Kolovoz 02, 2025, 20:52:44 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Nabavka labradora (čistokrvnog)  (Posjeta: 7254 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Grale

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Nabavka labradora (čistokrvnog)
« u: Kolovoz 19, 2012, 22:51:37 poslijepodne »
Nakon višemjesečnog istraživanja ukučani i ja smo se odlučili za nabavku pesa tj. labradora. Pošto sam limitiran lovom mogu dati max 1000 - 1200kn za psa. Da li da uzimam pse bez papira koji su jeftiniji ili da li da uzmem nešto kak je navedeno u ovom oglasu http://www.njuskalo.hr/psi/labrador-stenci-oglas-5500931.
Molim da mi neko iskusniji objasni kaj iznači ovaj IPO položen s 5 (ima google, al bi htjel čuti iz prve ruke). Pošto su labradori skloni bolestima kukova pretpostavljam da ova snimka kukova znači da su roditelji zdravih kukuova. Ili?
Lome se koplja oko boje, svi bi nekak čokoladne, al su oni dosta skuplji od ostalih. Ak neko ima labradore nek još nabiše koju o njima. Hvala.

Offline smileyzg

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Nabavka labradora (čistokrvnog)
« Odgovori #1 u: Kolovoz 19, 2012, 23:20:51 poslijepodne »
IPO = Ispit Prirođenih Osobina - ukratko, labradori su "lovački" psi te stoga za dobivanje "papira" od HKS-a moraju položiti ovaj ispit (ako se dobro sjećam: poslušnost, detaširanje i aport)

naša labradorica ima papire, ali mi ne pada na pamet ići s njom raditi nešto što nikad neće koristiti - ima odrađenu školu, te je prošla testiranje za potražnog psa, ali nažalost nismo bili u mogućnosti nastaviti školovanje zbog poslovnih i privatnih obveza... sada se povremeno s njom "igramo" traženja, jer imamo iskustva - trenirali smo preko dvije godine...

mi planiramo leglo za proljeće iz razloga što želimo zadržati krv i gene ovako fenomenalnog psa... ali da bi se sada išli upisivat u HKS, plaćat članarine, odlaziti na neznam kakve izložbe i ovaj (ne samo po meni) besmisleni ispit... samo da bi nam oni odobrili leglo i izdali papire... ne pada mi na pamet...

preporučam ti da psa kojeg bi uzeo dobro pogledaš, da pogledaš roditelje ako imaš mogućnosti... da vidiš kako se ponaša, kakav je karakter... meni osobno, retriveri su jedni od najpametnijih i najprivženijih pasa... i extra su tolerantni na klince...  :up:

što se kukova tiče, labradori jesu poznati, ali iz osobnog iskustva, osim gena jako puno veze ima i način života... prehrana (proždrljivi su neopisivo... i kamenje bi pojeli) - uz pravilnu prehranu, kretanje... šanse za HD su smanjene...

što se boje tiče - još jedan od razloga što mi planiramo leglo je i što je Nyah nosioc čokoladnog gena... a mi želimo čokoladnu curicu :D :D :D

P.S. - to što piše "posjeduje snimku kukova" - ne piše i kakav je rezultat... da li je HD0 ili HDA, HDB... i ono najbitnije, na koji način i gdje su snimani kukovi... ali o tome bi se dalo raspravljat u posebnoj temi...

u svakom slučaju - odličan izbor - što se vrste tiče ;)
« Zadnja izmjena: Kolovoz 19, 2012, 23:24:32 poslijepodne od smileyzg »

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Kolovoz 20, 2012, 07:55:44 prijepodne »
OK, hvala na odgovoru.

