Srpanj 27, 2025, 05:21:38 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Prvi akvarij - video, slike i par pitanja (100l mješani)  (Posjeta: 2096 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vinjoza

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Prvi akvarij - video, slike i par pitanja (100l mješani)
« u: Prosinac 30, 2012, 22:23:30 poslijepodne »
Pozdrav!

Već sam prije stavio par slika svog ponosa, prvog akvarija. Zgotovljen je i stavljen u pogon prije cca 2 mjeseca. Cikliran oko 3 tjedna prije stavljanja ribica unutra.

Populacija:
 - 1 guppy
 - 5 crnih mollya (duh! - hvala luxy)
 - 3 skalara
 - 1 ancistrus (jedini koji se ne vidi na videu)
 - 1 khuli
 - 1 siamski algojed
 - 1 betta splendens (betan)

Filter je Haqos Expro 500 (vanjski), radi cijelo vrijeme. Podloga je vrtna zemlja pomješana sa tresetom, te nešto sitnog pjeska i šljunka. Drvo je domaće, loza (iskuhana).

Ispod je par slika i video.
Moja pitanja su:
 - Prvo, jel se sve čini kolko-tolko OK? Naravno, nije ovo ništa savršeno, no prvi je akvarij i cilj mi je da mmi ribe budu donekle zadovoljne. Vodu mjenjam 15% jednom tjedno, hranim kombinacijom suhe, smrznute (buhe, tubiflexi i bloodwormsi), te blanširanog povrća (salata, blitva i špinat uglavnom)

- Nisam stavljao nikakve algicide... ne znam kolko se kuži, po travi u sredini ima neke, moja amaterska procjena je končaste. No i skalari i guppiji (a posebno sijamac) to svakodnevno grickaju... jel izgleda preveliki problem? ne bih išao na kemiju ako baš ne moram. Radije bih ubacio još 1-2 sijamca (jel to moguće sad sa skalarima unutra uopće?)

- Trava u sredini (zaboravih naziv) je jaaaaako brzorastuća. Očekivao sam visinu do 5 cm, ona je izrasla do preko 20 i izgurava mi ostatak biljaka. Ne volim ih čupati jer to digne podlogu i zaprlja jako vodu. Ima li kakvo drugo rješenje?

- Ne znam koliko se kuži sa slika, stavio sam plexi poklopac (prozirni), no nije mi baš zgodno rješenje zbog hang-on filtera... a i punim akvarij do vrha vodom pa ne ostavlja puno prostora za zrak. Najradije bih išao na neku mrežicu, možda onu od komaraca, tako da ima zraka, al da mi ribice ipak ne iskaču vanka (drugi dan sam tako izgubio jednog sijamca :-/ ). Prijedlozi dobrodošli.

- Ova jako debela ženka mollya... ona je takva već bar 40 dana. Jel trudna il samo debela?

- Sad kad me  luxy prosvjetlio i objasnio da imam ženke mollya i muškog guppya - dal da se rješim ovog guppya? Ili može ostati sam?

- Khuli je koliko ja znam samozatajan i voli se skrivati. Tako je i meni bilo u početku, no sad je u zadnje počeo izlaziti i pliva po cijelom akvariju (iako se najčešće drži blizu bilja). Jel to se on samo "opustio" kad je upoznao teren ili nešto ne ide kako treba?

- sve ostalo što vam padne napamet (pa makar i kakvu pohvalu za početnika) :)

živjeli :up:

Video:
« Zadnja izmjena: Prosinac 30, 2012, 22:56:21 poslijepodne od vinjoza »

Offline luxy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
Odg: Prvi akvarij - video, slike i par pitanja (100l mješani)
« Odgovori #1 u: Prosinac 30, 2012, 22:29:27 poslijepodne »
Sviđa mi se akvarij, ali kao prvo u akvariju nemaš guppye nego mollye, a kao drugo bettan ti ne bi smio u zajednički akvarij... za njega je neki lijepi nano u kojem će biti sam  ;)
yesterday,all my troubles seemed so far away,now it looks as thought they are here to stay,oh i believe in yesterday...

Offline malimaks

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #2 u: Prosinac 30, 2012, 22:33:46 poslijepodne »
po meni si fulao sa odabirom riba. skalari su velike ribe, mene su odgovarali da stavim jednog u  95  lit  :)
bettu bi na tvom mjestu maknuo, premjestio u manji i neznam kako ce ti se sa gupyima slagat ....
stavio bi jato neonka ili microrasbora 15 tak komada, corydorase isto jato....
sve u svemo ok pocetak, ali pricekaj da ti ljudi  daju savjete pa vidi

pozz

Offline vinjoza

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Prosinac 30, 2012, 22:43:35 poslijepodne »
Da, odgovarali su me od skalara neki, dok su me drugi uvjerili da su 3 sasvim OK u ovolkom akvariju... vidjet ćemo kad narastu, zasad imaju više no dovoljno mjesta :)

Nije mi jasno zašto za bettu govorite da ga odvojim. Po svemu što sam čitao on bez problema ide u zajedničke akvarije, dok god ga nitko ne gricka za peraje, i dok nema drugog mužjaka. A ovdje ga svi poštuju, i nitko ga ne dira (niti on druge). Ne znam, možda sam u krivu, no čini mi se sretan tu? Dakle ovaj akvarij je već mjesec i pol u ovom postavu...žao bi mi ga bilo micati :)
Ako bude morao, bit će neki nano za njega u sobi...

