Svibanj 05, 2025, 10:16:44 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Pocetnicki 54l u nastajanju!  (Posjeta: 9391 vremena)

0 Članova i 11 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Dellete

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
Odg: Pocetnicki 54l u nastajanju!
« Odgovori #25 u: Listopad 27, 2012, 12:04:13 poslijepodne »
Pa postoji puno vrsta puževa... iako je meni samo smeđi jabučar jeo bilje, ostali su super za riješavanje otpada... Ako imate problema sa količinom puževa to je onda isključivo do vas jer previše hranite ribe.

Offline Spanjo

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #26 u: Listopad 27, 2012, 12:07:30 poslijepodne »
.... neman ih uopce , iako bi volija helene jer aeriraju podlogu , kopaju i ruju , kozice zu zakoooooooooooon i lipo ih je vidit , brze su i lipe , ancistrus je takodjer zakon , kako ko voli , stvar ideja i planova .............

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #27 u: Listopad 27, 2012, 12:11:31 poslijepodne »
Za aeraciju podloge ubaci MTS.
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #28 u: Listopad 27, 2012, 12:12:17 poslijepodne »
anubias ako ti se nakupi algi , crne cupave il neceg lipo stavi u 5 % otopinu domestosa na 3 min i operi u vodi u kojoj ima aquasafea i nazad u akvarij , anubias ce ti biti sretan , drugo bilje nemoj tako tretirati , ubit ces ga odma , anubias je turbo otporan , ali i sklon algama

budi oprezan u savjetovanju ovakvih stvari. to sto je tebi prije par dana uspjelo izvesti ovako nesto, apsolutno ne znaci da je to rijesenje problema. a posebice ne znaci da tocno znas sto si napravio, i na taj nacin kroz rizom biljke unjeo u samu biljku, ili u akvarijsku vodu.

mozda apsolutno nista, i sve ce i za 100 godina biti u redu. a mozda svasta, pa ce problemi nastati jako brzo. to sto se vidljivi simptomi nisu pojaviti tjedan dana od kako si tretirao, ne znaci ama bas nista.

Aquasafe je (lose) zamisljen i (lose) izveden da uklanja klor, metale i slicno iz vode. Kazem lose, jer je ustvari upitno tocno koliko cega i kroz koji vremenski period ukloni. I to je poznata stvar. Ali sigurno nije niti zamisljen niti izveden da iz vode uklanja takve kemikalije.

Sve ovisi i o tocno kojem domestosu se radi, dok neki (sto je jasno naznaceno i na ambalazi, i u sastavu) predstavljaju laku kemiju, i lako su razgradivi u vodi (najcesce na sol i kisik), drugi su itekako teska kemija, a to aquasafe nece ukloniti. Posebice ne IZ biljke ako je korijen upio tekucinu.

Veci efekt bi imao da si taj tretirani anubias stavio u posudu s vodom i vodu filtrirao aktivnim ugljenom (kvalitetnim), sigurno bi uklonio vise "necega" (ako istoga ima) nego aquasafeom.

Da me krivo ne shvatis, savjet je ok, ideja je ok, ali ja nikad takvu kemiju nebih ni priblizavao nicemu sto ce ikada ici u akvarij, a kamoli tretirao sastavni dio akvarija s istom. Mozda sam preoprezan, ali kemija i zivot u vodi mi nekako ne idu zajedno. Posebice ne kucna kemija.

Offline Šima

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #29 u: Listopad 27, 2012, 12:17:34 poslijepodne »
Pa postoji puno vrsta puževa... iako je meni samo smeđi jabučar jeo bilje, ostali su super za riješavanje otpada... Ako imate problema sa količinom puževa to je onda isključivo do vas jer previše hranite ribe.
smeđi jabučar je "divljak", zuti su iz "zatocenistva" (domaci uzgoj)

