Srpanj 21, 2025, 19:16:02 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: puno pitanja i planova  (Posjeta: 20597 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline rus

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
Odg: puno pitanja i planova
« Odgovori #25 u: Kolovoz 24, 2012, 13:51:09 poslijepodne »
ako nebudes nasao mogu ja tu uzet i poslat tako da vratim uslugu za savjete  :up:

Offline Mrnja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #26 u: Kolovoz 24, 2012, 14:07:11 poslijepodne »
Meni je to slična podloga kao i Hobby Aqualit, kojeg sam kupovao po PC-u i čini mi se da je to bila najjeftinija hranjiva podloga.Mješao sam ga sa svim i svačim.U prvom akvariju sa Hobby vulkanitom i prekrio sa šodrom(onim akvarijskim, mislim da je 2-5mm).Zlatne su rovale po tom šodru, al ništa nije izlazilo van.U drugom sam ga mješao i sa vulkanitom, ispranom florabelom, tetra komplet substratom, pa gore JBL manadom.Isto bilo sve OK, dok nisam počel čupati bilje sa korijenjem, a onda je izašlo sve i taj aqualit, a od zemlje je voda bila ko gnojnica.Nisam stavljao nikakve čarape ni mrežice. :D Poslije čupanja, filter(predimenzionirani vanjski karnister), na najjače i za 2-3 sata voda bistra.Doduše kad sam otvorio filter u njemu je bilo blata za jednu lopatu.Oprao ga i opet sve po starom.Sve ribe i kozice preživjele manevre.
Zaključak:svi ti kupovni substrati neče raditi pre velike probleme, dok sa zemljom za cviječe preporučujem oprez! :up:

Offline rus

• Punopravni član
« Odgovori #27 u: Kolovoz 31, 2012, 08:53:56 prijepodne »
evo da osvjezim malo.
jucer sam slagao rasvjetu u poklopac. stavljene su tri cijevi od 120 cm-36w(obicne uredske). prvo sam drzao u ruci grlo i tako spojio za probu isve je radilo. slozim u poklopac i naravno ne sljaka. odm kod prijatelja i isprobavamo sve zivo i nikako. neonka jednostavno treperi i nece da se starta. na kraju prebacim starter na zicu od mosta i sve ok..pa eto mozda nekome pomogne jer sam vidio na netu da se vise ljudi zalilo na isti problem
akvarij jos nije stigao tako da na tom dijelu jos nema novosti  :'(

Offline rus

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Rujan 11, 2012, 14:32:50 poslijepodne »
Stigao akvarij i napunjen je. Sad cekanje da se izciklirara pa pomalo sa cistacima unutra.
Na kraju je unutra zavrsilo dvije vrece prodaca,kanta tetra plant supatrata 5,8 kg i kanta vulkanita mislim da isto od 5 kg. Na to sam stavio skoro 30 kg sljunka koji sam narucio iz ER (mix black sand) koji je dosta krupan pa ona sitna travica definitivno otpada iz plana. Voda je tretitana sa serinim sredstvom za start akvarija pa je voda malo pobijelila.
Filter je haqos 1200. Panj kupljen na forumu a par kamentica iz dubracine dok nesto ne naleti unutra. Biljke sam zasadio neke al to treba podebljat jos. Sliku sad nemam posto sam na poslu al stavit cu i nju pa da uleti netko sa savjetom kojim

Offline rus

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Rujan 14, 2012, 18:10:02 poslijepodne »
Pitanje
Prije cca 7 dana je startan al jos je voda bijela lagano. Ce se to rascistit il sam nesto falio? U vodu je nasipan sera bio nitrivec. nije dao vrag mira pa sam oprao filter i promjenio trecinu vode,mal je bolje al i dalje nije "cista" voda. Znam da se nesmije prat ispod pipe al riba jos nema pa nema veze sta sam oprao bakterije-po meni

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #30 u: Rujan 14, 2012, 18:14:16 poslijepodne »
ima itekakve veze.

sad si u principu ponovo na 1 danu. 7 dana si oprao pod pipom, pobio bakterije, i opet si na pocetku s cikliranjem.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #31 u: Rujan 14, 2012, 18:14:37 poslijepodne »
kak nema veze kaj si oprao bakterije  :question: :question: :question: a kaj bi trebalo raditi filtraciju ako ti svakih 7 dana operes bakterije u filter materijalu  :question:
Pusti to tako kako je, mozes dodati nitrivec jos ali onda ga ostavi na miru. Filter pogotovo. Ja svoje cistim 2-3 puta godisnje.

