hej
nebi te htio plašiti ali meni to izgleda kao neonska bolest, isto tako su mi neonke izgledale, sa tim izbljeđenim djelvima uz kičmu,
nakon toga sam ima žešči pomor svih vrsta ribica i naravno svih neonki osim jedne koja je za neko čudo preživjela,tj nije oboljela.
Kako sam vec spomenuo da je neonka vrlo osjetljiva riba koja trai poprilicno uredne parametre i ostale uvjete u akvariju,isto tako je i vrlo lako podlona raznim bolestima i ugibanju.Najčešća i najpoznatija bolest koja muči i ribice i njihove vlasnike je NEON TETRA DISEASE-ili bolest neonki.
Radi se o jako učestaloj bolesti, pogada i druge vrste osim tetri, ali je ipak kod njih najzastupljenija. Ciklus ove bolesti pocinje kada parazitske spore udu u intestinalni trakt(debelo crijevo), te počinju kopati po unutrašnjosti ribe te ostavljaju ciste u mišićnom tkivu. Mišići koji nose cistu naalost počinju odumirati, a tkivo počinje blijedjeti. Kako primjetiti da je ribica zaraena: ribica počinje blijediti, gubiti boju, postaje nemirna i besciljno se krece kroz akvarij.
ovo sam ti izvadio sa neta pa pogledaj i proučavaj tijek naravno uz detaljano tretiranje na odgovor koji češ dobiti od plavoga.
evo ti link na moju temu gdje, da vidiš kako je to izgledalo na mojim ribicama, moje su u početku imale samo te bijele ciste ili presvlake , a kasnije sve ostale simptome.
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=76992.msg752695#msg752695nadam se da griješim.
i još jednom ponavljam ; pričekaj plavoga i sretno sa ribicama