Lipanj 18, 2025, 01:04:07 prijepodneNajnoviji Član: mikxon

Autor Tema: Cainobakteria  (Posjeta: 10251 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Cainobakteria
« Odgovori #25 u: Listopad 24, 2012, 22:45:30 poslijepodne »
da, malo sam pogrijesio u izrazavanju.

ali, osnova ostaje, da akvarij te starosti i nije neka idealna podloga za ribe, anemone, zahtjevnije organizme i koralje. Ili sam nesto pogresno shvatio, tek ucim, pa ne zamjerite.

Offline g.mizerak

• Trade Count: (+8)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
  • ko pod drugim jamu kopa-najmni je radnik!
« Odgovori #26 u: Listopad 24, 2012, 22:49:35 poslijepodne »
Što se testa tiče ...mi muškarci smo blagi daltonisti,ali ako je bijelo ili misliš da je bijelo onda ti je fosfat manji od 0,02 i da je 0,05 nikakav bed...ali kakvo mijenjanje vode ?...zašto pa voda se mora isciklirati ,zaživjeti,a ti taman kad krene disati ,baciš joj jastuk na facu -?

Ako je mijenjaš,baš te sili onda mjenjaj vodu od nekog akvariste koji ima stabilan reef ili ako imaš mogučnosti za jadranskim morem to da,to ima smisla,ali dodavati sintetičku mrtvu vodu na poluživi sistem to ti je ko da tuberkoloznog čovjeka staviš da trči šprint ;)
vjeruj ne bu dugo :up:
život nije što zamišljaš,već momentalna nepobitna činjenica

Offline IvanZ

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Dubrava
« Odgovori #27 u: Listopad 25, 2012, 12:07:01 poslijepodne »
Evo akvarij se napokon razbistrio. Nije do kraja, ali zamucenje u odnosu na prosla dva dana je nezamjetno. Idem sad bas izmjerit parametre da vidim dali su nitrati pali.
Ne ostavljajte nista nedovrs

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #28 u: Listopad 25, 2012, 13:46:43 poslijepodne »
nisam veliki strucnjak u morskoj, iako sam u tome ajmo reci kako treba mozda par mjeseci, znam pocetnicke faze akvaristike sto i kako.. Jest da u morskoj prije pokretanja je obavezno nauciti neke stvari koje su potrebne za sami pocetak, a s vremenom se sve saznaje i uci.. imam akvarij manji od 64 lit, nikada u njega nisam stavljao nikakvu kemiju, nikad nista nisam mjerio osim saliniteta, prosao je cijelo cikliranje bez ikakvih dodataka, a tako namjeravam ici i sa duplo vecim tankom, i vjerujem da moze i bez toga.. Neznam cemu ubacivanje toliko kemije, dodataka i testiranja, nekazem da to nije dobro ili da je lose, al nevidim cemu toliko oko toga se brinut, jer kad covjek gleda previse na to i prcka oko toga, sve gore i gore se događa, jer ruke su poprilicno stalno unutra, razmjena vode u cikliranju po meni nije bas neka prednost, iako nije lose, ali nevidim razlog zasto ju mjenjati.. ali nema veze da ne duzim oko toga, kako sam vec napomenuo, nisam strucnjak, pa me zanima to, kako dobiiti stabilan akvarij bez ikakvih dodataka i testiranja kao sto sam npr ja i jos dosta mojih poznanika dobili, a nismo stavljali niti mjerili ista drugo u tanku.. znaci ispada da je to sve na neki nacin nepotrebno, a moze se doci do onoga sto zelis i bez kemijanja..

po meni nisu potrebne nikakve kemije dok se sve neustabilizira, jer takav proces treba proci kroz svaki pocetnicki akvarij i sve sto je u njemu, to je normalna pojava i s njom treba biti strpljiv.. nekima se to zadrzi nesto dulje, nekima nesto krace, ali eto, nisam imao ciano pa iskreno ni neznam kako je se drzati s njom, iako sam citao da dosta njih znaju poduze imati problema, ali sve s vremenom dode na svoje..

danas svatko ima svoju pricu, tako da.. nemojte me krivo shvatiti nisam mislio nikoga uvrijediti s time sto dodaje ili koristi neke dodatke, ali to je kako sam napisao samo moje misljenje, moze se i bez toga i toliko panike, samo treba cekati i cekati, to je najbitnija stvar u morskoj akvarisitici..
« Zadnja izmjena: Listopad 25, 2012, 13:51:18 poslijepodne od alen_zgb »

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
« Odgovori #29 u: Listopad 25, 2012, 15:09:22 poslijepodne »
Puno dobronamjernih savjeta, nažalost malo koristi.

