Svibanj 14, 2025, 21:39:32 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Reef 115L  (Posjeta: 19519 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Vipko

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • http://www.NetEkipa.com
Odg: Reef 115L
« Odgovori #100 u: Listopad 23, 2012, 11:22:43 prijepodne »
Ja bi od najnuznijih rekao NO3 i PO4 cisto radi kontrole nutrijenata u vodi, a samim time i rast algi, cijana i ostalih gadnih stvari. PO4 bi bilo dobro uzeti neki kvalitetniji jer cak i salifert nije Bogzna sto (govorim specificno za PO4 testu). Ostalo bih ja rekao da Ph je isto zgodno imati jer on ce ti jako jednostavno pokazati neki nebalans u vodi jer dosta stvari je vezano i utjece na Ph. A ako drzis koralje onda barem jos Ca i Mg test, i to je to. (P.S. i kao sto je renta napisao KH sam zaboravio, njega cak svako par dana se moze raditi dok se sistem ne ustabili)
« Zadnja izmjena: Listopad 23, 2012, 11:32:54 prijepodne od Vipko »

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #101 u: Listopad 23, 2012, 11:28:32 prijepodne »

Ako ćeš imati koralje posebno tvrde, Kh test je obavezan.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #102 u: Listopad 23, 2012, 14:15:32 poslijepodne »
e puno hvala.

znaci, sad nabavljam no3, ph i kh. Kasnije ce ici ca i mg, to mi trenutno na 4 zoe i jednog sarca netreba, ako se ne varam.

Koji po4 preporucujete, ako salifert nije bog zna sto, jer mislio sam njega, nadao sam se da je bolji od tetre ili sere, ili stajaznam, sto inace ima po shopovima?

Offline Vipko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • http://www.NetEkipa.com
« Odgovori #103 u: Listopad 23, 2012, 14:44:02 poslijepodne »
Seru i tetru sam prestao koristiti kada sam se prebacio na morski tank. Mozda je se od toga vremena nesto poboljsala ali onda su to bili "djecji" testovi za precizne vrijednosti potrebne za more. Ovo uzeti s rezervom jer kazem 7-8 godina ih nisam koristio.

Salifert je za vecinu stvari ok, al eto pokazao je se da je fostvat test ne pretjerano precizan. Citao sam da je D-D PO4 kit dobar i precizan (ali neznam kako ga dobaviti i nemam informacije iz prve ruke) i naravno RedSea PO4 kit (kojeg mozes u Petra CMA uzeti). Dobro je s Res Sea kitovima da u startu jesu skuplji nesto (ali izrada i mjerenje je nemjerljivo u odnosu i na salifert), ali zato refill je u biti cijena saliferta, tako da ces samo prvi put nesto skuplje platiti dok dobijes komplet kutiju s stvarima, ubuduce uzimas samo refill reagenta i dojde te isto ko salifert.

Ovo je naravno sve IMHO :)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #104 u: Listopad 23, 2012, 15:00:07 poslijepodne »
iskreno, neznam, ja te stvari nisam nikada koristio. kad sam krenuo u slatku vodu, nabavio sam one tetra 6-1 testove.....potrosio 2-3 listica, ostalo je stajalo godinu dana, nije mi palo na pamet pogledati i testirati nesto. na kraju sam s tim preostalim listicima testirao parametre svega osim vode u akvariju (onako iz zezancije).

nesto si mislim, vjerovatno ce tako biti i u moru. uzet cu za probu tetrin kh test, on je trenutno najmanje bitan, pa ako i laze - nije me preskupo kostalo. za ovo ostalo cu vidjeti, vjerovatno cu pokusati nabaviti ovo sto si predlozio.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #105 u: Listopad 23, 2012, 18:53:43 poslijepodne »
evo napravio sam kh test, i voda je pozutila na 8-oj kapi, dakle zakljucujem da je kh 8. dali dobro zakljucujem, i dali je takav kh u redu?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #106 u: Listopad 24, 2012, 19:22:04 poslijepodne »
dakle, nitko nezna dali je kh 8 u redu ili nije?  :-[

Offline IvanZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Dubrava
« Odgovori #107 u: Listopad 24, 2012, 19:31:11 poslijepodne »
izmedu 7 i 8 je u prirodnom moru.. Tako da je ok
Ne ostavljajte nista nedovrs

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #108 u: Listopad 24, 2012, 19:55:04 poslijepodne »
ma nasao sam negdje podatak da treba biti 12-16, pa me ono zbunilo totalno. hvala!

