Kolovoz 14, 2025, 10:59:14 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Kako se rjesiti kratke zelene dlakave alge...  (Posjeta: 11036 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Dreamer

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Kako se rjesiti kratke zelene dlakave alge...
« u: Studeni 08, 2012, 20:58:25 poslijepodne »
Radi se o zelenkastoj kratkoj dlakavoj algi. Duzina cca 2 mm gusti niz sitnih dlacica. U novom setupu sam stavio nesto biljaka iz starog setupa. Uglavnom sada nakon cca mjesec dana na starom bilju pocele su se pojavljivati jace na nizim listovima koji su bili u starom akvariju vise zahvaceni.

Uglavnom sad je presla doduse jos vrlo rijetko i na novo bilje i na staklo nasuprot izlazu vode iz filtera. Sto napraviti? Kako je se rijesiti?

Da li se zadrzava ta alga u filteru jer zanimljivo pojavljuje se na staklu tamo gdje voda izlazi iz filtera i udara u staklo. to je ujedno i dosta osvijetljen dio.
Ima li neki nacin za rijesiti je se?

Hranim ribe skromno. Do sada dva puta gnojio s Dajana Proflora. U akvariju imam Bacoppu vise vrsta koja raste... bilo je u pocetku tu i tamo ona dlakava dugacka kao kosa ali ona je nestala. Podloga je nova Manado, kvarcni pijesak i na dnu nesto hranjive podloge.

Moze li se ikako rijesiti te zelenkaste kratkodlake alge osim da sve biljke bacim u smece i sve krenem iz pocetka?  :(
Ili izgladniti algu ali onda ce mi i biljke ostat gladne ili? Dajte neki pametan savjet. Inace iz starog setupa spasio sam nesto puzeva cca 8-9 komada. Danas sam primjetio jednog uginulog sto bi znacilo da otpada nemaju u akvariju tj. nemaju sto jesti pa po nekoj logici ne bi trebale imati ni alge ali nije tako...

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Kako se rjesiti kratke zelene dlakave alge...
« Odgovori #1 u: Studeni 08, 2012, 21:09:57 poslijepodne »
koliko litara  :question: koliko svjetla  :question: koji filter  :question:
puno si rekao a nis nisi reako  -? Alge sigurno nisu iz filtera jer im za rast treba svjetlo a toga nema u filteru. Dajana proflor, kaj je to uopce? Makro? Mikro? Google kaze mikro. Ako je tako, gdje ti je makro? "na dnu nesto hranjive podloge" bas i ne zvuci kao nesto sto bi zadovoljilo potrebu za makroelementima. A mozda ti uopce ne treba gnojivo jer je slaba rasvjeta pa ti taj mikro samo pogorsava stvari. I tako, razloga ima puno a nis ne znamo zapravo.

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Studeni 08, 2012, 22:40:39 poslijepodne »
OK evo jos malo podataka. 30 litara 11 W G23 900lm to je onako na slovo U fluo cijev na izboj, starost cca 2 godine, 2x6 h rasvjete filter je ovaj http://www.dalmarpet.it/zoom.asp?id=740 ima jednu spuzvu manje nego na slici dodano vrecica aktivnog ugljena, vrijeme od startanja novog setupa cca mjesec dana. Zadnjih par dana alge pocele su pojavljivati se na prednjem staklu i po biljkama. Biljke uglavnom 2 sorte Bacoppe Caroliniana i Australis nesto Staurogyne koja statira. Od riba u ovom akvariju samo 3 komada tetri.

Dajana Proflor je neko gnojivo iz petcentra kaze ovako http://www.fischfutter-oase.de/dajana-proflor-pflanzennahrung-100-ml.html da ima mineralstoffe i spurenelemente.
Podloga je 1 cm JBL Proflora zemlje zatim 3 cm kvarcnog sljunka i 1 cm manada.

Alge su prenesene sa starim biljkama iako sam ja odrezao svo lisce na kojem su bile vidljive izgleda da one budu u 'nevidljivom' izdanju i na ostalom liscu. Biljke su oprane u hipermanganu upravo zbog algi ali izgleda on algama uopce ne smeta, barem ne zelenoj kratkoj dlakavoj.

Ima netko rješenje kako se rješiti algi sad dok su jos na pocetku? Hvala jer u ovom hobiju izgleda jedina stvar radi koje bih mogao dignut ruke od svega su upravo alge.