Offline tommySB

• Trade Count: (+15)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #4 u: Prosinac 30, 2012, 23:16:56 poslijepodne »
za prvi akvarij,izgleda sasvim dobro...
vodu mozes mijenjati i po 30 posto tjedno...
koliko se vidi u odnos spram mollyja,skalari nisu veliki,ali kad narastu,bit ce gužva...
sto se tice bete,osobno je nebih drzao u 100 litara...jer moze biti i u 5 litara,a uz to beta i nije neki plivac...
jel ti beta ganja muzjaka guppyja..i vidis da se guppy napalio na mollyje :D da ide za njima...ubaci mu 2 dame...
i isto tako i za mollyje,jedino ako ne mislis imati malih ribica...
jel ti se taj akvarij nalazi negdje na pregradnom zidu,posto nemas pozadinu,ili...
za poklopac uzmes komarnik i profil koji se spaja s kutnicima bas predviđen za to...lijepo ga odrezes,spojis,stavis mrezicu i eto ti poklopca...
CATCH AND RELEASE
Znao je reći marva je marva,u trnju jede u blatu spava, al se nikada ne uprlja ko čovjek

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #5 u: Prosinac 30, 2012, 23:30:46 poslijepodne »
Krivo si se informirao, neznam gdje si to našao da je betta ok za zajednički akvarij, ali to nikako nije točno.
Betta nije za zajedničke akvarije jer prije ili kasnije netko nastrada (ili bettan ili druge ribe). Meni je sijamac pojeo bettanu peraje. Ako nam ne vjeruješ pitaj na specijaliziranom forumu Betta Svijeta.

Isto tako skalari..upravo gledam svoja dva plava dečka i u kakve su mrcine narasli. Imaju 20+ cm od gornje do donje peraje. Svi bi mi htjeli da nam u akvarij stane svašta ali nisu minimalne preporučene litraže bezveze napisane.

p.s. o savjetima iz petshopova da ne govorim, prodavači nerijetko uvaljuju po 2-3 ribe koje narastu 30cm i par kila u akvarije i teglice od 5 litara vode.

Algicidi su opasna kemija koja se po meni nebi smjela prodavati tako da bježi što dalje od tog.

Offline jurgen88 & Nija

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Prosinac 31, 2012, 19:11:47 poslijepodne »
meni se sviđa, malo poradi na vrsti riba,  :up: :up: :up:

Offline vinjoza

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Prosinac 31, 2012, 19:50:59 poslijepodne »
Hvala na komentarima :)

vidim da ću morati malo modificirati broj i vrste riba unutra, (tommySB, već sam jadnom guppyu donio prave dvije ženke da ne mora više oko mollya).

No, puno bi mi pomoglo ako bi bacili pogled na moja pitanja, posebno ovi iskusniji članovi, i dali mi neke savjete? Evo kako tommy kaže, mislim da bi komarica išla za poklopac.

Uz ova gore, pitanje je jel među ovim crnim guppyjima prepoznajete ijednog mužjaka (video je stavljen u 1080p, pa na fullscreen se možda mogu vidjeti detalji)?

:AkTer:

Offline tommySB

• Trade Count: (+15)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #8 u: Siječanj 01, 2013, 13:03:51 poslijepodne »
vjerovatno mislis na mollyje,kad si napisao crni...
muzjaka mozes raspoznati po tome sta iza trbusne peraje ima razvijen gonopodij-modificirana peraja koja sluzi kao spolni organ...
CATCH AND RELEASE
Znao je reći marva je marva,u trnju jede u blatu spava, al se nikada ne uprlja ko čovjek

Offline enigma1986

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #9 u: Siječanj 01, 2013, 14:24:32 poslijepodne »
meni se cini po obliku tjela i peraja da imas sve zenke molia...

Offline Buncek

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 13, 2013, 12:17:48 poslijepodne »
Betta i skalari u istom akvariju nebi trebalo držati, pogotovo što kad Skalari narastu ovaj akvarij će im biti naknap ili premali, isto tako i sijamski algojed je teritorijalna riba.
Sve će biti ok dok su ribe male ali kako će rasti to će biti sve više tuča i žrtava. Trebao bi poraditi na ribicama u akvariju.