Svibanj 04, 2025, 15:01:16 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Molin pomoc , crna cupava i zelena tockasta jednostavno su neunistive  (Posjeta: 6009 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
Odg: Re: Odg: Molin pomoc , crna cupava i zelena tockasta jednostavno su neunistive
« Odgovori #25 u: Studeni 21, 2012, 10:48:45 prijepodne »
Voda iz spine sama po sebi sadrzi odredjenu kolicinu co2 i svakim mjenjanjem dolazi do oscilacija,zato nastaje cupava u low light akvarijima.

Negdje sam pročitao da vodu treba mijenjati navečer, tik pred gašenje svjetla. Tako se smanji oscilacija CO2.

Offline cann

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Molin pomoc , crna cupava i zelena tockasta jednostavno su neunistive
« Odgovori #26 u: Studeni 21, 2012, 11:20:23 prijepodne »
ne znamm..svakako bih ja išao i krenuo od filtera..zašto
lako je stvar držat pod kontrolom kasnije kad se sve ubilji i kad je manji akvarij u pitanju do kojih 30 litara, sve ostalo pomojem, zshtjeva kvalitettniju filtraciju..
primjer kod mene, akvarij od netto 25 litara vode, jbl crystal profi 60 unutarnji filter samo spužva niš više, smanjen na najmanje, podloga tropica plant substrat, co2, ei sistem gnojenja, svjetlo 11w u poklopcu..nikad nije problema

ovdje sam se sjetio teme od plavog i korištenje samo spužve u fiteru kod manjih akvarija, možda jest ok, možda nije..iz mojeg iskustva jest..
za sve više treba više..stojim kod toga i tek kad to napravi će rješit problem..

Offline Plava_ptica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #27 u: Studeni 21, 2012, 11:44:22 prijepodne »
-?
Imam mali kozičnjak, 38l, star oko 3 godine. Podloga je Wave Master soil koji je potpuno potrošen - kripte su postale male i ne napreduju, anubias polako nestaje, pa povremeno dodam mikro i makro, ali ne češće od 1 tjedno. Rasvjeta je 22W, period rasvjete od 6h do 12h - palim ručno, fiter je mala Niagara 300/lh, ali namješten tako da voda jedva curi kroz njega, s tim da je usis zaboden u spužvu da mi ne uvlači kozice. Hranim malo, u akvariju su samo kozice i puževi, vodu mijenjam povremeno - od čak i jednom u cca 30dana.
Od algi javlja mi se zelena u obliku filma (nije točkasta) na prednjem staklu što povremeno riješavam žiletom. Crne čupave alge ima sasvim malo a zelene nitaste nimalo.

Moja dijagnoza ovdje je premalo svjetla i previše nutrijenata.

Što se tiče AlgExit-a on kod mene u velikom akvariju uopće ne djeluje. Crna čupava i dalje vijori na izlazu filtera, točkasta se i dalje hvata za anubiase.

Cuj, i meni je tada ostala samo na izlazu iz filtera, ali mislim da je to najmanji problem, maknes ju rucno i to je to, bitno da je nema drugdje, ali sta se tice zelene tockaste nju algo exit nece rijesit iako pise da je i protiv njih. Ja sam smanjio rasvjetu na 8h i vec nakon par dana mi se cini da se stanje bolje, iako ja nisam imao bas jaku okupaciju;-)

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
  • You'll Never Walk Alone
Odg: Re: Odg: Molin pomoc , crna cupava i zelena tockasta jednostavno su neunistive
« Odgovori #28 u: Studeni 21, 2012, 11:52:16 prijepodne »

Što se tiče AlgExit-a on kod mene u velikom akvariju uopće ne djeluje. Crna čupava i dalje vijori na izlazu filtera, točkasta se i dalje hvata za anubiase.

Moguce da,susjed je moj imao setup slican,malo rasvjete,zemlja,ceste izmjene vode i problem sa cupavom.Sad kad ne mjenja uopce vodu nema vise cupave...
Zato sam gore i rekao da bi se situacija vjerovatno poboljsala sa vise brzorastuceg bilja.

