Srpanj 18, 2025, 13:15:50 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: moji somovi su tužni, poneki i mrtvi - u čemu je problem?  (Posjeta: 3163 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ZutaMacka

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
moji somovi su tužni, poneki i mrtvi - u čemu je problem?
« u: Kolovoz 27, 2012, 13:56:02 poslijepodne »
pozdrav svima, ovo je moja prva tema a u naslovu se vidi problem zbog kojeg sam se i učlanila na ovaj forum, nadajući se da mi netko može pomoći... nadam se i da ćete imati živaca sve ovo pročitati. 

nedavno (cca 6 tjedana) nabavila sam kompletan/gotov akvarij od 100 l sa tropskim ribicama i svim potrebnim od frendice koja ga se morala pod hitno riješiti (pa je i ponudila prigodnu cijenu). prilikom prenošenja, akvarij sam temeljito oprala, kao i pijesak, vratila u njega biljke i cca 2/3 stare vode, filter nisam čistila niti iz njega izbacila vodu, te ga 15 dana pošteno zaciklirala. tesovi vode su bili dobri već nakon 8 dana; pa sam iskoristila priliku i kupila 2 ancistrusa (modri rogatec XD)  i 2 coridorasa u Pet Centru. Ekipa se je odlično snašla i 7 dana uživala u akvariju... a onda su stigle i ostale ribe - starosjedioci koje mi je frendica pričuvala do kraja cikliranja.

Odmah drugi dan po ubacivanju ostalih riba "nestali" su 1 ancistrus i 1 coridoras - nisam ih našla ali pretpostavljam da su uginuli. Preostali ancistrus je lijepo izrastao i živi bez problema, ali coridoras se skriva, živi ispod kamena i u zarbijenom keramičkom lončiću, da bi nešto pojeo "nanišanim" mu tabletice u njegova skrovišta; iznimno rijetko ga uopće vidim - ukratko, riba umire od straha. frendica mi je rekla da njoj nikada nisu "uspijevali" somići u tom akvariju, no ona je bila prilično nemarna pa sam mislila da je riječ o lošim uvijetima. meni je voda po svim testovima OK, cijeli dan radi i zračna pumpa (noću je gasim jer je u spavaćoj sobi), zraka ima dovoljno... ne kužim u čemu je fora? Napada li ih neka druga riba? U akvariju se trenutno nalazi jato od 12tak guppija, 5 skalara, 4 neonke, 1 barbas (znam, znam... ali uopće ne dira skalare, čudo jedno), 4 platija, i od pred 5 dana jedna jadna mrena (bar mislim, sićušna je) od cca 8 cm koju su mi sestrične dovukle s Kupe...

Ne vidim nikoga da ikoga napada ili smeta; problem su samo somići. Akvarij mi se čini malo pretrpan, ali morala sam staviti u njega sve što sam dobila s njim (alternativa je bila ubijanje, pa...), tako da je situacija takva kakva jest... ako itko ima ikakvu ideju, prijedlog ili išta; molim da mi pomognete... somići su miu atraktivni i rado bih se riješila riba koje im smetaju i dodala još somića; ali ne znam što da radim niti u kojem smjeru da idem. Pomislila sam kupiti bar još kojeg ancistrusa pošto je onom jednom dobro, ali je sam, no ne želim ubiti ribe zbog svog neznanja... upomoć?
« Zadnja izmjena: Kolovoz 27, 2012, 14:07:05 poslijepodne od ZutaMacka »

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Odg: moji somovi su tužni, poneki i mrtvi - u čemu je problem?
« Odgovori #1 u: Kolovoz 27, 2012, 14:06:04 poslijepodne »
coriji su jatne ribe..minimalno 4 komada moraju biti, moja preporuka 6 na više..

btw. ovo s ribom s Kupe mi je promaklo..unosom riba iz divljine bez karantene riskiraš unos raznih bolesti koje ti mogu riblji fond svest na nulu..
« Zadnja izmjena: Kolovoz 27, 2012, 14:28:25 poslijepodne od Vedran »

Offline Vran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #2 u: Kolovoz 27, 2012, 14:08:07 poslijepodne »
i od pred 5 dana jedan jadni podust od cca 8 cm kojeg su mi sestrične dovukle s Kupe...
Podust ti naraste i do 50 cm, najbolje nazad s njim u Kupu.  :up:
Humor prenosi dušu preko ponora i uči je da se igra vlastitom boli. -Anselm Feuerbach

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #3 u: Kolovoz 27, 2012, 15:00:26 poslijepodne »
5 skalara ti je previše za 100l, čak i za jednog odraslog je to premali akvarij. Koriji su jatne ribe i ako je sam, pod stresom je, nije čudo da se skriva.