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #3 u: Kolovoz 20, 2012, 08:08:09 prijepodne »
http://www.njuskalo.hr/udomljavanje-pasa

uzmi bilo kojeg i dobiti ćeš najzahvalnije stvorenje na svijetu :up:
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline tarantula 87

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #4 u: Kolovoz 20, 2012, 08:27:00 prijepodne »
http://www.njuskalo.hr/udomljavanje-pasa

uzmi bilo kojeg i dobiti ćeš najzahvalnije stvorenje na svijetu :up:
Da bilo bi ljepo,no čovjek hoće Labradora-čistokrvnog

Offline alen051

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #5 u: Kolovoz 20, 2012, 09:15:03 prijepodne »
Moj labrador Don ima 9 godina. i ruzno je uopce o tome razmisljati, ali jednoga dana kada njega vise ne bude ne mogu niti zamisliti  da cu imati neku drugu pasminu osim labradora. Don je cistokrvni, ali bez papira jer meni ti papiri nista ne znace, znaci mi ljubav i sreca koju mi on pruza. I to se ne moze mjeriti nikakvim papirima i rodovnicama.
Inace, moj ujak je vlasnik Donove mame, tako da sam znao kakvog psa uzimam. Niti ona nema papire iako njezini roditelji imaju (Donovi baka i djed). a Donov otac je iz nekog "vrhunskog sampionskog" legla sa svim mogucim papirima pa nije niti upola lijep i pametan kqo moj Don (to znam jer zivi u susjedstvu).

Mozda sam malo ogranicenog razmisljanja, ali ti papiri koje masno placas su glupost, sredstvo preseravanja, da se mozes kurčit da si psa platio par tisuca eura. Druga stvar je ako se mislis profesionalno bavit uzgojem i izlozbama, ali to je onda biznis a ne kucni ljubimac i clan obitelji.

To je moje misljenje, ne mora se nitko sloziti samnom, ali znam da ne bi mjenjwo Dona za miljardu papira i novaca!

Offline tarantula 87

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Kolovoz 20, 2012, 09:20:33 prijepodne »
Moj labrador Don ima 9 godina. i ruzno je uopce o tome razmisljati, ali jednoga dana kada njega vise ne bude ne mogu niti zamisliti  da cu imati neku drugu pasminu osim labradora. Don je cistokrvni, ali bez papira jer meni ti papiri nista ne znace, znaci mi ljubav i sreca koju mi on pruza. I to se ne moze mjeriti nikakvim papirima i rodovnicama.
Inace, moj ujak je vlasnik Donove mame, tako da sam znao kakvog psa uzimam. Niti ona nema papire iako njezini roditelji imaju (Donovi baka i djed). a Donov otac je iz nekog "vrhunskog sampionskog" legla sa svim mogucim papirima pa nije niti upola lijep i pametan kqo moj Don (to znam jer zivi u susjedstvu).

Mozda sam malo ogranicenog razmisljanja, ali ti papiri koje masno placas su glupost, sredstvo preseravanja, da se mozes kurčit da si psa platio par tisuca eura. Druga stvar je ako se mislis profesionalno bavit uzgojem i izlozbama, ali to je onda biznis a ne kucni ljubimac i clan obitelji.

To je moje misljenje, ne mora se nitko sloziti samnom, ali znam da ne bi mjenjwo Dona za miljardu papira i novaca!
Znači ako netko ima 5-6 pasa s papirima nisu kućni ljubimci?
Koje glupo i ograničeno razmišljane imaš.Užas

