Srpanj 06, 2025, 07:17:44 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: napokon akvarij  (Posjeta: 12293 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline IMara

• Trade Count: (+11)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
napokon akvarij
« u: Kolovoz 15, 2012, 18:02:49 poslijepodne »
Pozdrav svima!

Nakon dugog vremena ispunio sam si veliku želju i kupio akvarij  :P. Otprilike tri mjeseca intenzivno čitam ovaj forum i pokušavam što više naučiti o svemu pa me već i glava boli pogotovo zato jer sam se "otrovao" s aquascaping uradcima sa foruma pa sam i ja kao početnik nešto pokušao.
Slijedi specifikacija:

Akvarij: Poseidon Riviera 80x32x45
Rasvjeta: 2x24W T5, Plant power i Tropical river
Podloga: TROPICA PLANT SUBSTRATE 2,5 L
Hardscape: Biom crni pijesak i Biom Seiryu Stone - Gray Stone
Filter: JBL Cristal Profi e701 GL

Slijede hardscape slike

Offline merlin

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: napokon akvarij
« Odgovori #1 u: Kolovoz 15, 2012, 18:06:20 poslijepodne »
Izgleda obečavajuće  :up:

Offline IMara

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Kolovoz 15, 2012, 18:15:27 poslijepodne »
Akvarij je puštem u pogon 10.08.2012.

Od biljaka unutra je:

Eleocharis parvula
Glossostigma elatinoides
Rotala rotundifolia
Hygrophila polysperma
Hemianthus micranthemoides

Što se tiče gnojenja za početak EC svaki dan 1,5 ml i Profito 1 ml.
Slike nisu baš dobre jer aparat nije baš nešto a fotograf je još lošiji :P.
Nadam se da ćete mi pomoći ako će zatrebati pa da ispadne kako treba. Nadam se da je ova količina rasvjete dostatna za ove biljke. Slijede slike nakon tri dana od puštanja.

Offline IMara

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Kolovoz 15, 2012, 18:21:47 poslijepodne »
glossa je ovako zasađena jer je kupljena "in vitro" a na staklenci piše da se mora zasaditi u roku od 1 minute što je nemoguće. Ja sam ovako zasadio kako vidite nadam se da je to uredu.

Offline galo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #4 u: Kolovoz 16, 2012, 10:37:11 prijepodne »
ljep pocetak, pratim temu  :up:

Offline sdanijel

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Sl.Brod
« Odgovori #5 u: Kolovoz 16, 2012, 11:22:58 prijepodne »
Super!  :)

Offline Zoomba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Vinkovci
« Odgovori #6 u: Kolovoz 16, 2012, 11:48:01 prijepodne »
eto sto znaci biti studiozan! :)

bravo!
TikaTaka, MadaFaka

Offline mops

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 35
« Odgovori #7 u: Kolovoz 16, 2012, 11:55:27 prijepodne »
izgleda baš lijepo :)
...buduća "zločesta" teta veterinar :P....

Offline DRC VZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #8 u: Kolovoz 16, 2012, 12:46:42 poslijepodne »
lijepo nema šta za početak  :klap: :klap:

Offline IMara

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Kolovoz 16, 2012, 12:54:29 poslijepodne »
Akvarij ima i moonlight pa ću i to poslikat i stavit

Offline Fuman

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 29
« Odgovori #10 u: Kolovoz 16, 2012, 13:57:36 poslijepodne »
Lijepo izgleda za pocetak  :klap:

Offline sasha78

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: vinkovci, vukovarsko-srjemska zupanija
« Odgovori #11 u: Kolovoz 16, 2012, 14:59:14 poslijepodne »
pohvale a kakve ribice planiras uklopit uz ovaj scape i pratimo nastavak ove predivne avanture

Offline IMara

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Kolovoz 16, 2012, 16:11:57 poslijepodne »
pohvale a kakve ribice planiras uklopit uz ovaj scape i pratimo nastavak ove predivne avanture

Tu ćete mi malo pomoći. Mislio sa uzeti 2 Otocinclus affinis i dva jata (po desetak ribica valjda neće biti previše) trigonostigma espei (ako nađem) i neonke. Uglavom neke crvenkaste, ako neko nešto preporučuje što bi pasala uz ove biljke slobodno predložite.

