Srpanj 13, 2025, 21:09:48 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: ATS (Algae Turf Scrubber)  (Posjeta: 42582 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline IvanZ

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Dubrava
Odg: ATS (Algae Turf Scrubber)
« Odgovori #125 u: Lipanj 11, 2013, 15:28:41 poslijepodne »
Lijepo si to slozio.  :klap:

Nego daj ti nama reci jel dodatak filtraciji poboljsao situaciju u akvariju?
Ne ostavljajte nista nedovrs

Offline Sonny

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • "Life is too short to drink bad wines"
« Odgovori #126 u: Lipanj 11, 2013, 16:39:29 poslijepodne »
Lijepo si to slozio.  :klap:

Nego daj ti nama reci jel dodatak filtraciji poboljsao situaciju u akvariju?
Je, negdje sam već pisao ali se ne mogu sjetiti gdje  :D
Uglavnom cijano je oslabio, puuuno se slabije stvara. Prije sam jednom tjedno morao usisavati debeli sloj a sad se u 2-3 tjedna stvori kao prije u 3 dana.
Treba vremena jer daleko sam bio otišao s disbalansom tako da sada još promatram.

Ali hranim 4-5 puta na dan i diy hranom. Imam i 11 riba. na 180 l

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: Re: ATS (Algae Turf Scrubber)
« Odgovori #127 u: Lipanj 11, 2013, 19:39:01 poslijepodne »
Sta si sve od riba nabavio?

tapatalk

Offline blasetti_cod

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #128 u: Lipanj 11, 2013, 22:14:05 poslijepodne »
ebay link na zarulju?

Offline Sonny

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • "Life is too short to drink bad wines"
« Odgovori #129 u: Lipanj 12, 2013, 08:17:34 prijepodne »
Ebay link je na prethodnoj stranici, već sam ga stavio.

Pa od riba si sve već vidio, ne? Žućo, 2 klauna, 6 line wrasse, gobiodon histrio, Nemateleotris magnifica, 3 chromisa, onaj "dottore" što čisti, ona mrcinska kozica...  :D

Offline Roni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #130 u: Srpanj 29, 2013, 14:14:09 poslijepodne »
Dugo nitko nije postao ovdje...

Ako nekog zanima, po meni zanimljiv koncept ATS-a  http://www.youtube.com/watch?v=yXRhc07mXJo&feature=youtu.be

Ovo je komercijalan filmić, ali ideja ko ideja nije loša.

Što se mog ATS-a tiče... evo brojim cca 10 mjeseci bez ikakvog skimera i ATS je JEDINA filtracija  ;)
http://www.roni-reef.com (nema više, recesija je)

Offline Zorz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #131 u: Srpanj 31, 2013, 14:59:46 poslijepodne »
Ovo mi se svidja. Samo bi za veci tank trebala veca povrsina za alge. Ja razmisljam staviti ATS uz skimmer, pa jos razmatram koju verziju da izvedem. A na nano akvariju od 35 litara imam neki nano skimmer na zracnu pumpu, pa mi se umjesto toga ovo cini ok verzija.

Koja kombinacija led-ica bi bila ok za tu namjenu? Vidim da je tu crveno.

Offline Vipko

• Punopravni član
    • http://www.NetEkipa.com
« Odgovori #132 u: Kolovoz 08, 2013, 13:41:38 poslijepodne »
Zorz, kombinacija ledica bi trebala da ide na žuto, nikako na bijelo ili plavo. Ja sam narucio ledice za ATS nekakvi ajmo reci worm white 2700-4000 kelvina. Vidim da dosta ih pici i crveno, nisam htjeo toliko drasticno experimentirati, zuckasto je fullproof :)

E sad pitanje, posto se pocinjem backati s ATSom kod sebe. Renta mislim da ti imas slicnu kombinaciju ko i ja, peleti, ugljen/rowa, skimmer. Jesi razmisljao da izlaz iz pelet reaktora ti ide na ATS, a na dnu ats-a napravis neku malu kadicu, koja ce tu vodu skupiti i s jednom gumom/cjevi prebaciti do ulaza skimmera? S ovim bi dobio da izrazito sporku vodu iz pelet reaktora, provedes preko mreze, a ono sto ostane, ide na ulaz skimmera kako i treba ici. Mozda neko ima razlog zasto ovo nije dobro?

