Svibanj 14, 2025, 08:09:13 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Bolesna neonka  (Posjeta: 1564 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline maruschka

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 39
Bolesna neonka
« u: Siječanj 12, 2013, 16:57:53 poslijepodne »
Hej, nova sam na forumu. Nadam se da necu pogrijesiti u opisu.

Prije 3 dana selila sam akvarij i tada su mi ribice bile u malom akvariju. Promijenila sam oko 30% vode. U procesu seljenja dodala sam biljku koju sam okupala u blagoj otopini hipermangana i stiglo mi je 5 novih neonki i 2 nova platija.Za bozic ,dakle prije 20 dana sam dobila jos 2 platija i 4 gupija.

Neonka koju imam vec duze vrijeme mi odmah drugo jutro nakon seljenja ima rane na trbuhu, mislila sam da je mehanicko ostecenje nastalo u guzvi u malom akvariju, ali sa obje strane na trbuhu vidim po 1 prozirni mjehuric. Boje su joj I dalje lijepe, vesela je I normalno jede.

Navecer nakon seljenja I drugo jutro dala sam ima jesti granule natopljene u otopini cesnjaka.

Ribice su sa povecanjem populacije u akvariju zivnule.

Sad imam 8 neonki, 6 platija I 4 gupija. Akvarij je 70l, kucne je izrade. U njemu je prirodni rijecni pijesak, pumpe za filtraciju I zrak kad smo kupovali pazili smo da su malo jace nego nam je potrebno,dakle do 100l. Filtar je unutarnji,kucne izrade, a sadrzi keramiku, spuzvu I onu grubu vatu za filtere.

Molim vas pomozite jer koliko vidim jos ima spasa za nju.

P.S. jos ju nisam stavila u karantenu jer je karantena na posudbi,nisam ocekivala bolest  :'(
Moje ribice me cine sretnom.

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Bolesna neonka
« Odgovori #1 u: Siječanj 12, 2013, 17:31:00 poslijepodne »
AKo se radi o prozirnim mjehuricima ispunjenima zrakom tada se radi o poremecaju koji se zove plinska bolest a ista se zna javiti kod promjene vece kolicine friske vode koja je dosta nize temperature od one u akvariju.

Ako se radi o mjehuricima ispunjenim tekucinom tada je rijec o cistama.

Trebali bismo vidjeti fotografije bolesne ribe i bilo bi dobro da ispunis Upitnik o bolestima.

Molim moderatora da premijesti ovu temu u podforum slatkovodnih bolesti.

Offline maruschka

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Siječanj 12, 2013, 18:00:36 poslijepodne »
Joj,prdoncek..pazit cu vise ubuduce gdje pisem.Ako odgovaram ovdje hoce li se moji odgovori automatski prebaciti u podforum slatkovodnih bolesti ili da cekam da moderator temu prebaci tamo pa da tamo odgovaram?

Ja pretpostavljam da je to u tom slucaju zbog promjene vode. Vodu uvijek ostavim pored radijatora da bude toplija,ali ocito to nije bilo dovoljno.

Idem odmah ispuniti upitnik. Mozes li vec sad predloziti kako da to lijecim?

HVALA TI

Offline maruschka

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Siječanj 12, 2013, 18:01:41 poslijepodne »
I fotkala sam bezbroj puta ali sam losa u tome I nista se ne vidi,ali pokusat cu jos

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Siječanj 12, 2013, 18:34:24 poslijepodne »
Ako se radi o plinskim mjehuricima kojoh je samp dvs tada lijecenje noje potrebno vec bi se trebala napraviti promjrna jps ccs 15 posto vode, uliti dupla doza EasyLife FFM i jedna i pol cajna zlicica soli na svakih 50 litara vpde a slijefeci fsn nakapati na hranu i u akvarij duplu dozu vitamina. Cetvrti dsn propisana dozs FFM a onda sedmo dan redovna tjedna promjena vode uz dodatak FFM a slijedeci dan vitamini.

Moderator ce prebaciti ovu trmu pa ti slobodno pisi u tvojoj temi.

