Srpanj 19, 2025, 06:47:31 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Moguća trbušna vodenica kod bette  (Posjeta: 3920 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Dini

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
Moguća trbušna vodenica kod bette
« u: Kolovoz 24, 2012, 23:51:33 poslijepodne »
Nisam se nadao da ću morati ovdje pisati, no nažalost moram  :punch:

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, 12 litara
-   temperatura, 25-28
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH, ne znam
-   vrijeme od pokretanja akvarija,  4 mjeseca
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice - prvo betta odmah,a ancistrus nakon nekog vremena
-   koliko često i koliko mijenjate vode - svaki tjedan oko 50 posto
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija - da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)   - filter atman hf - 0100
-   način i periodi čišćenja filter materijala - skoro svaki put malo očistim spužvu u vodi izvađenoj iz akvaraljčići

OSTALA OPREMA:  
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?  loza i vulkanski kamen, nema sluzi
-   grijač - nema
-   pumpa za zrak - nema  
-   CO2 sustav – kakav  -nema
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) - sredstvo za pripremu vode aquatan od sere

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka - betta mužjak i mali ancistrus od 4 cm
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)  - spužva, keramički valjčići
-   starost ribica  - betta oko godinu i nešto, a ancistrus je malen, uzeo sam ga da pojede sluz sa panja na početku, mislio sam ga zamjeniti ako naraste oko 5 cm
-   ima li potencijalnih „terorista“  - ne
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)  - sak energy, nije prošao rok trajanja, svaki dan po 6-7 granulica sitnih

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)  - nove biljke, dobio sam anubias novi koji za razliku od staroga ne raste nego propada na nekim mjestima, a stari raste  -?
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) - nema
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke - anubias novi koji je dodan

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma - betti se zadnjih par tjedana nekako smirila, peraje su joj se nekako skratile, al nema nikakvih vidnih bolesti na njima, a danas je vecinom samo stajala na površini vode u rogolistu i na ogledalo se nije napuhao i počeo plivati po akvariju nego je samo par puta napuhao škrge
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...čini mi se da ima dropsy jer su mu se ljuskice malo digle, to sam sada primjetio
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) uzima hranu, skriva se u rogolistu, tj. samo ''leži'' blizu površine vode
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) - čini mi se da je normalan
-  kad su se simptomi prvi puta uočili - propadanje peraja zadnjih par tjedana malo pomalo, a ovo da je miran samo danas
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima - dao sam mu malo graška skuhanog al nije htio to pojesti i preventivno sam promjenio oko pola vode
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  samo bettan, nema uginuca
-  stanje ostalih stanovnika - ancistrus je ok
Ovako je sada:

A ovako je bilo prije:

Nažalost nemam slike od ovoga što sumnjam na trbušnu vodenicu, to cu sutra staviti, ovdje se samo vidi razlika u perajama, a stavio sam sliku s blicom jer mi fotić tada jasnije iskaže detalje

Čitao sam za trbušnu vodenicu da mogu liječiti antibioticima ili s gorkom soli, mogu li sutra probati s gorkom soli? pošto mislim da sam rano otkrio trbušnu vodenicu, ako je to trbušna vodenica

Ovo sam napisao i na akvarij netu pa sam kopirao..ako netko zna nekaa pomaže, puno bi mi značilo, ipak je to moj prvi bettan  :'(
« Zadnja izmjena: Kolovoz 25, 2012, 00:01:34 prijepodne od Dini »

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
Odg: Moguća trbušna vodenica kod bette
« Odgovori #1 u: Kolovoz 25, 2012, 01:42:02 prijepodne »
Iskreno,ako stvarno boluje od trbusne vodenice,onda cak i da ga spasis,bolest se opet vrati,tako da tu nema onda spasa.
Pogledaj ribu odozgora,ako su joj sve ljuske od vrha glave do repa nakostrijesene,tako da stoje skoro 90 stupnjeva u odnosu na tijelo,onda je riba sigurno bolesna,tako da ju je najbolje sto bezbolnije usmrtiti.