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Kolovoz 28, 2012, 09:28:25 prijepodne »
Pozdrav ZutaMacka,

Hajde molim te ispuni detaljno ovaj Upitnik sa što više podataka: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29767.0

Tako čemo konkretno detektirati problem i dati savjete za rješenje istoga.

Offline ZutaMacka

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Kolovoz 28, 2012, 10:32:55 prijepodne »
Hvala svima na odgovorima!  :up:

Detaljno ispunjavati upitnik o bolesnim ribicama mi je malo bedasto jer ribice nisu bolesne  ;) ali ispuniti ću kad dođem doma (ne znam na pamet sve info). Dakle, riješenje za taj akvarij bilo bi pobacati skalare van i dodati Corje? KAd vam popišem sve potrebne info zamoliti ću vas da ipak vidimo hoće li akvarij biti OK za corije - iako mi se čini da ne bi smjelo biti problema; pošto su ovi preostali sasvim oke...

za podusta/mrenu/štoliveć, ne brinite, ići će ona "doma" uskoro... za sad joj je dobro (i svima ostalima), ali mislim da je 26 stupnjeva puuuno previše za nju...

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Kolovoz 28, 2012, 10:40:02 prijepodne »
ZutaMacka, trebate ispuniti Upitnik jer čemo iz njega vidjeti situaciju sa filterom i filtracijom, kvalitetom vode i ostale bitne podatke.

Čim je corydoras miran to treba biti crveni alarm jer nešto ili nevalja sa kvalitetom vode ili je već bolestan.

Offline ZutaMacka

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Kolovoz 28, 2012, 21:38:58 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, - 1000x400x400 ; cca 160 l (isprike na krivom podatku; cura očito nije znala niti koliko joj je akvarij XD)
-   temperatura - 26 degC
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  - 6.8, 0, 10, >14 degD, 10 degD (JBL EasyTest)
-   vrijeme od pokretanja akvarija: akvarij je star cca 2 godine; kod mene je premjšeten pred 6 tjedana
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice: nakon preseljenja 8 dana - coriji i ancistrusi, 15 dana ostalo
-   koliko često i koliko mijenjate vode: svaka 2 tjedna 1/3
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija: da ali samo cjevčicom (nemam usisavač)

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat): Atman 1 Pro AT-3337 vanjski, 1000 l/h i radi na max.
-   način i periodi čišćenja filter materijala: pošto je akvarij kod mene 6 tjedana, a nisam čistila pri preseljenju - 0. primam savjete.
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) - aktivni ugljen

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? : oboje, sluzi nema
-   grijač: 200 W
-   pumpa za zrak: Atman 1 Pro AT-A8500, radi cca 18 sati na dan
-   CO2 sustav – kakav : nikakav :)
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.)
Ajmo redom:
- EasyLife ProFito; 10 ml tjedno
- TetraEasy Balance, 25 ml tjedno
- Sera CO2 tabs, 1/2 tablete tjedno
- EasyLife AlgExit, 10 ml tjedno (e da... skupili smo malo pred 2 tjedna kad mi je stara preko noči ugasila filter da ne smeta gostima... grrrr. žive na sočivici, polako im se smanjuje broj. tretiram 2 tjedna.)

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka   
Skalar: 4 kom
Guppiji: cca 12; puno... tko ih želi brojati, nek dođe ;)
Neonke: 4
Barbas: 1
Plati: 4
Ancistrus: 1
Cori: 1
Mrena: 1
-   starost ribica   
Pojma. Ancistrus je mlad, još raste; mrena je možda i ovogodišnja, ostalo... tko zna.
-   ima li potencijalnih „terorista“   
Barbas. Ali ne radi probleme. Skalari se povremeno "objašnjavaju".
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)   
1 x dnevno; bila sam pretjerala pa su sad na "dijeti"
TetraPro Energy Premium for Tropical Fish
TetraTablets Tabimin Shrimps

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)   
1 nova mrena iz kupe... sretna, zadovoljna, ne tuče nikog, nitko bolestan, ljut...
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris)
pred 2 tjedna mala najezda algi, ali ništa drugo, sve u redu
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke
ne, osim što ih povremeno "uneredi" ancistrus... međutim nekako su mi "neonski" zelene boje; malo previše prozirne...

