Evo par odgovora vezanih uz moja iskustva, no ostali se ne moraju slagati s tim...
Unutarnji preljevni filter je sasvim dobro rješenje, pogotovo što se financija tiče. Vanjski filter je isto tako dobra stvar ali košta podosta više, osim ako ga ne radiš sam...
Što se tiče CO2, nije nužno, ali je jeftinije nego da dodaješ CO2 Easy Carbo, a i rezultati su bitno bolji.... Sve ovisi o bilju koje želiš staviti unutra. Na poklopac akvarija definitivno možeš staviti obična grla za florescentne cijevi ili E27 žarulje. O zahtjevnosti biljaka koje planiraš unutra staviti ovisi i intenzitet rasvjete iznad akvarija, definitivno bi reflektor bila opcija koju bih ti preporučio...
Što se kanjenja tiče ovisi o tome što ćeš od biljaka i riba držati u akvariju. Naime, kamen je topiv u vodi i može dodatno povećati tvrdoću vode. Da bi vidio da li ti je kamen ok preporučam jednostavan test sa alkoholnim octom (pošpricaj kamen sa octom i ako se počne otapati povećat će ti tvrdoću vode). Doduše, tvrdoća vode ne smeta svim vrstama riba, recimo živorotke i ciklidi vole t vrđu vodu i dobra je prilikom njihovog mrijesta, dok je primjerice kod nekih drugih vrsta riba to recept za katastrofu...
Moja preporuka je da se odlučiš za određenu vrstu riba i vidiš što njima odgovara (druge ribe) pa da prema tome prilagodiš vrstu biljaka koje im odgovaraju pa da onda polako kreneš u realizaciju i eksperimentiranje....
Još jednom napominjem da su ovo moja iskustva i da drugi mogu imati drugačija iskustva.... Puno toga možeš pročitati i na forumu i na netu, ali dok sam to ne probaš ne znaš da li ti odgovara i kako ti se sviđa. U svakom slučaju, hrabro naprijed, poslušaj savjete koji ti odgovaraju, prekriži one koji ti ne odgovaraju i kreni u novu pustolovinu