Listopad 03, 2025, 19:48:47 poslijepodneNajnoviji Član: Mandich

Autor Tema: koje ciklide staviti u 120 litara?  (Posjeta: 4262 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
koje ciklide staviti u 120 litara?
« u: Rujan 14, 2012, 10:40:51 prijepodne »
evo akvarij je u fazi pripreme (kupnja opreme i laganog prikupljanja)

u izradi je akvarij 120 litara dimenzija 80x40x40

uzmite u obzir sljedeće - ovo je prvi put da bi išao na ciklide i totalno sam nov u ovome!!!

zanima me dali je to dostatno za ciklide i ako je (predpostavaljam da je-nadam se!) koje ciklide mi preporučate???

mene zanimaju npr. jake boje, žuta plava,mix i naravno sve po preporuci

što uopće od tih vrsta je pogodno za moj akvarij i da odgovaraju si međusobno kao cimeri

koliko sam ja gledao, ovo bi bile savršene boje;

Cyrtocara moorii,
Labidochromis sp."Hongi",
Labidochromis sp."Mbamba",
Maylandia barlowi,
Maylandia estherae,
Pseudotropheus saulosi,

siguran sam da vama iskusnijima vjerovatno izgleda smiješno ali zato i pitam sada, a ne kad sve kupim i ubacim u tank-i onda ajoj!  :roll:

ribe bi odredile skeyp 

uz sve to,bi molio da mi preporučite podlogu (pijesak) čitao sam da nebi trebao ići preko 1 mm granulacije

koje kamene koristiti i dali raditi neku diy pozadinu ili iči na samoljepljivu foliju.

i najbitnije od svega gdje kupiti sve to, po kojoj cijeni...

svaki savijet bi dobro došao.???????

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
Odg: koje ciklide staviti u 120 litara?
« Odgovori #1 u: Rujan 14, 2012, 10:57:29 prijepodne »
nisam napisao da me zanima i koliko W lampe (t5 bi bile bolje) i naravno neki moonlight od cega,kako,di?

-?

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Rujan 14, 2012, 11:12:27 prijepodne »
niti jednoga, to je premali akvarij, duzina da je barem 120cm, moglo bi se pricati. ovako.....

6 vrsta, da stavis samo po 5 riba od svake vrste, 30 riba. A ti tu neces efektivno kad odbijes podlogu, kamen i slicno, imati niti 100 litara vode.

A delfine ni slucajno u tako mali akvarij.

200 litara pa nadalje, to je minimum za ovo sto ti hoces, za delfine 400 pa dalje.

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #3 u: Rujan 14, 2012, 11:34:35 prijepodne »
da slazem se sa damirom, sve ti je napisao.. Radije izaberi neke druge ciklide koji netrebaju previse mjesta, skoljkasi i td.. Malo se raspitaj, a za malawce je to mala litraza, jedino moze koristiti kao karantena za malce.. :)

Jedna lampa od 24w t5 je dovoljna, aquastarka..

Pokusaj nabaviti veci akvarij, ako vec nisi kupio i narucio taj akv, imas u akvateri jeftinih akv, naruci kod njih, mozda imaju koji slozen a stoji..

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 14, 2012, 11:39:16 prijepodne »
120 litara je odlicna litraza za male ribe, za mrijestove i slicno, ali to vrijedi za ribe do 3-4cm. kad riba pocme rasti, pocimaju i problemi.

80cm duzine im je jednostavno prekratko, malawci nisu kao neki drugi ciklidi koji su vecinu vremena staticni i lagano plivaju. oni se stalno ganjaju, jure lijevo desno, dakle, sirok i dugacak akvarij je nuzan.

S druge strane, 2-3 kamena u akvom akvariju je besmisleno. Svako ima neku svoju viziju skejpa i slicno, ali ti moras imati veliku kamenu povrsinu, u duzinu, u sirinu, i djelomicno i u visinu, slozen prozracno, s puno prolaza, rupa i slicno.

Sad ti racunaj, stavis 3-4cm pijeska dole, koliko si izgubio na prostoru i litrazi? Pa stavi 10-15 kila kamena, slozi ga, tebi kolega ode pola litraze akvarija samo na dekoraciju, ostaje ti premalo prostora za ribe.

pokusaj, ako nije kasno, nabaviti 120x40x40 ili 120x50x40 (jos bolje), ili bilo sto sto prelazi te dimenzije, i onda ces imati dobru osnovu za kvalitetan start.