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #109 u: Listopad 30, 2012, 18:39:37 poslijepodne »
Mali izvjestaj.

Desni greben se malo povecao, nije mi se nesto narocito ni svidjao od samog pocetka, a i primjetio sam da je malo pregusto bio slozen, tako da sam malo preslozio, dodao komadic-dva novog kamena, nista posebno, ali ovako mi je sad ljepse, a sto je najbitnije prozracnije je.

Mjesec i par dana proslo od pokretanja, za sada sve manje ili vise pod kontrolom. Danas stigli i prvi stanovnici - crvene zoe i jedna gljivica.

Idemo dalje, polako ali sigurno.  :up:

Offline IvanZ

• Punopravni član
« Odgovori #110 u: Listopad 30, 2012, 19:11:49 poslijepodne »
Pa super je. Nema algi pjesak fino bijel.

Jesi razmisljao sta ces od riba stavit? Imamo istu litrazu pa me zanima tvoj odabir

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #111 u: Listopad 30, 2012, 19:29:09 poslijepodne »
Bilo je nesto, ali sam pocistio. sitno alge jos uvijek ima po coskovima, i nesto na zadnjem staklu, ali, nije pretjerano strasno. mozda je uzrok povlacenja i taj sto sam napravio reaktore (i poceo koristiti) po4 i au, mozda i nije, no3 mi je jos malo povisen, sutra ide redovna promjena vode pa se nadam i to dovesti na neku ok granicu.

Od riba - nemam pojma. 2 ocelarisa svakako. za dalje, stvarno neznam. djelom smatram da sam ogranicen litrazom, dijelom mi se nista pretjerano ni ne svidja. Odnosno, ono sto mi se svidja, ovaj akvarij tim ribama ne moze biti ni hodnik, a kamoli dom, pa ce cekati neka sretnija vremena.

eventualno kakvog raka ili dva, jeza ili dva...electric blue leg mi se jako svidja, ali nisam siguran da cu ga uspjeti nabaviti. Mespilia isto, ili nesto slicno. Mozda kakvu kozicu. A od riba, ono sto bih jos volio je mandarinac, ali opet, nisam siguran ni njega da cu moci nabaviti, i da cu imati srece u drzanju. Zuti gobi je isto u razmatranju.

No, svakako je plan pokusati izgurati jos minimum jedan mjesec bez riba, pa lagano popunjavati nezahtjevnim koraljima i slicno, pa tamo onda u 12-tom mjesecu uzeti 2 ocelarisa, ili vec sto ispadne prilika. jasno, ako ne naletim na kakve vece probleme.

da, neka manja anemona je isto u planu, ali tek tamo kasnije, oko uskrsa, necu je prije stavljati.

Sto si ti planirao od riba, mozda mi das kakvu ideju?

Offline IvanZ

• Punopravni član
« Odgovori #112 u: Listopad 30, 2012, 19:39:30 poslijepodne »
Ja vec imam dva ocelaris, uzeo bih par onih malih gobija sta zive u simbiozi sa škampom, par grama loreto i nekog patuljastog andela. Coral beauty ili Flame angel

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #113 u: Listopad 30, 2012, 19:50:51 poslijepodne »
Flame angel prekrasan, ali vidim da nije bas ni miran, ni reef safe?

