Srpanj 18, 2025, 15:29:00 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Ode i moj k vragu!  (Posjeta: 768 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bedemgrad

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 59
    • http://www.bedemgrad.hr
Ode i moj k vragu!
« u: Rujan 03, 2012, 10:56:48 prijepodne »
Usrao sam motku do kraja!!!!!

U subotu obavio redovno čišćenje dna akvarija u firmi uz izmjenu 40 litara vode (akvarij 180 litara) i izgleda da sam nehotice poremetio količinu CO2 iz boce. Inače mi ide 5 mjehurića u sekundi preko keramičkog difuzora pa na usis cirkulacijske pumpe (akvarij je pun biljaka), a danas kad sam ujutro došao na posao - katastrofa! Ribe plivaju leđno, sve pokrepale, lagani smrad se usjeti u zraku, voda malo mutnija nego inače..... Drop cheker nije u žutom već u crvenom.
Šteta: 4 altispinoze, 4 crvene tetre, 2 razbore, 1 corydoras. Sve ribe kupljene prije 16 mjeseci.
Odmah sam ispustio 50% vode, nadosipao svježu pipovaču i usipao oko 1,5 dcl FFM-a (nemam više, moram u šoping). Malo podigao izlaz iz filtera i cirkulacijske pumpe da mreška površinu vode i ubrza izlaz CO2 iz vode. Promjenio tekućinu u drop čekeru i gledam nakon 4 sata da je sada u žutom (bar nije crven). Ako do poslije podne ne pozeleni, budem još jednom promijenio 50% vode.

Jedino pozitivno u svemu ovome je da sam potamanio veliku većinu algi i dobar dio puževa. Biljkama neće smetati da se malo kupaju u ovoj kiselini, dobro će im doći, poput steroida  ;)

Molim cijenjeno pučanstvo bez pitanja: jesam li normalan (izgleda da nisam), kako mi se to desilo (jegiba, desi se i curi dijete), itd, itd (šala mala)

Ono što me sada muči je ovo: jesam li pobio sve bakterije pa ću trebati ponovno cikliranje?
Nasice/Croatia
Glasujte za mene !!!!
Ne možete Vi od mene toliko puno tražiti koliko ja Vama mogu puno obećati !

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Ode i moj k vragu!
« Odgovori #1 u: Rujan 03, 2012, 11:04:21 prijepodne »
večina dobrih bakterija su anaerobne tako da su one trebale ostati žive.

Nemoj mijenjati još 50% vode već manje uz opetovano detaljno usisavanje podloge a s ciljem da usisaš i preostale uginule puževe kako ne bi dodatno zagadili vodu.

Polako sa unosom novih ribica neka bude postepeno a ne sve odmah isti dan unutra.

Sretno.

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #2 u: Rujan 03, 2012, 11:08:13 prijepodne »
Sviđa mi se ovo pozitivno razmišljanje oko puzeva i algi :D :D
Ako nisi sipao kakav antibiotik mislim da je dobar dio bakterija preživio

Offline bedemgrad

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 59
    • http://www.bedemgrad.hr
« Odgovori #3 u: Rujan 03, 2012, 11:18:44 prijepodne »
@985plavi
Jasno mi je s unosom novih riba.

@Dellete
Nisam usipavao ništa osim redovnog gnojenja i FFM nakon nadosipavanja svježe vode.

Inače nadolijevam s pipovačom jer u toaletu u uredu stvarno nemam mjesta staviti bure od pedesetak litara da mi odstoji voda. Zato je uvijek malo pofarbam s FFM.
Nasice/Croatia
Glasujte za mene !!!!
Ne možete Vi od mene toliko puno tražiti koliko ja Vama mogu puno obećati !