Offline Spanjo

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Listopad 27, 2012, 12:27:45 poslijepodne »
anubias ako ti se nakupi algi , crne cupave il neceg lipo stavi u 5 % otopinu domestosa na 3 min i operi u vodi u kojoj ima aquasafea i nazad u akvarij , anubias ce ti biti sretan , drugo bilje nemoj tako tretirati , ubit ces ga odma , anubias je turbo otporan , ali i sklon algama

budi oprezan u savjetovanju ovakvih stvari. to sto je tebi prije par dana uspjelo izvesti ovako nesto, apsolutno ne znaci da je to rijesenje problema. a posebice ne znaci da tocno znas sto si napravio, i na taj nacin kroz rizom biljke unjeo u samu biljku, ili u akvarijsku vodu.

mozda apsolutno nista, i sve ce i za 100 godina biti u redu. a mozda svasta, pa ce problemi nastati jako brzo. to sto se vidljivi simptomi nisu pojaviti tjedan dana od kako si tretirao, ne znaci ama bas nista.

Aquasafe je (lose) zamisljen i (lose) izveden da uklanja klor, metale i slicno iz vode. Kazem lose, jer je ustvari upitno tocno koliko cega i kroz koji vremenski period ukloni. I to je poznata stvar. Ali sigurno nije niti zamisljen niti izveden da iz vode uklanja takve kemikalije.

Sve ovisi i o tocno kojem domestosu se radi, dok neki (sto je jasno naznaceno i na ambalazi, i u sastavu) predstavljaju laku kemiju, i lako su razgradivi u vodi (najcesce na sol i kisik), drugi su itekako teska kemija, a to aquasafe nece ukloniti. Posebice ne IZ biljke ako je korijen upio tekucinu.

Veci efekt bi imao da si taj tretirani anubias stavio u posudu s vodom i vodu filtrirao aktivnim ugljenom (kvalitetnim), sigurno bi uklonio vise "necega" (ako istoga ima) nego aquasafeom.

Da me krivo ne shvatis, savjet je ok, ideja je ok, ali ja nikad takvu kemiju nebih ni priblizavao nicemu sto ce ikada ici u akvarij, a kamoli tretirao sastavni dio akvarija s istom. Mozda sam preoprezan, ali kemija i zivot u vodi mi nekako ne idu zajedno. Posebice ne kucna kemija.
...................................sve 5 . istina , ne znaci ako san ja bia odvazan , hrabar petljati da bi to triba sugerirati drugima , istina kemikalije su u pitanju , a akvarij je jako osjetljiv po pitanju istog  :roll:

Offline Spanjo

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Listopad 27, 2012, 12:36:14 poslijepodne »
...... cujes od easy carboa su mi listovi na valisneriji izgorili , na anubiasu takodjer tamo di san ih tretira spricon , ostale biljke 5 , medjutim s domestoson san uklonija crnu cupavu , ima milion tehnika , svako neka bira , ali rasprave o tehnikama su dozvoljene , zato i postoji forum ............

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Listopad 27, 2012, 12:49:00 poslijepodne »
Naravno, i ovo tvoje iskustvo je odlicno, kao i rjesenje problema.

samo sam htio naglasiti, da ljudima to nebi trebao biti prvi izbor, cim skuze algu na anubiasu - hajmo s njim u domestos. a netko ce to procitati i shvatiti upravo tako.

Kao i u svemu u akvaristici, pametnije je pronaci i rjesiti uzrok problema, a ne krpati i lijeciti posljedice. tako i za algu, ne pojavljuje se ona slucajno, razlog i uzrok postoji. i bolje je to pronaci i eliminirati, nego problem ostaviti nerjesen, i stavljati flastere kad zatreba. a svi ti umjetni sistemi (ma koliko dobri i ucinkoviti, i sto je najbitnije provjereni bili) su upravo stavljanje flastera.

Ja sam, kad vec pricamo o tome, crnu cupavu s anubiasa i microsoruma rjesio jednostavno, tako sto sam biljke prebacio u kanticu s vodom, i ostavio u mraku. svaki dan sam mjenjao kompletnu vodu, za par dana se pocela povlaciti, za tjedan, tjedan i pol - alga je nestala. stradalo nije ama bas nista, niti su listovi pozutili, ni otpali, ni nista.

