Srpanj 27, 2025, 10:01:13 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Akvarijum oko 300 L koji kanister filter  (Posjeta: 13570 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sokolVK

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Odg: Akvarijum oko 300 L koji kanister filter
« Odgovori #25 u: Veljača 03, 2013, 12:57:18 poslijepodne »
Imam novi eheim 2071 s orginalnim filtr medijima ako te zanima javi se

Offline dudo79

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #26 u: Veljača 06, 2013, 11:38:45 prijepodne »
koristim eheim 2080 u akvariju s oko 375 litara i mogu reći da je baš taman da je još veći prostor za filter medie bio bi savršen po meni što više filter media to bolje i netreba obraćati pažnju što piše za koliko je litara uzmi minimalno za duplo više nego što ti je litraža u akvariju

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #27 u: Veljača 06, 2013, 15:12:13 poslijepodne »
slažem se sa mišljenjem da što veći to bolji, ali da je 2080 veći ne bi valjalo. problem je navlačiti tako težak filter, problem je i prostor u ormariću, problem je kupiti toliku količinu novog medija... dakle 2080 je granica veličine.
da ne bude zabune imam 2080 i na 420l odlično obavlja posao, iako maštam da dodam još jedan veliki filter, mislim JBL 1501..

Offline golff

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #28 u: Veljača 06, 2013, 20:20:57 poslijepodne »
Ne sumnjam da je dobar ali mu je cijena vise nego dobra (oko 370 EUR), za te pare mogu skockati akvarijum tip-top  :)

Offline dudo79

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #29 u: Veljača 07, 2013, 08:07:51 prijepodne »
skup je ali ako si ne složiš dobru filtraciju zaboravi na diskuse  ako nisi baš sa lovom onda ti je JBL 1501 najisplativije riješenje

Offline golff

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #30 u: Veljača 07, 2013, 14:13:59 poslijepodne »
I ja sam razmisljao o JBL E1501  :) za njegov iznos bih mozda i mogao odvojiti samo ne znam da li ce voda samo sa njim biti cista u akvariju od oko 300L akvarij dimenzija 130x50x50, jer mi se ne cini los filter s obzirom na njegovu zapreminu.jos sam razmisljao i o EHEIM 2217 u tom cjenovnom rangu ali je sve upitno sa ovim filterima jer ne znam da li bi voda stvarno bila cista samo sa njima da bezveze ne bacam pare.dosta ljudi kaze da je kvalitetnija filtracija sa vanjskim prelivnim filterom sa 3 komore nego sa kanisterima a puno je isplativije bar sto se tice sastavljanja tog filtera ali je veca i potrosnja struje sa potopnom pumpom.kako god okrenem nema savrsenog filtera tj. da je povoljno,da malo struje trosi i da dobro filtrira  :)

Offline galo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #31 u: Veljača 07, 2013, 14:39:31 poslijepodne »
eheim 2217 je za 200 l aq, uzmi jbl e1501, puno filter materijala a trosi samo 20 w i dovoljno za 300 l

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #32 u: Veljača 07, 2013, 16:29:58 poslijepodne »
Od pocetka do kraja teme ste presli iz jedne krajnosti u drugu. Danasnji filteri koji su punjeni medijima od sintetickog stakla imaju 5-10 puta vecu povrsinu za kolonizaciju nitrificirajucih bakterija u odnosu na starije filtere punjene klasicnim medijima. Za prosjecan mjesoviti akvarij je dovoljno staviti filter jacine koju preporuca proizvođac. Za zahtjevnije ribe, veci broj riba, ribe koje zagađuju puno je svakako bolje uzeti duplo jaci filter, ali vise od toga ne bi bas rekao da ima smisla. Jer duplo jaci filter ce uspijeti razgraditi vecinu organskog otpada (od amonijaka na nitrite pa onda na nitrate), no nitrati i ostali spojevi ce se i dalje gomilati u akvariju. Problem tog gomilanja nece rijesiti niti 20x jaci filter od preporucenog tako da je umjesto ulaganja u velik i skup filter bolje uloziti u kemijsku filtraciju ili dodatan biljni filter.