Offline maruschka

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Siječanj 12, 2013, 19:24:20 poslijepodne »
70*41*37cm/70l(cca)
Temp - 25,5°

Ph 7,6-8,0
No2 0
No3 10
Gh 16
Kh izmedju 3-6
Cl2 0
Parametri su prema tetra testu 6u1

Prije dvije godine akvarij pusten u pogon,prije godinu dana pretvoren u toplovodni

Prve ribice useljene mjesec dana nakon pokretanja

Jednom mjesecno mijenjam 25l vode

Usisavam dno

Filter je unutrasnji homemade (tad nam se to cinilo kao odlicna ideja) sa pumpom bluepower ,l,l, 230-240vl
 http://www.aquariumline.com/catalog/ferplast-bluepower-pump-p-5186.html?language=en

Kod svakog ciscenja akvarija (jednom mjesecno) isperem filter akvarijskom vodom koju izvadim, svaki drugi put kod ciscenja promjenim vatu koja se nalazi na samom vrhu filtera-prva do pumpe. Osim vate u filteru jos imam keramiku I spuzvu-njih sam promjenila prije pola godine

U akvariju se nalazi muljeviti pijesak I rijecno kamenje I sljunak, u akvariju se nalazi I umjetna stijena od plastike koja djelomicno po sebi ima I alge

Grijac - wave tropic 100watt

Pumpa za zrak trixie ap180

Nemam co2 sustav

Ne dodajem nikakvu kemiju osim fishtamina

Ribice: 2neonke-1,5 god
             1neonka-pola god
              5neonki 3-4mj
              4gupija oko godinu dana starosti
              2platija 1,5god
               4platija nisam sigurna u starost (mogu li to kako provjeriti)

Nema agresivnih ribica

Hranim ih naizmjenicno sa jbl granulama koje sam dobila od kolegice veterinarke I jbl hranom za male gupije, jednom tjedno im dodam prokuhanu jabuku mrkvu ili grasak - hrana ima vazeci rok trajanja, a prekjucer sam I'm prvi put dala granule namocene u otopini od cesnjaka

U akvariju imam bilje koje je lijepo i zeleno, na biljkama sporijeg rasta ima malo algi, ali pokusavam ne koristi sredstva protiv algi. Ne dohranjujem biljke s nicim

Podloga se sastoji od bijelog mulja I rijecnog kamenja I sljunka

Prije 20ak dana stigla 4 gupija (2/2) I 2 platija (1/1)
Prije 3 dana stigla jos dva zenska platija I 5 neonki
Prije tri dana sam stavila I novu biljku

Lagano se voda zamutila prilikom premjestanja akvarija prije tri dana,ali se filtracijom vratila u normalu kroz sat vremena - trenutno je voda bistra I bez mirisa

Simptomi:

Neonka ima na trbuhu ranice(pretpostavila sam da su to ozljede nastale prilikom boravka veceg broja ribica u malom akvariju prilikom premjestanja velikog akvarija), sa obje strane trbuha ima po jedan prozirni mjehuri
Osim toga neonkica nema drugih promjena na tijelu, vesela je,normalno jede, pliva uzduz cijelog akvarija,boje su joj I dalje jarke
Izmet je normalan
Nisam joj davala nikakve lijekove, jos uvijek ju nisam izolirala

Ostale ribice su vesele, nema vidljivih znakova bolesti

Evo ga

Offline maruschka

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Siječanj 12, 2013, 19:31:26 poslijepodne »
Hvala ti na odgovoru.

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Siječanj 12, 2013, 21:57:25 poslijepodne »
maruschka,

stvarno mi nije jasno kako je tvoj akvarij bez ugibanja riba mogao funkcionirati toliko dugo :roll: :roll: :roll:

Naime u malom akvariju sa lošom podlogom sa relativno lošim filter materijalom i sa puno ribica te sa promjenom cca 40% vode jednom mjesećno čudo da su ribe ostale žive.

Uglavnom takav je život tvojim ribicama bio mućenje a siguran sam da to ne želiš.

Naime u tako malom akvariju voda se mora mijenjati svakih 7 dana po cca 30 do 35% uz detaljno usisavanje podloge usisavačem za podlogu. Filter materijal može ali izbaci vatu jer se vata vrlo brzo začepi a onda se pokvari kvaliteta vode zbog smanjenog protoka... Ili vatu mijenjaj svakih 7 dana ili ju zamijeni sa spužvom.

U podlozi ne smije biti mulja več samo sitni šljunak.

Dakle napravi promjenu vode ali ovaj puta cca 35% uz detaljno usisavanje podloge usisavačem pa dodaj FFM i sol i ostalo kako sam napisao.
Filter materijal ako nisi prala iskoristi priliku pa operi i kompletan filter materijal, naravno, u vodi izvađenoj iz akvarija.

