Srpanj 18, 2025, 17:06:33 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Ulazak u EU i akvaristika  (Posjeta: 5377 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline pedja21

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 53
Ulazak u EU i akvaristika
« u: Veljača 03, 2013, 13:51:54 poslijepodne »
Ima li itko kakvu ideju ili saznanje kako će se ulazak RH u EU odraziti na ponudu i cijenu akvarijskih riba kod nas?
Po nekom mom razmišljanju trebalo bi biti bolje makar što se tiče izbora.
Pretpostavljam da neće biti više carinske kontrole između članica EU pa bi uvoz za osobne potrebe recimo iz
Češke ili Njemačke trebao biti puno lakši nego do sada, možda čak i slanje riba poštom.
Vjerojatno bi nam članovi iz SLO mogli reći više o ovome

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Ulazak u EU i akvaristika
« Odgovori #1 u: Veljača 03, 2013, 14:03:08 poslijepodne »
pa sama ponuda mislim da se nece nista bitno promijeniti jer smo trziste nikakvo. Da je netko imao interesa za nesto siru ponudo to bi i napravio. A glede direktnog uvoza mislim da ce biti puno lakse jer nemas vise carine, trziste je jedno i svugdje vrijede isti cetifikati, Znaci zivotinja u D je vec prosla sve potrebne karantene, preglede bla, bla bla i moze se prodati svugdje. Iznimka bi trebale biti zivotinje koje su iz nekih razloga i inace zabranjene na tom podrucju. Pisao je tu netko za neke puzeve koji su zabranjeni u Spanjolskoj pa ih nisu htjeli slati niti njemu u SLO, noktopus cini mi se.

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #2 u: Veljača 03, 2013, 16:18:27 poslijepodne »
Vjerujem da ce ponuda ostati ista,ali me veseli da ce se van moci otici po nesto sto me veseli,i sto ribe necu morati skrivati na prelasku granice,i nadati se da necu pokupiti neku kaznu i da mi jos oduzmu ribe,za mene je to dovoljno  :)

Offline Buncek

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 03, 2013, 16:39:06 poslijepodne »
Slažem se sa kolegama i mislim da se sama ponuda kod nas nažalost neće promijeniti, no vjerovatno će biti puno jednostavnije naručivanje izvana.

Offline blade

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Veljača 03, 2013, 18:09:06 poslijepodne »
Što se tiče izvoza riba iz područja Eu nema ograničenja kupovina riba,akvarija....itd. Kad Slovenija nije bila u Eu ja sam morao na granici iz njemačke sakrivati ribe. Danas samo piči miško preko granice bez problema. Tako,če biti i na području Hrvatske i Slovenije,samo pokupiš robu i gasa u slobodu bez nervoze ;)

Offline noktopus

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Slovenija
    • www.aquareja.si
« Odgovori #5 u: Veljača 04, 2013, 18:19:49 poslijepodne »
Svakako sa ulazkom u EU ne očekujte previše.

Istina je da neče bit više granice, da če se slobodnije nabavljat to i ono, ali ni kot nas nije nekakve jake izbire organizma, iz preprostog razloga - po ekzotima je vrlo mala potražnja i zato se u  zoo trgovinama ne izplati imat zaliha.

Svakako biče više mogučnosti uvoza, ali tu je jedna prepreka koja je najbitnija  -  medju akvaristima je sve manje novca za nabavku, i bojim se da kad udjete u EU biče i gore, jer tako je bilo i kot nas,od jednom je sve poskupilo.

Prije ulaska u EU je jedna obična kafa kot nas došla 120 sit - što je isto kao sada 0,60€,pola godine po ulasku u EU kafa je odmah poskočila na 1€  a sada je 1,20 i više,  i tako su sve cijene išle na gore - a plate??????

Isto se desilo sa ribama, prije ulazka u EU sam prodavao gupije iz vlasatitog uzgoja po 100 sit ( 0,50€) kad smo išli u EU sam polako došao na 1€  sad jih imam po 1,5€, što je napram našim zoo trgovinama vrlo niska cijena, jer kot nas u zoo trgovini nema gupija izpod 2€ negu su cijene izmedju 2,20 - 3,50€ za jednog gupija.