I ja sam razmisljao o JBL E1501  :) za njegov iznos bih mozda i mogao odvojiti samo ne znam da li ce voda samo sa njim biti cista u akvariju od oko 300L akvarij dimenzija 130x50x50, jer mi se ne cini los filter s obzirom na njegovu zapreminu.jos sam razmisljao i o EHEIM 2217 u tom cjenovnom rangu ali je sve upitno sa ovim filterima jer ne znam da li bi voda stvarno bila cista samo sa njima da bezveze ne bacam pare.dosta ljudi kaze da je kvalitetnija filtracija sa vanjskim prelivnim filterom sa 3 komore nego sa kanisterima a puno je isplativije bar sto se tice sastavljanja tog filtera ali je veca i potrosnja struje sa potopnom pumpom.kako god okrenem nema savrsenog filtera tj. da je povoljno,da malo struje trosi i da dobro filtrira  :)

JBL e1501 je deklariran za akvarije do 700 litara tako da ce u tvojih 300 litara osigurati dovoljno dobru biolosku filtraciju. Eheim 2217 ima deklariranih 1000 l/h i drzi 6 litara medija, a JBL e1501 ima deklariranih 1400 l/h i drzi 8 litara medija tako da je definitivno bolji, i uz sve to s njim dobivas najmodernije medije, dok Eheima moras dodatno puniti jer vecina starih Classic modela dolazi prazno. Umjesto 2217 ti se vise isplati uzeti JBL e 901 koji ima neznatno manji 900l/h protok i također drzi 6 litara medija, on je i deklariran do 300 litara.
Stakleni prelivni filter moze biti daleko bolji, a moze biti i losji ovisno o tome kako ga napravis i s cime ga napunis. Ako govoris o filteru koji se smjesta pokraj ili iza akvarija potrosnja struje moze biti cak i manja. Kanister filteri obicno trose oko 15-20W jer njihove pumpe trebaju svladati visinsku razliku, dok u prelivni filter mozes staviti power head manje snage (5-10W) i postici jednako dobar protok. U svakom slucaju potopna pumpa moze trositi isto kao i pumpa u kanister filteru.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline galtar

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: vinkovci
« Odgovori #33 u: Kolovoz 03, 2014, 23:45:55 poslijepodne »
pozdrav svima,

imam akvarij od 50 L, 2 zlatne ribice i 4 mala ciklida i jednim ancitrusom. Ima i jedna biljka.
imao sam neki boyo unutarnji filter ali šta god radio voda je totalno mutna.

naručio sam Fluval 106.
http://www.zooprofi.de/info/10617/Fluval_106_Aussenfilter_fuer_Aquarien_bis_100_Liter.html

da li će to rješiti problem?
8)

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #34 u: Kolovoz 04, 2014, 13:18:17 poslijepodne »
pozdrav svima,

imam akvarij od 50 L, 2 zlatne ribice i 4 mala ciklida i jednim ancitrusom. Ima i jedna biljka.
imao sam neki boyo unutarnji filter ali šta god radio voda je totalno mutna.

naručio sam Fluval 106.
http://www.zooprofi.de/info/10617/Fluval_106_Aussenfilter_fuer_Aquarien_bis_100_Liter.html

da li će to rješiti problem?

Ovisi o odgovorima na ova pitanja..

Koliko je akvarij star? Koliko cesto mijenjas vodu? Koliko cesto peres filter i kako?

O kojim ciklidima se radi? Ako su malawi ili CA , akvarij je PUNO premali (treba imati najmanje 200lit).
Zašto miješaš toplovodne i hladnovodne ribe?

Imaš grešaka i zato obavezno pročitati http://www.akvarij.net/index.php/prirunik-za-poetnike-498

Offline galtar

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: vinkovci
« Odgovori #35 u: Kolovoz 06, 2014, 15:27:39 poslijepodne »
a najgore je to što svi čuju kad ću "osposobit" akvarij pa mi uvijek poklone ribice. tako da ih ne uspijem sam izabrat i izkombinirat.
a zasada se sve dobro slažu i djeluju zdravo i zadovljno :)
valjda zato što su ciklidi još mali (po slikama s interneta ne mogu točno zaklučit o kojoj se skupini ciklida radi pa ću morat postavit sliku iz akvarija) . temperatura akvarija je 23. što izgleda paše i jednim i drugim.
a i voda se uspijela izbistrit nešto iako mi još nije stigao novi filter. vjerujem da će onda biti skroz bistra.
8)