Ali ipak, cak ni to, bez obzira sto mi je uspjelo, ne savjetujem. biljci bez svjetla krace vrijeme nece biti nista, dugorocno, tjedan dana je mozda previse, i isto tako sam mogao trajno ubiti biljku, iako je na prvi pogled sve djelovalo ok.

Offline Spanjo

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Listopad 27, 2012, 12:59:12 poslijepodne »
..... a ko to moze posloziti stvari da 100% funkcinoiraju , eto sad iman problem sa zelenon tockaston , ali jako malo , sitnica , samo mali disbalans i ode sve kvragu , bit ce sve 5 , lako je za anubias , nego reci ti meni zasto meni valisnerija stagnira ima 1mj ni simo ni tamo , dali ceka da se ukorijeni pa ce krenit ili je neka druga caka , do nje polysperma raste ka luda , morat cu je šišat za 5 dana , a za 1mj cu je dilit uokolo kako raste , easy carboa stavljan sad samo 3 kapi dnevno i pro fito 8 kapi , rasvjeta slaba 15w T8 , ali dovoljna za ovo bilje........makar ja mislin tako

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Listopad 27, 2012, 13:06:11 poslijepodne »
A cuj, ako ja nisam pobrkao, akvarij si pokrenuo prije 7 dana?

Ako je to tocno, ti si tek sad ustvari krenuo s nekim cikliranjem, dakle, parametri vode divljaju, i sto znas i sto neznas. I sada tu traziti i pokusavati ostvariti nekakve uvjete, to je besmisleno.

I vec trpas kemiju u akvarij. sto nije nuzno lose, ali trenutno je mislim nepotrebno. pusti akvarij mjesec dana na miru, dok se parametri ustabile. onda napravi inventuru, posisaj, ukloni sve sto je propalo, nije se primilo i slicno. redovito cisti i odrzavaj, mjenjaj vodu. i sve to dodje na svoje, brzih rjesenja na tako friskom akvariju nema.

Offline Spanjo

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Listopad 27, 2012, 13:16:14 poslijepodne »
...........neeeeeeeeeee u funkciji je od 21.09 i tad je sve posadjeno , i stavljeno je u startu jedno 30% ciklirane vode i zacikliran filter , tako da ................. sad je on vec 90% zrel , 100% ce bit za jos jedno 15-20 dana , sve funkcionira super , ribice su zdrave i zivahne i unutra su od prvog dana 5 razbora , 2 korija i 12 koza , 10 dana poslin  je dosa ancistrus i 5 crvenorepih tetri ...........

Offline Spanjo

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Listopad 27, 2012, 13:17:57 poslijepodne »
......pobrka si , nisan ja autor ove teme , ali isto iman akv od 54 l ,  :D :D :D :D :D :D :D :D

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Listopad 27, 2012, 13:26:14 poslijepodne »
a izvini onda pobrkao sam, moja greska.

ali, misim da i dalje sve vrijedi sto sam napisao. cikliranje mozda i je zavrseno, ali je akvarij daleko od stabilnog sistema. 6-8 mjeseci, i na konju si, onda imas stabilan sistem koji nije lako poremetiti i srusiti. i dalje je moguce, samo malo teze.

Pusti i ne cackaj. valisnerii treba neko vrijeme da krene, neznam koju tocno imas, ali mislim da su sve one tu negdje, rasti ce, samo polako. ako ne trune i ne propada, to sto stagnira nije strasno.

a ove paprati i slicno ionako brze raste, pa nije neko mjerilo, to raste i u kanti obicne vode, kamoli ne u akvariju.