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Studeni 08, 2012, 22:55:03 poslijepodne »
2 god stara lampa? Kreni od toga.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 08, 2012, 23:16:16 poslijepodne »
Lampa je ova http://www.misterpoint.it/aquariumsystemsaquariumsystemsvisiluxsunvls11w-p-672.html i vijek trajanja joj je oko 10.000 sati. Eh sada cuo sam i ja tu pricu oko lampi ali mi djeluje malo nelogicno ako lampa traje 10.000 sati a do sada nek je napravil 365 x 2x4 h= oko 5500-6000 sati jer je neko vrijeme rasvjeta svjetlila dosta manje.

Ima li smisla i u cemu je razlog mijenjati lampu na pola zivotnog vijeka lampe? Inace lampa je 4300 K i to je kao super za biljke? 

Offline ajoj

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Studeni 08, 2012, 23:23:31 poslijepodne »
tebi lampa nije radila bez stanke 5500 sati. Pali-gasi-pali-gasi itekako skracuje vijek al nije do lampe. Fuzz alga nestaje sama od sebe kad je akv.stabilan. Znak je povisenog amonijaka. Cesce mijenjaj vodu i pazi da ti filter nije prezmazan, na pocetku se puno prlja radi raspadanja biljaka zbog prilagodbe na nove uvjete a i radi rovanja. Otud isto visak nutrijenata (iz filtera). Aktivni ugljen mijenjaj svaka 3 tj.il ga zamijeni spuzvom.

Offline ajoj

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Studeni 08, 2012, 23:26:30 poslijepodne »
puzevi su ti riknuli radi hipermangana koji na alge nema prakticnog utjecaja. Bolje da si ih osinuo peroksidom.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #7 u: Studeni 08, 2012, 23:33:39 poslijepodne »
OK evo jos malo podataka. 30 litara 11 W G23 900lm to je onako na slovo U fluo cijev na izboj, starost cca 2 godine, 2x6 h rasvjete filter je ovaj http://www.dalmarpet.it/zoom.asp?id=740 ima jednu spuzvu manje nego na slici dodano vrecica aktivnog ugljena, vrijeme od startanja novog setupa cca mjesec dana. Zadnjih par dana alge pocele su pojavljivati se na prednjem staklu i po biljkama. Biljke uglavnom 2 sorte Bacoppe Caroliniana i Australis nesto Staurogyne koja statira. Od riba u ovom akvariju samo 3 komada tetri.

Dajana Proflor je neko gnojivo iz petcentra kaze ovako http://www.fischfutter-oase.de/dajana-proflor-pflanzennahrung-100-ml.html da ima mineralstoffe i spurenelemente.
Podloga je 1 cm JBL Proflora zemlje zatim 3 cm kvarcnog sljunka i 1 cm manada.

Alge su prenesene sa starim biljkama iako sam ja odrezao svo lisce na kojem su bile vidljive izgleda da one budu u 'nevidljivom' izdanju i na ostalom liscu. Biljke su oprane u hipermanganu upravo zbog algi ali izgleda on algama uopce ne smeta, barem ne zelenoj kratkoj dlakavoj.

Ima netko rješenje kako se rješiti algi sad dok su jos na pocetku? Hvala jer u ovom hobiju izgleda jedina stvar radi koje bih mogao dignut ruke od svega su upravo alge.

nemoj gnojiti uopce, slaba ti je rasvjeta, nemas makro, nemas CO2. Makni aktivni ugljen, U principu kod tako malih akvarija ti svaka sitnica moze napraviti veliko  :-X jer jednostavno nemas prostora za greske.

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Studeni 08, 2012, 23:47:27 poslijepodne »
Ma znam da je akv mali i da svaka sitnica moze zxxx ravnotezu ali sto da radim zao mi ga je baciti? :roll:

Ok i ovako imam rezervnu novu lampu (osram dulux S 11W 900lm 4000K) pa je mogu staviti za probu iako i ja mislim da nije do lampe.

Vise necu gnojiti i to smo rijesili a sutra ili za vikend ide i temeljito ispiranje filtera.