Ovaj anubias koji trune vadi van,stavi ga u neku teglu sa akvarijskom vodom,trebo bi i tamo rasti ako planira,mozes mu pomoci da osjeces dijelove koji pocinju propadati.
Batti nemoj nista dati jesti jedan dan,moguce i da se prejeo,ali otpadanje peraja je najcesce povezano sa kvalitetom vodom,tako da mijenjaj vodu cesce po malo,jer ipak je 50% previse na tako malu litrazu vode,probaj sa 20-30%,naravno odstajala voda najmanje 24 sata,i umjesto sere slijedeci put nabavi FFM

Offline Dini

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Kolovoz 25, 2012, 03:07:46 prijepodne »
Hmm mislio sam da je čak bolje ako promjenim pola vode i dosta sam često mjenjao vodu, svakih tjedan dana, al vidim da sam bio u krivu. Nadam se da nije dropsy i da će se izvuci iz ovoga.
Inače, pitao sam bio jedog čovjeka koji se bavi uzgojem betta kako je najbolje eutanazirati bettu, on mi je predložio da u malu posudicu otopim jako puno soli i da to stavim zalediti, al zbog velike količine soli voda se neće zalediti i kad stavim bettu unutra ona će zbog šoka uginuti kroz par sekundi.

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #3 u: Kolovoz 25, 2012, 03:14:13 prijepodne »
Bitno je vodu mijenjati po 20-30%,najvaznije je da se dobro usisa dno i sva necistoca.
Voda da je odstajala i iste temperature kao i u akvariju,to je uglavnom najbitnije.

Neki koriste klincic ulje,i tako razlicite kombinacije,ja ribice u takvom stanju gledam kao i ribe ulovljene na pecanju koje cu kasnije pojesti pa ih moram ubiti sa jedinom Malom razlikom sto akvarijske na kraju ipak necu pojesti,znaci brzo i jednostavno bez puno razmisljanja.

Offline Dini

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Kolovoz 25, 2012, 03:29:07 prijepodne »
Jedino šta sam ja radio drugačije je mjenjao 50 % vode, ovo ostalo sve kao što je navedeno.

Mislim da bi mi ga bilo previše žao da ga idem masakrirati, ne optužujem tebe jer mislim da je to najlakša smrt,al jednostavno ja to ne bi mogao -?
Idem sada malo provjeriti kako je.

A šta je s onim malin ancistrusom? Hoce li i on oboliti?

Offline ovcica

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • Panta rei. Carpe diem.
« Odgovori #5 u: Kolovoz 25, 2012, 08:02:05 prijepodne »
Ovo meni ne izgleda kao trbušna vodenica nego bogovski uznapredovao fin rot-propadanje peraja. Bette su tome sklone a sam si napisao da to traje već tjednima. Ne znam koliko bi pomoglo ali liječenje se provodi Bactopurom ili nekim drugim sredstvom za to. Ako nije vodenica onda nemoj dodavati gorku sol. Za ovo pomaže ectopur- nejodirana sol ili kuhinjska kamena sol. Savjetujem ti da se raspitaš i na forumu Betta svijet za pomoć jer oni ih znaju u dušu.
Clara pacta, boni amici.

Offline Dini

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Kolovoz 25, 2012, 12:41:34 poslijepodne »
Mislio sam i ja da je fin rot, ali nema nikakvih vifnih znakova raspadanja, a i piše da je za to najčešće kriva loša voda, a ja sam svoju uredno mjenjao.
Pitao sam bio i na betta svijetu, hvala :)

Offline ovcica

• Punopravni član
  • Panta rei. Carpe diem.
« Odgovori #7 u: Kolovoz 25, 2012, 12:59:37 poslijepodne »
Ako je fin rot ne znači da je manje ozbiljno. Nadam se da ćeš riješiti problem jer ovo je već dosta uznapredovalo.
Clara pacta, boni amici.

Offline Dini

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Kolovoz 25, 2012, 13:14:01 poslijepodne »
Šta predlažeš, s čime da probam liječiti?

