Srpanj 27, 2025, 20:10:41 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Čir na koži!  (Posjeta: 2293 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline IMara

• Trade Count: (+11)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Čir na koži!
« u: Prosinac 01, 2012, 09:27:43 prijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža,   80x32x45 - 95L                        
-   temperatura,          25 C
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  ne mjerim
-   vrijeme od pokretanja akvarija,  10.08.2012.
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,   mjesec dana
-   koliko često i koliko mijenjate vodu svakih 7 dana 20 litara
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) vanjski JBL 701, protok 700 l/h
-   način i periodi čišćenja filter materijala čišćen prvi puta nakon tri mjeseca
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)  biom filter spužva, bio balls, keramički valjčići

OSTALA OPREMA:  
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? imam samo kamenje, nema nikakve sluzi
-   grijač  imam 100W
-   pumpa za zrak  ne
-   CO2 sustav – kakav  DIY CO2 sa dvije boce
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) za pripremu vode koristim FFM, ujutro makro po PPS PRO metodi 4ml na dan + 2ml Profito

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka  1X ancistrus, 1X sijamski algar, 10X rasbora hengeli, 10X crvena neonka
-   starost ribica    ne znam, crvene neonke su došle prije tri tjedna
-   ima li potencijalnih „terorista“  ne
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) jednom ili dva put na dan, nedjeljom bez hranjenja (listići, tubifex, daphne + tabletica za ancistrusa + tikvica)

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)  bio još jedan sijamac ali je uginuo prije tjedan dana , nikakvih simptoma niti ozljeda na tijelu nije bilo osim što je bio mršav, ubrzano je disao i skrivao se samo kao da je gubio boju i uginuo, mislio sam da je razlog drugi sijamac jel ga je uvijek naganjao a i nemam algi u akvariju pa je i to problem za čistaće. dva dana u akvariju je bio malo jači powerhead kojeg sam maknuo a rasbore se zalete na pumpu i  puste se  da ih "baca" po akvariju
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) ne, osim što je površina malo masna i bijelkasta iako spraybar mreška površinu
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke trunula je polysperma sad je ok

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma krvavi otvoreni čir (rasbora hengeli) na desno boku blizu repa, a na kontra strani bijeli krug + plus kod čira je tijelo prema repu svinuto
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... ništa nisam uočio
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) za sada se normalno ponaša i pliva
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) rijetko vidim ribice kako imaju stolicu
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  jučer
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima  sinoć ubačeno 20ml FFM-a
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  navedno prije da je uginuo sijamac
-  stanje ostalih stanovnika normalno

poslije stavim slike ako uspijem uslikat
« Zadnja izmjena: Prosinac 01, 2012, 10:29:02 prijepodne od IMara »

Offline IMara

• Punopravni član
Odg: Čir na koži!
« Odgovori #1 u: Prosinac 01, 2012, 16:17:56 poslijepodne »
evo slike sa dvije strane, ljudi pomoć!!

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #2 u: Prosinac 01, 2012, 23:56:44 poslijepodne »
hm, bakterijska upala. lijek Bactopur Direct u karantenskom akvariju

Offline gtrifun

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Prosinac 02, 2012, 10:06:05 prijepodne »
Neki dan smo pricali u Pc-u,kao sto sam slutio bakterija.
Kao sto je i Marko_sp rekao Baktopur Direct i bit ce to ok  ;)

Offline IMara

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Prosinac 02, 2012, 10:45:57 prijepodne »
hvala puno konačno savjet! :klap: jučer sam išao u jedan dućan ali mi nisu znali ništa reći pa sam kupio samo atvitol i stavio duplu dozu! odmah da maknem ribu u karantenu?

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Prosinac 02, 2012, 11:11:42 prijepodne »
napisao sam  liječenje u karanteni kako se ne bi bez potrebe tretirao cijeli akvarij jer bolest nije zarazna.
bez lijeka bi prebacivanje ribe u karantenu značilo samo dodatni stres.
pripazi, dupla doza nije uvijek blagotvorna! pripazi na kvalitetu vode - takve upale su česte u lošoj vodi ili kao posljedica ozljede, icha i sl.!

Offline IMara

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Prosinac 02, 2012, 16:36:50 poslijepodne »
napisao sam  liječenje u karanteni kako se ne bi bez potrebe tretirao cijeli akvarij jer bolest nije zarazna.
bez lijeka bi prebacivanje ribe u karantenu značilo samo dodatni stres.
pripazi, dupla doza nije uvijek blagotvorna! pripazi na kvalitetu vode - takve upale su česte u lošoj vodi ili kao posljedica ozljede, icha i sl.!
a stvarno pazim na vodu mijenjam svakih 7 dana i koristim FFM, nekako mislim da bi to moglo biti od powerheda jel sam stavio prejaki powerhead (koji je služio za DIY CO2) a ribice su se zaletavale prema cijevi pa se puste da ih baca po akvariju, to sam maknuo nakon dva dana i vratio ljestve. Sutra idem po lijek pa će u karantenu ako je uspijem uhvatit jer se ponaša normalno (pliva hrani se itd.)
Pošto sam početnik jučer sa prvi put čuo za riblju tuberkulozu pa me malo panika uhvatila da nije to.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Prosinac 02, 2012, 22:34:36 poslijepodne »
za tuberkulozu ne vjerujem, imao sam ju na trichogasterima i to zbilja ružno i drugačije izgleda ali razvija se polako i traje dugo. sutra će se vjerovatno pojaviti Plavi pa pričekaj malo.