Svjesno uzimam ulogu "bad guy-a" ovdje i na glas komentiram: "nisam ekspert, početnik sam, možda ni nemam morski akvarij ali svejedno mi nije jasno čemu ovo? čemu ono? zašto forsirati??".

Prvo razjasnimo, morska nije slatkovodna. Jesmo?

Jesmo li sigurno?

Dobro.

Zašto "kemija" ??
Zato što se dečku neda imat 9mjeseci kantu od akvarija. I zaključujem da mu se neda gledat prvo val zelenih, pa val smeđih pa val ljubičastih!?!?

PO4 remover nije filozofiranje, Pelleti nisu filozofiranje, to je sve nadopuna na Berlinsku filtraciju i funkcionira odlično.
Zašto NE kemija?!

Ajmo stručnjaci... uz svaki komentar, slobodno priložite fotografiju vaših uspjeha s tom istom metodom.. nemate fotografiju? Nema problema, skrenite pogled s monitora i pogledajte akvarij... da li je to ono što želite? NE.

pametnom dosta.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Listopad 25, 2012, 15:38:05 poslijepodne »
Stina> a evo, mene je zanimalo mogu li u ovoj fazi (mjesec dana, i zelene alge) staviti po4, pa su rekli - nemoj.
Pitao sam za upotrebu zeolita (jer navodno uklanja i no2, no3,po4 i svasta), pa su rekli - nemoj.

dakle, trebam li, mogu li to staviti, hoce li to sto pomoci da akvarij ne izgleda kao kanta, ili ostaje ono - nemoj.?

Offline IvanZ

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Listopad 25, 2012, 15:43:01 poslijepodne »
Dovoljno je da otides na forum od zeovita i pogledaš akvarije od clanova starih po par mjeseci. Sad na svakom je da odabere sto zeli.
« Zadnja izmjena: Listopad 25, 2012, 15:46:50 poslijepodne od IvanZ »

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #32 u: Listopad 25, 2012, 18:35:21 poslijepodne »
Puno dobronamjernih savjeta, nažalost malo koristi.

Svjesno uzimam ulogu "bad guy-a" ovdje i na glas komentiram: "nisam ekspert, početnik sam, možda ni nemam morski akvarij ali svejedno mi nije jasno čemu ovo? čemu ono? zašto forsirati??".

Prvo razjasnimo, morska nije slatkovodna. Jesmo?

Jesmo li sigurno?

Dobro.

Zašto "kemija" ??
Zato što se dečku neda imat 9mjeseci kantu od akvarija. I zaključujem da mu se neda gledat prvo val zelenih, pa val smeđih pa val ljubičastih!?!?

PO4 remover nije filozofiranje, Pelleti nisu filozofiranje, to je sve nadopuna na Berlinsku filtraciju i funkcionira odlično.
Zašto NE kemija?!

Ajmo stručnjaci... uz svaki komentar, slobodno priložite fotografiju vaših uspjeha s tom istom metodom.. nemate fotografiju? Nema problema, skrenite pogled s monitora i pogledajte akvarij... da li je to ono što želite? NE.

pametnom dosta.

Moji mišljenje zašto ne "kemija"  ;) :
moraš jako dobro znati što radiš ali ono zbilja jako dobro, ja nakon 3 godine i hrpe pobijenih koralja još uvijek nisam siguran da bi znao startati tank na taj način,     da ne govorimo da su pelleti vrlo nestabilan način dodavanja ugljika u sistem mislim da je bar u startu puno suvislije iči s votkom ili octom
drugo ako kreneš na taj način osuđen si na dnevno testiranje sveg i svačeg a na kraju ti se može desiti da neznaš šta s dobivenim rezultatima, ja se ne volim igrati s testovima, neko drugi voli, njemu je takav sistem startanja sigurno prihvatljiviji.
i treće, takav sistem je prvo vrijeme jako "našpanan", održavaš ga umjetno, sve površine nisu naseljene sa potrebnom količinom mikroorganizama a i nisu zastupljeni u "ravnoteži" (jer ih zajebavaš umjetnim uklanjanjem fosfata) i može se dogoditi (može ali nemora) da jedan krepani puž dovede do neravnoteže usljed koje češ imati ili bakteriski bum sa svim pratečim posljedicama ili cijano ili lančano povečanje amonijaka.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline IvanZ

