Svibanj 14, 2025, 23:51:48 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Reef 115L  (Posjeta: 19527 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Reef 115L
« Odgovori #75 u: Listopad 18, 2012, 23:20:06 poslijepodne »
dobro, to je rijeseno, hvala na pomoci!

imam jos jedan problem, onako priglup. pa bih volio cuti savjete pametnijih.

slanost vode.

sump ima jednu pregradu, i to prije pumpe, znaci voda se slijeva u prostor gdje je pumpa, to je napravljeno tako da pumpa moze vratiti u akvarij samo tocno odredjenu kolicinu vode i ni kap vise, sve ostaje u ostatku sumpa.

ako pumpa drzi konstatni nivo vode u akvariju, a preljev drzi konstantni nivo vode u sumpu, do pregrade od pumpe, znaci hlapljenje vode ce se manifestirati u pregradi gdje je pumpa, i nigdje drugo, ako sam dobro shvatio?

jer pumpa ubacuje u akvarij, drzi nivo vode. voda se preljeva u sump, i uvijek je na istom nivou, do pregrade. visak se slijeva unutar pregrade, to pumpa vraca nazad. manjak vode se vidi u toj pregradi. i tu vidim npr. da je preko noci nivo vode u pregradi pao za 5mm do 1cm (recimo). nadolijem vode u sump, u pregradu ispred pumpe, visak se slije do nivoa u pregradi s pumpom, do oznacene linije, i to je to? odrzavam slanost konstantnom?

Znam da je priglupo, ali evo zasto pitam - kad ubacim salinometar (plovak, hagenov) u sump, ne tamo gdje je pumpa, vec u ostatak, na neko mirnije mjesto, pokazuje npr. 1.20, znaci sami pocetak "zelenog" polja koje oznacava da je slanost OK.

Medjutim, kad iz akvarija izvadim litru vode u staklenu posudu, stavim isti taj plovak, pokazuje nesto visi salinitet, hajmo za primjer reci 1.25. isto u zelenom, isto ok. trenutno je nebitno koliki je tocan salinitet, pitanje je, kojem ocitanju vjerovati? onom iz akvarija, ili onome sto pokazuje u sumpu? pretpostavljam da bi se trebao ravnati po ovoj vodi sto izvadim iz akvarija, jer je protok kroz sump, pa je tesko smiriti plovak da tocno pokazuje.

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #76 u: Listopad 19, 2012, 00:40:30 prijepodne »
mislim da je to zbog protoka, jer kad je protok u akvariju onda plovak nemoze pokazivati najbolje i najtocnije, voda mora biti mirna, a plovak mora stajati barem minutu dvije da bi pokazao tocnost.. isto tako je i kod mene u tanku, kad radi pumpa, plovak pokazuje cca 1.022-023, a kad iskljucim stream pokazuje 1.025.. mislim da je to ipak do toga, jer nevjerujem da tako velika razlika moze biti, jer ta voda kruzi po akvariju i sumpu.. trebala bi biti jednaka.. osim ako plovak nije mozda ispravan..

Offline acabgd

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Beograd
« Odgovori #77 u: Listopad 19, 2012, 01:11:19 prijepodne »
Ja bih svima preporucio da uzmu refraktometar, ima ih jeftinih preko e-Bay, nisu skupi ni kod CMA. Od kada sam ja uzeo refraktometar "progledao" sam, sve je mnogo lakse i u sekundi imas tacan salinitet odakle god da uzmes vodu da testiras. Nema "talasanja", nema ocitavajna plovka i prelivanja u casu ili neku posudu, sve zavrsis za sekund...

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #78 u: Listopad 19, 2012, 11:03:28 prijepodne »
zasada nemam razloga sumnjati u plovak, iako znam da je on najlosiji izbor sto se tice ocitanja slanosti. vjerovatno plovak ne moze na protoku tocno pokazati.

refraktometar je u planu, ali nazalost, trenutno nista od toga. :-[

jos uvijek malo mucim muku i s uskladjivanjem nivoa vode u sumpu-pregradi od pumpe i akvarija, ako smanjim pumpu, nivo vode se poveca unutar pregrade, ali smanji u akvariju. ako je pumpa na maximumu, u akvariju sve stima, ali se nivo vode unutar pregrade polako smanjuje i padne tik iiznad pumpe. pretpostavljam da pumpa ipak malo prebrzo izbacuje nego sto preljev ubacuje?

