Kolovoz 02, 2025, 13:50:59 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Smeđe alge?  (Posjeta: 6633 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Lozinjo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
Smeđe alge?
« u: Rujan 02, 2012, 22:39:30 poslijepodne »
Ekipa, novi sam pa mi treba malo pomoći.
Na sve ukrase, staklo i anubiasa mi se popelo nešto što izgleda kao smeđa alga. Evo slike pa recite što mislite i što mi je činiti! širi se nenormalno brzo
jpg[/IMG]

Offline bee01

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Lokacija: novi zg
Odg: Smeđe alge?
« Odgovori #1 u: Rujan 02, 2012, 22:52:21 poslijepodne »
yap, smeđa alga i to je normalno kod novih akvarija....možeš ju ti mahanički odstraniti, ako imaš ancistrusa on bi ju mogao pobrstit, ali s vremenom bi trebala i sama nestat....
ugl, nema razloga za paniku ;)

Offline Lozinjo

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 02, 2012, 22:59:36 poslijepodne »
Ok hvala! Zanima me samo hoće li mi uništiti anubias jer sam primjetio da mu tu i tamo ispadne koji list?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #3 u: Rujan 02, 2012, 22:59:53 poslijepodne »
ja tu vidim preko nekoliko razloga za paniku, a alga nije nijedan od njih  -?

Offline Lozinjo

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 02, 2012, 23:05:08 poslijepodne »
Slusam

Offline bee01

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Rujan 02, 2012, 23:13:30 poslijepodne »
recimo da obojeni pijesak, umjetne biljke (čini mi se da je umjetna, sori ako griješim) nisu baš poželjni u akvaristici al to je tvoja stvar....živo bilje ipak ima svoju funkciju....
i sad sam primjetila ovaj neki kamen, jesi provjerio s octom?
pretpostavljam da kolega na to misli....

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 02, 2012, 23:19:22 poslijepodne »
- psihodelicna boja podloge, kuzim ja da je to nekome fora no ribe ipak preferiraju nesto prirodnije boje
- onda imas apteronotusa. Imas li uvjete uopce za njega? To naraste do pola metra i voli jesti male ribe.
- zaba.... u principu moze no isto voli jesti male ribe kad poraste.

A ova diatoma na slici ti je najmanji problem, pretpostavljam da je akvarij "friski" i to je skroz normalno. Povuci ce se nakon nekog vremena ako sve drugo bude OK. I spomenu si da ti otpada lisce anubiasa.... da ga nisi mozda zakopao skupa sa rizomom? Ona stabljika kod anubiasa ne smije biti zakopana, samo korjenje smije biti u podozi.

Offline Lozinjo

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 02, 2012, 23:20:40 poslijepodne »
Možda sam naivan, no rečeno mi je da obojeni pijesak nije štetan za vodu i ribice, ova biljkica je umjetna, no to je sve privremeno, moram ipak skupiti nešto novca kako bih ga napunio pravim biljem koje će trebati održavati, kamen iza takodjer nije pravi no imam jedan pravi koji je iskuhan i bio u octu. Hvala na savjetima :)
E i da, kolega je vjerojatno mislio na ribu duha koji se vidi na jednoj od slika no on je tu samo privremeno i leti van ubrzo.

Offline Lozinjo

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 02, 2012, 23:23:54 poslijepodne »
Anubias je zavezan za bijeli kamen kako bi se njegovo korijenje uhvatilo

Offline Lozinjo

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 02, 2012, 23:25:13 poslijepodne »
Hvala na savijetima, nisam znao da ribama može smetati podloga u boji. Ako je to tako, budem uskoro promijenio

Offline bee01

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Rujan 02, 2012, 23:31:23 poslijepodne »
nisam sigurna da li pijesak taj šteti, mislim da je više stvar ukusa, iako vjerujem da će ti ukus promjenit kako malo dublje zagrebeš u ovaj hobi  :D svejedno, mi u aq pokušavamo ribama osigurati uvijete što sličnije onima u njihovim prirodnim staništima pa bi i neki prirodniji pijesak bio puno prihvatljiviji......
plastično bilje pokušaj zamjeniti jer živo bilje ti održava kvalitetu vode, ribe će ti biti zahvalne....a kamen ako reagira na ocat isto zamjeni...što se tiče ribe i žabe (a mislila sam da krivo vidim hehe) to prepuštam kolegi ;)

ugl, svi smo mi od nekud počeli i griješili, samo polako, slušaj savjete i bit će sve super!