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma
Nikakvi.
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...
Ništa.
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)
1 cori i 1 ancistrus "nestali" odmah drugi dan po ubacivanju ostalih ribica. Netko je zaključio da je preostali cori "miran" - to uopće nije slučaj, niti se ponaša bolesno; dakle riba ne leži mirno u kutku akvarija i sporo se giba ili nešto takvog. on juri kao bedast okolo i skriva se, uglavnom je nevidljiv ali u vrijeme hranjenja izađe na tableticu i onda opet juri kao lud dok se ne sakrije. možda je zbilja problem što je ostao sam? ne vidim da ga ijedna riba "doživljava" niti u smislu napadanja niti u smislu "druženja".
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...)
E sad... meni djeluje normalan, ali pošto sam relativno nova; možda sam i u krivu. izmet je smeđesive boje, dosta dugačak, ponekad bude više zelen (mislim da je problem što pri hranjenju "uberu" i sočivisu koja pluta na površini zajedno s hranom; gupiji koji uglavnom jedu tabletice nemaju povremenu promjenu izmeta).
-  stanje ostalih stanovnika
svi zdravi.

Dakle mali rezime: ribe su OK i zdrave, parametri vode i sve ostalo više manje u redu, svi se doimaju zadovoljni i nema nekih problema osim ne baš presretnih biljaka (koje ne odumiru, samo se ne doimaju baš super zdravo). preostali ancistrus je odlično, preostali cori je zdrav, ali umire od straha i skriva se većinu vremena. mrena nema ništa s tim, jer je ubačena pred cca 10tak dana a nestanak/uginuće somova dogodilo se pred 4 tjedna... eto...

Offline ovcica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • Panta rei. Carpe diem.
« Odgovori #8 u: Kolovoz 28, 2012, 22:27:56 poslijepodne »
Ovo što ja vidim je čišćenje akvarija koje bit trebalo biti jednom tjedno 1/3, a za usisavanje ti nije dovoljna cjevčica jer ne može usisati dovoljno smeća iz podloge. Na šlauf natakni i zalijepi malu plastičnu flašu da dobiješ nešto kao ovo u ovom postu  https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=72537.0   a za filter materijal samo aktivni ugljen????? Izvadi ga i stavi akvarijsku spužvu. Aktivni ugljen se koristi samo nakon liječenja riba da bi povukao ostatke lijekova iz vode.  
Clara pacta, boni amici.

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Kolovoz 29, 2012, 09:31:21 prijepodne »
ZutaMacka, sada je situacija puno jasnija.

U tvom je akvariju na dnu velika količina fosfata, nitrata i nitrozamina koji polagano truju tvog corydorasa a prvi su simptomi mirnoča i sakrivanje. Naime otpadne tvari nastaju iz neočišćenog izmeta koji se nalazi između kamenčića na podlozi a pošto corydorasi borave na dnu stalno su u dodiru sa ovim otrovnim tvarima.

Ima više stvari koje ne radiš dobro pa ako želiš da ti ribe budu zdrave i sretne moraš napraviti slijedeće:

1. OBAVEZNO svakih 7 dana mijenjati 35% vode uz OBAVEZNO usisavanje podloge sa usisavačem (kolegica je objasnila kako se pravi usisavač)
2. JEDNOM MJESEČNO obavezno oprati filter materijal u akvarijskoj vodi
3. ribe hraniti jednom do 2 puta dnevno po vrlo, vrlo malo sa raznom hranom: granulice, ljuspice, kuhana blitva, špinat, kelj, gliste za pecanje, spirulina i dr.
4. ODMAH prestati dodavati AlgExit jer je vrlo opasan (znatno smanjuje ph u vrlo kratkom vremenu a to može ubiti ribe) Algi češ se rješiti ako poštuješ ovo što sam napisao pod brojevima 1,2,i3.
5. Ako ti je zaista u filteru SAMO AKTIVNI UGLJEN onda možeš samo dragom Bogu zahvaliti što su ti ribe još uvijek žive. Aktivni ugljen odmah napolje i prostor u filteru popuniti samo sa "Simbyont"-keramikom i akvarijskim spužvama koje moraš natopiti sa dobrim bakterijama (Easy Life EasyStart ili nekim drugim dobrim bakterijama)
6. dobro je jednom tjedno dodati vitamine za ribe (JBL Atvitol ili Sera Fishtamin)
7. također nakon svake promjene vode predlažem korištenje Easy Life FFM-a

Predlažem da odmah napraviš promjenu 35% vode uz detaljno usisavanje podloge usisavačem te da naspeš duplu dozu FFM-a i 3 žličice kuhinjske soli prethodno otopljene u šalici vode a slijedeči dan dupla doza vitamina.

Za sada toliko, pozdrav i sretno.

Offline ZutaMacka

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Kolovoz 29, 2012, 10:42:41 prijepodne »
Dogovoreno!

Idem se poigrati s time što ste napisali, pa ako bude promjena, javljam... HVALA SVIMA!!!!  :up:  :up: