Pozdrav!
Već sam prije stavio par slika svog ponosa, prvog akvarija. Zgotovljen je i stavljen u pogon prije cca 2 mjeseca. Cikliran oko 3 tjedna prije stavljanja ribica unutra.
Populacija:
- 1 guppy
- 5 crnih mollya (duh! - hvala luxy)
- 3 skalara
- 1 ancistrus (jedini koji se ne vidi na videu)
- 1 khuli
- 1 siamski algojed
- 1 betta splendens (betan)
Filter je Haqos Expro 500 (vanjski), radi cijelo vrijeme. Podloga je vrtna zemlja pomješana sa tresetom, te nešto sitnog pjeska i šljunka. Drvo je domaće, loza (iskuhana).
Ispod je par slika i video.
Moja pitanja su:
- Prvo, jel se sve čini kolko-tolko OK? Naravno, nije ovo ništa savršeno, no prvi je akvarij i cilj mi je da mmi ribe budu donekle zadovoljne. Vodu mjenjam 15% jednom tjedno, hranim kombinacijom suhe, smrznute (buhe, tubiflexi i bloodwormsi), te blanširanog povrća (salata, blitva i špinat uglavnom)
- Nisam stavljao nikakve algicide... ne znam kolko se kuži, po travi u sredini ima neke, moja amaterska procjena je končaste. No i skalari i guppiji (a posebno sijamac) to svakodnevno grickaju... jel izgleda preveliki problem? ne bih išao na kemiju ako baš ne moram. Radije bih ubacio još 1-2 sijamca (jel to moguće sad sa skalarima unutra uopće?)
- Trava u sredini (zaboravih naziv) je jaaaaako brzorastuća. Očekivao sam visinu do 5 cm, ona je izrasla do preko 20 i izgurava mi ostatak biljaka. Ne volim ih čupati jer to digne podlogu i zaprlja jako vodu. Ima li kakvo drugo rješenje?
- Ne znam koliko se kuži sa slika, stavio sam plexi poklopac (prozirni), no nije mi baš zgodno rješenje zbog hang-on filtera... a i punim akvarij do vrha vodom pa ne ostavlja puno prostora za zrak. Najradije bih išao na neku mrežicu, možda onu od komaraca, tako da ima zraka, al da mi ribice ipak ne iskaču vanka (drugi dan sam tako izgubio jednog sijamca :-/ ). Prijedlozi dobrodošli.
- Ova jako debela ženka mollya... ona je takva već bar 40 dana. Jel trudna il samo debela?
- Sad kad me luxy prosvjetlio i objasnio da imam ženke mollya i muškog guppya - dal da se rješim ovog guppya? Ili može ostati sam?
- Khuli je koliko ja znam samozatajan i voli se skrivati. Tako je i meni bilo u početku, no sad je u zadnje počeo izlaziti i pliva po cijelom akvariju (iako se najčešće drži blizu bilja). Jel to se on samo "opustio" kad je upoznao teren ili nešto ne ide kako treba?
- sve ostalo što vam padne napamet (pa makar i kakvu pohvalu za početnika)

živjeli

Video: