Srpanj 19, 2025, 06:44:23 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Naseljavanje akvarija  (Posjeta: 1859 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Peras

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zg
Naseljavanje akvarija
« u: Prosinac 04, 2012, 14:36:08 poslijepodne »
Pozdrav svima, evo nakon dugo vremena zezancije oko izrade akvarija, narucivanja komponenti od posvuda i cekanja neke financijske injekcije kako bi uspio pokupovat sto zelim u akvariju napokon cu ga pocet naseljavat.

Akvarij je 95x45x45 (znaci cca 190l), rasvjeta ce bit (cekam poklopac da je mogu postavit kako imam ideju) t5 2x39W grolux i aquastar, filter haqos expro 1200, grijac 300W.

Htio bi staviti par Apistogramma Cacatuoides triple red i par Pelvicachromis pulcher, no procitao sam da bas i nije preporucljivo da ove 2 vrste budu zajedno pa me zanimaju vasa dosadasnja iskustva i preporuke, ne bi volio da imam opci pokolj u akvariju pa bi u slucaju vasih losih iskustava stavio 2 para Apistogramma Cacatuoides.

Za sada mi dolaze 4 Corydoras Duplicareusa, jos mozda koji kada ih uspijem nac.
Takoder htio bi staviti kojeg Ancistrusa za pocetak.

Zanima me koje vrste bi mogao staviti uz njih?

Isto tako primam i preporuke za neke biljke koje bi pasale Apistogrammama?

Uz sve ovo zanima me održavanje Apistogramma, zelim bit apsolutno pripremljen kada ih kupim kako ne bi u zadnju sekundu morat jurit u neki pet shop il ne znam di kupit nesto sto sam zaboravio... Znaci prehrana, problemi bilo sto sto vam padne na pamet da bi preporucili jednom pocetniku.

Offline Lozinjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
Odg: Naseljavanje akvarija
« Odgovori #1 u: Prosinac 04, 2012, 23:29:56 poslijepodne »
alo ljudi sta je ovo...zarazili ste ga na akteru, a sad sutite kao ribe. Help a brother out! :)

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #2 u: Prosinac 05, 2012, 00:42:13 prijepodne »
Prvo dobro izciklirati akvarij...

Apistogramama je svejedno koje biljke stavljaš.. koje se tebi sviđaju?
Napravi im neku pećinicu od drva ili kamenja. Neznam kako će funkcionirati 2 para apistograma, na AkTeru su se dosta tukli u 200 lit akvariju, radje uzmi jednog muškog i 3 ženke.
I još barem 6 kom Corydoras Duplicareusa i neke tetre tipa neonke (plave, crvene, ili crne)... mhm, meni na pamet padaju i sjekirice Carnegiella strigata  :heart:

Offline Peras

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Prosinac 05, 2012, 02:16:19 prijepodne »
alo ljudi sta je ovo...zarazili ste ga na akteru, a sad sutite kao ribe. Help a brother out! :)
hahahahhaha

Prvo dobro izciklirati akvarij...

Apistogramama je svejedno koje biljke stavljaš.. koje se tebi sviđaju?
Napravi im neku pećinicu od drva ili kamenja. Neznam kako će funkcionirati 2 para apistograma, na AkTeru su se dosta tukli u 200 lit akvariju, radje uzmi jednog muškog i 3 ženke.
I još barem 6 kom Corydoras Duplicareusa i neke tetre tipa neonke (plave, crvene, ili crne)... mhm, meni na pamet padaju i sjekirice Carnegiella strigata  :heart:

akvarij se ciklira vec poduze jer sam cekao da izadem iz privremene recesije zbog nenadanih troskova i nisam se htio zaletit nego dobro razmislit sto zelim unutra i onda sam odlucio za apistogramme u meduvremenu...

ugl izgleda da cu corye morat jos pricekat neko vrijeme tak da cu pocet biljit akvarij prvo... imam vec neke ideje sto zelim unutra od biljaka, osim foruma posluzila je i ova stranica http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantfinder/index.php

par Pelvicachromis pulcher ne dolazi u obzir? nije problem i sa 1 muskim i 3 zenke apistogramme, ali i Pelvicachromis pulcher su mi prelijepi pa me bas zanima  :)

i kako bi se podnosili sa skalarima i ramirezima?

Offline alen051

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #4 u: Prosinac 05, 2012, 04:17:47 prijepodne »
Samo nemoj napraviti ćušpajz od toga :)

Eto ja ću ti navesti par primjera iz svog iskustva... (radilo se prvo o akvariju od 75l a kasnije 240l)

- Kupio sam 5 komada apistogramma cacatuoides, trebale su biti 3 ženke i 2 mužjaka, a ispalo je 1ž i 4m... Nisu se mlatili, bile su mlade...
- S njima sam imao par pulchera (1m i 1ž), suživot sa apistogrammama je bio ok, nisu se međusobno previše doživljavali i nisam primjetio nikakve tučnjave...
- Sa apistogrammama sam u 240l držao ramireze, isto bez ikakvih problema (ova kombinacija je bila bez pulchera)

Ja skalare ne bi miješao u tu priču, osobno ih ne volim :)

Nego, gdje misliš nabavit apistogramme? Ja ih tražim već neko vrijeme, ali u Ri ih nema šanse naći, a na oglas na forumu se nitko nije javio :(

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
« Odgovori #5 u: Prosinac 05, 2012, 09:32:28 prijepodne »
Mojem sogoru su kribensisi likvidirali valjda 3-4 ramireza. Na kraj je odustao s drzanjem ramireza u kombinaciji s pulcherima.

Offline Peras

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Prosinac 05, 2012, 11:09:59 prijepodne »

- S njima sam imao par pulchera (1m i 1ž), suživot sa apistogrammama je bio ok, nisu se međusobno previše doživljavali i nisam primjetio nikakve tučnjave...

znaci podnosili bi se apistogramme i pulcheri

Nego, gdje misliš nabavit apistogramme? Ja ih tražim već neko vrijeme, ali u Ri ih nema šanse naći, a na oglas na forumu se nitko nije javio :(

e to bi mi bilo jedno od sljedecih pitanja pa ako netko zna bilo bi i vise nego odlicno :)

Offline alen051

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #7 u: Prosinac 05, 2012, 11:22:58 prijepodne »
A cuj... Ovisi od slucaja do slucaja, nema pravila... Ovisi valjda o ribama,  o akvariju, starosti, velicini, ... Ne znas dok ne probas!

Offline Peras

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Prosinac 05, 2012, 16:06:32 poslijepodne »
da, skuzio sam da je vise od slucaja do slucaja... jos neka mozda preporuka koje bi mogao staviti sa njima u akvarij?

zar nitko vise nema apistogramme da kaze vlastita iskustva???

Offline Therion

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #9 u: Prosinac 06, 2012, 08:29:59 prijepodne »
Imam ja par appistograma i par pulchera u istom akvariju.

Imao sam 1ž+3m appistograme i dominantni mužjak je tlačio druga dva do te mjere da nisu izlazili iz ćoška, jedva su i jeli. Nakon što sam riješio dva mužjaka je mir, par se drži cijelo vrijeme zajedno i ne doživljavaju ostale ribe.

Pulchere sam imao 2 para. Bio je kaos totalni za vrijeme mrijesta. Cijelo vrijeme je bilo natjeravanje po akvariju pa čak i pokidanih repova. Nakon micanja jednog para je mir, identično kao kod appistogrma. To se sve odvija u gusto zabiljenom akvariju, dimenzije slične tvojima (100x50).

Zaključak: ako imaju dovoljno mjesta možeš imati po par bez problema i nisu opasni za druge ribe. Ako će biti 2 ili više mužjaka možeš očekivati svašta.

Offline Peras

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Prosinac 06, 2012, 22:47:14 poslijepodne »
Imam ja par appistograma i par pulchera u istom akvariju.

Imao sam 1ž+3m appistograme i dominantni mužjak je tlačio druga dva do te mjere da nisu izlazili iz ćoška, jedva su i jeli. Nakon što sam riješio dva mužjaka je mir, par se drži cijelo vrijeme zajedno i ne doživljavaju ostale ribe.

Pulchere sam imao 2 para. Bio je kaos totalni za vrijeme mrijesta. Cijelo vrijeme je bilo natjeravanje po akvariju pa čak i pokidanih repova. Nakon micanja jednog para je mir, identično kao kod appistogrma. To se sve odvija u gusto zabiljenom akvariju, dimenzije slične tvojima (100x50).

Zaključak: ako imaju dovoljno mjesta možeš imati po par bez problema i nisu opasni za druge ribe. Ako će biti 2 ili više mužjaka možeš očekivati svašta.

hvala na konkretnom odgovoru, mislim imat samo po jedan par apistogramma i pulchera

gdje si ih kupio?

Offline Therion

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Prosinac 07, 2012, 08:27:25 prijepodne »
Ja sam ih kupio tu na forumu, ali sad već duže vrijeme ne vidim da netko nudi.
Pulchere sam redovno viđao kod Vilija, a ponekad i u ZOO city. Apistograme sam viđao samo kod Vilija.

Offline Peras

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Prosinac 07, 2012, 19:44:22 poslijepodne »
da, prosao sam sve oglase i vidim da nitko ne nudi, mislim da je jedan samo da ih trazi... :( a ja jos nemam dovoljno postova da stavim oglas  :roll:

sto se odrzavanja tice, cime ih hranis? bilo sto sto mislis da je potrebno da znam i bude spremno prije nego ih kupim, hocu da uzivaju :D

Offline Peras

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Prosinac 09, 2012, 22:33:51 poslijepodne »
Synodontis eupterus u kombinaciji sa ostalima??? Ide-ne ide??

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #14 u: Prosinac 10, 2012, 07:46:32 prijepodne »
Pulcheri + synodontis + kongo tetre = mala Afrika  :up:

Offline Therion

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Prosinac 10, 2012, 08:28:13 prijepodne »
da, prosao sam sve oglase i vidim da nitko ne nudi, mislim da je jedan samo da ih trazi... :( a ja jos nemam dovoljno postova da stavim oglas  :roll:

sto se odrzavanja tice, cime ih hranis? bilo sto sto mislis da je potrebno da znam i bude spremno prije nego ih kupim, hocu da uzivaju :D

Ne preostaje ti ništa drugo nego svakodnevno pratiti oglasnik.  ;)
Hranjenje ništa posebno, ujutro listići, a navečer nekakve granule za ciklide. Iako, Corydorase hranim sa tabletama i to im je gušt uzet cijelu tabletu i sakrit se negdje dok ju ne utamane. Nisu zahtjevni, jest će što i drugi. Samo im moraš osigurati nekakvu kućicu poput kokosa ili slično.

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
« Odgovori #16 u: Prosinac 10, 2012, 11:27:52 prijepodne »
Synodontis eupterus u kombinaciji sa ostalima??? Ide-ne ide??

Ide. Ali ce biti jako vellikih tucnjava prilikom mrijesta kribensisa. Probao, nakon par mjeseci odustao  i na kraju udomio synodontisa. Ja ti nebi preporucio osim ako nije 2m akvarij ili ako ti je svejedno za mrijest kribensisa. E da i racunaj da taj som naraste nekih 30cm u prosjeku.

Offline Peras

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Prosinac 10, 2012, 20:17:35 poslijepodne »
Ne preostaje ti ništa drugo nego svakodnevno pratiti oglasnik.  ;)
Hranjenje ništa posebno, ujutro listići, a navečer nekakve granule za ciklide. Iako, Corydorase hranim sa tabletama i to im je gušt uzet cijelu tabletu i sakrit se negdje dok ju ne utamane. Nisu zahtjevni, jest će što i drugi. Samo im moraš osigurati nekakvu kućicu poput kokosa ili slično.

zahvaljujem :) vec imam slozenu spiljicu od kamenja, al cu je premjestit cim jos bilja stavim, moram jos ukomponirat i uredit sve kako spada :)

Ide. Ali ce biti jako vellikih tucnjava prilikom mrijesta kribensisa. Probao, nakon par mjeseci odustao  i na kraju udomio synodontisa. Ja ti nebi preporucio osim ako nije 2m akvarij ili ako ti je svejedno za mrijest kribensisa. E da i racunaj da taj som naraste nekih 30cm u prosjeku.

hvala na upozorenju i mislio sam da bi to mogao bit problem pa sam zato i pitao...  :roll:
30cm je malo previse takoder...

ima li jos netko apistogramme c. i koje vrste ima uz njih u akvariju?? :)