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Listopad 25, 2012, 20:36:33 poslijepodne »
Cjel bit kod biopelleta je da se doziraju polako, te pritom mjere parametri dok se ne nade zeljena doza. Zasto je u mom slucaju doslo do boom-a algi, nemam pojima. Danas nakon dva dana mutnine voda je bistra ko suza. Cijano se povlaci te je na mjestima gdje je bio ostao fuul tanki sloj koji ce vjerovatno preko noci nestati.

Ja u akvariju imam sveukupno 4 kile kamenja, stim da pola od toga uopce nije zivi kamen vec mrtva keramika koja nije ni blizu da obavlja bilo kakvu filtraciju. Tako da mi to nemoze, niti nece biti temelj filtracije. Dali cu uspjet sa svojim akvarijem, vrijeme ce pokazat. No ja sam poprilicno uvjeren da ce prica funkcionirat.

Ribe cu i dalje hranit kao i do sad pa provjerit parametre kroz par dana.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Listopad 25, 2012, 21:25:37 poslijepodne »
ali i na toj keramici se nahvatalo bakterija kroz 2 mjeseca, ne kuzim kako ti to nece biti filtracija? a posebice kako nemoze?

Offline IvanZ

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Listopad 25, 2012, 21:31:12 poslijepodne »
Mozda jednog dana bude, ali u ovom trenutku par crvi i jos kakvi sitni organizmi sto su na njoj ne vrse sigurno filtraciju.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Listopad 25, 2012, 21:34:24 poslijepodne »
pa crvi i sitni organizmi ni ne vrse filtraciju? ili sam ja nesto pobrkao?  :-[

Offline penzic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zgb
« Odgovori #37 u: Listopad 26, 2012, 01:09:25 prijepodne »
Ja u akvariju imam sveukupno 4 kile kamenja, stim da pola od toga uopce nije zivi kamen vec mrtva keramika koja nije ni blizu da obavlja bilo kakvu filtraciju. Tako da mi to nemoze, niti nece biti temelj filtracije. Dali cu uspjet sa svojim akvarijem,

Naravno da ćeš uspjeti.Povremeni nestašluci u akvariju normalna su pojava.
Kamenje ti je temelj biološke filtracije.Keramika ? Evo pa čitaj.
http://www.aquaroche.fr/gb/aquariophilie/eaudemer/montage.php
Čitati,čitati,čitati.

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Listopad 27, 2012, 20:48:13 poslijepodne »
Dovoljno je da otides na forum od zeovita i pogledaš akvarije od clanova starih po par mjeseci. Sad na svakom je da odabere sto zeli.

Krivo ;)na žalost dovoljno je da odeš kod nekog koga poznaješ ,a njegov akvarij ti se sviđa :)
tada znaš što i kako...
dragi moji početnici i oni koji misle da su preskočili prag početnika forumi postoje da bi se reklamirali proizvodi,a ne tako dugo smo svi bili očarani jednim koji daje boje koraljima svemirske,ali ni na jednom proizvodu nema točnog doziranja,što da što ne,što ako... itd.
ali su mnogi akvariji točnije koralji otišli papa...,a tek novci...,a koliko reefera više nema u igri ;)
Dragi moji početnici Berlinska metoda je  REEF biblija,a kad nju usvojite onda se igrajte kemičara,
jer na taj način nećete gubiti novce i ubijati životinje....koje će biti sve skuplje i skuplje,a kemija sve jeftinija ;)
To je dobronamjerna preporuka reeferska,mada sam trgovac(DDL),prije svega sam ljubitelj životinja i prirode :)
Lp

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
« Odgovori #39 u: Listopad 28, 2012, 20:34:05 poslijepodne »
Ja bi volio vidit akvarij, startan "prirodno" i održavan "što prirodnije"... Uopće me ne interesira Vaša titula, godine akvaristike i financijski buđet.
Interesira me "prirodni reef akvarij"?