Drugo pitanje, roni i sony, vidim da picite s ledicama, koje su vam jacine ledice i na kojoj udaljenosti od mrezice ih drzite? Vidio sam dosta failova na netu s prejakim ledicama, i tu gdje one su bas fokusirane su u biti krugovi bez ista algi, jer su ledice prejake i sprze sve. Ovo bi se moglo dokuciti s nekime difuzorom svijetla i sl, al eto bolje da pitam ljude koji imaju to vec.

Offline Zorz

• Punopravni član
« Odgovori #133 u: Kolovoz 08, 2013, 14:14:52 poslijepodne »
Zorz, kombinacija ledica bi trebala da ide na žuto, nikako na bijelo ili plavo. Ja sam narucio ledice za ATS nekakvi ajmo reci worm white 2700-4000 kelvina. Vidim da dosta ih pici i crveno, nisam htjeo toliko drasticno experimentirati, zuckasto je fullproof :)

E sad pitanje, posto se pocinjem backati s ATSom kod sebe. Renta mislim da ti imas slicnu kombinaciju ko i ja, peleti, ugljen/rowa, skimmer. Jesi razmisljao da izlaz iz pelet reaktora ti ide na ATS, a na dnu ats-a napravis neku malu kadicu, koja ce tu vodu skupiti i s jednom gumom/cjevi prebaciti do ulaza skimmera? S ovim bi dobio da izrazito sporku vodu iz pelet reaktora, provedes preko mreze, a ono sto ostane, ide na ulaz skimmera kako i treba ici. Mozda neko ima razlog zasto ovo nije dobro?

Drugo pitanje, roni i sony, vidim da picite s ledicama, koje su vam jacine ledice i na kojoj udaljenosti od mrezice ih drzite? Vidio sam dosta failova na netu s prejakim ledicama, i tu gdje one su bas fokusirane su u biti krugovi bez ista algi, jer su ledice prejake i sprze sve. Ovo bi se moglo dokuciti s nekime difuzorom svijetla i sl, al eto bolje da pitam ljude koji imaju to vec.

Hvala, zuto mi je puno bolja opcija jer LED 2700-3000K radi na istom naponu ko i bijele dok su crvene  na max 2.4V, pa ih ne moram posebno spajati na druge drivere niti dodavati neke otpore.  A i te imam doma, a crvene nemam.

Imam doma 3000K i 6000K, pa cu probati nesto iskemijati, ali tek poslije ljeta.

Ako ides sa ledicama (a meni je to bolja opcija zbog jacine svjetla u odnosu na utrosenu energiju), mozes ih uvijek dimmati ako vidis da je prejako svjetlo i da przi algu. A isto tako imas i lece 120 ili vise stupnjeva koje rasipaju svjetlo. 
Nekih 5-8 cm je udaljenost koju sam ja mislio staviti od mrezice.

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #134 u: Kolovoz 08, 2013, 14:26:20 poslijepodne »
Je Vipko, to da voda iz biopelet reaktora ide izravno na ulaz u skimer bi bila idealna kombinacija ali ja osobno ne razmišljam o njoj jer mi izlaz iz refugiuma (u koji se spušta voda iz reaktora i ATS-a) ide na ulaz u skimer...pa me to zadovoljava.
Iako ni to nije idealno jer bi voda iz refugiuma obogaćena planktonom trebala ići direktno u glavni tank, al eto...

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #135 u: Kolovoz 08, 2013, 14:33:18 poslijepodne »
Zorz, kombinacija ledica bi trebala da ide na žuto, nikako na bijelo ili plavo.

malo uljecem, ali, povezano je pitanje. ova tvrdnja o boji svjetla koja treba ici na zuto, vrijedi samo za ats, ili je opcenito primjenjiva za alge, npr. chaetomorphu?

Offline Zorz

• Punopravni član
« Odgovori #136 u: Kolovoz 08, 2013, 14:35:25 poslijepodne »
Zorz, kombinacija ledica bi trebala da ide na žuto, nikako na bijelo ili plavo.

malo uljecem, ali, povezano je pitanje. ova tvrdnja o boji svjetla koja treba ici na zuto, vrijedi samo za ats, ili je opcenito primjenjiva za alge, npr. chaetomorphu?