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
« Odgovori #7 u: Kolovoz 20, 2012, 09:25:54 prijepodne »
vec vidim da ovo nece dobro zavrsiti.........uf.....
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline Vran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #8 u: Kolovoz 20, 2012, 10:33:40 prijepodne »
ti papiri koje masno placas su glupost, sredstvo preseravanja, da se mozes kurčit da si psa platio par tisuca eura.
Alene, ne bih se složio s ovim. Imao sam labradora "bez papira" 8 godina, i meni je bio najdraži, najljepši, najpametniji, naj...Nakon što mi je uginuo od torzije želuca, dao sam si truda i dosta proučio o psima bez papira i s papirima. Od prošle godine imam novog ljubimca, s papirima, s papirima jednostavno zato što su za mene ti papiri njegova zdravstvena knjižica, ne znam di su mi papiri sada niti mi ne trebaju, ne namjeravam ići na izložbe i natjecanja, ali ti papiri su mi pokazali da moj ljubimac kroz selekciju njegovih predaka ima manju mogučnost oboljevanja od urođenih genetskih bolesti za određenu pasminu. Ne plačaju se papiri, mislim da je izdavanje rodovnice sada oko 120 kuna, za hrvatske pasmine je besplatna, tako da u toj masnoj cijeni je najmanja stavka papir. Plaćaš redovite preglede, kvalitetnu ishranu, selekciju roditelja tvojeg novog ljubimca. Pročitao sam dosta o psima bez papira (ne mislim na pse koji se poklanjaju i traže udomljavanje) nego na one "čistokrvni bez papira" i jednostavno je užas kavi se psi prodaju pod navedene i što sve ti jadni psi proživljavaju.
Moj savjet, ako se uzima pas bez papira, definitivno onda udomiti napuštenog psa (iz azila, od susjeda...), nikako ne kupovati!
Ako se kupuje pas sa papirima, obavezno si dati truda i otići do onoga tko ih prodaje (vidjeti kako su psi smješteni, kako se odnosi prema njima) jednostavno se najlakše stekne dojam o vlasnicima pasa, da li je to ljubav ili čista zarada. I jednim telefonskim pozivom provjeriti u kinološkom savezu da li je leglo prijavljeno, nažalost možete kupiti psa s papirima koji nisu baš to što bi trebali biti.
Jedan veliki problem kod labradora, kad ga se jednom ima definitivno se nikad više ne pomišlja na drugu pasminu.  :D
« Zadnja izmjena: Kolovoz 20, 2012, 10:47:53 prijepodne od Vran »
Humor prenosi dušu preko ponora i uči je da se igra vlastitom boli. -Anselm Feuerbach

Offline alen051

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Kolovoz 20, 2012, 10:33:58 prijepodne »

Znači ako netko ima 5-6 pasa s papirima nisu kućni ljubimci?
Koje glupo i ograničeno razmišljane imaš.Užas

Nisam to mislio tako kako si ti interpretirao, ali nema veze. Ne da mi se natezat i svadjat s nikim, a vidim da je ovaj forum postao upravo to, cim izrazis misljenje odmah uvrede pljuste. Ja za nicija misljenja ne kazem da su glupa nego se jednostavno s necijim misljenjem slazem ili ne slazem.  

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #10 u: Kolovoz 20, 2012, 10:38:03 prijepodne »

a gle, nije to bas tako. Naravno da je uzgoj posao. Ali to i kosta. Papiri kao papiri ti nis ne znace ako ne mislis zivotinju voditi po izlozbama i imati za daljni uzgoj. No papiri niti ne kostaju, kostaju pregledi, cijepljenja, prehrana.......... Sami rodovnik je sica neka. I ne kosta jednako zivotinja koja se uzima za ljubimca ili zivotinja za daljni uzgoj. I moras racunati sa time da se mozda nece niti prodati cijelo leglo. I kaj onda? Odojke uvijek mozes podijeliti, pse bas i ne.  

Offline alen051

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Kolovoz 20, 2012, 10:49:28 prijepodne »
ti papiri koje masno placas su glupost, sredstvo preseravanja, da se mozes kurčit da si psa platio par tisuca eura.
Alene, ne bih se složio s ovim. Imao sam labradora "bez papira" 8 godina, i meni je bio najdraži, najljepši, najpametniji, naj...Nakon što mi je uginuo od torzije želuca, dao sam si truda i dosta proučio o psima bez papira i s papirima. Od prošle godine ima novog ljubimca, s papirima, s papirima jednostavno zato što su za mene ti papiri njegova zdravstvena knjižica, ne znam di su mi papiri sada niti mi ne trebaju, ne namjeravam ići na izložbe i natjecanja, ali ti papiri su mi pokazali da moj ljubimac kroz selekciju njegovih predaka ima manju mogučnost obiljevanja od urođenih genetskih bolesti za određenu pasminu. Ne plačaju se papiri, mislim da je izdavanje rodovnice sada oko 120 kuna, za hrvatske pasmine je besplatna, tako da u toj masnoj cijeni je najmanja stavka papir. Plaćaš redovite preglede, kvalitetnu ishranu, selekciju roditelja tvojeg novog ljubimca. Pročitao sam dosta o psima bez papira (ne mislim na pse koji se poklanjaju i traže udomljavanje) nego na one "čistokrvni bez papira" i jednostavno je užas kavi se psirodapod navedene i što sve ti jadni psi proživljavaju.
Moj savjet, ako se uzima pas bez papira, definitivnoondaudomitinapuštenog psa (iz azila, od susjeda...), nikako ne kupovati!
Ako se kupuje pas sa papirima, obavezno si dati truda i otići do onoga tko ih prodaje (vidjeti kako su psi smješteni, kako se odnosi prema njima) jednostavno se najlakše stekne dojam o vlasnicima pasa, da li je to ljubav ili čista zarada. I jednim telefonskim pozivom provjeriti u kinološkom savezu da li je leglo prijavljeno, nažalost možete kupiti psa s papirima koji nisu baš to što bi trebali biti.
Jedan veliki problem kod labradora, kad ga se jednom ima definitivno se nikad više ne pomišlja na drugu pasminu.  :D