I bojim se da če tako bit i kod vas,polako čeju vam ič cijene na gore, jer čete bit deo jednog velikog tržišta u kome nema milosti.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 04, 2013, 19:11:44 poslijepodne »
ma nemas brige, kod nas su cijene vec odavno evropske

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #7 u: Veljača 04, 2013, 19:17:32 poslijepodne »
ma nemas brige, kod nas su cijene vec odavno evropske

kingo je u pravu, samo jos nije svjestan da ce biti jos europskije :)))

Zato se isplati ici van po sve, nazalost i po hranu :(( .

Živio kapitalizam
Bjela Amazona -http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=79037.0

Offline pedja21

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Veljača 04, 2013, 19:32:13 poslijepodne »
Da, vjerojatno nemožemo očekivati da će cijene u petshopovima pasti, mislio sam, recimo ako uvoze ribe iz Europe da će im biti poslovanje lakše pa ćemo i imi to na neki način osjetiti.
Ali u svakom slučaju za akvariste će biti lakše stupiti u vezu direktno s odgajivačima iz EU i nabaviti kvalitetnu ribu od njih direktno

Offline blade

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Veljača 04, 2013, 19:36:04 poslijepodne »
Petshopovi če lakše nabavljati ribe ali če lakše i cijene nabiti do neba.

Offline pedja21

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Veljača 04, 2013, 20:52:18 poslijepodne »
Zna li netko porijeklo ribe koja se prodaje kod nas u pet shopovima?

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #11 u: Veljača 04, 2013, 21:41:01 poslijepodne »
Najcesce,ceska i singapur,singapur najjeftinija varijanta,ribe ko da se prodaju po kili,ali smrtnos im je ogromna,zato svaki tjedan nove ribu stizu
Ceska ima dosta domaceg uzgoja,pa je riba nesto kvalitetnija,ali isto i oni uvoze neke vrste,pa im tu pada kvaliteta

Offline Lili

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #12 u: Veljača 04, 2013, 23:07:25 poslijepodne »
nekako se tjesim da ce biti bolje, no znam da nebude... mozda se i bude nesto (sumljam) popravilo, no kako su kelege vec rekli- nabit ce cijene do neba...
živi bili pa vidjeli  -?...

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #13 u: Veljača 04, 2013, 23:16:18 poslijepodne »
poštarina će biti niža, izbor onih koji šalju u HR veći, izbjeći ćemo peripetije sa carinom, tako da će biti bolje nego što je sad. Ne može biti gore, samo je pitanje hoćemo li imati koju kunu  -?

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #14 u: Veljača 05, 2013, 00:37:54 prijepodne »

Naravno da može biti gore,  NEĆE BITI MERVERA.....znači, biti će nam skuplje vani kupovati.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Veljača 05, 2013, 01:10:43 prijepodne »
ako sam kupovao nešto što je veliko ili teško, carinu i pdv je meni bilo teško izbjeći, tako da mi neće biti gore.

Offline ceh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #16 u: Veljača 05, 2013, 07:36:32 prijepodne »
u svakom slucaju granice  ce biti lakse prelazit
Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,

Offline Dini

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
« Odgovori #17 u: Veljača 05, 2013, 11:21:35 prijepodne »
znači li to da ako naručimo neku stvar za akvaristiku recimo ledice koje dođu preko 160 kn ne plaćamo nikakvu carinu niti pdv?

Ili to vrijedi ako stvar dolazi samo iz europe, a ne i iz kine?

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #18 u: Veljača 05, 2013, 11:28:36 prijepodne »
znači li to da ako naručimo neku stvar za akvaristiku recimo ledice koje dođu preko 160 kn ne plaćamo nikakvu carinu niti pdv?