Offline Lozinjo

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 02, 2012, 23:47:24 poslijepodne »
Ok. Ako je problem pijeska samo pitanje ukusa, nebih još dirao u to, koliko god zvuči površno, super mi je boja i super mi paše uz stan hah al još sam mlad, siguran sam da ću jednoga dana, možda ubrzo, preurediti svoj akvarij u jedan mali kutak prirode. :)

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #12 u: Rujan 03, 2012, 03:03:03 prijepodne »
Što se tice kvalitete vode i utjecaja na nju,šljunak tu nista ne utjece.
Ribe su takva stvorenja da preferiraju tamniju okolinu,znaci mulj blato,sve je to u prirodi tamno,voda mutna i tu se ribe osjecaju sigurno.
Jos koja živa biljka koja moze oformiti grm u koji se ribe mogu uvuci ili iza sakriti,to mozda na prvi pogled izgleda sve nevazno.
Ali u konacnici riba koja se ne osjeca sigurno je pod stresom,a on je najveci uzrok svih ostalih bolesti,jer riba pod stresom ne jede i pada joj imunitet.

Tako da ribice ce u tamnijem akvariju zapravo ti vise pokazati svoje prirodno ponasanje i osjecat ce se sretnije,a uz to onda ide i zdravlje i na kraju tvoje zadovoljstvo jer ti ribe ne krepaju i nisu bolesne :)
Stavi im tamniji šljunak,i obavezno bi bilo dobro staviti crnu pozadinu.

Ja bi na tvome mjestu prvo se posvetio malo tome da dobijem sto prirodniji izgled akvarija,a ne da se uklapa uz boje u stanu,aahahah
Tako da financiski prvo to rijesi.
Ovaj raspored riba,žaba i tko zna cega,malo pregledaj i odlucio sto zapravo zelis,i visak rijesi,a nabavi ono sto jos zelis,ali za svaki slucaj upitaj jos jednom na forumu da dobijes sigurne informacije dali ce te ribe ici zajedno,prodavace u shopovima nemoj bas drzati za rijec,tako da provjeri sa nama jos jednom prije kupovine :)

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #13 u: Rujan 03, 2012, 09:12:45 prijepodne »
Da, ko šta kolega kaže, nije stvar da takav šljunak utječe na kvalitetu vode, makar i to ovisi s čim je farban, nego isto ko šta mene grize za oči tako i kod riba stvara nepotrebnu nervozu i stres.

Offline Lozinjo

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Rujan 06, 2012, 00:15:59 prijepodne »
Evo da se pohvalim, bolje? :) sitni šljunak 

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Rujan 06, 2012, 08:58:23 prijepodne »
bolje?

Je, al jel moraju krokodili bit u akvariju???
JAO!!!

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #16 u: Rujan 06, 2012, 11:08:53 prijepodne »
ti bas tezis nekom trash scapeu  :D
A kaj se tice ovog pijeska, po meni presitno i presvjetlo ali svakako korak naprijed u odnosu na onu LSD podlogu.  Gle, ja sam isto tako poceo sa sitnijom podlogom no relativno brzo sam dosao do zakljucka da je to lose zato jer jednostavno sve smetje ostaje na povrsini dok kod krupnijeg ipak dobar dio padne unutra. Prednost prvoga je kaj se lakse usisa no tako zbijena podloga nije neka sreca za biljke a i sve to smetje ti se stalno dize kako ribe ceprkaju po podlozi i onda ti akvarij stalno izgleda prljav. Ako imas nekakav jaci filter i opcenito bolju cirkulaciju nego kaj se dobije sa ovim gotovim kompletima onda taj problem sa smetjem nije vise problem jer ti filter pokupi veliku vecinu toga ali i dalje nije najbolje za bilje.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #17 u: Rujan 06, 2012, 11:26:16 prijepodne »
Duh nije riba za male akvarije, ali steta bi ti bila da ga izbacis van, jer je jako koristan. Meni se pokazao (za nevjerovati) kao odlican komunalac, jer iako se nemilosrdno i agresivno gura i otima hranu drugim ribama, ipak je on u osnovi "nocna zivotinja", i izuzetno dobro cisti i kupi hranu s mjesta do kojih druge ribe ne mogu doci.

Vidim da je ovaj barem sudeci po slikama jako mali, nazalost vecina ih ni ne dozivi neku "starost", sto zbog specificne ishrane, sto zbog raznoraznih razloga, do nekih 15-tak cm je kriticno, i do tada ribi moras osigurati i nekakvo skloniste, jer vole tamna, mracna mjesta, i uglavnom se tamo i skrivaju. Ja svoga dobrih 6 mjeseci prakticki nisam ni vidio, stalno se sakrivao, hranio se iskljucivo nocu (budjenje i hranjenje oko 4 ujutro), tek sada se ponasa kao i svaka druga riba, normalno izlazi iz svoje rupe, pliva po danu, hrani se po danu, cak se ne ustrucava ni uzeti hranu direktno iz ruke.

Krasna i neobicna riba, ne raste bas tako brzo, pa ako ikako imas prilike, ostavi si ga, dovoljan je jedan panj ispod kojeg ce si on napraviti zaklon i to je to, i pozeljno da ga u pocetku hranis po noci, kad ostale ribe nisu aktivne.

Offline Lozinjo

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Rujan 07, 2012, 01:59:42 prijepodne »
Hah trash scape, uglavnom uopce nisam mislio na scaping dok sam slagao ovaj akvarij, jednostavno sam odlucio napraviti nekakvu pustinjsku atmosferu s par lubanja i u globalu mislim da mi akvarij izgleda totalno kul. U ovom trenutku ne mogu nabacit sliku, al kad bolje razmislim strah me je uopce stavit sliku ak cu dobit samo "fuj" i "jao" zbog koje lubanje ili 2 umjetne biljkice (koje su samo privremeno tu). U svakom slucaju sretan sam s njim, a i ribice su kako mi se cini, i to je najvaznije ako se slazete. O ukusima smatram da se ne bi trebalo toliko raspravljati. Na ovaj forum sam se prijavio prvenstveno kako bih skupio savijete vezane direktno za zdravlje mojih riba i biljaka.
Pijesak necu promijeniti ubrzo, dao bih ribama sansu da se malo opuste i privknu na ovaj. Razmisljam o kupovini malo jaceg i boljeg filtera no pricekati cu malo i vidjeti kako se drzi moj mali dio pustinje. :)

Sto se tice duha, jako mi se svidja ta riba, svjestan sam da ce mi narasti i da necu biti u mogucnosti drzati ga vise. Mozda bi bilo pametnije da ga sto prije poklonim/prodam da se ne bi previse vezao za njega. Svidja mi se kako hrabro napada tableticu hrane bez obzira na to tko je na njoj :) Fora mi je uglavnom jako, steta sto ce morati ici. :(

Offline condor

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #19 u: Rujan 07, 2012, 07:43:08 prijepodne »
Ako tebe veseli a ribama nije štetno onda nemoze biti lose! Daj sliku da vidimo lubanju  :up:
Svako ima svoj ukus!
„Ljudi su kao školjke... moraš ih otvoriti na tisuće da bi pronašao biser."

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #20 u: Rujan 07, 2012, 09:37:21 prijepodne »
strah me je uopce stavit sliku ak cu dobit samo "fuj" i "jao" zbog koje lubanje ili 2 umjetne biljkice

Ma dobro, to je sad već kao što kažeš stvar ukusa. Važno da si ti izvadio ono iz akvarija da ribe ne misle da su ih u cirkus prodali.  :D
Al mi ti na ovom forumu uvijek preferiramo slaganje postava kako bi se životinjama omogučili što prirodniji uvjeti pa tomu potičemo i nove članove.
Tako da ti za sliku lubanje u akvariju ipak nebu ginul još jedan "jao".  :D

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Rujan 07, 2012, 10:26:16 prijepodne »
ma ne radi se tu o lubanji, krokodilu, potopljenom brodu ili slicnome. Radi se jednostavno o tome da ta dekoracija ima jako slabi ili nikakav ucinak u smislu prirodnih uvjeta, pruzanja zaklona i sklonista, pa cak i teritorijalne podjele akvarija kod riba koje to zahtjevaju.

Znaci, s obzirom da si u akvariju uvijek kratak s prostorom, nikad ga dosta, sve sto je unutra bi trebalo imati i neku funkciju, ovi plasticni ukrasi i bilje to nemaju. Oni sami po sebi ne stete, ali i ne koriste, ako me kuzis.