Puzevi ne rikavaju od hipermangana jer je proslo mjesec dana od setupa i pranja biljaka u hipermanganu. Da je do toga vjerojatno bi koji riknuo ranije. Zadnjih mjesec dana skroz su se ustrcali po akvariju na liscu je bilo puno jajasaca a sad od jednom su uglavnom na povrsini vode i jedan uginuo. Znaci nesto je drugo.

Ima li jos netko ideju sto se moze napraviti? Netko ima za prodat jeftino akv od 55-75 litara s rasvjetom?  ;)

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Studeni 08, 2012, 23:50:07 poslijepodne »
Primjetio sam prije tjedan dana sam mijenjao vodu s novim kanistrom, kad sam ulio novu vodu u akvarij ribe su bile skroz cudne samo su se skrivale, kao osamucene, da nije da plastika od novog kanistra ispusta nesto sto smeta puzevima? No to i ovako nema veze s algama.

Offline ajoj

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Studeni 09, 2012, 00:03:14 prijepodne »
nekakvo trovanje je sigurno. Sad je sezona poplava i siba se klora abnormalno jer je ko kanalizacijska, u ZG je rezervni izvor Sasnjak u koji Pliva futra svoje smece a Ministarstvo godinama ne radi nista, tko zna sto je bilo u kanisteru prije.. Ugljena se drzi za sada i procitaj o njemu da bolje razumijes za sto je aktivan ugljen a za sto ne i sto je adsorbent. Dajana su mikroelementi i ne stete. Makro u akv imas u izobilju, sto u filteru, sto u vodi, al sto se N i P tice. K i Mg su isto makro a oni ti fale. CO2 dodaj il smanji fotoperiod na 8h. 8h je minimum, cesto i optimum za vecinu biljaka. Ne idi na razlomljeni fotoperiod ni blackout.

Offline ajoj

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Studeni 09, 2012, 00:11:02 prijepodne »
i dok ne utvrdis je li kriv kanister, nemijenjanje ugljena, voda, zmazan filter ili neuravnotezeno hranjene biljke, pojacaj aeraciju da izbjegnes moguci pomor! Kisik skodi samo algama! Puzevi nisu jako osjetljivi na amonijak i nitrate, a sto je pobilo njih narusilo je imunitet riba. Teski metali rade i trajna ostecenja organa jer se ne mogu izbaciti iz oganizma (olovo, ziva npr.)

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Studeni 09, 2012, 00:49:03 prijepodne »
Ah inače upravo kod nas su rekli da su u Rijeci izvori vode zamuceni, da je voda mikrobioloski ispravna ali da se preporuca prokuhavanje i da pojačano dezinficiraju vodu.
Toliko o tome, a upravo su nam uz izvor pitke vode za grad Rijeku na Marišćinu postavili i zupanijski deponij odlagalište otpada. E pameti. A vode iz smeća idu u tlo.

Mozda je do kanistera ali kanister je novi nekoristeni s onim znakom - per alimenti. Tako da će prije biti možda do ove pojačane dezinfekcije vode jer ništa drugo nije mijenjano.

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Studeni 09, 2012, 17:34:30 poslijepodne »
Evo novosti upravo zamijenjena lampa,  nova na prvi pogled jače svijetli kao da je ova stara malo 'oslabila' je li to moguće? Uglavnom nova je 4000K od Osrama Dulux S 11W a stara je bila Aquarium Systems 4300 K i biljke su pod starom bile onako ljepse boje ali nova jace svjetli, mozda pomogne stetit ne moze pretpostavljam.

Aeracija je pojačana, 30% vode promijenjeno, staklo ocissceno od algi sada cekam 10 ak dana da vidim hoce li biti kakvih promjena sto se tice algi.

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Studeni 09, 2012, 22:18:23 poslijepodne »
Ma kakvih 10 dana, daj si za zadataj mijenjati vodu svaka tri dana sljedećih nekoliko tjedana. Sa tako malim akvarijem to je 10 min posla. Kad sam se igrao sa nano akvarijima, znao sam tako 30 dana se igrati dok se ne stabilizira sve.

Naravno, ako imaš ok vodu kući.

I baci pogled da li je ta alga nekako sluzava, i lako se skida. Jednom sam tako mislio da se borim s algama, a ispalo na kraju da je u pitanju CB. Bacio sam unutra jedan Ciporex (nije bilo riba) i sve 5 nakon par dana.