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 14, 2012, 11:49:19 prijepodne »
znam sve to,i vjerujte da bi,ali ne mogu iz jednog jednostavnog razloga a to je pozicija gdje je sada akvarij i u biti jedina pozicija gdje akvarij moze biti u stanu.

nedugo sam radio stalak za akvarij i gornja polica iznosi 80x40 tako da sam ograničen prostorno u širinu i dubinu,a u visinu nema smisla više...

vidim da ljudi drže i u manjim akvarijim,barem što sam gledao po forumu... vjerujem da nije dobro al eto ljudi drže.

dajte neke prijedloge onda??'

neki ciklidi da ne rastu toliko?

citao sam da ima i takvih... ako moze slikica ili link

samo da vidim kako izgleda,boje su mi najbitnie!!!

primam savjete sve?

mogao bi izraditi od stiropora model kamena sa rupama,tako da bi dobio tanju verziju koje bi zauzela manje prostora...

a na ove dimenzije bi akvarij sa opremom i kamenjem neto 110 litara....

između ostalog :

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=18355.0;all
« Zadnja izmjena: Rujan 14, 2012, 11:58:28 prijepodne od zgmarkozg »

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 14, 2012, 11:58:24 prijepodne »
Pa eto patuljci iz JA-  apistogramme....ili školjkaši iz Tanganjike

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 14, 2012, 11:59:45 prijepodne »
Gledaj, nemoj me krivo shvatiti, ali ako trenutno ne mozes - onda radije ni nemoj. Strpi se malo, znam da je to mozda lagano reci, ali nemoj ici u investicije i radove koji su neodrzivi.

Drze ljudi svasta, i u teglicama, ali to nije put kojim treba i kojim bi trebao ici. Preporuke stoje tu s razlogom, jasno ti mozes odluciti to ignorirati, ali, pogledaj malo ovaj podforum, procitaj sto pisu ljudi koji drze malawce, pogledaj malo njihove akvarije, konfiguracije i slicno, poprilicno sam siguran da neces naci niti jednog ozbiljnog a da je akvarij manji od 200 litara. Ima to svoj razlog.

Ima tanganyiku, skoljkase i slicno, ako bas zelis ciklide, za neke od njih koliko znam, to bi bio ok akvarij. Sto se malawi mbuna tice, shvati da je to premalo, i nemoj se uopce upustati u to.

Nije stvar u rastu i velicini, stvar je u aktivnosti ribe, i nekim njenim minimalnim zahtjevima za prostorom.

Kad sam prvi put dovukao kuci akvarij od cak 200 litara, to mi je bio pojam velicine za akvarij. Znas koliko mi je trebalo da shvatim da mi je to mali akvarij za malawce? 10 minuta, kad sam nasuo pijesak i poceo slagati kamenje. Ok, funkcioniralo je neko vrijeme, vise ne funkcionira. glavni razlog zasto ih vise ne drzim je taj sto im je to premali akvarij, za tu kolicinu i tu velicinu koju sam imao.

Ako primas sve savjete, ozbiljno razmisli o tome, ili veci akvarij, ili ciklidi kojima pase mali akvarij. Mbune zaboravi u tom akvariju.

Offline Dellete

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #8 u: Rujan 14, 2012, 12:00:15 poslijepodne »
Nije ti to dosta, tih 100njak litara za malawi, neće ti to funkcionirati
Jedino ako bi išao na kirbenzise ili male Tanganyikance , ili na JA apistograme, ramireze itd. Nisu ciklidi samo africki :P

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 14, 2012, 12:08:24 poslijepodne »
ma tooooooo
nisam ja striktno vezan za ono gore napisano,tu sam da tražim vaše savjete

ne znam ja koja vrsta spada u koji konetenitalni dio   :P

ja ču napravit sve samo da ih uguram u moj tank  :D (salim se naravno)

bilo koja vrsta jer su mi stvarno preprepre!!!

jos jednom ponavaljam da bi šareno... i/ili jake boje...