Offline Spanjo

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Listopad 27, 2012, 13:34:40 poslijepodne »
...... ma da bi rijec reka , sve stoji , i stvarno pokusavan sto manje brckat , ali tesko da skoro pa svaki dan ne treban nesto malo ne pomaknuti , ali sta manje dirati to bolje , tako je ,akvarij treba 5-6mj da bi to bilo to , onda mozes otici i na 15 dana a nista se nece poremetit , onda je to mali planet u 60x30x30

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Listopad 27, 2012, 13:35:52 poslijepodne »
strpljenje je kljuc svega. iako je tesko biti strpljiv, najcesce.  :D

Offline Blabulu

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 29
« Odgovori #40 u: Listopad 27, 2012, 18:02:35 poslijepodne »
Eto ljudi slike, inace rjesen problem tamnih slika, zato kaj blic na foticu ne radi a bio je upaljen pa su slike ispadal bolesno tamne... sad je sve ok
bio sam u kupovini i evo sad vec izgleda kao akvarij...

http://imageshack.us/photo/my-images/502/img4722w.jpg/

Slusam kritike i savjete!!  :up:

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #41 u: Listopad 27, 2012, 18:20:49 poslijepodne »
smeđi jabučar je "divljak", zuti su iz "zatocenistva" (domaci uzgoj)

Nije to baš tako, ali nećemo spamati čovjeku temu.

Offline Mrnja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #42 u: Listopad 27, 2012, 20:57:23 poslijepodne »
Sve pet, samo izvadi onaj mali anubias(nana petite) iz podloge.Rizom nesmije biti zakopan, jer bi htel strunuti. :up:

Offline Blabulu

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #43 u: Listopad 27, 2012, 21:49:03 poslijepodne »
Hvala ti puno na savjetu, idem odmah...

Imam jedno pitanje, po portalu sam citao za ovu cryptu koju imam da uzima vecinu "hrane" iz podloge, a ja nemam nikakvu hranjivu ispod sljunka, bude li smao riblji izmet dosta??

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Listopad 27, 2012, 21:54:13 poslijepodne »
u biti, mislim da nece biti dovoljan. kad se u podlozi nakupi dovoljno smeca, crypta moze od toga zivotariti i prezivljavati, ali nije to to.

Da imas neke ribe koje ce znacajnije prljati i kakati (zlatne ili slicno), onda da, ovako, dobro bi eventualno bilo ubosti pod korijen kakvu kuglicu ili tableticu, cisto da joj pomognes. i nemoj panicariti ako se sad u pocetku listovi pocmu topiti, to je relativno normalno u friskim akvarijima.

Offline Blabulu

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #45 u: Listopad 27, 2012, 23:12:35 poslijepodne »
joj, malo sam u bedu.. ne znam kad cu imat priliku uzet neku tableticu ili tako nesto, za to trebam u ZG, a ne mogu otic u ZG kad mi se sprdne, a drugi problem je to kaj nemam vise bas previse love sljunak, akvarij, bilje i ostale akvarijske sitnice su me malo odreale po novcaniku, makar imam zapravo jos vremena, biljka nece propast u roku kojih mjesec-dva... inace napravio sam mali update, da mi nebi mahovina podivljala i prekrila akvarij, radil sam onak "Moss carpet" po drvetu i kamenju sad budem videl kak ce to izgledat dok se malo primi i prosiri, sutra ujutro cu stavit sliku. :) i daa izvadil sam anubias iz sljunka i pricvrstil u rupu na drvetu sa gumicom, taman pase a da ga gumica samo drzi, bez da ga steze a dok se biljka prihvati, onda cu je odrezat i maknut

Offline Blabulu

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #46 u: Listopad 28, 2012, 12:02:17 poslijepodne »

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Listopad 28, 2012, 12:20:27 poslijepodne »
samo polako i bez zurbe. biljka mozda nece biti reprezentativna, ali dok god joj je korijen zdrav, buknit ce ona, imas vremena i za te kuglice.

Offline enigma1986

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #48 u: Listopad 28, 2012, 12:42:58 poslijepodne »
tablete su ti abnormalno skupe  ,bilo je prije nabavit dajanine koje su bil3 60 kom 20 i nesto sitno kuna ,a ove ostale po suho zlato prodaju

Offline Blabulu

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #49 u: Listopad 29, 2012, 20:25:08 poslijepodne »
danas ujutro sam napravil diy co2 prema receptu tmn za 54l, imam 1 mjehuric u 2 sekunde, msm da je to ok, zato kaj je sve to jos na probnom roku, pa da ne pretjeram