Offline rus

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Rujan 14, 2012, 18:31:26 poslijepodne »
Mislio sam nema veze zato jer nema riba unutra pa im ne smeta a svjestan sam da ce trebat duze za cikliranje opet. Popela mi se zena i stari sa kvocanjem kako mi je voda mutna pa sam isao "popravit" :)
Znaci proc ce to bijelo?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #33 u: Rujan 14, 2012, 18:39:07 poslijepodne »
ma pokrij ga nekom plahtom da ga ne gledaju i zaboravi da ga imas slijedecih mjesec dana

Offline rus

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Rujan 14, 2012, 19:00:36 poslijepodne »
Nece plahta pomoc...
Morat ce zena natrag na lanac u kuhinju :) a stari nek se drzi svoje kuce :)
Hvala na odgovoru

Offline rus

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Rujan 22, 2012, 08:33:45 prijepodne »
evo dvije slike trenutnog stanja. zamutio sam ga jer sam sadio malo. nije ni slicno onome sta mi se svidja al kako ste rekli prvo malo prakse uhvatit pa onda probat kopirat one hi-tech radove

Offline dariva

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Tuzla- Bosna i Hercegovina
« Odgovori #36 u: Rujan 22, 2012, 16:50:37 poslijepodne »
super izgleda mogu mislit kad ta trava bude se razrasla sve pohvale  :klap: :klap:
dariva

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #37 u: Rujan 22, 2012, 18:16:48 poslijepodne »
daj si taj rogolist usidri negdje  ;)

Offline rus

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Rujan 22, 2012, 18:43:13 poslijepodne »
Dariva-ja nemogu zamislit jer pola bilja neznam kako izgleda kad se razraste  :-[
Kinggo-taj rogolist se voza vamo tamo ovisno kako okrenem ispuh filtera pa dok nema ribica da bas nije skroz monotono neka ide :)
on i ono u ljevom cosku je najvise napredovalo dok ovo drugo mi izgleda manje vise isto
trebao bi doc Zeko1986 u posjetu pa cu ga malo ispitat kako di i sta

Offline dariva

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Tuzla- Bosna i Hercegovina
« Odgovori #39 u: Rujan 22, 2012, 21:10:26 poslijepodne »
Dariva-ja nemogu zamislit jer pola bilja neznam kako izgleda kad se razraste  :-[
Kinggo-taj rogolist se voza vamo tamo ovisno kako okrenem ispuh filtera pa dok nema ribica da bas nije skroz monotono neka ide :)
on i ono u ljevom cosku je najvise napredovalo dok ovo drugo mi izgleda manje vise isto
trebao bi doc Zeko1986 u posjetu pa cu ga malo ispitat kako di i sta
zato sluzi internet  tu imas sve moguce i nazive ma sve sve  ;)
dariva

Offline rus

• Punopravni član
« Odgovori #40 u: Rujan 29, 2012, 19:42:51 poslijepodne »
dodjem doma i vidim da se dogodila ljubav

al imao sam pomoc za mjenjanje vode koja se ne zeli slikat pa je sve u redu proslo

« Zadnja izmjena: Rujan 29, 2012, 19:45:58 poslijepodne od rus »

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #41 u: Rujan 29, 2012, 20:37:41 poslijepodne »
uh........ MC  :heart:

Offline ajoj

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #42 u: Listopad 10, 2012, 09:39:35 prijepodne »
sudeci po helenama dovoljno je sitna podloga za travice, al dobro da blyxu i eleocharis nisi odmah sadio jer vole stabilne akvarije, tj.stare zamuljene podloge (e.parvulus ima korijen od 5cm, najmanje). BTW ne slazem se s ciscenjem filtera 2x godisnje osim ak se voda ne testira povremeno. Smece u raspadu u akvariju il filteru- isto je. Podloga ti je odlicna al nema makroelemenata, pa cim se zamulji mozes saditi i nekaj zanimljivije. Do tada dodaj n i p, il stavi vise hrane za ribe i izbjegavaj usisavanje podloge (3 mj.odokativno). Mici staro lisce s bilja da novo i zdravo izraste i to je to, za sada. Na netu imas, npr.thegreenmachine, tlocrte akvarija pa si pogledaj kako to ADAljupci rade. Ima i naziva biljaka. Mozda dobijes koju ideju.