Ili to vrijedi ako stvar dolazi samo iz europe, a ne i iz kine?

vrijedi samo za robu sa EU porijeklom... što znači da ti i npr njemac može poslati kineski filter i platiti ćeš carinu ali to će se sigurno rijetko događati jer se neće toliko kontrolirati paketi iz EU
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline jurgen88 & Nija

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Veljača 05, 2013, 12:25:49 poslijepodne »
što se tiče smanjivanja cijena u pet shopovima, desit će se isto kao i sa linićevim smanjivanjem PDV-a u ugostiteljstvu, da li su usluge u kafićima pojeftinile kada ima je smanjen pdv sa 25 na 10 %, hhaahah moš si mislit, ??? kava i dalje košta 8 kn, samo što je za vlasnika još veći kolač u pitanju. Sumnjam da će se nači svijesni prodavač koji će smanjiti cijene i odreći se čistog profita od 15%, mi hrvati pošteni??????

Offline noktopus

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Slovenija
    • www.aquareja.si
« Odgovori #20 u: Veljača 05, 2013, 12:54:16 poslijepodne »
Neznam ako ste još svesni što znači biti u EU  -  nema carine, pa bilo to Kineska roba ili roba proizvedena u EU, sve što se šalje u granicama EU ne prolazi kroz nikakvu carinu i to ti je obična pošta, kao da bih slao paket iz Zagreba u Dubrovnik, niko te ne pita šta šalješ u paketu, tako čete moči naručivat i žive organizme, kao naprimer kozice, rakove,bilje......
Ja često naručim koje žive organizme iz Njemačke jer gore imaju svega i svašta, idem na njihov oglasni portal, na kome se trguje samo sa životinjama     http://www.deine-tierwelt.de/     i onda se dogovaraš sa privatnim uzgajivačem,a večina nije vešča u pakovanju živih organizma, i često ne žele slat poštom. A sa nekima se možeš dogovorit i onda ti on šalje - recimo u ponedeljak sa DHL poštom i u srijedu roba dodže, bez ikakve carine, obična poštarska pošiljka.
« Zadnja izmjena: Veljača 05, 2013, 13:12:13 poslijepodne od noktopus »

Offline Buncek

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Veljača 05, 2013, 13:36:35 poslijepodne »
Da unutar EU-a nema granica niti carine tako da se iz bilo koje zemlje koja je članica europske unije može naručivati bez carine. A kod nas će u pet shopovima ponuda ostati slaba.

Offline jurgen88 & Nija

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Veljača 05, 2013, 13:57:38 poslijepodne »
jeli to jedina pozitivna stvar? ako će to biti tako onda je bolje domaćim pet shopovima da se odmah zatvore po pitanje akvaristike, jer koliko sam surfao i oprema je u njemačkoj jeftinija, a da ne govorim da ima rezervnih dijelova, kod nas vam prodaju filter za 2000,00 kn i onda te čudno gledaju i češkaju se po glavi kad dodješ kupit dihtung za istog.

Offline Buncek

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Veljača 05, 2013, 14:07:13 poslijepodne »
Slažem se kod nas je ponuda jako loša i nema odgovornih shopova koji ti pružaju potporu za stvari ,ali i životinje koje kupiš kod njih. Skoro za svaki dio opreme se treba naručivati i dosta čekati da dođe, tako da skoro dođe na isto dali direktno kupiš izvana ili kod nas,svakako ćekaš dio da stigne, možda vani možeš proći još i jeftinije. Pokušavam što više podržati domaće ljude koji imaju shopove ,ali je to postaje jako teško zbog nonšalantnosti i neodgovornosti samih vlasnika shopova.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Veljača 05, 2013, 14:22:02 poslijepodne »
Neznam ako ste još svesni što znači biti u EU  -  nema carine, pa bilo to Kineska roba ili roba proizvedena u EU, sve što se šalje u granicama EU ne prolazi kroz nikakvu carinu i to ti je obična pošta, kao da bih slao paket iz Zagreba u Dubrovnik, niko te ne pita šta šalješ u paketu, tako čete moči naručivat i žive organizme, kao naprimer kozice, rakove,bilje......

To je točno. Ali ono što je u EU cijena u Eu, to je u Americi ili HK cijena u $. Ja osobno nikad nisam nikad gledao samo na cijenu, ako nešto hoću  koštalo što koštalo, u EU ćemo ipak dobitri bogatiju ponudu. Osobno gledam da kupim kod nas (ako ima), osobito u omiljenim dučanima, ali kad je nešto duplo ili 50% skuplje, najčešće im kažem fala lijepa