Uči se dok si živ, a ja želim još učiti...

:P

Offline bura2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 092 10000 36
« Odgovori #40 u: Listopad 28, 2012, 21:32:16 poslijepodne »
Sve zavisi šta želiš od akvarija.Ako ti je samo bitno da imaš slanu vodu i malo xenije onda ti netreba nikakva kemija ni testiranje vode a ako želiš imati ozbiljan reef akvarij trebaš se dobro namučiti da postigneš dobar rast koralja i da imaju dobre boje,a za to treba dodavati kemiju i redovito testirati vodu.

Ja u svom akvariju nisam imao nikakve alge više od mjesec dana i tek su onda krenule sve redom.Treba dosta vremena da se akvarij ustabili(nekome kraće a nekome duže)

Ja sam veliki početnik u morskoj ali mislim da će iskusniji reeferi potvrditi moju priču

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #41 u: Listopad 28, 2012, 23:13:57 poslijepodne »

Mislim da ste se malo izgubili u prijevodu. :msn-wink:   Ajmo prvo definirati što se smatra pod "kemijom" a što pod "prirodnim".

Offline bura2

• Punopravni član
  • 092 10000 36
« Odgovori #42 u: Listopad 29, 2012, 08:06:59 prijepodne »

Mislim da ste se malo izgubili u prijevodu. :msn-wink:   Ajmo prvo definirati što se smatra pod "kemijom" a što pod "prirodnim".
Evo ja ću prvi
Uz eritromicin i druge ljekove ja smatram da je kemija i kalcij,magnezij,natrij-bikarbonat i elementi u tragovima

Offline boxer

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Listopad 29, 2012, 09:45:48 prijepodne »

Evo ja ću prvi
Uz eritromicin i druge ljekove ja smatram da je kemija i kalcij,magnezij,natrij-bikarbonat i elementi u tragovima

pa potvome ako nestavljas prirodno more onda je sve kemija, sto u biti i je vise ili manje
Slavonski Brod

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Studeni 01, 2012, 12:13:39 poslijepodne »

Mislim da ste se malo izgubili u prijevodu. :msn-wink:   Ajmo prvo definirati što se smatra pod "kemijom" a što pod "prirodnim".
[/quote
Dobro uočena pravopisna greška Renta,Kemija i "kemijanje" u žargonu su dvije bitno različite stvari.
Sve je kemija tj.kemijsko-labaratorijskim procesima se odvajaju određeni elementi iz "mase"(prirodno nalazište) te se odvajaju u koncentrat i prema točnim upustvima se dodaju u željeni medij.

kemijanje-je laički naziv za one koji se igraju kemičara(sa elementima) i misle da će u konačnici njihov način bez adekvatnog znanja,poznatog, propisanog znanja dodanog u medij postići određene rezultate,ne poštujući proceduru mjerenja i saznanja(uvijek se ide u extreme)
od poznate tj.izmjerene prirodne vrijednosti nekog biotopa.

Znanstvenici također kemijaju :) kada pokusima žele postići ono što u prirodi se ne nalazi u takvom obliku-mjenjaju strukture,elemenata,spojeva i nama to nude kao gotovi proizvod.
To u pravilu nosi novac i određeni ekonomski prosperitet ali kratkog vijeka jer se u pravilu već nakon par godina prije ili kasnije javljaju neželjene nus pojave koje za rezultat imaju ogromnu štetu za ljude i okoliš.

Zato tvrdim i to je činjenica živite u skladu sa prirodom,njenim stvarnim (izmjerenim vrijednostima) i nećete imati problema
sa neželjeni rezultatima i postupcima.
To je biologija sve ostalo je želja za dokazivanjem i slobodno mogu nazvati diletantizamom i silovanjem savršenstva- tj. prirode. :ying:

Offline mario12

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Studeni 01, 2012, 16:12:59 poslijepodne »
Ja jedino u aq dodajem maxi a,b i jod neznam dali to sada ulazi u dio prirodno ili u kemija  :roll:  ok nemam nekih mrak akropora ili takovih koralja,ali ovo što je unutra raste i nemam problema ....
Prestanite pucat u mrtve konje...
Mob. 0993453385

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #46 u: Studeni 01, 2012, 17:15:49 poslijepodne »
ono sto meni kao totalnom pocetniku nije jasno...

gledajuci malo po stranim feef forumima, i usporedjujuci sto se pise po nasem.