Offline rus

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Listopad 10, 2012, 13:54:12 poslijepodne »
Hvala na pomoci i savjetima
Od kad sam stavio nove lampe(2xaquastar i 1xgrolux) cini mi se da mi rogolist propada,mozda je svjetlo prejako za njega postoje manje zahtjevna biljka. Smeckast je i padaju njegovi listici.  Lampe su 120 Cm duzine i 36w
Druge biljke su ok izgledom.
Jucer sam ubacio jos riba iz ducana a danas dio iz starog akvarija tako da sad imam trenutno unutra:3 c.sterbai,3 c.paleatus,3 ancitrusa,8 pristela, 5 bakrenih tetri,15 neonki i 3 skalara.
Ostaje mi u drugome par zelenih barbusa koje cu poklonit nekome,ancitrus,culy i neke dvije narancaste neznam koje :)
« Zadnja izmjena: Listopad 10, 2012, 13:58:59 poslijepodne od rus »

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #44 u: Listopad 10, 2012, 14:12:50 poslijepodne »
mislim da ti to nije zbog svjetla. Istina je da on sa manje svjetla raste dosta sporije, bude tamniji sa crvenkastom stabljikom, tvrdji i gusci no uspijeva on i pod jacim svjetlom skroz dobro samo je onda svjetliji, meksi i ne toliko gust. Po ovome kaj si ti opisao ja bih rekao da ti je problem smetje, odnosno da ti je cirkulacija preko njega losa i onda na njemu ostaje dosta smetja i onda on rapidno propada. I meni se to isto desava sa najdonjim dijelom gdje je najgusci no meni raste toliko brzo da ga ja svaki tjedan skratim za 1/3 pa se to u principu ne kuzi. Ali ako ga ostavim 2 tjedna onda se vec vidi.

Offline rus

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Listopad 10, 2012, 14:18:10 poslijepodne »
Moze bit da si u pravu jer je na suprotnoj strani od ispuha i ima ga puno.pola sam izvadio da dam Zeki1986 al tu je i dalje jos poveci busen. Pocupat cu jos onda i bacit ili ako se netko javi da mu dam(u blizini)

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #46 u: Listopad 10, 2012, 14:32:16 poslijepodne »
meni je drito ispod izlaza filtera, pricvrscen kamenom da se drzi a iz suprotnog kuta ga u donjoj zoni samara jos jedna pumpa  :)
No svejedno, ako je pregusto i predugo unutra nakupi se smetja po njemu jako puno.

Offline rus

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Listopad 10, 2012, 14:48:27 poslijepodne »
Pocupao ga jos. Izgleda da cu morat onu cetkicu za cijevi prat nabavit jer ima u cijevima smeckastog materijala. Morat cu i ja nabavit kakvu malu pumpicu jos da vrti po akvariju jer mi se ovo cini nekako slabo

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #48 u: Listopad 10, 2012, 15:29:20 poslijepodne »
pa tesko ces samo sa spraj barom dobiti zadovaljavajucu cirkulaciju u 240l. A i haqos ti nije bas precizan po pitanju deklariranog protoka.  ;) No nije ni bitno, ima dovoljno volumena i i protoka da odradjuje to kaj treba. I da ima 2x vise opet ti ne bi previse pomoglo.
Uzmes jos neku pumpu da pomogne i to je to, Samo uzmi nesto slabije jer ces inace imati tsunami a to nije dobro. Ako ides na cirkulacijsku onda mislim da ti je 300l skroz OK jer sve sto treba je da nemas "mrtvih zona" u akvariju. Ja sam nadobudno stavio jednu od 1000l pa je ekspresno uslijedila redukcija na ulazu  :D A ako ides na stream onda ne znam, nemam bas nekih iskustava s njima. Nazivno one cak i najmanje imaju puno veci protok od cirkulacijske ali i rade bitno drugacije.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #49 u: Listopad 10, 2012, 15:53:49 poslijepodne »
imas nano stream pumpi, protoka 2000 litara na sat, pronasao sam i neke 1500l, ali slabije od toga nisam nasao.

ako je stream prejak, skidanjem "mesa" s impelera se protok moze drasticno smanjiti, znaci samo se lopatice skrate turpijanjem, i to je to.