Razumijem sto zelis reci i u teoriji bi se slozio s tobom 100% ali na veliku zalost praska je nesto sasvim deseto.  Papiri bi stvarno trebali znaciti ono sta si naveo, ali u sve vise i vise slucajeva to nije tako. Papiri ne garantiraju vise nista jer su se danas svakakvi ljudi poceli baviti "uzgojem" i to je sve jedan veliki biznis i megalomanija, sve se vrti oko novca (svaka cast pravim uzgajivacima, ne mislim da su svi losi, da se razumijemo). Pogledaj sta se desilo recimo sa njemackim ovcarima. Svatko tko se time bavi reci ce ti da vise ne mozes naci pravog njemackog ovcara zbog silnih krizanja i forsiranog uzgoja cime se drasticno smannjuje kvaliteta pasa. Svako toliko se to desi s nekom drugom pasminom, kako koja dodje u modu. pogledaj skotske ovcare i sto se desilo s njima nakon Lassie, pogledaj  bobtaile koji su nekad biti taaaaako "in" a sada ih uoce nema,pogledaj biglove i ostalih xy pasmina. Samo kazem da trziste diktira ponudu. I kada neka pspostane popularna  zbog nekog filma ili video spota (tipa lady gaga i njezine doge) "uzgajivaci" skuze "potencijal" i bace se na masoni nekontrolirani "uzgoj".

Svaka cast pravim uzgajivacima koji se ugojem bave naravno zbog zarade, ali im je boljitak pasa na prvom mjestu.

Kod kupovanja psa bez papira bilo bi idealno psa kupiti od nekog poznatog. Kao sto sam ja imao srece i znao tocno tko su mu roditelji pa i baka i djed, bez obzira sto nema papire.

Offline alen051

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Kolovoz 20, 2012, 10:54:31 prijepodne »

a gle, nije to bas tako. Naravno da je uzgoj posao. Ali to i kosta. Papiri kao papiri ti nis ne znace ako ne mislis zivotinju voditi po izlozbama i imati za daljni uzgoj. No papiri niti ne kostaju, kostaju pregledi, cijepljenja, prehrana.......... Sami rodovnik je sica neka. I ne kosta jednako zivotinja koja se uzima za ljubimca ili zivotinja za daljni uzgoj. I moras racunati sa time da se mozda nece niti prodati cijelo leglo. I kaj onda? Odojke uvijek mozes podijeliti, pse bas i ne.  

Bravo, imas pravo. Uzgoj je posao. Ja sam krenuo s pretpostavkom da kolega trazi psa kucnog ljubimca. A za to papiri nisu potrebni, ako se misli baviti uzgojem i voditi ga po izlozbama. A prehrana pregledi i cijepljenja kostaju isto za psa s papirima i bez papira.

