, 17:49:06 poslijepodne »
Nabavka akadame je postala mali problem, jer posle potresa u Japanu i havarije u nuklearnoj elektrani u Fukušimi, nije u evropu došla ni kila akadame, jer akadama je obična zemlja koja se žge po postupku kojeg znaju samo JapancI, a proizvodi se samo 160 km od Fukošime.

A pitajmo se zašto akadama ?

Zato što je dostupačnija i jeftinija od shirakure, koja je skuplja i teža, jer 1 kg sirakure dodže oko 5 € a sa njime pokrijemo samo kojih 10 kvadratnih centimetra akvarijskog dna (najmanje debeline 4cm), a možeš si je naručit samo u Njemačkoj.

Kao nadomestak shirakure se upotrebljava akadama, koja nije u biti bila ustvarena za uzgoj kozica, nego se upotrebljava kot uzgoja bonsaja a 1kg pokrije kojih 40% više jer je lakša.

Ali kao što sam kazao na tržištu nema više akadame, i nezna se kad če doč nove pošiljke do evrope, i zato se i ja pripremam da nabavim shirakuro, jer do sada još nisam radio sa njom, ni neznam kako če se pokazat u istini..

Offline tbilly

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #91 u: Veljača 25, 2013, 11:14:34 prijepodne »
Vidio sam i ja tu podlogu kod uzgajivača ali i jedan zgodan sistem filtriranja ,kao za morski akvarij podno fitriranje kroz cc dvije trečine terase a doljna niža je tanki sloj a gornja deblja čini mi se cca 10 cm.

Offline tbilly

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #92 u: Veljača 27, 2013, 21:26:14 poslijepodne »
evo malo mojih ljepotana,te njihov novouređeni dom

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #93 u: Veljača 27, 2013, 22:43:00 poslijepodne »
vidi se da je ovo malo starija postava akvarija kad se fino mahovina ovak razrasla a i riccia se dobro uklopila

mene sad vise interesira dalji događaj, jer svima su koze bile zive jedno vrijeme i onda ode sve kvragu

imas kakva mjerenja iz akvarija, tipa ph, kakvu vodu koristis, koliko cesto mjenjas ili su koze tek 1 dan unutra?

inace sretno s njima

Offline tbilly

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #94 u: Veljača 28, 2013, 00:06:48 prijepodne »
Nije starija postava nego sam razrastao bilje u na lavi skoro 45 dana,do tada sam imao kozice u istom akvariju unazad 2 tjedna i malo više,bez podloge na hangon filteru,u nedjelju sam izvadio kozice u lonac i sve presložio,promjenio 50 posto vode (75 destilirane -25 odstajale),složio šljunak ,pa lavu,pa kvarc,nema ništa kemija ,nego sam stavio jedino treset u filter,gh mi je sada oko 6 a ph blizu 7,mislim da lava kamenje pošto je porozno je preduvjet za stvaranje dobrih bakterija ,jedino što me fascinira je led rasvjeta 18w,raste sve ko ludo,malo sam u početku gnojio i stavljo ec,ali sam sad odustao,dan kad sam promjenio vodu ,koze su izgubile boju,jedna se okrenula,več sam je htio baciti u wc no djeca su mi zaokupirala pažnju pa sam zaboravio,drugi dan brojim,ne vjerujem sve na ricciji u broj a ležala je naopačke na kamenu! Hodaju po svemu slikaju se po svuda i ne bježe u šupljine-valjda im odgovara,na sve gotove hrane ne reagiraju pa sam skuhao mladu blitvu ,sjedile su dva dana na njoj dok je nisam bacio samo pasu mahovinu i ricciu,nema ih država za sad,slikaju se i žderu,daj bože da tak i ostane ;)

Offline noktopus

• Punopravni član
    • www.aquareja.si
« Odgovori #95 u: Veljača 28, 2013, 09:49:08 prijepodne »
Da ti malo pokomentiram tvoj kozičnjak.

Izgleda sasvim uredu, ali ...

- filter ti je previsoko, svaki filter mora uzimat vodu na dnu akvarija, jer tamo se gomilaju nečistoče- nitriti nitrati, sa ovakvom postavitvijom filtra mješaš vodu samo u gornjem sloju, a kozice su obično u donjem sloju, gde ti je voda najslabija.
  Sasvim jednostavno produži onu cijevku, koju imaš u spužvi, možeš stavit još jednu spužvu, tako da če ti bit spužva od dna do vrha, jer filtrirnog materjala nije nikad dosta, sad ga imaš manje od 1l, što ti je premalo, jer minimum je 10%
  od  okupne prostornine akvarija. Dakle ako je akvarij 40l onda ti mora bit filtrirnog materjala barem 4 l, bolje više nego manje.

- Grijač ? Koliko ti je temperatura ? Ako je to u ogrevanoj prostoriji grijač ne trebaš, jer temperatura od 20 - 23 je sasvim uredu. Ja imam jedan akvarij na polici od prozora, i tamo se mi kreče temperatura od 17 - 20 i u njemu sasvim normalno   živi oko 50 kom macrobrachium kozica. Oču ti kazat da je temperatura oko 20 sasvim ok.