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #11 u: Rujan 14, 2012, 12:51:50 poslijepodne »
eto dobar link naseg Bojka, sa Apistogramma-ma neces pogrijesiti.. Cak i meni dođe da slozim neki tank za njih, jer posebno muzijaci mi izgledaju hebeno.. tako da mozda i ja jednog dana upozmam njih..  :up:

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 14, 2012, 13:09:41 poslijepodne »
jel bi ikako moglo :

L.caeruleusa nekoliko komada i još jednu vrstu malawi par komada???

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #13 u: Rujan 14, 2012, 13:19:47 poslijepodne »
po mom misljenju ne, jer carleus poprilicno dosta naraste, ali svako ima svoje zelje,, ima podosta forumasa koji sigurno pitaju kao i ti, mi vam damo pokoji savjet, al ljudi neslusaju, i dalje idu po svom.. jer vidim da ti je prevelika zelja imati malawce, ali za to si se trebao pripremiti prije, jer njima je najvazniji prostor u akvariju, sto vece to bolje.. slobodno ti mozes poslusat sebe i svoje zelje i staviti ribu u taj akvarij koji njima nije dovoljan, zivjet ce, moze biti zdrava i sve ostalo, ali se razvijati nece kao one sto imaju dovoljno prostora za sebe.. zato i pricamo o tome, sto veci to bolji, ako vec ugađaš sebi, da uzivas kad ih gledas, onda ugodi i njima, da i oni uzivaju..

a daj mi reci sta bi islo od filtracije u taj akvarij, koji filter si naumio, ili ga vec imas?
« Zadnja izmjena: Rujan 14, 2012, 13:24:47 poslijepodne od alen_zgb »

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Rujan 14, 2012, 13:26:22 poslijepodne »
ma gle,ja pitam

iskreno mislim da se ljudima mozda neda pisat pa samo ladno vele NE,bez da kazu ajd moze al da stavis manji broj ribetina...

riba je predivna i fakat sam mislio kako cu bas nju imat u akvariju

sto se tice velicine,jbg ko bi znao da cu uopce pocet sa akvaristikom a kamoli da cu htjet ciklide

kao sto sam naveo ranije prostor u stanu je takav da boljeg mjesta za ak nema pa...

nemam ja namjeru stavit nesto sto nejde (sto mi iskusniji vele tako cu napravit) samo ispipavam teren sta bi tocno moglo ici u ak.

nemam iskustva sa ciklidima , isto vec obznanio. tako da htio ne htio moram malo bit dosadan i laprdat gluposti po forumu da bi naučio! :P   :D

a sad ko oce nek odgovori,ko nece nemora... ak sam nekom dosadan nek preskoči teme di ja laprdam!  8)

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #15 u: Rujan 14, 2012, 13:36:05 poslijepodne »
znam da je riba lijepa, kao i svaki malawac.. ali znam kako ti je, kad nesto zelis.. jedino mozes staviti par manjih riba, dok su malci, cca 3,4cm i drzat ih neko vrijeme dok neporastu, onda mjenjati opet za manje i td.. ali to nije to, jer covjek kad nesto slozi nije mu do toga da prcka stalno.. to je ipak tvoj akvarij i ti ces s njim ciniti sto te volja.. mi samo dajemo pokoji savjet, a da ti nesto branimo, to ne.. tvoja volja..  :up:

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Rujan 14, 2012, 13:41:07 poslijepodne »
ma istina alen, pital sam ;nije prošlo i neču silit nešto što ne ide !

sry damir tek sam sad pročito zadnji post tvoj...

imate prav,

ne znam šta ču onda?!?

ciklidi su super al ovi školjkaši nisu tolko lijepi kao malawi

barem oni što sam gledao,možda kribensis, al necu samo njega drzat, jedino da ubacim jos neku vrstu da si pašu a da lijepo izgleda...

moram jos razmislit i pretraživat po netu.

inače hvala na savijetima  ;)

Offline Zeleni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #17 u: Rujan 14, 2012, 13:43:54 poslijepodne »
ja bi se također odlučio na apistogramme ili na microgeophagus altispinosa ili ramirezi...

super ciklidi, jako žarkih boja, temperamenta kao i svi ciklidi, isto tako nisu teški za uzgoj ako im omogučiš uvjete  :up:

uz to, ne treba ti puno svjetla, samo granje, pokoja biljlčica i oni sretni  ;)

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #18 u: Rujan 14, 2012, 13:44:38 poslijepodne »

između ostalog :

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=18355.0;all

ovaj tank sto si stavio, gle covjeku su odmah u startu rekli da mu je akvarij premali, ali covjek je sebi tako zacrtao i nemari za time sto ko govori.. kao sto sam ti napisao, tvoja zelja i tvoja volja.. ;)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Rujan 14, 2012, 13:47:53 poslijepodne »
Postoje 2 vrste akvarista.

prva vrsta su oni koji pitaju za savjet, poslusaju i primjene savjetovano.
druga vrsta su oni koji ustvari ne pitaju za savjet, samo zele da im netko potvrdi neku njihovu ludu ideju i teoriju.