Offline igor8

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
« Odgovori #13 u: Kolovoz 20, 2012, 11:37:12 prijepodne »

Bravo, imas pravo. Uzgoj je posao. Ja sam krenuo s pretpostavkom da kolega trazi psa kucnog ljubimca. A za to papiri nisu potrebni, ako se misli baviti uzgojem i voditi ga po izlozbama. A prehrana pregledi i cijepljenja kostaju isto za psa s papirima i bez papira.
Alene sve kaj si rekao, rekao si u redu i tako je! (mozda si se krivo izrazio)
Ljubimac je i jedno i drugo, a papiri su sasvim nepotrebni ako ne mislis s psom na izlozbe i natjecanja.
A i cijena koju je Grale spomenuo cca 1000kn je pristojna cijena za cistokrvnog psa bez papira.

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #14 u: Kolovoz 20, 2012, 11:45:51 prijepodne »
Labrador je super pas, pogotovo ako ti je prvi, ja sam imao prvog psa labradora 14 godina, koji je nije prošao nikakve škole, a sve je znao :)
jako su dobri, proždrljivi kako je smiley napisao do bola, jedina "mana" ovog psa je ta kad ideš na more ili bilo gdje di se pliva on mora biti u moru/vodi i nitko drugi jer on sve ljude želi izvući van :) to mu je u genima i  to je tak i nemre protiv toga...

jako su poslušni, laki za dresuru, nisu temperamentni i tvrdoglavi ko npr. terijeri, ali moraš mu pružit dovoljno zabave jer se inače uljene i samo jedu i spavaju i postanu prasci :) plivanje obavezn i tak... sve u svemu jako dobar pas za početak  :up:

kaj se tiče ove cijene iz oglasa, čist je OK, mislio sam da će biti puno veća, ali obavezno odi tamo i pogledaj svakog psa i roditelje...

sretno s pesekom!

Offline Maja_Rudy

• Punopravni član
  • Dob: 47 Lokacija: osijek
« Odgovori #15 u: Kolovoz 20, 2012, 12:07:59 poslijepodne »
ako ti nije daleko u Dalju ima uzgajivačnica labradora.
dalj je između osijeka i vukovara.
oni uzgajaju samo labradore godinama
http://danubian.pondi.hr/contact.html
ex.rudios

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Kolovoz 20, 2012, 12:51:08 poslijepodne »
Imam pse od rođenja, tak da imam iskustva. A dok sam bil na stanu u ZG, gazdarica je imala zlatnu labradoricu koja me prihvatila od prvog dana i bila mi je dvije godine super društvo. Nemam nikog poznatog ko uzgaja labradore, a pital sam poznanika koji je uzgajivač i lovac pa mi savjetuje i on da uzmem iz provjerenog legla jer se danas pod labradore uvaljuju i jmešanci slični labradorima i svašta.
Gledal sam i pse po azilima, ali također smatram da i ove čistokrvne pse treba neko udomiti (i platit) i za njih se ljepo brinuti.

Offline alen051

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Kolovoz 20, 2012, 13:08:26 poslijepodne »
Imam pse od rođenja, tak da imam iskustva. A dok sam bil na stanu u ZG, gazdarica je imala zlatnu labradoricu koja me prihvatila od prvog dana i bila mi je dvije godine super društvo. Nemam nikog poznatog ko uzgaja labradore, a pital sam poznanika koji je uzgajivač i lovac pa mi savjetuje i on da uzmem iz provjerenog legla jer se danas pod labradore uvaljuju i jmešanci slični labradorima i svašta.
Gledal sam i pse po azilima, ali također smatram da i ove čistokrvne pse treba neko udomiti (i platit) i za njih se ljepo brinuti.

Koliko god bilo humano spasiti psa iz azila, koliko god obozavam pse, ja se ne bi usudio napraviti tako nesto.  znam za vise slucajeva kada su psi u azilu zavrsili nakon maltretiranja i jedan dio tih pasa se nikad od toga ne oporavi. Imqju psihicke traume i to se moze manifestirati nervozom, agresijom... Zamisli da obitelj koja ima malo dijete iz azila uzme psa za kojeg ne zna da su ga djeca bivseg vlasnika tukla i zlostavljala i da taj pas ne podnosi djecu... Znam za par takvih slucajeva, nije dobro zavrsilo... Ali ponavljam, gesta je predivna, tko zeli i moze...