Pozdrav i javi kako se odvija situacija.

Offline maruschka

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Siječanj 13, 2013, 23:33:00 poslijepodne »
Uf,sad sam bas tuzna ;) zasto mi nitko u zoo ducanima to nikad nije rekao?imala sam puno problema sa hladnovodnim ribama cesto su ugibale ali kad sam stavila grijac I tropske ribe sve je bilo ok. Hvala na savjetu. Sad ga necu dirati do srijede a onda kad budem mijenjala vodu cu maknuti vatu I mulj, nadam se da je to ok.

Glupo mi je sto su mi u zoo ducanima govorili da jednom mjesecno mijenjam vodu-30%, njima je samo bitno da akvarij ima filter I zrak

Sad me je nekako strah toliko cesto mijenjati vodu da im ne poremetim ravnotezu jer sam bila uvjerena da to radim kako treba jer su mi tako rekli u trgovini.

Vec sam promjenila vodu I stavila sol u akvarij,dodala sam I vitamine,ali nisam stavila ffm jer neznam sto je to,u karlovcu toga nema za kupiti :( :(stavila sam aqua safe - I od sutra trazim po zgu ffm sto god to bilo

Neonkica je I dalje dobro I veselo,mjehurici su I dalje tu ali se nista nije pogorsalo.javit cu sutra kakvo je stanje

Kako sam grozna bila prema njima :dead:

Cujem ose

Offline sasa67

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 58
« Odgovori #10 u: Siječanj 14, 2013, 12:42:21 poslijepodne »
Bio bih oprezan s promjenama vode!
Do sad ti sve lijepo napisali osim te promjene vode.
30% ili više, voda se mijenja kad smo prisiljeni liječiti sve ribe u akvariju.
Ja osobno već 20tak godina mijenjam oko 10 do 20% vode jednom tjedno,nisam nikad imao nekih većih problema.
Filtracija ti svakako nije dobra jer pumpa jača ne znači i jača filtracija.Vatu iz filtera van ,stavi spužvu ili onu plavu najlonsku koja je možda i bolja.
Keramika se ne baca opere se u akvarijskoj vodi i natrag ona služi da se na nju nastane nama korisne bakterije u akvariju.

Sol također vrlo oprezno koliko sam shvatio nisi dugo u tome. Kad staviš sol,koja je izvanredan lijek za mnoge tropske ribe,ostaje u akvarijskoj vodi pa poslije liječenja treba primjeniti mijenjanje vode 30% da bude približno iste vrijednosti i svakako iste temperature.

Što se neonkice tiče zbilja bi trebala fotka ,no s solju nećeš pogriješiti ali pazi na koncentraciju mali ti je akvarij ,a time povećana mogućnost da ćeš pogriješiti.
Osobno bih stavio čajnu žlicu po kojoj prođeš nožem ili nečim sličnim da ostane sol ravno s stijenkama žlice. Mislim na onu manju žlicu koja se služi s kavom ne onu veću od čaja.
Po tome kako si opisla to bi trebalo biti dovoljno.
Razmišljaj o promjeni filtera !
Koliko toga se može naučiti samo gledajući akvarij , nemjerljivo puno!

Offline maruschka

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Siječanj 14, 2013, 15:34:48 poslijepodne »
Hvala ljudi...

Vec razmisljam o promjeni filtera,a prije nego krenem u to trazit cu vas savjete

Promjenila sam 15%vode I dodala bas cajnu zlicicu soli otopljene u akv.vodi, a u srijedu mijenjnam vodu opet. Nisam jos nasla ffm.cak razmisljam da ga unaprijed narucujem s ebaya

Offline Kwan

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #12 u: Siječanj 14, 2013, 16:40:43 poslijepodne »
Hvala ljudi...

Vec razmisljam o promjeni filtera,a prije nego krenem u to trazit cu vas savjete

Promjenila sam 15%vode I dodala bas cajnu zlicicu soli otopljene u akv.vodi, a u srijedu mijenjnam vodu opet. Nisam jos nasla ffm.cak razmisljam da ga unaprijed narucujem s ebaya

netreba ti ebay, ima kod nas webshopova koji će ti to rado poslati ;)
mrnja ti je dao već dva linka:
http://www.aquashop.hr/Catalog-Priprema-vode_1131.aspx
ili
http://www.pet-centar.hr/detalji_proizvoda.143817ec5eff4232821d05d5692e02cc.easy-life-ffm-tekuci-filter-medij.aspx