Kod tih dekoracija mene najvise smeta sto su upravo to - dekoracije.
Ne kazem nuzno da su one ruzne, na nagrdjuju akvarij, cak sam ih vidio poprilicno zgodih i realnih, i sasvim bi se prirodno uklopile u svaki akvarij.
Naravno da ribe cak i one naj-kic i besmislene dekoracije koriste kao zaklon, jednostavno zato sto nemaju sto drugo. Svaka riba trazi zaklon, ako ne konstatno, ali, ako se uplasi, ako ovo ili ono, zaklona i skrovitih mjesta mora biti u akvariju.
Na stranu sve ovo, po meni, glavna mana svega toga je cijena i "upotrebljivost". Jer, te dekoracije nisu jeftine. Za te novce se moze uzeti sasvim pristojan panj, mangro, mopani, a svaki od njih, osim estetske ima i onu funkcionalnu stranu. Od zaklona, do ispustanja ovoga ili onoga u vodu, tamnjenje vode.....sve ono sto akvariju treba, i ribama, i samoj vodi, ako me kuzis.
Drugim rijecima, dobar panj ima hrpu korisnih strana i nuspojava, plasticna ili neka druga dekoracija to nema.
Isto ti vrijedi i za bilje. Za cijenu 2 umjetne biljke, mogao si kupiti 2 prave. Em su ljepse, em su korisnije, jer umjetna biljka u vodi nema nikakve funkcije. Prava ima, itekako.
Znaci, sve ti se svodi na jednostavnu stvar - nemoj trositi novce na nesto samo zato sto lijepo ili fora izgleda. razmisli malo o upotrebljivosti i korisnosti te stvari u akvariju. Ako koristi od nje nema, cuvaj pare, kupi nesto drugo.