Kod nas je uglavnom berlin metoda, uz neki oblik ugljicne filtracije (da ili ne, kako gdje), ali osnova svega je kvalitetan lr i jak skimmer.

s druge strane, vani vidis da ljudi koriste sve i svasta - od keremickih valjcica, spuzve, bio kuglica, siporaxa, uklanjaca ovog ili onog...i imaju barem naizgled odlicne akvarije.

Dakle, sve ono sto je po nasim reeferima totalno neprihvatljivo, ili barem veliki ne-ne (spuzva naprimjer, keramika i sl), pronadjes puno primjera gdje to funkcionira i vise nego odlicno. Naizgled, nekom laiku i pocetniku.

Sad, vjerovatno nema definitivnog odgovora tko je tu u pravu a tko u krivu, ali me zanima, odakle dolazi toliko drasticna i oprecna razlika u misljenjima i pristupima?

Offline mario12

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Studeni 01, 2012, 17:24:35 poslijepodne »
Stvar je što mi hrvati jako teško usvajamo novitete,nešto zbog financijske nešto zbog mentalne situacije  :D
Prestanite pucat u mrtve konje...
Mob. 0993453385

Offline IvanZ

• Punopravni član
« Odgovori #48 u: Studeni 01, 2012, 18:53:20 poslijepodne »
Nakraju krajeva sve sto je bitno je da se akvarij hrani, a voda bude cista. Sad ko ce na koji nacin doc do tog cilja, manje je bitno.

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #49 u: Studeni 01, 2012, 20:49:30 poslijepodne »
Pa jasno, naravno da je poanta imati čistu vodu,nahranjene životinje i konstantan napredak i rast tih životinja to je bit i poanta.
Naravno isto tako treba dodati ono što fali u vodi to mjerimo testovima,drugačije samo nagađamo,za to imamo uglavnom mikroelemente u [b]najviše 5 bočica[/b],nikako i nema potrebe za 20 ili 30 što sam na svoje oči vidio,a sa druge strane tehnika žali bože novaca ili je fali 50%.
Baš iz razloga što se ne kontroliraju osnovni elementi kako treba periodično još se dodatno nasipava štošta u akvarij i kad dođe do problema onda ili nastaju krepantusi ili ako imaš sreće promijeniš hrpu zasoljene vode da spasiš stvar.
No to nije poanta ni morskog ni slatkovodnog akvarija jer postoji ona dobra stara što manje čačkat po akvariju to su akvariji ljepši i uspješniji.
To je poanata svega,a ne čiji koralj ima floroscentniju boju,a sa druge strane takvi koralji ,a ponekad i ribe uginu zbog overdosinga ili manjka nečega,što je čest slučaj.
Moji akvarij i slatkovodni i morski konstantno napreduju i rastu,kanta soli traje bar godinu dana,trace elemente rijetko dodajem možda jednom mjesečno jer sve odrađuje Careaktor,dodajem jedino Mg ,a i njega ću automatizirati.
Jedino što radim na akvariju je da pobrišem 1 tjedno staklo od algafilma i hranim ribe,kad me nema par dana ili više stavim automatsku hranilicu i kad dođem uvijek se ugodno iznenadim kako su neki organizmi uznapredovali.
Mislim da je to bit akvaristike.
A to nije problem ako se od početka napravi kako treba :up:

Ima jedna velika sličnost svi me pitaju pa što če ti kuća ovo -ono kuća je rupa bez dna -?,
da to je to naprave sve da ušparaju novce i usele se unutra što prije,a onda kukaju ne radi ovo ne radi ono ,curi,krpaj ,popravljaj,buši,a
majstor košta, .. :'(
jednom riječju niti se vino nadotače niti se ba..a do jeb..ava ;)
Sve je otkriveno samo treba poštovati proceduru :D