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #79 u: Listopad 19, 2012, 11:27:15 prijepodne »
slazem se sa kolegom acabgd, i meni je u planu to kupiti, ali s vremenom.. za sada nemam brigu ni sa obicnim plovkom, jer mjeri dobro i tocno..

a sto se tice sumpa, ako imas neku epruvetu ili nesto slicno a dugacko da moze stati plovak, ulijes vodu unutra i izmjeris sa plovkom, neces izvadit mnogo vode iz sumpa, bit ce neosjetno, a dobit ces tocan salinitet.. tako radi moj kolega i uvijek sve stima.. ako me razumijes.. :)

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #80 u: Listopad 19, 2012, 11:54:26 prijepodne »
slazem se sa kolegom acabgd, i meni je u planu to kupiti, ali s vremenom.. za sada nemam brigu ni sa obicnim plovkom, jer mjeri dobro i tocno..

Alene to da ti plovak mjeri dobro i točno može i ne mora biti. Jedino što možeš imati s njim je konstanta - bilo 1022 ili 1028.  :D  Precizno ćeš tek znati s refraktometrom. To je po meni i ne samo meni, osnovna oprema a ne nešto što će se nabavljati tokom vremena, kad se skupe novci. Doduše i ja sam počeo s plovkom ali samo iz razloga jer nisam znao za bolje, nitko mi to nije rekao niti sam tada još čitao pametne knjige. :)  Danas, kad se sve zna bez refraktometra se nebi smjela početi reef avantura.
« Zadnja izmjena: Listopad 19, 2012, 11:58:18 prijepodne od Renta »

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #81 u: Listopad 19, 2012, 12:05:03 poslijepodne »
da Renta imas pravo, nista nisam rekao oko toga, slazem se sa obadvojicom za refraktometar, ali sta je tu je.. nismo svi isti, znam da je najbolje uci sa cijelom opremom u morsku, ali netko nekada nije u stanju.. pa ide bar sa onime s cim moze..

al sad tek vidim da ga ima na ebayu po 100kn, pa evo prvom prilikom cu si ga kupit, tj sljedeci mjesec, pa cu i ja biti frajer..  :D :D  ;)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #82 u: Listopad 19, 2012, 12:11:11 poslijepodne »
Nije nikakav problem izvaditi 5 casa vode, bilo iz akvarija, ili iz sumpa, jednom dnevno i vidjeti salinitet. barem meni nije.

Slazem se i s Rentom, donekle, ideala bi bilo pribaviti sve od opreme i pribora, prije nego natocis kap vode u akvarij. Ali opet, rijetko tko to moze, i vecina se snalazi kako moze i kako umije, pa pribavljaju stvari nekim tempom koji je moguc, a ne onim kojim bi zeljeli. Cast iznimkama.

medjutim, trenutno, mozda i grijesim, ali stvarno smatram da je u mom slucaju apsolutno nebitno koliki je tocan salinitet. puno je bitnije da je konstantan. jer u akvariju nema prakticki nicega. a i ono malo sto ima, da nesto drasticno nije u redu sa salinitetom, vec bi pokrepalo. medjutim, nije, pa onda jedino sto ja mogu zakljuciti da je taj salinitet u nekim granicama tolerancije, odnosno, bio ovoliki ili bio tocno onoliki - dobar je.