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #18 u: Kolovoz 20, 2012, 13:10:36 poslijepodne »
Svaki put kad se kupuje pas ima se tri opcije,prva oni bez papira,druga oni sa papirima sa ciljom vece zarade,i treca oni sa papirima sa izlozbenim potencijalom.
Sto se tice ovih bez papira,cesto i iza njih stoji brza i laka zarada sa stancanjem pasa koji su eto potomci pasa koji nikad se nebi trebali pariti.
Sve pocinje kad netko kupi ljubimca sa papirima,onda tog ljubimca zeli odvesti i na izlozbu,pa se na kraju pokaze da bas nije odlican izlozbeni primjerak,ali vlasnici ih svejedno pare da bi imali potomka od svoga psa,a ti potomci ne mogu dobiti papire jer roditelji ne zadovoljavaju trazene kriterije,i tako to pocinje i pojave se psi cistokrvni ali bez papira,a kasnije poteskoce sa ponasanjem pasa,pa do bolesti kostaju vlasnike puno vise.
U svakom slucaju pobjeci i ne okretati se.

Ima i oni koji pse prodaju sa papirima,cisto zato jer im je cijena visa
Cesto su to onda stenci od pasa kojima su pradjedovi i prababe nekad nesto osvojili,ali roditelji nista,ili mozda pokoja izlozba di su mozda i pobijedili,ali u nekoj slaboj konkurenciji,jer danas je to biznis i rade se svakakve kalkulacije kada i gdje izaci na izlozbe.
Lako za prepoznati,dvoriste puno boxova,mozda cak i par vrsta pasa.
Također pobjeci.

Treci su oni koji su pravi ljubitelji pasmine,posjeduju vrhunske zivotinje,posjecuju najprestiznije izlozbe i tamo se isticu.
Njihovi psi se prodaju sirom svijeta,nagrada da se napuni jedna garaza.
Takvi ljudi ce ves najbolje savjetovati,i cesto vas ispitati dali stvarno imate uvijete za psa,jer njima cesto nije cilj prodati da bi prodali,nego da svome leglu nađu odgovarajuce vlasnike u kojima ce njihovi psi biti sretni.
Oni ce vam pokazati u leglu svakog stenca posebno i reci dali ima izlozbeni potencijal,ili ako nema da bude savrseni ljubimac.
U svakom slucaju cijena ce biti niza,stenac zdraviji i sa pravim osobinama pasmine iza koji ce stati uzgajivac.
Traziti takvog uzgajivaca,savjetoavati se sa njim i dogovoriti za neko buduce leglo,do tada skupiti novce

Reci cu da se pas ne kupuje kao mobitel ili auto,otvoris njuskalo,pogledas dva tri oglasa,odes,vidis,svidi ti se i kupis,a da jos pri tome gledas kako ces ustedjeti.
Zato raspitajte se malo,pogledajte koje leglo,roditelje,njihove stence koje je netko drugi uzeo iz prijasnjih legla,pricajte sa ljudima dajte si vremena,skupite naravno i koju kunu vise,pripremite sebe i ukucane na novoga clana i onda ga tek donesite doma.

Ako vam je to sve previse,sta ce tek biti sa setnjama par puta dnevno 365 dana godisnje,odlascima veterinaru,i njegovo placanje,onda stvarno razmislite dali stvarno zelite psa i rađe uzmite jos jedan akvarij  :D

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #19 u: Kolovoz 20, 2012, 19:38:39 poslijepodne »
Ako vam je to sve previse,sta ce tek biti sa setnjama par puta dnevno 365 dana godisnje,odlascima veterinaru,i njegovo placanje,onda stvarno razmislite dali stvarno zelite psa...

Slažem se. Nabavna cijena psa, pa makar to iznosilo (u slučaju labradora) i 1000€, je u kontekstu životnog vijeka takvog psa zanemariv trošak i na tome ne treba štedjeti. Često će vrhunski pas dobrih gena biti vitalniji, zdraviji i dugovječniji što će vlasniku donijeti veće zadovoljstvo, a na kraju biti i jeftinije nego da se odlučio za štenca iz "vrhunskog legla bez papira".

