Imam problema s crvenim neonkama, od jučer mi je uginulo njih 5-6. Ribe se nalaze u 60 litarskom akvariju koji je zadnjih tjedan dana bio izložen na Akteru i vjerujem da je bolest inducirana stresom seljenja. Do danas kada su došle doma ribe nisu pokazivale nikakve znakove bolesti.
Simptomi su slijedeći: ribe po sebi imaju nekakve bjelkaste mrlje, po tijelu i na rubovima peraja. Plivanje je isto čudno, ne mogu plivati uspravno nego im je malo glava, a malo rep prema gore. Na kraju se riba potpuno izvrne, padne na dno i ugine. Nisam baš iskusan kaj se tiče bolesti, nisam dosad imao baš problema. Nisam siguran, ali čini mi se da ich nije, barem prema slikama na netu. Ribe nemaju manje pojedinače točkice nego više kao nakupine nečeg bijelog. Meni izgleda kao nekakva plijesan, ali nisam siguran pa sam zato otvorio temu.
Od ostalih stanovnika u akvariju je 7 olovčica koje zasad ne pokazuju znakove bolesti. Filter je Fluval 205 koji je dobro zacikliran (unutra je keramika, spužva u predfilteru i trest), a sam akvarij je složen za akter, znači prije dva tjedna. Na dna akvarija je hrastovo lišće (radi ambijenta), ali mislim da s tim ne bi smjelo biti problema. Voda je pipovača-RO u omjeru 1:4 za RO, nema mirisa niti je prisutno neko zamućenje. Na površini je Limnobium laevigatum.
Trenutno nemam fotoaparat, ali mogu ih slikati navečer ako bude potrebno. Od lijekova doma imam Costapur, Mycopur i Bactopur.