Neznam onda za tockastu koja se obicno javlja kad su fosfati pri kraju...al kazem da neznam bas radi zemlje sta pusta u vodu...pa bi trebao cesce mjenjat vodu,pa onda oscilira co2 i opet si na istome dok se sve ne ustabili...

Ja bi dodao vise bilja,moguce i pojacao rasvjetu i dodavao tekuci ugljik....ovisi,tesko je reci ovako.

Sent from my HTC Explorer A310e using Tapatalk 2
20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
  • You'll Never Walk Alone
« Odgovori #29 u: Studeni 21, 2012, 11:56:13 prijepodne »
-?
Imam mali kozičnjak, 38l, star oko 3 godine. Podloga je Wave Master soil koji je potpuno potrošen - kripte su postale male i ne napreduju, anubias polako nestaje, pa povremeno dodam mikro i makro, ali ne češće od 1 tjedno. Rasvjeta je 22W, period rasvjete od 6h do 12h - palim ručno, fiter je mala Niagara 300/lh, ali namješten tako da voda jedva curi kroz njega, s tim da je usis zaboden u spužvu da mi ne uvlači kozice. Hranim malo, u akvariju su samo kozice i puževi, vodu mijenjam povremeno - od čak i jednom u cca 30dana.
Od algi javlja mi se zelena u obliku filma (nije točkasta) na prednjem staklu što povremeno riješavam žiletom. Crne čupave alge ima sasvim malo a zelene nitaste nimalo.

Cuj, i meni je tada ostala samo na izlazu iz filtera, ali mislim da je to najmanji problem, maknes ju rucno i to je to,

Mozda je to neka poveznica,da na izlazu filtera gdje je najaca cirkulacija ima najmanje co2 radi mrijeskanja vode....

Sent from my HTC Explorer A310e using Tapatalk 2
20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #30 u: Studeni 21, 2012, 19:14:08 poslijepodne »
Mozda je to neka poveznica,da na izlazu filtera gdje je najaca cirkulacija ima najmanje co2 radi mrijeskanja vode....

ma ne, filter  vodu gura u CO2 reaktor Aquamedic 1000, tako da je na tom mjestu definitivno najviše CO2, što ne smeta crnoj da vijori. nakotila se i na stream pumpi ali od kako sam ju zatukao varikinom više je nema. nakon toga sam ju tek vidio na izlazu od filtera...

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #31 u: Studeni 21, 2012, 19:53:07 poslijepodne »
I meni se počela pojavljivati crna čupava u ripariju, na mjestu gdje ima najviše protoka. Kako mi izlaz iz filtera lupa direktno na granu i bilje, tamo je najviše i ima. Drugi dio akvarija je potpuno čist. Svojedobno mi se također pojavljivala na streamici.
Napominjem da je akvarij zapostavljen, čeka se prilika za makeover :-[

Sve više naginjem nekim diy filterima sa velikom količinom materijala i malim protokom

Offline Spanjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #32 u: Studeni 21, 2012, 21:45:25 poslijepodne »
.... znaci evo ovako , lipo cu pojacati filtraciju , vodu necu minjati nikako za sad , dodavati necu nikakva gnojiva , zemlja je dosta jak supstrat , co2 samo 15 kapi ili 0.75ml , iman sve nezahtjevno bilje i ostat cu na 15w , 12h dnevno uz pauzu od 2h , ako pojacan samo cu dobiti vise zelene tockaste , stajalista san da kad se bilje razraste da ce to sve ic na bolje , sta se tice filtera mislin da sto jaci filter da je to bolje , nemozes tu falit , to je normalno ja iman jedan veliki i sad cu dodat u cosak jedan manji cisto da pojaca cirkulaciju i potpomogne filtraciju  :roll: , kroz 1mj mislin da bi se to apsolutno tribalo stabilizirat , sad je tu puno velikih oscilacija u svemu i svacemu i to dovodi do pojave svega i svacega ..............- smeca uglavnon ( Alge ) :D

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #33 u: Studeni 21, 2012, 22:11:01 poslijepodne »
crna cupava voli protok. Uvijek ju imam na izlazima filtera.