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Kolovoz 16, 2012, 20:02:52 poslijepodne »

Tu ćete mi malo pomoći. Mislio sa uzeti 2 Otocinclus affinis i dva jata (po desetak ribica valjda neće biti previše) trigonostigma espei (ako nađem) i neonke. Uglavom neke crvenkaste, ako neko nešto preporučuje što bi pasala uz ove biljke slobodno predložite.

nabavi bar 6 otocinclusa...sigurno ti nece biti previse...ni kad bi prezivili svi nebi ih bilo puno, ali na zalos oni su dosta osjetljivi kad je u pitanju preseljenje tako da ce ti vjerojatno krepati koji...uostalom oni su jatne ribe tako da ih jei preporucljivo drzati u skupinama koje cinenajmanje 4-5 jedinki...kad ih je vise, puno su hrabriji i razigraniji...
osimo toga nabavi si obavezno i saku red cherry kozica...na forumu ih mozes naci povoljno...
ako ti probleme pocmu raditi oni mali dostni puzevi, ne ubacuj nikakvu kemiju...ubaci 5-10 helena puzeva i gledaj kako tvoj problem nestaje :)

TikaTaka, MadaFaka

Offline pierre

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #14 u: Kolovoz 16, 2012, 21:51:54 poslijepodne »
prvi akvarij? prvo pa musko!
slazem se sa zoombom oko otica i koza, a i tvoj izbor riba mi se svidja.

Offline mops

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Kolovoz 17, 2012, 00:34:30 prijepodne »
definitivno kozice uz ribice ;) bit će ti zanimljivije i živahnije u akvariju ;)

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Kolovoz 17, 2012, 11:35:27 prijepodne »
i obavezno objavljuj slike da pratimo kako napredujes :)
prvi postav a sve je tako pedantno odradjeno!
TikaTaka, MadaFaka

Offline IMara

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Kolovoz 17, 2012, 11:54:25 prijepodne »

nabavi bar 6 otocinclusa...sigurno ti nece biti previse...ni kad bi prezivili svi nebi ih bilo puno, ali na zalos oni su dosta osjetljivi kad je u pitanju preseljenje tako da ce ti vjerojatno krepati koji...uostalom oni su jatne ribe tako da ih jei preporucljivo drzati u skupinama koje cinenajmanje 4-5 jedinki...kad ih je vise, puno su hrabriji i razigraniji...
osimo toga nabavi si obavezno i saku red cherry kozica...na forumu ih mozes naci povoljno...
ako ti probleme pocmu raditi oni mali dostni puzevi, ne ubacuj nikakvu kemiju...ubaci 5-10 helena puzeva i gledaj kako tvoj problem nestaje :)

i ja sam mislio stavit kozice ali moja ženica ne bi jel kaže da ju podsjećaju na žohare :)

U zadnja dva dana samo morao baciti dva busen glosse jel se svaki dan na jednom pojavio pojavila smeđa alga i kao da su počeli truliti. Nadam se da toga više neće biti ali ako nastavi šta da napravim? Sutra ću promjeniti cca 30 litara vode. Fotoperiod je na 9 sati trenutno (krenuo sam sa 6 pa sam svaki dan povećavo za sat, i tako mislim ostavit). easy carbo svaki dan sat vremena prije paljenja svjetla stavim 1,5 ml, razmišljo sam da povećam na 2ml. U akvariju vode ima cca 75 litara i još stavljam navečer po 1ml profita.
Razmišljao sam da uzmem Nutrafin CO2 sistem jel baš nemam ni novca ni prostora za stavit CO2 bocu?

Offline mops

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Kolovoz 17, 2012, 12:10:07 poslijepodne »

i ja sam mislio stavit kozice ali moja ženica ne bi jel kaže da ju podsjećaju na žohare :)

:rolleyes: ma šta je njoj.... 0% sličnosti sa žohijima :D

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Kolovoz 17, 2012, 12:32:11 poslijepodne »
Citat:
i ja sam mislio stavit kozice ali moja ženica ne bi jel kaže da ju podsjećaju na žohare Smiley

U zadnja dva dana samo morao baciti dva busen glosse jel se svaki dan na jednom pojavio pojavila smeđa alga i kao da su počeli truliti. Nadam se da toga više neće biti ali ako nastavi šta da napravim? Sutra ću promjeniti cca 30 litara vode. Fotoperiod je na 9 sati trenutno (krenuo sam sa 6 pa sam svaki dan povećavo za sat, i tako mislim ostavit). easy carbo svaki dan sat vremena prije paljenja svjetla stavim 1,5 ml, razmišljo sam da povećam na 2ml. U akvariju vode ima cca 75 litara i još stavljam navečer po 1ml profita.
Razmišljao sam da uzmem Nutrafin CO2 sistem jel baš nemam ni novca ni prostora za stavit CO2 bocu?

nagovori zenu...svidjet ce joj se kad ih bude gledala u akvariju :)  kozice su revni algari! osim otocinclusa od algara mozes jos ubaciti i nerita zebraste puzeve, ja ih nisam imao, ali ih dosta ljudi hvali...
biljke kao i ribe trebaju neki period da se naviknu na novo okruzenje tako da te ne brine ako stagniraju...
sto se tice kemije, preporucio bih ti da se bacis u izradu vlastitog gnojiva jer ti je milijun puta jeftinije, a sam si rekao da nisi u situaciji da se razbacujes novcima...preko foruma kupis sirovinu, izracunas omjer pomocu jednog od kalkulatora ponudjenih na netu i navali...mjesaj i gnoji :) naravno procitaj jos koji clanak o prihranjivanju, cisto da znas koje vrijednosti zelis postici u akvariju i na koji nacin da prihranjujes...
evo ti i preporuka za fotoperiode...fotoperiod od 9 sati raskomadaj na tri fotoperioda po 3 sata sa pauzama od 1 sat...navodno je nekim algama potrebno barem 3-4 sata neprekidnog svjetla da se pocmu razvijati...
i da, mozes ti komotno u akvarij ubacitii 2-3 sijamca...a kasnije ako mislis da su previse narasli, prodas ih, poklonis ili zamjenis...dok su mladi odlicni su algari...

de mi reci, nisam shvatio...dali sada imas ikakav izvor co2 u akvariju?
« Zadnja izmjena: Kolovoz 17, 2012, 12:42:09 poslijepodne od Zoomba »
TikaTaka, MadaFaka

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Kolovoz 17, 2012, 12:38:34 poslijepodne »
sad vidim da ubacujes ovaj tekuci ugljik, ispricavam se :)

nemoj ti frende kupovat nikakav nutrafin co2 sistem, napravi ti sebi fino sam svoj sistem od dvije plasticne boce i nesta crijeva...kvasac, secer, soda bikarbona i ozezi...kombiniraj sa ovim tekucim ugljikom kojeg vec ubacujes i nema zime...
barem nebi trebalo biti ;)
« Zadnja izmjena: Kolovoz 17, 2012, 12:42:22 poslijepodne od Zoomba »
TikaTaka, MadaFaka

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #21 u: Kolovoz 17, 2012, 13:27:59 poslijepodne »
Šteta što si bacio glossu. Smeđa alga je diatoma i normalno je da se pojavi u novim akvarijima. Može trajati par mjeseci da ti čitav akvarij bude smeđe "prljav", ali kroz to jednostavno moraš preboliti. Glossa je najvjerojatnije iz emerznog uzgoja i treba joj neko vrijeme da se prilagodi. Nakon prilagodbe zahtijeva malo jače gnojenje da bi bila lijepa i gusta. Sve se bojim kako će moja izgledati kada se vratim doma , nakon ljetnog perioda bez dodavanja gnojiva  :'(