Offline ana*žac

• Punopravni član
  • Dob: 46 Lokacija: Zg
« Odgovori #8 u: Prosinac 02, 2012, 22:42:11 poslijepodne »
hm, bakterijska upala. lijek Bactopur Direct u karantenskom akvariju
Sory na OT. ali gdje kupiti Bactopur direct,jer sam ja u Villiju dobio info da se to ne proizvodi već 2 ili više god???
Don't drive faster than your Guardian Angel can fly!!!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Prosinac 03, 2012, 11:30:55 prijepodne »
Pozdrav IMara,

Prema fotografiji rekao bih da se radi o bakterijskoj bolesti Columnaris koja se javlja u vodi loše kvalitete a kada ribi oslabi opći imunitet.

Ukoliko ti je trenutno bolesna samo jedna riba tada se slažem sa prijedlogom kolege da istu izliječiš u karanteni a ako je oboljelo više moraš liječiti cijeli akvarij (više pročitaj ovdje: http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=722:columnaris&catid=33:bolesti&Itemid=117)

Dakle, problem je vjerojatno nastao u tome što nisi oprao filter materijal 3 mjeseca a on se mora prati svakih mjesec dana u akvarijskoj vodi, na pojavu ove bolesti također utjeću i povišene razine nitrata i nitrita te fosfata pa razmisli da li možda previše gnojiš bilje (moj je prijedlog da smanjiš doze makroelemenata).

Pozdrav i sretno.

Offline IMara

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Prosinac 03, 2012, 15:22:59 poslijepodne »
hm prije 2 tjedna sam povećao dozu makra zato jer je neko bilje pokazivalo manjak istog, sad je s biljem sve ok. a koji lijek da uzmem? a filter nisam oprao jer je dosta velik za ovu litražu i ima regulator pa ga ne diram dok se protok ne smanji čitao sam da je i tako uredu (članak reveal by lp).

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #11 u: Prosinac 03, 2012, 15:58:52 poslijepodne »
Lijek za Columnaris je antibiotik ili Sera "Bactopur Direct" ili JBL Furanol ili Furanol 2 u kombinaciji sa Tuzlanskom soli ili Sera Ectopur.

Bez obzira na veličinu filtera, kada se smanji protok tada je već prekasno jer se tada već počinju pojavljivati bolesti. Filter materijal se pere jednom mjesečno.

Dakle ako je jedna do 3 ribice liječi ih antibiotikom u karanteni da ne poubijaš dobre bakterije u akvariju.

Radi preventive, dok ove liječiš u karanteni u velikom akvariju napravi promjenu vode uz detaljno usisavanje podloge+dupla doza Easy Life FFM-a + 1 čajna žličica soli na svakih 50 litara vode a slijedeći dan dupla doza vitamina.

Pozdrav i sretno.

Offline IMara

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Prosinac 03, 2012, 17:16:10 poslijepodne »
Lijek za Columnaris je antibiotik ili Sera "Bactopur Direct" ili JBL Furanol ili Furanol 2 u kombinaciji sa Tuzlanskom soli ili Sera Ectopur.

Bez obzira na veličinu filtera, kada se smanji protok tada je već prekasno jer se tada već počinju pojavljivati bolesti. Filter materijal se pere jednom mjesečno.

Dakle ako je jedna do 3 ribice liječi ih antibiotikom u karanteni da ne poubijaš dobre bakterije u akvariju.

Radi preventive, dok ove liječiš u karanteni u velikom akvariju napravi promjenu vode uz detaljno usisavanje podloge+dupla doza Easy Life FFM-a + 1 čajna žličica soli na svakih 50 litara vode a slijedeći dan dupla doza vitamina.

Pozdrav i sretno.
hvala puno i još samo jedna stvar. koliko dugo treba biti ribica u karanteni?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #13 u: Prosinac 04, 2012, 09:40:20 prijepodne »
Liječenje traje cca 4 dana a nakon toga promjena vode (sa vodom iz velikog akvarija)+dupla doza Easy Life FFM a slijedeći dan dupla doza vitamina, vodu mijenjaj svaki treći dan 50 do 60% a neka riba svaukupno bude desetak dana u karanteni.
Karantena bi trebala biti minimalno 5 litara s time da treba imati grijač i aeraciju preko zračnog kamena.