Srpanj 18, 2025, 17:00:04 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Idemo ispocetka  (Posjeta: 17093 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline comino

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Odg: Idemo ispocetka
« Odgovori #50 u: Rujan 06, 2012, 13:54:51 poslijepodne »
Imas u mojoj temi slike i filmove, pa mozes vidjeti kako izgleda to samo sa keramikom  :up:
Trebalo joj je dobrih 6 mjeseci do godine da "zivne" ali kad je zivnula sad izgleda zivo :D

Ja sam prvo uzeo tu keramiku u boxu i dosli su lijepi komadi :)
Ali kad sam krenuo slagati nikako nisam mogao sloziti cvrsti greben, a da izgleda lijepo i bude prozracan  -?
Zato sam se na kraju ipak odlucio za module, koji su nesto skuplji, ali meni izgledaju puno bolje.

Vidio sam negdje da je netko kod nas uspio od komada keramike iz boxa sloziti lijepi greben  :)
Valjda sam ja antitalent za te stvari :D :D

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #51 u: Rujan 06, 2012, 13:57:13 poslijepodne »

Vidio sam negdje da je netko kod nas uspio od komada keramike iz boxa sloziti lijepi greben  :)
Valjda sam ja antitalent za te stvari :D :D

nisi jedini  :D

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #52 u: Rujan 06, 2012, 13:59:53 poslijepodne »

Ne bih rekao Comino...tvoj scape sa keramikom mi je odličan, to je teško složiti sa običnim kamenjem, može se al uz dosta truda i pretumbavanja. Sam se konačno riješi one anemone da koraljići mogu zauzeti svoje mjesto. :122:

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #53 u: Rujan 06, 2012, 14:28:38 poslijepodne »
Ma mene muci sto nema onih srednjih modula u trgovini, ili imaju preveliki, koje bi mi onda bilo zao razbijati, jer bi ih garant unistio, ili ovi mali dekori, koji mogu proci kao dodatni, ali bas od njih graditi sve,  trebalo bi mi previse komada, a to je onda financijiski neisplativo.

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #54 u: Rujan 06, 2012, 15:18:20 poslijepodne »
meni se keramika-moduli sviđaju najviše zbog gotovog scape rješenja, a kombinirati ću je i sa nešto živog kamenja u display tanku i sumpu
keramika u boxu, comino je sve rekao :)

Offline comino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #55 u: Rujan 06, 2012, 15:21:21 poslijepodne »
Ma mene muci sto nema onih srednjih modula u trgovini, ili imaju preveliki, koje bi mi onda bilo zao razbijati, jer bi ih garant unistio, ili ovi mali dekori, koji mogu proci kao dodatni, ali bas od njih graditi sve,  trebalo bi mi previse komada, a to je onda financijiski neisplativo.

A koje su ti uopce dimenzije akvarija? :)

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #56 u: Rujan 06, 2012, 15:35:13 poslijepodne »
a šta je u morskoj financijski isplativo ili općenito u našem hobiju  :D

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #57 u: Rujan 06, 2012, 15:35:43 poslijepodne »
ma za moje pojmove (megalomanske), akvarij je jako mali - 80x40x35.... :D :D :D :D

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #58 u: Rujan 06, 2012, 17:20:59 poslijepodne »
a šta je u morskoj financijski isplativo ili općenito u našem hobiju  :D

:klap: :klap: :klap:

Offline bolek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #59 u: Rujan 06, 2012, 17:46:07 poslijepodne »
Vipko

Živ kamen je onaj koji vrši filtraciju, male životinjice su tu najmanje bitne.
Sve si dobro napisao i najbolji živi kamen ubacen u tek startan akvarij ce podlijeci ponovnom cikliranju, tj pojavit ce se alge na njemu.
Tako da je svejedno jel taj kamen sa 50 metara dubine ili iz plicaka.
Ja iskreno ne vjerujem da dodavanje kamena tropskog u sustav koji je vec zacikliran bitno doprinosi razvoju faune koja sluzi za filtraciju jer vecina tropskog kamena kao sto si i sam napisao prođe jako dug period na suhom prije nego zavrsi u nasem akvariju.

Ti stvarno nemaš pojma o čemu govoriš, jelda?  -?

Uzmi živi kamen s 50 metara i ubaci ga odma u akvarij i probaj što će se dogoditi... ajde eksperimentiraj malo pa se čujemo nakon eksperimenta... da imamo o čemu razglabati.  :)

A o tome da su male životinjice nebitne neću ni počimati - sve je bitno!
Ja nemam pojma ili ti.
Daj mal pocni citat i razumjevat sta ja pisem.
Daj vise shvati kad ubacis kamen u tek pokrenut sustav gotovo ce sve krepat u njemu i zapocet cikliranje.
Jel ti shvacas da svaki akvarij zapocinje cikliranjem?
Jel shvacas da ces sve sitne zivotinjice dobit s fragovima koralja, daj malo pogledaj cominov akvarij koji ima keramiku.
Jel znas da kopepodi grizu meso tridacni (eto kolko su super zivotinjice)
Daj shvati da gotovo svaki porozni kamen ( ovisi o stupnju poroznosti ) vrsiti podjednako filtraciju kao i tvoj super kamen s 50 metara dubine.
Danas kad se rade akvariji s minimalno kamena koji su gotov sterilni sto se tice zivotinjica ti pricas kako su one super vazne.
Daj mi onda objasni kako ljudi filtriraju akvarije sa zeolitom u kojem nema ultra vaznih zivotinjica?