I da te odmah upozorim, i kamenje će ti prekriti alge, vjerojatno i zelena točkasta uz diatomu. Ali to je sve normalno, jer i aquascape akvariji imaju te probleme. Da bi postigli onakve slike kakve su ti bile nadahnuće, scaperi se služe malim trikovima kao što su prekrivanje aluminijskom folijom ili ribanje kamena četkicom i peroksidom dan-dva prije slikanja akvarija.
« Zadnja izmjena: Kolovoz 17, 2012, 13:33:16 poslijepodne od Dellete »

Offline IMara

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Kolovoz 17, 2012, 14:15:43 poslijepodne »

:rolleyes: ma šta je njoj.... 0% sličnosti sa žohijima :D

kaže da ima previše antena  :D

Offline IMara

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Kolovoz 17, 2012, 14:33:16 poslijepodne »

nagovori zenu...svidjet ce joj se kad ih bude gledala u akvariju :)  kozice su revni algari! osim otocinclusa od algara mozes jos ubaciti i nerita zebraste puzeve, ja ih nisam imao, ali ih dosta ljudi hvali...
biljke kao i ribe trebaju neki period da se naviknu na novo okruzenje tako da te ne brine ako stagniraju...
sto se tice kemije, preporucio bih ti da se bacis u izradu vlastitog gnojiva jer ti je milijun puta jeftinije, a sam si rekao da nisi u situaciji da se razbacujes novcima...preko foruma kupis sirovinu, izracunas omjer pomocu jednog od kalkulatora ponudjenih na netu i navali...mjesaj i gnoji :) naravno procitaj jos koji clanak o prihranjivanju, cisto da znas koje vrijednosti zelis postici u akvariju i na koji nacin da prihranjujes...
evo ti i preporuka za fotoperiode...fotoperiod od 9 sati raskomadaj na tri fotoperioda po 3 sata sa pauzama od 1 sat...navodno je nekim algama potrebno barem 3-4 sata neprekidnog svjetla da se pocmu razvijati...
i da, mozes ti komotno u akvarij ubacitii 2-3 sijamca...a kasnije ako mislis da su previse narasli, prodas ih, poklonis ili zamjenis...dok su mladi odlicni su algari...

de mi reci, nisam shvatio...dali sada imas ikakav izvor co2 u akvariju?

nemam nikakav osim što dodajem easy carbo od prvog dana. a što se tiče gnojiva za početak sam mislio samo ovu kombinaciju EC-a i profita (prvih mjesec dana) pa ćemo vidjet.

Offline IMara

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Kolovoz 17, 2012, 14:46:00 poslijepodne »
Šteta što si bacio glossu. Smeđa alga je diatoma i normalno je da se pojavi u novim akvarijima. Može trajati par mjeseci da ti čitav akvarij bude smeđe "prljav", ali kroz to jednostavno moraš preboliti. Glossa je najvjerojatnije iz emerznog uzgoja i treba joj neko vrijeme da se prilagodi. Nakon prilagodbe zahtijeva malo jače gnojenje da bi bila lijepa i gusta. Sve se bojim kako će moja izgledati kada se vratim doma , nakon ljetnog perioda bez dodavanja gnojiva  :'(

I da te odmah upozorim, i kamenje će ti prekriti alge, vjerojatno i zelena točkasta uz diatomu. Ali to je sve normalno, jer i aquascape akvariji imaju te probleme. Da bi postigli onakve slike kakve su ti bile nadahnuće, scaperi se služe malim trikovima kao što su prekrivanje aluminijskom folijom ili ribanje kamena četkicom i peroksidom dan-dva prije slikanja akvarija.

Bacio sam samo 2 male vriježe od 2cm tako da nije problem. A glossa je iz emerznog uzgoja. Što se tiče gnojenja ne znam ali nekako mislim da možda ne krenem odmah sa svime dok je setup još "friški". Svi znamo da se svaki akvarij razlikuje pa mislim da je najbolje malo sačekat i dobro promatrat. A volio bi da po kamenju dobijem zelene alge da izgleda prirodnije. A kakav je utjecaj temperature na glossu? Trenutno me je temperatura 27 C ali ako me nema doma i klima ne radi popne se na 28 C.