Offline ovcica

• Punopravni član
  • Panta rei. Carpe diem.
« Odgovori #9 u: Kolovoz 25, 2012, 13:36:22 poslijepodne »
To mi je teško reći jer je bitno ima li ili nema i vodenicu uz fin rot. Za blaži oblik se koristi Bactopur uz dodavanje nejodorane soli ectopur. Kod tebe je to već poodmaklo a za to ti treba jači Bactopur Direct. Nisam baš imala problema s time i teško mi je savjetovati da ne bih još rekla nešto krivo. Plavi je tu zaista kompetentniji. http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=708:-bakterijsko-raspadanje-&catid=33:bolesti&Itemid=117  http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=654:betta-splendens&catid=14:dvodihalice&Itemid=56   Pročitaj, razmisli. Danas izmijeni dio vode, dodaj ffm, ako imaš cattapino lišće koji isto djeluje antibaktericidno. Dodaj iscijeđenog češnjaka radi imuniteta. I probaj još slika staviti iz više kutova da se vidi što je.
Clara pacta, boni amici.

Offline Dini

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Kolovoz 25, 2012, 14:06:45 poslijepodne »
Nažalost nemam ni ffm ( koristio sam aquatan), a nemam ni cattapa lišće. Probat ću s češnjakom sada i slikati ću još par slika.
Mislis da je fin rot sigurno?

Offline ovcica

• Punopravni član
  • Panta rei. Carpe diem.
« Odgovori #11 u: Kolovoz 25, 2012, 14:16:25 poslijepodne »
To je, a je li još nešto uz to ne mogu reći. Moguće je i što ti je blacktihi rekao za plivaći mjehur. Ostalo sam spomenula na betta svijetu pa da ne šaram na dvije strane... aquatan je umjesto ffm-a. Za bette inače nabavi cattapino lišće jer im je to drvo iz prirodnog okruženja, mogu i češeri crne johe....sad na jesen će ih biti za nabrati ako znaš gdje ima tog drveća, kod mene to drvo zovu jalša. I kod betta čim vidiš nešto na peraji, regiraj jer su dosta podložne infekcijicama.
« Zadnja izmjena: Kolovoz 25, 2012, 14:22:33 poslijepodne od ovcica »
Clara pacta, boni amici.

Offline Dini

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Kolovoz 25, 2012, 14:29:16 poslijepodne »
Ja mislim da je i  vodenica, evo sada cu staviti nove slike. Čini se da mu nema spasa, a pokušao sam mu ponuditi najbolje.. nije mi jasno kako kod nekih preživljavaju u nikakvim uvjetima, a ja se potrudio oko svega i sad on ugiba..

I stavio sam mu još jednom ogledalo, malo se jadan našepurio par sekundi i prestao.

Offline ajoj

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Kolovoz 25, 2012, 15:47:05 poslijepodne »
divlje bette zive 3,4 godine..a sad trik pitanje....koliko u prosjeku zivi rukom covjeka stvorena betta? :klap:

Offline ovcica

• Punopravni član
  • Panta rei. Carpe diem.
« Odgovori #14 u: Kolovoz 25, 2012, 16:17:03 poslijepodne »
Betta je betta. Mislim da nema neke razlike. Uvijek postoje odstupanja i iznimke ali u prosjeku mislim da nije ništa drugačije.
Clara pacta, boni amici.

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
« Odgovori #15 u: Kolovoz 25, 2012, 23:34:03 poslijepodne »
divlje bette zive 3,4 godine..a sad trik pitanje....koliko u prosjeku zivi rukom covjeka stvorena betta? :klap:
Baš me zanima u čemu je trik? -?

Offline Dini

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Kolovoz 26, 2012, 00:04:25 prijepodne »
Ah, pretpostavljam da je to neko sarkastično pitanje, pa se ni ne zamaram time. Ljudi su svašta stvorili, kad bi sve to tako gledali ne bi nigdje došli..

Potvrđeno je da bettan ima dropsy, ako netko ima Eritromicina ili Furanola neka se javi! Dovoljna mi je jedna tableta.

