Lipanj 17, 2025, 19:26:57 poslijepodneNajnoviji Član: mikxon

Autor Tema: Cainobakteria  (Posjeta: 10247 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline IvanZ

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Dubrava
Cainobakteria
« u: Listopad 22, 2012, 14:33:26 poslijepodne »
Poštovanje,

evo nakon vise od dva mjeseca moji akvarij dobio je cijano nikakvih drugih algi nema.  Uzrok su ili bio pelleti ili vadenje fosfat removera. Mada prije bi rekao da je problem u pelletima jer  oni su prije 5 dana proradili, a cijano je krenuo. Nije nista strasno, ali eto pitam po mozda neko zna zbog cega je te sto mi je ciniti.

Znaci pelleti sam stavio 30ml sto je i vise nego duplo manje od preporucene doze.
Cirkulacija je 2x tunze 6025 tako da sumnjam u slabu cirkulaciju.
Evo dole je par slika, algi na staklu skoro da ni nema, cistim ga svakih 5-7 dana, a zadnju stranicu od kad sam slozio akvarij nisam cistio i na njoj nema algi.
Od stanivnika su dva nemaca, jedna minimax, jedna sandanemona, qvadrikolorka i GSP. na kamenu sam imo caluerpu koju sam pocupao prstima i evo nakon 2 tjedna napredovala je nezmjetno sto govori da nema bas od cega zivjeti.
Akvarij hranim smiksanom domacom hranom 2 puta dnevno u malim kolicinama.

Parametre mjerim sa jbl testovima za kojeg mislim da nisu bas najbolji, a dobrnao sam ih platio i mrzim se zbog toga.

salinitet 1025
temp 26
no3 10mg/l
po4 0 u sto sumnjam

Ne ostavljajte nista nedovrs

Offline IvanZ

• Punopravni član
Odg: Cainobakteria
« Odgovori #1 u: Listopad 22, 2012, 14:39:46 poslijepodne »
Evo slike di se vidi razlika u skimmatu prije i nakon sto su pelleti proradili. Dali je moguc e da previse hranim akvarij? Mozda da prestanem svakodnevno sa unosom smrznute hrane?

Offline acabgd

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Beograd
« Odgovori #2 u: Listopad 23, 2012, 00:44:33 prijepodne »
Mislim da je to previse hrane za tako malo organizama, mada nisi rekao tacno koja kolicina je u pitanju. Ipak, dva puta dnevno meni zvuci daleko vise nego sto treba. Jednom u dva dana - dosta.

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
« Odgovori #3 u: Listopad 23, 2012, 09:10:49 prijepodne »
Ja se ne bih složio.

Skimmat na obje slike je wet i uopće nije "jak"... 2x dnevno nije mnogo hranjenja, a sami organizmi će biti u boljoj kondiciji.

Offline Vipko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • http://www.NetEkipa.com
« Odgovori #4 u: Listopad 23, 2012, 10:52:17 prijepodne »
Evo slozio bih se s stinom, da skimat nije toliko "jak" kako kaze (moj skoro crn dojde) ali se vidi razlika prije i poslje peleta, mada neznam koliko je proslo od kada si krenuo s peletima. Dobro je da si krenuo polagano s doziranjem, jer masu ljudi hoce odmah rezultate, doziraju puno i onda im se zbrca stabilnost tanka radi naglog odnosenja nekih vrijednosti. Samo polako s peletima i sve ce biti super.

Hranjenje 2xdnevno nije puno (naravno ovisi o kolikoj kolicini govorimo :)), a dosta ovisi o livestocku kojeg, a i koliko imas. Ako imas samo ocelarise onda stvarno mozes i smanjiti hranjenje. Cisto da kazem da 2x dnevno nije puno hranjenja kod mene u  tanku, hranim automatskom hranilicom 3x dnevno lagano s mixom FM granula (spirulina, shrimp i base food) te 2 puta dnevno smrznutom hranom (ovo vecimom radi antiasa dispar, oni vole po par puta dnevno papati). To je 5x dnevno, i nema problema, al opet sve je u kolicinama. Site ribice su happy ribice pa nema fajta i nervoze.

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #5 u: Listopad 23, 2012, 11:00:58 prijepodne »

Generalno se slažem s hranjenjem ali hranu treba pojačavati postepeno da se stvore bakterije koje će ju preraditi. Također, treba imati u obziru i kapacitet filtracije koju imaš jer je i ona ograničavajući faktor kod hranjenja. Čisto da ne pretjeraš pa se opet iznenadiš sa ciano ili algama.
Evo osobno ja hranim 2-3 puta dnevno, vrlo rijetko i 4 puta u danima kad sam više doma. Pošto na mojem kamenju ima prilično života plus mikroalgi sve ribe koje to jedu hrane se tokom čitavog dana same...za one druge tipa chromisa, anthiasa i sličnih treba bacati hranu.
« Zadnja izmjena: Listopad 23, 2012, 11:10:06 prijepodne od Renta »

Offline IvanZ

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 23, 2012, 13:29:51 poslijepodne »
Evo danas se ujutro probudim i imam kaj vidjet.  :o

Voda mutna ko da sam vrecu vapna bacio unutra. Znaci desio se bakterijski boom. Skimmer baca pjenu nekontolirano i cjeli akvarij izgleda like shit.

Sad mi opet nije nista jasno. Zakaj je do toga doslo ako sam krenuo polako sa njima. Kad mogu ocekivat da mi se voda izbistri te kolko je ova trenutna situacija opasna?

Kolicinu hrane koju stavljam je recimo ta da nozem ostruzem plocicu velicine 1cm x 1cm, milimetar dva debelu ful tanko. Naravno nemaci ne pojedu sve ali opet odlucio sam bacat malo vise hrane bas iz razloga da naviknem filtraciju.

Tnx na odgovorima :)

Offline IvanZ

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 23, 2012, 13:31:20 poslijepodne »
U zivo je gore mutno nego na slici jer je blic probio kroz mutninu.  -?

Offline IvanZ

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 23, 2012, 13:40:48 poslijepodne »
Peleti su stavljeni 24.09.2012.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #9 u: Listopad 23, 2012, 14:18:15 poslijepodne »
neznam za ovaj slucaj, meni se isto pojavila ta mutna bijela voda, isto sam pretpostavio da je boom bakterija, i razbistrila se sama od sebe nakon 3-4 dana, nista dodatno nisam poduzimao, osim redovito vise puta dnevno praznio casu skimmera.

Offline IvanZ

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 23, 2012, 14:24:28 poslijepodne »
neznam za ovaj slucaj, meni se isto pojavila ta mutna bijela voda, isto sam pretpostavio da je boom bakterija, i razbistrila se sama od sebe nakon 3-4 dana, nista dodatno nisam poduzimao, osim redovito vise puta dnevno praznio casu skimmera.

Smirit ce se valjda, koralji su svi otvoreni i sve je normalno.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Listopad 23, 2012, 14:30:39 poslijepodne »
ja sam dobio preventivni savjet, neznam koliko je covjek u pravu, ali eto, zapamtio sam ga - ako se pojavi cijano, da pumpu usmjerim prema tome mjestu, i 2-3-4dana (ovisno koliko ljige ima) ne palim plave lampe, posebice actinic. nisam se bavio razmisljanjima zasto je to tako, mozda netko pametan zna, mozda te lampe pogoduju sirenju, ali eto, spomenem cisto, mozda pomogne.

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #12 u: Listopad 23, 2012, 23:23:59 poslijepodne »
meni se nekako cini kao da ti je cirkulacija prejaka unutra, vidim na povrsini akvarija, a i na lijevoj strani podloge, malo se je podigla, tj pijesak se maknuo sa strana.. koje su jacine pumpe unutra? mozda je voda takva zbog pijeska, mislim na mutnocu, zbog pijeska.. inace znam sto vise cirkulacije to bolje, ali mislim da je na tu litrazu dovoljno do 3000l/h..

a za ciano neznam, nisam previse upoznat s njom, nikada ju imao nisam, to me veseli..  :)

a sto se tice hranjenja, ja također hranim 2x dnevno svoje zivine, za sada sve stima, i mislim da to nije puno.. ali smrznutom hranom i svojom DIY proizvodnjom hranim samo predvecer i to svaki treći dan, a svaki dan listicima..
« Zadnja izmjena: Listopad 23, 2012, 23:27:53 poslijepodne od alen_zgb »

Offline IvanZ

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Listopad 23, 2012, 23:35:53 poslijepodne »
Nije zbog pjeska. Desio se bakterijski bum zbog biopelleta.. Vec ide na bolje..

Offline IvanZ

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 23, 2012, 23:57:02 poslijepodne »
Za cirkulaciju neznam, mislim da nije prejaka. Ovo sa pjeskom na tom mjestu je malo odnesen jer sam eksperimentiro kako da dobijem najbolje mreskanje povrsine da dobe ribe vise kisika tokom ovog zamucenja. Inace kad dobro namjestim pumpe nigdje mi ne odnasa pijesak.

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #15 u: Listopad 24, 2012, 00:21:49 prijepodne »
aha, a dobro.. nadam se da se bude sve ustabililo i islo na bolje, drzim fige.. ;)

a po koliko su ti pumpe jake?

Offline Dreamer

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #16 u: Listopad 24, 2012, 01:00:17 prijepodne »
Ako si siguran da je cijanobakterija onda ti to sluzavo treba imati jedan smrdljiv miris barem je tako u tropskom slatkovodnom akvariju. Zelim ti uspjesno rjesavanje cijanobakterije u svakom slucaju. Moje iskustvo koje ne mora biti tocno je da je brzi i uspjesan nacin rjesavanja antibiotikom.

Iako postoje razne teorije rjesavanja u mom akvariju sam je se uspio rijesiti tek nakon antibiotske terapije. Tocnije antibiotskom th. akvarij je ponovno zablistao. Ne znam da li je tako nesto moguce u morskom ali u svakom slucaju uz 100% rjesavanje cijanobakterije antibiotikom ces poubijati i dobre bakterije u filteru pa si nakon th. prakticno opet na pocetku s akvarijom i filterom.

Offline IvanZ

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Listopad 24, 2012, 12:59:26 poslijepodne »
Ma nista od kemije, nema sanse.. Nije to sa cijanom tako strasno koliko me trenutno brine ovaj bakterijski bum... stvarno je mutan akvarij. Skimmer konstantno vadi smece odvratnog mirisa, al nisam primjetio pomak u odnosu na jucer navecer pricekat cemo jos par dana pa vidjet. Napravio sam i promjenu vode od 30l.

Alen pumpa je jedna 2500l/h a druga je 1600, ali sam joj skinuo onu mehanicku blokadu tako da kad ovako usporedim sa ovom jacom pumpom skoro pa isto pusu. Znaci oko 4000l/h mozda vise mozda manje ko to zna kad nas ovi klosari sto prodaju pumpe sigurno lazu.

Offline IvanZ

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Listopad 24, 2012, 13:30:27 poslijepodne »
Ovako to sad izgleda

Offline Roni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #19 u: Listopad 24, 2012, 13:55:38 poslijepodne »
Koliko je to "malo" peleta s čim si krenuo?

Meni se čini oko deci pelleta?

Ja sam krenuo sa manje na akvariju od 350 litara bez sumpa. Tvoj je ako sam dobro shvatio 110 litara.
Također nema ništa specijalno u akvariju što bi "trošilo" bakterije iz peleta, tj ima ali ne toliko puno.
http://www.roni-reef.com (nema više, recesija je)

Offline IvanZ

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Listopad 24, 2012, 17:38:44 poslijepodne »
Pelleti su fauna marin.. Preporuceno je 100ml na 100l mora. Ja sam stavio 30ml. Nema nikakvih potrosaca vjerovatno trebam cekat da pocrkavaju te bakterije te da ih skimmer izbaci van

Offline g.mizerak

• Trade Count: (+8)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
  • ko pod drugim jamu kopa-najmni je radnik!
« Odgovori #21 u: Listopad 24, 2012, 21:54:39 poslijepodne »
Ja bi samo nadodao da puno hajke oko ničega,prvo i osnovno akvarij je jako mlad,drugo nije ni zaživio kako treba,a već ima riba koje se moraju hraniti u većoj količini,što se tiče koralja,istih je premalo a kamen mi ne izgleda "živahno",taman kad je počela ciklijada ti si izvadio fosfat remower-zašto?,testovi su odlični baždareni i uspoređivani sa HR zavodom za analizu vode,fosfata se lako riješiti i držati na nemjerljivoj razini ispod 0,02 mg/l......

sve u svemu došlo je do disbalansa nitrat-fosfat i zato se javila ciano-cikliranje nije ni blizu završenog....
problem -malo LR,previše riba za taj akvarij i stadij u kojem je sada

Lampe su okidač,nema veze plava ili roza ili bijela-ciano je hibrid alge i bakterije-treba svjetlo da odradi što treba

savjet- u samp kvalitetnog LR kamenja,dodati što više LPS,mekih koralja,smanjiti hranjenje i ništa čarobirati i sve sjedne za tri do četri tjedna na svoje mjesto
život nije što zamišljaš,već momentalna nepobitna činjenica

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Listopad 24, 2012, 22:20:58 poslijepodne »
ja bih samo pitao, ako smijem...

cemu toliko kemije (peleti, po4 i sl) na tako friskom akvariju? pitam zato sto sam ja svaki put dobio po prstima cim sam spomenuo bilo sto, i dobio odgovor - pusti, rano je jos, nek ide svojim tokom, nikakva kemija, nikakvi odstranjivaci nicega.

pa sam prezivio smedju algu, sad prezivljavam zelenu, i  i dalje dobivam odgovor - nista od kemije, nek ide svojim tokom. Dalje, ja sam, nakon citanja i slusanja razlicitih misljenja, dosao do zakljucka da akvarij star mjesec i pol-dva, uopce nebi ni trebao imati nikakav znacajni "zivot" u sebi - koja zvjezdica, mozda kakav puz, rak, komunalac, i nesto jednostavnijih koralja. pa onda polako graditi i opterecivati sistem koraljima, i tek onda nekakva riba ili nesto zahtjevnije.

Ali vidim da ekipa uredno stavlja nemice, anemone i ostala divna cuda vec nakon 15-tak dana, pa si nesto mislim... ustvari, neznam sto da mislim.

Offline Roni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #23 u: Listopad 24, 2012, 22:41:44 poslijepodne »
Dalje, ja sam, nakon citanja i slusanja razlicitih misljenja, dosao do zakljucka da akvarij star mjesec i pol-dva, uopce nebi ni trebao imati nikakav znacajni "zivot" u sebi - koja zvjezdica, mozda kakav puz, rak, komunalac, i nesto jednostavnijih koralja. pa onda polako graditi i opterecivati sistem koraljima, i tek onda nekakva riba ili nesto zahtjevnije.

Samo napomena, kad se priča o "životu" u mladom akvariju ne misli se na tako krupne organizme. Uglavnom se misli na bakterije unutar kamenja i sve ostalo što se ne vidi a filtrira vodu i općenito pridonosi stabilnosti akvarija.
http://www.roni-reef.com (nema više, recesija je)

Offline IvanZ

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Listopad 24, 2012, 22:43:16 poslijepodne »
Ja ne kemijam nista. Imam bio pellete i to je to, a sa njima sam krenuo u razumno vrijeme. Imao sam na pocetku fosfat remover, ali sam ga izvadio iz razloga sto sam sa njim pretjerao. Cijano se vjerojatno javio radi desbalansa.

Rado bi posluso savjet sto se tice kamena, ali nemam mjesta u sumpu.. Tako da cu cekat da prode i mjenjat tjedno vodu.

Na 0 fosfata sumnjam iz razloga sto Po4 test od JBL je napravljen na plavim nijansama i mislim da je nemoguce golim okom ocitat razliku izmedu <0,02mg/l sto je potpuno bijelo i 0,05mg/l sto je svijetelo svijetlo plave boje gotovo da se nevidi razlika. No3 je ok da se lijepo ocitat.