Meni je fino rasla ispod samo bijele rasvjete 6700K. Pod fino mislim, stvarno bujala. Sto znaci da ima i  sta vuci iz vode :)

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #137 u: Kolovoz 08, 2013, 15:58:46 poslijepodne »
Ma pogledajte malo starije teme na stranim forumima, alge na ATS-u savršeno rastu na daylight lampama od 6500K. I ja ih imam. Da ne velim koliko je oku ugodnije od warm white ili crvenog svijetla. Ne zamarajte se s kelvinažom, bitan je intenzitet svijetla.

Offline Zorz

• Punopravni član
« Odgovori #138 u: Kolovoz 08, 2013, 16:03:48 poslijepodne »
Ma pogledajte malo starije teme na stranim forumima, alge na ATS-u savršeno rastu na daylight lampama od 6500K. I ja ih imam. Da ne velim koliko je oku ugodnije od warm white ili crvenog svijetla. Ne zamarajte se s kelvinažom, bitan je intenzitet svijetla.

Tako sam i mislio, ali vidim kemijanje sa crvenim svjetlom, pa me zbunilo.
Ono sto je bitnije da je tu veca kolicina svjetla usmjerena na jedno mjesto na kojem cemo lokalizirati alge.

Offline Roni

• Punopravni član
« Odgovori #139 u: Kolovoz 09, 2013, 09:54:18 prijepodne »
Nemam ja LED-ice na ATS-u nažalost. Stavit ću ih al još ih nemam. Ja pičim sa štednim žaruljama.

Offline Vipko

• Punopravni član
    • http://www.NetEkipa.com
« Odgovori #140 u: Kolovoz 15, 2013, 18:54:00 poslijepodne »
Evo posto se ovaj produzeni vikend pocinjem baviti ATSom, svi djelovi su tu, nasao zgodan link ako jos nekome bude trebao.

http://www.livingreefs.com/build-algae-scrubber-t32422.html

Interesantne su usporedbe kakva je alga s kojim problemom i okvirni kalkulator za velicinu mreze, jacinu svijetla i protoka za ATS.

Pa ako nekome bude koristilo :)

Offline Zorz

• Punopravni član
« Odgovori #141 u: Kolovoz 16, 2013, 07:37:20 prijepodne »
Evo posto se ovaj produzeni vikend pocinjem baviti ATSom, svi djelovi su tu, nasao zgodan link ako jos nekome bude trebao.

http://www.livingreefs.com/build-algae-scrubber-t32422.html

Interesantne su usporedbe kakva je alga s kojim problemom i okvirni kalkulator za velicinu mreze, jacinu svijetla i protoka za ATS.

Pa ako nekome bude koristilo :)

Hvala na linku Mario! Korisno je u svakom slucaju :)

Offline bura2

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 092 10000 36
« Odgovori #142 u: Kolovoz 16, 2013, 09:22:15 prijepodne »
Vipko super je link. :up:
Da sam imao taj link dok sam radio svoj ATS puno bi mi olakšalo izradu.

Ledice imaju jako uski spektar i zato se stavljaju od 660nm(deep red) i mogu ići i 435nm(royal blue)
Štedne žarulje ili fluo cijevi od 3000K ili 6500K imaju jednog i drugog spektra dok bijele ledice nemaju taj spektar.
Alge budu rasle i pod bijelim ledicama ali će puno bolje i zdravije rasti pod spektrom koji im odgovara.

Offline Roni

• Punopravni član
« Odgovori #143 u: Kolovoz 27, 2013, 11:09:32 prijepodne »
Jedna od negativnih stvari imanja samo ATS-a bez skimera je borba sa flatwormsima.

Dakle ja znam za dvije metode borbe... jedna je nabaviti ribicu koja ih jede, i još se pomoliti da će ih zbilja i jesti a druga je staviti flatworm exit i čekati da potamani flatwormse.
E sad kad se akvarij tretira flatworm exitom, oni kad umiru poštaju otrov. U tom slučaju treba imati pripremljenu zamiješanu vodu za brzu promjenu vode i to u većoj količini i obavezno upaljen skimer.

Ako netko (ja recimo) ima samo ATS bez skimera onda ima problem jer ATS sam nema šanse da izvuče te otrove iz vode.

Eto ako nekome koristi ova informacija da stoji na ovoj ATS temi.

