dobro, to je rijeseno, hvala na pomoci!
imam jos jedan problem, onako priglup. pa bih volio cuti savjete pametnijih.
slanost vode.
sump ima jednu pregradu, i to prije pumpe, znaci voda se slijeva u prostor gdje je pumpa, to je napravljeno tako da pumpa moze vratiti u akvarij samo tocno odredjenu kolicinu vode i ni kap vise, sve ostaje u ostatku sumpa.
ako pumpa drzi konstatni nivo vode u akvariju, a preljev drzi konstantni nivo vode u sumpu, do pregrade od pumpe, znaci hlapljenje vode ce se manifestirati u pregradi gdje je pumpa, i nigdje drugo, ako sam dobro shvatio?
jer pumpa ubacuje u akvarij, drzi nivo vode. voda se preljeva u sump, i uvijek je na istom nivou, do pregrade. visak se slijeva unutar pregrade, to pumpa vraca nazad. manjak vode se vidi u toj pregradi. i tu vidim npr. da je preko noci nivo vode u pregradi pao za 5mm do 1cm (recimo). nadolijem vode u sump, u pregradu ispred pumpe, visak se slije do nivoa u pregradi s pumpom, do oznacene linije, i to je to? odrzavam slanost konstantnom?
Znam da je priglupo, ali evo zasto pitam - kad ubacim salinometar (plovak, hagenov) u sump, ne tamo gdje je pumpa, vec u ostatak, na neko mirnije mjesto, pokazuje npr. 1.20, znaci sami pocetak "zelenog" polja koje oznacava da je slanost OK.
Medjutim, kad iz akvarija izvadim litru vode u staklenu posudu, stavim isti taj plovak, pokazuje nesto visi salinitet, hajmo za primjer reci 1.25. isto u zelenom, isto ok. trenutno je nebitno koliki je tocan salinitet, pitanje je, kojem ocitanju vjerovati? onom iz akvarija, ili onome sto pokazuje u sumpu? pretpostavljam da bi se trebao ravnati po ovoj vodi sto izvadim iz akvarija, jer je protok kroz sump, pa je tesko smiriti plovak da tocno pokazuje.