- Nigde ne vidim ni jednog hrastovog lišča ili jednog storžiča črne jelše ? Iz izkustva ti mogu kazat da je to neobhodno, znam da estetski ne izgleda najbolje ali zbok svojih huminskih tvari koje lišče daje vodi,je lišče neobhodno - 2 kom na 10l vode i 1 storžič na 10 l vode u akvariju.

- Nema krmilnika, ako češ tek tako hranit kozice, prije ili kasnije čeju u ričiju i mahovinu unjet puno prljaštine koju češ težko izvadit. Zato stavi pepeljaru u koju jim daješ hranu a što ostaje sasvim jednostabno izvadiš pomoču crijeva.

- destilirana voda ti nije najbolje rešenje,jer nije za upotrebu u akvariju, ako imaš mogučnost drugiput upotrebi kišnicu, koju je najbolje koji dan prefiltrirat kroz ugljeni filter, uglje če nevtralizirat težke kovine i nečistoče koje se nabiru u    kišnici.Može bit da je destilirana voda uzrok da ti je ona kozica neko vreme izgledala kao mrtva.

To su male pripombe na tvoje postrojenje, jer kao što sam več kazao kot tih kozica nema šalabajzarstva, svaku malu pogrešku skupo platiš.
« Zadnja izmjena: Veljača 28, 2013, 09:52:17 prijepodne od noktopus »

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #96 u: Veljača 28, 2013, 12:00:50 poslijepodne »
evo mene je malo zaokupiralo tvoje negodovanje oko RO vode, radi cega ne?

jer ako je nasa voda pretvrda jedini nacin je da dodajemo RO vodu + minerale za RO vodu da vratimo vrijednost minerala vodi koje ona nema ili barem nema u dovoljnoj koicini. po meni je velik problem skupljat kisnicu jer je nema uvijek kad trebas a i ono kaj uspijes nabavit s ovih nasih krovova je barem po meni katastrofa

ako njima ne pase ro voda onda jednostavno necu ni probat ponovno eksperimentirat s njima jer je to preveliki rizik uzet 20 koza i nadat se da bude sve ok s kisnicom, po meni je to kockanje s malim dobitkom

kuzim da u gradskoj vodi ima svakakvog sranja al onda mi jedino ostaje voda iz bunara al i ona je kod nas dosta tvrda

Offline noktopus

• Punopravni član
    • www.aquareja.si
« Odgovori #97 u: Veljača 28, 2013, 12:09:01 poslijepodne »
Ništa nemam prema RO vodi,( voda pridobljena sa ozmozom) ali on piše da je stavio destiliranu vodu, ( destilirana voda - ona iz bencinske?) RO voda ili destilirana voda nije jedno i isto.

Offline Tiii

• Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #98 u: Veljača 28, 2013, 12:24:31 poslijepodne »
Ja sam prije za mrijest mikri koristio onu vodu sto se moze kupiti u lidlu,destilirana za hladnjake od auta i pegle
Uvijek sam je mijesao sa pipovacom,i nije bilo problema

Offline H3m3roid

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #99 u: Veljača 28, 2013, 12:28:10 poslijepodne »
Ništa nemam prema RO vodi,( voda pridobljena sa ozmozom) ali on piše da je stavio destiliranu vodu, ( destilirana voda - ona iz bencinske?) RO voda ili destilirana voda nije jedno i isto.

Tako je destilirana voda i RO voda su KRUŠKE i JABUKE
pogotovo destilirana voda sa benzinske - to je otrov za akvarij - dokazano na vlastitoj koži

u mojim akvarističkim počecima prije 10 god, sam htio smanjiti tvrdoću vode i čitao sam po forumima/knjigama da treba miješati
destiliranu sa pipovačom , ali nisam znao da je destilirana voda na benzinskim u biti industrijski destilirana voda !!!!
pobio sam si u 30 min 600 kn ribe i 300 kn bilja .... ko da sam usuo solnu kiselinu u akvarij , ribe su podivljale i počele se okretati
jedva sam uspio spasiti ostatak ribe ....

kasnije sam saznao da je destilirana voda na benzinskim pupmpama predviđena za hladnjake automobila (killere)
i da ona nesmije imati kamenca (da se nebi začepili dovodi i odvodi) , ali ostalih teških metala može imati
zato je industrijska voda koja se koristi u raznim postrojenjima za hlađenje strojeva najjeftinija ... i nju pakiraju u tu "destiliranu"
jer ona tim procesom gubi kamenac ali ima u sebi od teških metala preko sumpora do klora .....

"destiliranu vodu" na benzinskoj nikako u akvarij , u biti po meni se ona nebi niti smjela nazivati destiliranom ....

inače rasprava o kozicama je zakon, pratim sve pozdrav