Offline Lozinjo

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Rujan 08, 2012, 18:20:49 poslijepodne »
U potpunosti se slazem s tobom, upravo zato sam i kupio malo vecu lubanju nekakve krave valjda, nemam pojma. uglavnom primjetio sam da se upravo duh zavlaci non stop u nju, te ju koristi kao zaklon dok se ovim malo manjim krokodilom koriste zabice, tu i tamo cory. Sto se tice ostatka riba, one ne zahtjevaju previse zaklona niti teritorijalnu ponudu. U svakom slucaju, zelim reci da ne kupujem ovakve stvarcice samo u dekorativne svrhe vec i pazim na to da ima nekakvu funkciju. Ako se poklope te dvije strane, nitko sretniji od mene :)
Umjetnu biljku cu izvaditi prvom prilikom, samo trebam skupiti novca i znanja za kupovinu pravih.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Rujan 08, 2012, 19:26:18 poslijepodne »
Kod tih dekoracija mene najvise smeta sto su upravo to - dekoracije.

Ne kazem nuzno da su one ruzne, na nagrdjuju akvarij, cak sam ih vidio poprilicno zgodih i realnih, i sasvim bi se prirodno uklopile u svaki akvarij.

Naravno da ribe cak i one naj-kic i besmislene dekoracije koriste kao zaklon, jednostavno zato sto nemaju sto drugo. Svaka riba trazi zaklon, ako ne konstatno, ali, ako se uplasi, ako ovo ili ono, zaklona i skrovitih mjesta mora biti u akvariju.

Na stranu sve ovo, po meni, glavna mana svega toga je cijena i "upotrebljivost". Jer, te dekoracije nisu jeftine. Za te novce se moze uzeti sasvim pristojan panj, mangro, mopani, a svaki od njih, osim estetske ima i onu funkcionalnu stranu. Od zaklona, do ispustanja ovoga ili onoga u vodu, tamnjenje vode.....sve ono sto akvariju treba, i ribama, i samoj vodi, ako me kuzis.

Drugim rijecima, dobar panj ima hrpu korisnih strana i nuspojava, plasticna ili neka druga dekoracija to nema.

Isto ti vrijedi i za bilje. Za cijenu 2 umjetne biljke, mogao si kupiti 2 prave. Em su ljepse, em su korisnije, jer umjetna biljka u vodi nema nikakve funkcije. Prava ima, itekako.

Znaci, sve ti se svodi na jednostavnu stvar - nemoj trositi novce na nesto samo zato sto lijepo ili fora izgleda. razmisli malo o upotrebljivosti i korisnosti te stvari u akvariju. Ako koristi od nje nema, cuvaj pare, kupi nesto drugo.

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #24 u: Rujan 09, 2012, 19:25:37 poslijepodne »
Kod tih dekoracija mene najvise smeta sto su upravo to - dekoracije.

Ne kazem nuzno da su one ruzne, na nagrdjuju akvarij, cak sam ih vidio poprilicno zgodih i realnih, i sasvim bi se prirodno uklopile u svaki akvarij.

Naravno da ribe cak i one naj-kic i besmislene dekoracije koriste kao zaklon, jednostavno zato sto nemaju sto drugo. Svaka riba trazi zaklon, ako ne konstatno, ali, ako se uplasi, ako ovo ili ono, zaklona i skrovitih mjesta mora biti u akvariju.

Na stranu sve ovo, po meni, glavna mana svega toga je cijena i "upotrebljivost". Jer, te dekoracije nisu jeftine. Za te novce se moze uzeti sasvim pristojan panj, mangro, mopani, a svaki od njih, osim estetske ima i onu funkcionalnu stranu. Od zaklona, do ispustanja ovoga ili onoga u vodu, tamnjenje vode.....sve ono sto akvariju treba, i ribama, i samoj vodi, ako me kuzis.

Drugim rijecima, dobar panj ima hrpu korisnih strana i nuspojava, plasticna ili neka druga dekoracija to nema.

Isto ti vrijedi i za bilje. Za cijenu 2 umjetne biljke, mogao si kupiti 2 prave. Em su ljepse, em su korisnije, jer umjetna biljka u vodi nema nikakve funkcije. Prava ima, itekako.

Znaci, sve ti se svodi na jednostavnu stvar - nemoj trositi novce na nesto samo zato sto lijepo ili fora izgleda. razmisli malo o upotrebljivosti i korisnosti te stvari u akvariju. Ako koristi od nje nema, cuvaj pare, kupi nesto drugo.

Ovo si dobro rekao i slažem se sa svime. Ribe nažalost nisu u situaciji da biraju gdje će živjeti, ali zato smo mi tu da im omogućimo najbolje uvjete i okoliš.

Ako misliš da se samo sa umjetnim dekoracijama može napraviti efektan pejzaž u akvariju, varaš se. Baci oko na : Wild west