P.S. Ako netko ima treću ideju kako se riješiti flatwormsa a da ne palim skimer i kupujem ribicu cijenio bih... :)

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #144 u: Kolovoz 27, 2013, 11:27:28 prijepodne »

Izlazimo iz okvira ove teme kad govorimo o flatwormsima ali oni se ne mogu odstraniti sa flatworms exitom...jer ih pobije najviše 90%. Ostali prežive i steknu imunitet. Jedina borba je super čisti akvarij sa malo nutrijenata i koji dobar wrasse sa puno sreće i problem riješen.

No, molio bih da se o tome nadalje piše u zasebnoj temi o flatwormsima...ima ih na forumu.

Offline Malitu

• Punopravni član
« Odgovori #145 u: Studeni 16, 2013, 23:03:07 poslijepodne »
Evo prošlo je već neko vrijeme......bilo bi dobro vidjeti daljnji razvoj događaja oko primjene ATS-a, mislim da se u ovih nekoliko mjeseci nakupilo toga za reći kod uvaženih korisnika ATS-a, koja slika bi bila dobra. Kako stvari napreduju, kakva su nova iskustva.......dajte ljudi ima "mnogo gladnih znanja, a vi ga imate na pretek"  :nerd:

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #146 u: Prosinac 27, 2013, 19:48:06 poslijepodne »
jedno pitanje.

Proucavam malo ats jer ga planiram pustiti u pogon na novom akvariju.

E sad, sve sam manje vise skuzio, osim velicine screena (mrezice). Koliko citam i razumijem, po novom sistemu, velicina mrezice vise ne ovisi o litrazi, vec o rezimu hranjenja, odnosno kolicini hrane.

Po tome, ako je hrana 1 kocka (zaledjena) dnevno, velicina mrezice bi trebala biti 4x6in - cca 10x15cm. Nije li to premalo?

Ja razmisljam malo povecati te dimenzije, razmisljam o mrezici 15x25cm (ili 17x25, tu negdje), zbog nekih drugih stvari, pa me zanimaju vasa misljenja i iskustva, koju velicinu ste radili, ima li veca mrezica nekih nedostataka, mana?

Hvala!

Offline Roni

• Punopravni član
« Odgovori #147 u: Siječanj 02, 2014, 11:25:42 prijepodne »
Slobodno napravi malo veću mrežicu, ja da sad idem ipočekta napravio bi veću. Lako se odreže ako ima viška ili možda još bolje lako se ne osvjetli dio mrežice ako će biti prevelika.

Ima mane veća mrežica! Treba jača pumpa da dovede više vode na veću površinu, i isto tako treba više rasvjete, što povećava cijenu ne samo izrade nego i ukupne potrošnje struje.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #148 u: Siječanj 02, 2014, 14:45:01 poslijepodne »
Da, jasno mi je to.

Za pumpu se ne sekiram, kao neku osnovu sam planirao 1200L pumpu, jer tako pokazuje neka gruba matematika, bazirana po litrazi. Ako to bude preslabo, ima jos opcija, pumpe su spremne, do max 2500L. E ako bi i ona bila preslaba, onda moram nabaviti nesto jace.

Planirana dimenzija mrezice je 20x25cm, i to po matematici odgovara sistemu.

Medjutim ono sto mi nikako nije jasno - gdje nabaviti mrezicu? Znam da ce sad svi reci ebay, ali to mi je ono krajnje zlo, zadnja opcija.

Drugo, znam sto je #7 mesh, ali nigdje se ne spominje debljina te mrezice, kazu da bi ona trebala biti deblja (radi grebanja), ali opet, gdje i uspijem pronaci, obicno je to 1mm klasicna mrezica.Bijela, prozirna ili u boji svejedno, ni jedna nije deblja od toga.

Pa mi je palo na pamet, sto je s onim debljim mrezicama za komarce-muhe i sl? Plasticne su, rupice su taman tu negdje....mogu li se one koristiti?

Offline bura2

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 092 10000 36
« Odgovori #149 u: Siječanj 03, 2014, 00:06:19 prijepodne »
Možeš koristit i plexiglass ili bilo šta,na svemu će rast alge.
Bit je 7 mesh da se pokazala najboljom za rast algi.
Vjerojatno si mislio na mrežicu a ubijat muhe,mogla bi i ona samo je problem što je mala i ako ideš spajat više komada bit će problema sa čiščenjem a i cijenom bi koštala ko 7 mesh.

Zato je ebay meni uvijek prvi :)