Offline ovcica

• Punopravni član
  • Panta rei. Carpe diem.
« Odgovori #17 u: Kolovoz 26, 2012, 09:53:20 prijepodne »
Mislim da nije sarkastično....mislim da misli na moj avatar
Clara pacta, boni amici.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #18 u: Kolovoz 27, 2012, 10:18:18 prijepodne »
Pozdrav, žao mi je što sam se tek sada uključio ali ja preko vikenda nisam na Akvarij netu...

Dakle, ne radi se o trbušnoj vodenici, već samo eventualno o zastoju u probavi ili dropsyu (nakupljanje tekučine u trbušnoj šupljini).

Što napraviti, ribu prebaciti u posudu od 5 litara vode koja je prethodno tretirana sa nekim sredstvom za neutralizaciju klora (Aquatan, FFM ili sl.) te koja je odstojala 1 sat.
U vodu otopiti ½ čajne žlice gorke soli na 5 litara vode (svaki drugi dan promjena 50% vode i dodavanje gorke soli na količinu zamijenjene vode) + iscjediti nekoliko kapi češnjaka u vodu
riba ne treba jesti 2 dana a treči dan promjena 50% vode i dodavanje 50% gorke soli (1/4 žličice) i hranjenje sa dobro skuhanim graškom

Sa ovim čemo postupkom dovesti do toga da riba izbaci višak tekućine iz tijela u slućaju da se radi o Dropsyu ali također čemo ribi pomoći i u slučaju da se radi o zastoju u probavi.

Za ubuduće:

1. temperaturu održavati na najviše 26C
2. vodu mijenjati jednom tjedno samo 30% uz obavezno usisavanje podloge
3. filter materijal prati samo jednom mjesečno u izvađenoj vodi iz akvarija
4. hranu OBAVEZNO natopiti da nabubri prije hranjenja
5. hraniti sa raznovrsnom hranom (ljuspice, granulice, gliste za pecanje, krvavi crvi, artemija...)
6. jednom tjedno na hranu nakapati vitamine (JBL Atvitol ili Sera Fishtamin)
7. nabavi katapa list
8. počni koristiti nakon svake promjene vode Easy Life FFM.

Za sada toliko javi što si poduzeo i kako se razvija situacija, pozrav i sretno.

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
« Odgovori #19 u: Kolovoz 27, 2012, 10:47:27 prijepodne »
Dini, stavi i preostale slike koje imaš, pogotovo onu odozgo... :up:

Offline Dini

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Kolovoz 27, 2012, 14:36:18 poslijepodne »
Hvala plavi, možda da sam prije to napravio bi bilo bolje, a zasada je jako loše. Danas je najgore i bettan je počeo plutati na površini i ne reagira na dodire. Sigurno ima trbušnu vodenicu.
Za sada sam u vodu prekjucer dodao bactopur i danas. I nisam imao eritromicin, pa sam mu u hranu dao jedan drugi antibiotik.

Da li da sada išta pokušavam?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #21 u: Kolovoz 27, 2012, 14:52:13 poslijepodne »
Bactopur ne pomaže kod trbušne vodenice jer to nije antibiotik već Antiseptic, također nema puno utjecaja niti eritromicin.

Može pomoči antibiotik Serin "Bactopur Direct" ili JBL "Furanol 2" (malo jača doza od one koja piše u uputstvu) u kombinaciji sa gorkom soli.

Da bi dijagnosticirao Trbušnu vodenicu ljuske moraju biti nakostriješene.

Offline Dini

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Kolovoz 27, 2012, 20:37:33 poslijepodne »
Bactopur sam koristio za ove njegove raspadnute peraje.

Nažalost bettan je uginuo, nije izdržao sve ovo :(

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #23 u: Kolovoz 28, 2012, 08:48:51 prijepodne »
Žao mi je betana.

Ima tu još nekoliko bitnih elemenata. Naime, pitanje je koliko je tvoja riba uopće bila stara. Postoji velika mogučnost da mu je životni vjek došao do kraja a tada počinju otkazivati bubrezi a što dovodi do nakupljanja vode u trbušnoj šupljini i do pojave trbušne vodenice.

Druga stvar, peraje nisu bile upaljene već samo rascijepane a to nije razlog liječenja Bactopurom.

Pozdrav i sretno ubuće.