Mene nekako strah jos ubacivati ribe, radije cu cekati jos malo, ne zuri mi se. a i volio bih jos neke stvari rijesiti i dotjerati prije riba, prvenstveno filtraciju (razmisljam o dodatnom kamenju u sumpu, ili siporaxu), refraktometar da konacno znam tocno koliko je voda slana, jos jednu stream pumpu, da ne moram razmisljati kad ce me otresti struja, jer su na staroj zice pomalo oguljene... :D :D

.i tako, puno toga za pribaviti i rijesiti, ali polako, nedam se. Znam da ne treba zuriti, jedino neznam, ima li ovakav spori pristup kakvih mana i nedostataka?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #114 u: Studeni 02, 2012, 20:49:42 poslijepodne »
jedno pitanje, znam da ce bez slike biti jako tesko odgovoriti, ali eto....

danas sam pronasao nesto sto lici na malu kozicu, ili jos bolje skampa. Ima ih dosta, podigao sam jedan kamen, a njih barem 10-tak se razbjezalo. nije bilo teorije slikati, ali mozda ce netko po opisu znati sto je.

dakle - par mm duzine, ne vise od 6-7, prozirno, bjezi od svjetla, skvrci se, i najvise lici na nekakvog mini skampa.

Osim toga, na istom mjestu je bilo dobrih 20-tak spermica (da prostite na izrazu), neznam kako to nazvati - dugacki mozda 2-3mm, tamna glava, tockica i ostatak je prozirni repic. opet, sanse nije bilo nikakve za slikanje.

Zna netko mozda o cemu se radi?

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #115 u: Studeni 02, 2012, 21:42:30 poslijepodne »
to je Amphipoda, ako negrijesim i ako mislis na to.. imas nesto vise o njoj na linku ispod..

inace ih se dovuce na kamenu, ima ih pretezito u svakom akvariju.. za neke koralje su stetni, jer ih kako kazu nagrizaju..

http://en.wikipedia.org/wiki/Amphipoda

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #116 u: Studeni 02, 2012, 21:56:19 poslijepodne »
Je, to je najvjerovatnije to, sudeci po slici.

Hvala!

Offline IvanZ

• Punopravni član
« Odgovori #117 u: Studeni 02, 2012, 23:45:12 poslijepodne »
Dali se ta bica presvlace, pošto znam vidjet da u akvariju pluta ljustirica takvog oblika?

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #118 u: Studeni 02, 2012, 23:55:20 poslijepodne »
moguce je da se presvlace i ja sam ih kod sebe vidjao na isti nacin kao i ti..

Offline mario12

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #119 u: Studeni 03, 2012, 06:59:36 prijepodne »
vjerovatno gamarusi kako je alen napisao,ima ih svaki aq ;)
Prestanite pucat u mrtve konje...
Mob. 0993453385

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #120 u: Studeni 03, 2012, 09:43:33 prijepodne »
moje jadranske kozice ih love i klopaju, ostanu samo nogice

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #121 u: Studeni 03, 2012, 10:01:42 prijepodne »
nisam primjetio da se presvlace, ili uopce da ista rade. ustvari dok nisam pomaknuo kamen, nisam ni znao da postoje u akvariju.

Karlo> kozice kazes? gdje ih nabaviti, i koliko ih staviti na ovu litrazu?

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #122 u: Studeni 03, 2012, 11:05:09 prijepodne »
jadranske koze nabavis u nasem jadranu, ili od nekog na forumu tko ih ima viska. Al koze nisu samo dobro za njih nego za sve ostalo u tanku.. Ja trazim koze takodjer nitko se nejavlja, jedino da se javi dobra dusa s mora i nahvata na nekoliko komada :) to je najbolja opcija. A u tvoj tank mozes stavit koliko tebi odgov, ja sam ih kod sebe u kocki ima 5,6kom, a sad mi ostale dvije, ostale sam nasao kraj akvarija na podu osusene..  -?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #123 u: Studeni 03, 2012, 12:08:17 poslijepodne »
Sto, iskoce van, ili?

Da, treba naci dobru dusu koja ce donirati ili prodati par komada, vidim da ni ti nisi do sada imao srece....

ali pridruzujem se nadanjima da ce se naci netko.  :up:

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #124 u: Studeni 03, 2012, 12:35:54 poslijepodne »
da meni su iskocile vanka, neznam kako ali nasao sam ih na podu kraj akvarija osusene.. a valjda se netko bude nasao, ima njih dosta koji bi pomogli, samo ih trenutno nema na forumu :)