P.S. Ne mislim da su zivotinjice nevazne no davati im neku veliku vaznost u akvariju je zaista glupo
I'm Normally Not a Praying Man, but If You're up There, Please save Me Superman

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #60 u: Rujan 06, 2012, 17:56:33 poslijepodne »
I dalje je interesantno...

da odgovorim sam sebi, vanjski filter nije najsretnije rjesenje zbog nakupljanja smeca i detritusa i slicnoga. A nije mi veselje svakih par dana otvarati filter i cisiti ga.  :down:

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #61 u: Rujan 06, 2012, 18:22:37 poslijepodne »

Jel shvacas da ces sve sitne zivotinjice dobit s fragovima koralja, daj malo pogledaj cominov akvarij koji ima keramiku.

Pa neće baš sve. Ne radi se tu samo o životinjicama makro veličine tipa amphipoda, copepoda, isopoda i drugih podsa niti o crvima ili krabama. Puno životinjica mikro veličine, koje su vidljive samo pod mikroskopom živi u i na živom kamenu kao i puno vrsta drugih životinjica, algi i bakterija koje su specifične samo za taj lokalitet od kuda je izvađen tropski živi kamen. Ti organizmi se nikad ne mogu nadoknaditi fragovima koralja osim ako su nekim slučajem ti koralji sa bazama baš iz toga lokaliteta.

Bolek, može li link na ovu gornju informaciju?

Offline bolek

• Punopravni član
« Odgovori #62 u: Rujan 06, 2012, 18:28:36 poslijepodne »
Pa da, znaci, onda, zasto teza da keramika nikad nece biti kao zivi kamen, ako je samo pitanje vremena? Ili je to vrijeme toliko dugo, da se u stvari poistovjecuje s nikad?  :D

Trenutno sam ipak najskloniji keramici, iz svega sto sam procitao. Gotovi moduli mi se cine kao najefikasnije rjesenje, iako ih trenutno bas i nema u ponudi, a da odgovaraju mom akvariju.

Kakva su iskustva sa uzimanjem keramike u boxu, ljepljenjem i kombiniranjem?
Gle postojale su teze i da jadran ne valja, valjda ljudi ne mgu tak lako prihvatiti nove stvari.
Ti sam biras sto se tebi najvise svida i gotovo.
Meni tropski kamen izgleda ipak bolje od keramike no necu zbog toga pljuvat po njoj.
Sto se tice dodavanja valjcica u filter za bolju filtraciju i to se moze napravit samo je pitanje da li je i potrebno.
Na pocetku ti zasigurn nece trebat no dolaskom novih organizama mzda ces imat potrebu za jos nekim oblikom filtracije.
Vjeruj ne postoji najbolji postji samo onaj o kojem ce ti se dati brinut tj moci ces si ga priustit

Offline bolek

• Punopravni član
« Odgovori #63 u: Rujan 06, 2012, 18:29:37 poslijepodne »
Renta mala ispravka "amphipod"

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #64 u: Rujan 06, 2012, 18:37:18 poslijepodne »

Hvala na linku bolek i korisnoj informaciji, znači amphipod a ne copepod. :122:

Offline Daimyo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
« Odgovori #65 u: Rujan 07, 2012, 13:26:57 poslijepodne »
Vipko

Sve si dobro napisao i najbolji živi kamen ubacen u tek startan akvarij ce podlijeci ponovnom cikliranju, tj pojavit ce se alge na njemu.
Ja iskreno ne vjerujem da dodavanje kamena tropskog u sustav koji je vec zacikliran bitno doprinosi razvoju faune koja sluzi za filtraciju jer vecina tropskog kamena kao sto si i sam napisao prođe jako dug period na suhom prije nego zavrsi u nasem akvariju.

Uzmi živi kamen s 50 metara i ubaci ga odma u akvarij i probaj što će se dogoditi... ajde eksperimentiraj malo pa se čujemo nakon eksperimenta... da imamo o čemu razglabati.  :)

Ja nemam pojma ili ti.
Daj vise shvati kad ubacis kamen u tek pokrenut sustav gotovo ce sve krepat u njemu i zapocet cikliranje.
Daj shvati da gotovo svaki porozni kamen ( ovisi o stupnju poroznosti ) vrsiti podjednako filtraciju kao i tvoj super kamen s 50 metara dubine.
Danas kad se rade akvariji s minimalno kamena koji su gotov sterilni sto se tice zivotinjica ti pricas kako su one super vazne.
Daj mi onda objasni kako ljudi filtriraju akvarije sa zeolitom u kojem nema ultra vaznih zivotinjica?

P.S. Ne mislim da su zivotinjice nevazne no davati im neku veliku vaznost u akvariju je zaista glupo

Jel ti shvaćaš  :) da sve to šta govoriš si negdi pročita i nisi sam proba i da ništa neće krepat kad staviš živi kamen u akvarij, jedino šta će se akvarij zaciklirat n puta brže nego bez živog kamena...  :roll:

Offline bolek

• Punopravni član
« Odgovori #66 u: Rujan 07, 2012, 13:59:51 poslijepodne »
Vipko

Ja nemam pojma ili ti.

Jel ti shvaćaš  :) da sve to šta govoriš si negdi pročita i nisi sam proba i da ništa neće krepat kad staviš živi kamen u akvarij, jedino šta će se akvarij zaciklirat n puta brže nego bez živog kamena...  :roll:
Daj shvati da sam mnogo toga probao jer mi je ovo sada treci akvarij tak da ne pricam bez veze.
I daj vise citaj sta ti pises i sta ja pisem. Ti si rekao da jednom mrtvi kamen ne moze vise obavljati funkciju filtriranja kao zivi.
E pa ak te zanima meni je i mrtvi kamen znao ozivjet prije nego zivi u kojem je nesto krepalo.
Nigdje nisam rekao da se zivi nece prije zaciklirat nego mislim da je svejdno jer i onak cekas na pocetku pa ti ne bi trebalo biti problem cekat malo duze