Sretno.  :up:
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Studeni 09, 2012, 22:49:08 poslijepodne »
Hvala Neve!   :up:

Mijenjati ću vodu onda svaka tri dana, kakava je voda u vodovodu ne mogu znati ali kazu da je ok iako su izvori u Ri zamuceni i preporucuju prokuhavanje.

Inače alga nije sluzava hvala na hintu za CB imao sam je jednom i ovo nije to, bas je kratko dlakava najslicnija fuzz algi samo malo gusca nego na slici http://www.aquaticscape.com/articles/algae.htm#fuzz

Znaci oko 30% izmjene vode svakih 3 dana. Pretpostavljam da precesta izmjena ne moze stetiti ribama ili akvariju?

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #16 u: Studeni 10, 2012, 10:07:56 prijepodne »
Da nije cladophora?

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Studeni 10, 2012, 12:06:09 poslijepodne »
Da nije cladophora?

Thanks Delette na ideji nije cladophora fotkati cu pa posaljem slike.

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Studeni 15, 2012, 21:54:15 poslijepodne »
Slike algi u prilogu. Najvise ima ove kratke zelenkaste koja se relativno slabo vidi. Zatim ima nesto duge zelenkaste koju sam prenio iz uzgoja u staklenci. A na starijem liscu pri dnu sam primjetio da se javljaju ovi crni obrubi po liscu sa kao ponekim crnim cuperkom, ne znam je li to alga ili sto.

Ako moze netko pomoc kako se toga rijesiti? Hvala!

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #19 u: Studeni 15, 2012, 22:47:55 poslijepodne »
Bilje ti izgleda dosta gladno. Makro-mikro-co2-rasvjeta...moraš naći neki balans svega toga.
Smanji fotoperiod kako su napisali.

Alga mi izgleda kao zelena končasta, ona koju si pokušao maknuti na početku. Ali algi se nećeš riješiti umakanjem u hipermangan i slično, algi ima svuda i ako su im povoljni uvjeti one će rasti. Probaj ostaviti kanticu čiste vode i nakon nekog vremena će ti se stvoriti zelene sluzave alge u njoj, iako kantica nije bila "zaražena".

I bilo bi dobro da staviš još dosta bilja, ovako će ti biti jako teško balansirati. Ako je Bacopa pustila korjen, ošišaj ju i popikaj nove pelcere.

p.s. strpljen-spašen, u akvaristici pogotovo ;)
« Zadnja izmjena: Studeni 15, 2012, 22:52:37 poslijepodne od Dellete »

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Studeni 15, 2012, 23:05:00 poslijepodne »
Izvrsno si primjetila jedan dio biljaka izgleda gladno, tanki listovi i tako to, uglavnom radi se o vrhovima bacope koju sam uzeo iz starog akvarija i dok ne pusti korjenje ona je takva listovi izgledaju kao gladni. Ako si primjetila sada je Bacopa pocela pustati nove izdanke po stabljikama, novi mali listići.

Ne znam je li to zbog toga sto se je razvilo kornjenje cca 3-4 tjedna od zabadanja u podlogu ili zbog nove lampe.

Uglavnom da li pokidati ovo staro lisce na kojima su alge? Da li dodatno prihranjivati ali onda cu nahraniti i alge pa gdje smo onda? Da li sve posisati?
Ako posisam nisam siguran ako ne ostavim par listova da ce ista vise izbaciti?

Hvala na savjetima ...

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #21 u: Studeni 15, 2012, 23:14:12 poslijepodne »
Griješiš oko prihrane algi...cilj je da rast bilja nadvlada rast algi.

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=48310.0

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Studeni 16, 2012, 00:55:19 prijepodne »
OK znaci ipak prihranjivati, a da li rezati stare listove na kojima rastu alge ili ima neki bolji nacin za eliminirati alge koje su zaposjele listove?

Offline dare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
« Odgovori #23 u: Studeni 16, 2012, 12:54:51 poslijepodne »
Ja to rješavam sa H2O2 maksimalno i deci na 100 litara a može i duplo manje. Ugasiš svijetlo i filter nakon deset minuta i sura sve opet upališ i alga polako umre.

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #24 u: Studeni 16, 2012, 14:50:48 poslijepodne »
Kako se tu radi o brzorastucoj biljci, mislim da nebi bio problem da joj odrezes donje listove s kojima se muci.