Ali, svakako je sljedeca kupovina refraktometar, pa cu onda valjda znati vise i biti pametniji.  :up:

Kinezi su jeftini, ali pitanje je koliko su dobri? Pa ako netko zna neki model, proizvodjac ili sl, da je refraktometar dobar, neka preporuci. Oni od 500-600-900kn me uopce ne zanimaju, znaci trazi se jeftino i dobro, ako postoji.  :D

Takodjer, ako koja dobra dusa ima viska nekakav, bitno da radi, a voljna ga je ustupiti za sitne pare, ja sam uvijek za.  ;)

Offline acabgd

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #83 u: Listopad 19, 2012, 21:45:13 poslijepodne »
Ja sam kupio D+D refraktometar iz Engleske preko e-Bay za 15 funti. Jedina "prednost" koju sam imao je sto imam prijatelje u Engleskoj kod kojih je to stiglo, a ja pokupio kad sam isao u posetu.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #84 u: Listopad 21, 2012, 17:50:07 poslijepodne »
moze mala pomoc u identifikaciji?

sto je ovo? zvijezda nekakva, ali kakva? imam ih jako puno, uglavnom su u kamenu, par komada je zavuceno u pumpe, ponekad, uglavnom kad se pogasi rasvjeta prosetaju i po staklu. ali uglavnom samo krakovi vire iz kamena.

slika je losa, s blicom, boje su nikakve, ali valjda ce netko znati o cemu se radi. druga slika je bez blica.

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #85 u: Listopad 21, 2012, 19:08:39 poslijepodne »
mini zvjezdice, stanovnik svakog akvarija

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #86 u: Listopad 21, 2012, 20:23:05 poslijepodne »
hvala. imaju li one kakvo ime mozda ili?

i dalje primam ideje i prijedloge sto staviti od cistaca? nije vrag da nitko nema nikakav prijedlog?  :-[

Offline acabgd

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #87 u: Listopad 21, 2012, 20:54:44 poslijepodne »
hvala. imaju li one kakvo ime mozda ili?
Brittle star

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #88 u: Listopad 21, 2012, 21:22:24 poslijepodne »
E hvala puno!  :zagrljaj:

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #89 u: Listopad 21, 2012, 23:14:45 poslijepodne »
mini zvjezdice, stanovnik svakog akvarija

Wrong :). To su mini zmijače. Mini zvjezdice su Asterine.

Offline Glumac ST

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
« Odgovori #90 u: Listopad 21, 2012, 23:22:16 poslijepodne »
ljepo slozen akvari moj je dosta manji 50l provat cu slozit nesto slicno tome

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #91 u: Listopad 22, 2012, 11:21:48 prijepodne »
nego ljudi, jel bi ja trebao malo ponekad i nahraniti te zvijezde, zvjezdace i slicne?

kad sam ono u pocetku ubacio komadic lignje, to je nastalo otimanje, u roku sat vremena nije vise bilo komadica nigdje, sve su krakovima povukle u kamen. pa si nesto mislim, trebam li im dati jos malo?

znam da ionako trenutno sigurno imam visak nutrijenata u akvariju, ali opet, zao mi da nesto krepa.

Offline Roni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #92 u: Listopad 22, 2012, 12:43:04 poslijepodne »
Ja sam na početku akvarija imao valjda 1-2 zvjezdice.

Apsolutno nikad ništa nisam dodatno hranio iste i sad ih imam valjda 100.

Tako da netrebaš ništa posebno hraniti.
http://www.roni-reef.com (nema više, recesija je)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #93 u: Listopad 22, 2012, 14:14:52 poslijepodne »
ovih asterina ima jedno 15 komada, vecina ih je malih zelenih i bijelih, jedna je crvena (iako je nisam vidio vec par dana), dvije su velike bijele, i jedna velika zelena, kao kovanica od 50lp.

A ovih sto su identificirane kao brittle star, njih ima sigurno i preko 20.

S obzirom da ona alga zelena po staklu divlja, pretpostavljam da su mi fosfati poprilicno visoki. jel bi vrijedilo staviti kakav fosfat remover u ovoj fazi?

davno sam pitao, ali nisam dobio odogovor, o upoterbi zeolita. vidim na kutiji pise da uklanja i no2 i no3, i amonijak, i jos svasta nesta. jel bi skodilo ubaciti jednu vrecicu u hang on?

Offline IvanZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Dubrava
« Odgovori #94 u: Listopad 22, 2012, 14:47:28 poslijepodne »
Ja nebi. Bolje je da akavrij odradi svoje bez kemije jer ce u buducnosti bit stabilniji.
Ne ostavljajte nista nedovrs

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #95 u: Listopad 22, 2012, 20:34:02 poslijepodne »
ok, nista od kemije, osim au, kojeg koristim od prvog dana.

planiram si sutra pribaviti i nesto od testova. mislio sam da necu, ali.... nisam ni sam siguran koliko je neophodno potrositi pare na tako nesto? sto vi mislite?

uglavnom, mislio sam uzeti no3 i po4 od saliferta, eventualno jos ph od tetre ili tako neki najjeftiniji.  koliko mi je gh test neophodan?

usputno pitanje, mislio sam napraviti i au reaktor, jednostavan princip, cijev, 2 ventila na vrhu, jedan za ulaz vode (do dna putem cijevi), drugi za povrat. pa me zanima, dali bi pumpa od nekih 120 litara protoka bila ok za tako nesto, znam da treba biti sto slabija, ali slabije od ove nemam. moze li posluziti?

Offline IvanZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Dubrava
« Odgovori #96 u: Listopad 22, 2012, 20:40:55 poslijepodne »
Nabavi si nesto od testova. Koje testove da kupis nemam pojima. Neka ti neko iskusniji kaze. Mada mislim da niti jedan ne pokazuje tocno.

Ako imas ventil neznam zakaj te zabrinjava jacina pumpe? Jendostavno samo prigusis na protok koji ti odgovara.
Ne ostavljajte nista nedovrs

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #97 u: Listopad 22, 2012, 20:47:52 poslijepodne »
ma moze se i sama pumpica smanjiti i regulirati protok, ali nekako nisam na duze staze imao dobra iskustva s tim, atmani ne vole kad im se protok drasticno prisilno smanjuje. no vidjet cu jos, mozda spojim u petlju, tako da vecinu vode koja je u cijevi "reciklira", drugim rijecima da je barem 2 puta protjera kroz au, a tek onda pusti van, samo da jos malo prokuzim taj sistem.

za testere neznam, znam sto mi u teoriji treba, a to mi je onako, malo preskupo, pa bih se htio ograniciti na ono sto je stvarno najnuznije.

naletio sam na neki sajt gdje covjek detaljno objasnjava sve te testove, zasto su bitni, kako i kada se testira....i uglavnom dosao do zakljucka da prakticki nista od toga ni ne treba koristiti, osim eventualno ph testa kod pripreme nove vode (za izmjenu), uz salinitet i temperaturu, da nebi doslo do prenagle promjene ph u akvariju. sve ostalo, kako covjek pise, su uglavnom testeri za sami start i cikliranje, da se moze pratiti kretanje no2,no3,po4 i amonijaka.

Tako da, nisam pametan, zato sam i mislio samo no3,po4 i ph.

Offline acabgd

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #98 u: Listopad 23, 2012, 00:50:25 prijepodne »
uglavnom, mislio sam uzeti no3 i po4 od saliferta, eventualno jos ph od tetre ili tako neki najjeftiniji.  koliko mi je gh test neophodan?
pH test ti i nece puno znaciti u morskoj osim bas ako imas problema u samom akvarijumu. Za pH kod izmene vode dovoljno je da ostavis jedan dan zasoljenu vodu sa pumpom unutra na prozracenom mestu (ja ostavljam na terasi osim zimi kada je minus) i pH ce ti biti u balansu.

Test za nitrate je svakako osnovni jer inace ne mozes da znas bar u osnovi kakav ti je kvalitet vode. po4 testovi su uglavnom prilicno nepouzdani i ja na njih ne bacam pare. Ukoliko nemas neke korale i drugo u akvarijumu drugi testovi ti ne trebaju.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #99 u: Listopad 23, 2012, 11:07:35 prijepodne »
znaci, onda samo no3 test?