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #20 u: Kolovoz 20, 2012, 20:47:55 poslijepodne »
Ja sam imao labradorku 2 god dobio sam ju na poklon iz Žabna  odrasla je s nama i onda zbog nemogučnosti držanja dao sam ju prijatelju koji se bavi sa uzgojom tak da znam da je otišla u dobre ruke.
Nevjerojatno  koliko je ta pasmina pametna, sluša te i razumije šta misliš.
plako sam i ja i žena i kčer kad su ju odvezli

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #21 u: Kolovoz 21, 2012, 03:28:09 prijepodne »
Najgore se rastavljati od ljubimca,zato treba dobro razmisliti dali stvarno imamo uvjeta,pa cak ako treba i odbiti takav poklon.
Zivotinja nije predmet,koji ako necemo koristiti odlozimo i skuplja prasinu,nego obaveza za cijeli njezin zivot.
Zato se zivotinja ne uzima nikad drugima za poklon,osim ako to vec nije necija zelja a znamo da ima uvijete i da bi ju uzeli u svakom slucaju,ali i u tom slucaju je bolje da buduci vlasnik sam sebi odabere ljubimca.
Osobito pokloni za djecu,greske roditelja koje na kraju sami osjete  :D

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #22 u: Kolovoz 21, 2012, 16:40:07 poslijepodne »
1 konzerva od 10 kn na dan od 1,4 kg pa puta 2 god, financijski nismo mogli durat

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #23 u: Kolovoz 21, 2012, 20:33:30 poslijepodne »
financijski to sve košta... ali koliko se ljubavi, zadovoljstva i sreće dobije - to je ono što je neprocjenjivo... barem meni... pas ti se veseli svaki put, nebitno mu je jesi li bio odsutan 5min ili 5h...

baš zato treba u startu sve izračunati, barem što se prehrane i osnovnih cijepiva tiče, sterilizacije/kastracije ako se na to odlučite... pa uvijek misliti i na izdatke koji nisu planirani (bolesti)...

kako imam dva velika psa, vreća hrane od 15kg im traje 3tj... ne kupujem neku najskuplju hranu, uzimam Meradog koji u dučanima dođe cca 350-390kn/vreća, a uzimam ga kod direktnog uvoznika tako da je dosta povoljnije...

2x tjedno dobivaju ili kuhano, ili konzerve ili barf... mužjak neće barf tako da je on specifikus... kuha se 5kg riže u kotlu nasred dvorišta tako da imam nekoliko mjeseci za dodavanje u meso koje se svježe kuha ta 2x tjedno... ili pak uz konzervu... ili uz barf...

ona bez frke pojede 1-1,5kg (24kn/kg) barfa i mjeru riže... on pojede bez problema konzervu od 1200g (cca 20kn+ ovisno koju uzmem)... u danu afkors... :)

u mesnici se uzimaju iznutrice... to je cca 5-7kn/kg - opet ovisno o mesnici i samim "sastojcima" - u mesnicama "Karlo" su iznutrice 7kn/kg... i opet to treba skuhati, dodati povrća, riže... jajca... bla bla...

pa ogrlice protiv nametnika (120kn/kom) i traju 5-7mj, ili pak ampule (cca 50-70kn/kom) i traju 3tj... ona prihvaća ogrlicu, on ju pak skida non stop...  >:(

bolje da dalje ne nabrajam... isplativost nemam, afkors... tu su samo kao ljubimci... on je husky... ona mješanka belgijanca i nijemca (koja je sterilizirana i to je koštalo 550kn s 50% popusta)...

već mi se vrti...  :roll:
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Kolovoz 22, 2012, 12:16:50 poslijepodne »
Dok sam živjel sa starcima, dosta smo stari i ja radili DIY hranu za psa. Miksali smo pseće konzerve sa rižom ili iznutrice sa rižom, slagali u porcije i u škrinju. Onda smo kuhali juhu bez začina (tjestenina i povrće) i to smo slagali u plastične čašice i u škrinju. Onda smo s tim (dok se porcija juhe odmrzne) prelijevali pseće kekse. U petak idem pogledat jedno leglo labradora (ono iz linka na početku) pa budemo vidli.