I svi mi spadamo u ovu drugu vrstu. vecinu vremena.  :D :D :D

Dakle, tebi je dovoljno vidjeti samo 1 akvarij od 20 litara prepun caruleusa ili moori-a, i ti ces dobiti potvrdu da je tvoj akvarij od 120 litara ustvari idealan. I djabe svima nama vikati da to ne ide, i da to nije rjesenje.

Svi smo mi ograniceni necime, financijama, mjestom, vremenom, i sl, ali NIKAD ne napravis akvarij, pa onda gledas sto bi u njega mogao utrpati. UVIJEK proucis sto te zanima od riba, uvjeti, oprema, drzanje i slicno, tek onda nabavljas akvarij. I to vrijedi za sve. Nazalost, vecina nas ide obratno, nabavi akvarij i onda gleda sto ce u njega staviti. Cast iznimkama.

Dakle, prestani traziti potvrdu da ijedan malawac moze u tu malu litrazu. Alternative si dobio, ako ti pasu, super - imas akvarij primjeren tim ribama. Ako bas zelis i inzistiras na malawcima - nabavi veci akvarij. Sto duzi i siri, s jakom filtracijom. I ne zanosi se idejom da je to jeftino. Iako djeluje kao izuzetno jednostavno i jeftino, malawi akvarij je itekako sofisticiran, zahtjeva neki minimum sto se tice prostora, opreme i slicno.

Moj "san" je bio akvarij prepun mbuna na dnu, s manjim jatom delfina koji plivaju iznad njih. Minimalni zahtjevi za tu ludost? 1000 litara, da bi bilo onako kako to treba biti. Jesam to ostvario? naravno da nisam. Ali nisam nabavio 200 riba, 10 delfina, natrpao ih u 200 litara, i rekao - ma moze to, pa vidi, imaju mjesta.

Da ti djelomicno i ja potvrdim tvoju teoriju - 120 litara je ok ako ces nabaviti recimo 10 caruleusa i 10 riba neke druge vrste, velicine 1-3cm, drzati ih, gledati kako rastu, uciti se. I onda im za par mjeseci naci ili novi dom, ili nabaviti odgovarajuci akvarij. Dugorocno gledano, akvarij je premali, to ti svi kazu, i to je tako.

Dakle, nitko te ladno ne ignorira i pise NE, ljudi ti pametno govore. Na tebi je hoces li ih poslusati.

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #20 u: Rujan 14, 2012, 13:50:15 poslijepodne »
ti si ko moj kolega, ni on nebi nista u tank ako nije zarkih boja :) mora biti u svim bojama, ako nije, nista od toga.. ali gle nije sve do boja, vise je u tome kakvi su oni, ciklidi su inace zanimljive ribe, svaka na svoj nacin, a neke koje nisu ni upola lijepe u bojama kao neke, znaju biti zanimljivije, jer njihovo ponasanje u tanku je za nepovjerovat.. neki skoljkasi, vecina prica kak nisu lijepe i td, ali su zanimljive.. treba nesto iskusat i probat, pa onda kad steknes neko iskustvo, onda ces shvatit da nije bitna samo boja..

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Rujan 14, 2012, 13:50:43 poslijepodne »
ma znam al necu kao sto dam rekao forsat nesto sto nije normalno

znači :

kribensis, +
Citat:
apistogramme ili na microgeophagus altispinosa ili ramirezi...
nešto od ovoga?

jel bi to išlo?

i di ima za kupit i dal ima za kupit tih riba kod nas,te kak se krecu cijene?

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Rujan 14, 2012, 13:55:08 poslijepodne »
Postoje 2 vrste akvarista.

prva vrsta su oni koji pitaju za savjet, poslusaju i primjene savjetovano.
druga vrsta su oni koji ustvari ne pitaju za savjet, samo zele da im netko potvrdi neku njihovu ludu ideju i teoriju.

I svi mi spadamo u ovu drugu vrstu. vecinu vremena.  :D :D :D

Dakle, tebi je dovoljno vidjeti samo 1 akvarij od 20 litara prepun caruleusa ili moori-a, i ti ces dobiti potvrdu da je tvoj akvarij od 120 litara ustvari idealan. I djabe svima nama vikati da to ne ide, i da to nije rjesenje.

Svi smo mi ograniceni necime, financijama, mjestom, vremenom, i sl, ali NIKAD ne napravis akvarij, pa onda gledas sto bi u njega mogao utrpati. UVIJEK proucis sto te zanima od riba, uvjeti, oprema, drzanje i slicno, tek onda nabavljas akvarij. I to vrijedi za sve. Nazalost, vecina nas ide obratno, nabavi akvarij i onda gleda sto ce u njega staviti. Cast iznimkama.

Dakle, prestani traziti potvrdu da ijedan malawac moze u tu malu litrazu. Alternative si dobio, ako ti pasu, super - imas akvarij primjeren tim ribama. Ako bas zelis i inzistiras na malawcima - nabavi veci akvarij. Sto duzi i siri, s jakom filtracijom. I ne zanosi se idejom da je to jeftino. Iako djeluje kao izuzetno jednostavno i jeftino, malawi akvarij je itekako sofisticiran, zahtjeva neki minimum sto se tice prostora, opreme i slicno.

Moj "san" je bio akvarij prepun mbuna na dnu, s manjim jatom delfina koji plivaju iznad njih. Minimalni zahtjevi za tu ludost? 1000 litara, da bi bilo onako kako to treba biti. Jesam to ostvario? naravno da nisam. Ali nisam nabavio 200 riba, 10 delfina, natrpao ih u 200 litara, i rekao - ma moze to, pa vidi, imaju mjesta.

Da ti djelomicno i ja potvrdim tvoju teoriju - 120 litara je ok ako ces nabaviti recimo 10 caruleusa i 10 riba neke druge vrste, velicine 1-3cm, drzati ih, gledati kako rastu, uciti se. I onda im za par mjeseci naci ili novi dom, ili nabaviti odgovarajuci akvarij. Dugorocno gledano, akvarij je premali, to ti svi kazu, i to je tako.

Dakle, nitko te ladno ne ignorira i pise NE, ljudi ti pametno govore. Na tebi je hoces li ih poslusati.

dobro sad si malo predaleko otišel! 

to sam napisao inače za forum,ne trenutno za ovaj slučaj...

a i kasnije sam napisao da nisam vidio tvoj post i da odustajem od malawi ili kak se fu...ing vec zove
a ti nemoj bit bezobrazan jer cu ti poslat krivu shemu za spojit one tvoje neonke !!!!!!!  :D :D :D :D :D :D :D

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #23 u: Rujan 14, 2012, 13:55:54 poslijepodne »
imas sve za nabaviti na forumu, preko naseg oglasa, jer po trgovinama su skupi... cijene neznam, ovisi o prodavacu..

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Rujan 14, 2012, 13:57:07 poslijepodne »
jos bih samo iskoristio priliku, i dao svoje misljenje, koje je mozda totalno i netocno i glupo, ali....

Malawi mbune su ustvari navlakusa. Gledas slike, gledas ribe u tudjem akvariju, divis se tim bojama, sarama, prugama.....

Kad kupis prve ribe, pomiri se s time da ces vecinu vremena gledati neke smedje, blijede nijanse, ni slicno ovim predivnim slikama.

Jer kod malawaca su muzjaci ti koji imaju prekrasne boje. I kod vecine vrsta, zenke su neugledne, jedva primjetne. A i dok se mladi muzjak ofarba, potraje to.

Znaci, ako je poanta sarene i jarke boje, malawci i nisu neki izbor, jer prodje dosta dok ih othranis, dok se oni pofarbaju, dok napravis selekciju.....godinu dana ces gledati poprilicno bezvezan akvarij, ako krenes s malim ribama. a s velikim ionako ne mozes, zbog akvarija.

EDIT  - nisam bezobrazan, kako rekoh, i ja prvi spadam u tu kategoriju koji vecinom vremena trazi potvrdu za svoje lude ideje.  :D :D :D :D