Srpanj 15, 2025, 17:05:47 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pukao akvarijum od 500 lit.  (Posjeta: 9669 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline triton

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
Pukao akvarijum od 500 lit.
« u: Srpanj 17, 2012, 20:43:22 poslijepodne »
Šta reći, sad je već gotovo,ovo što se dogodilo mom bratu nebi želio da se dogodi nikom ,ali i to se događa.Akvarijum dimenzija 130x80x50 bukvalno je prslo prednje staklo debljine 10 mm.Postolje na kome je stajao je rađeno od L profila šestice sa svim pojačanjima,preko iverica 3 cm i stiropor 2 cm.Prije nego je unešen u kuću stajao je u dvorištu 4 dana napunjen bez ičega,kada smo ga unijeli došla je pozadina od akvadekora,pijesak.Tako je bio skoro mjesec i po dana u kući dok odjednom nije bukvalno prslo prednje staklo.Ali nije se silikon odljepio nego je sa jednog na drugi kraj pukotina nastala kroz koju je šikljala voda.Ciklide smo pokupili,pošto se isticanje vode zaustavilo 4 cm od dna tako da su ostali živi,ali parket je počeo da se diže nakon 30 min,voda je natopila namještaj,laptop,telefon i modem,dobro da nikog nije struja ubila pošto su i kablovi pili porskani vodom,dok je voda prošla na donji sprat nedugo zatim.Mehaničkih udaraca nije bilo jel niko u tom trenutku nije bio u toj sobi.Sve smo adute ispucali razmišljajući razlog zbog čega,čak smo zvali i seizmološki zavod da nije bilo kakvih podrhtavanja tla.Na lijevoj strani akvarijuma se nalazila protočna pumpa od 800 lit zaljepljena za staklo.Jedino ostaje da je staklo imalo neki feler koji je od pritiska popustio u tom trenutku ili da je prilikom rezanja nastala pukotina po kojoj je naprslo.Ako ima neko kakav razlog zbog čega se to dogodilo volio bi da čujem.Hvala!

Offline kazo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Odg: Pukao akvarijum od 500 lit.
« Odgovori #1 u: Srpanj 17, 2012, 21:08:03 poslijepodne »
meni se dogodilo jednom davno isto kao i tebi samo mi je odjednom
pukla prednja strana po cijeloj duzini.
stari mi je staklar i rekao mi je da je nemoguce da moje staklo od 10mm tako pukne
kao sto je moje puklo.
inace aq je bio 120x50x50.
misljenja sam da je to prilikom rezanja ili brusenja negdje osteceno jer nema sta drugo biti.
Ne prepiri se sa budalom - ljudi možda neće uočiti razliku
http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=55030.0

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #2 u: Srpanj 17, 2012, 21:44:30 poslijepodne »
Da li je akvarij imao ikakva pojacanja (gornja uzduzna, gornje poprecno)?
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Nana dj

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: ĐAKOVO-UMAG
    • Aquasvijet
« Odgovori #3 u: Srpanj 17, 2012, 22:06:33 poslijepodne »
Jeza me prolazi kad ovo čitam ....bolje da nisam  :rolleyes:

Offline orange7

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • Malawi Cichlids
« Odgovori #4 u: Srpanj 17, 2012, 22:53:32 poslijepodne »
Taman punim jedan od 120-50-50 8mm sa pojačanjima,ova temu nikako nisam trebao pročitati  :D

Offline smcm5

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #5 u: Srpanj 17, 2012, 23:10:40 poslijepodne »
naravno da je pukao kada je visina 80cm,pa to je jako neobicna dimenzija za aq i sve preko 60 u vis je van standarda,zato sve firme koje rade aq preko 60 visine dobro naplacuju
jbg steta,al nedaj se

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #6 u: Srpanj 17, 2012, 23:14:52 poslijepodne »
možda je 80 širina  ;)

Offline tarantula 87

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #7 u: Srpanj 17, 2012, 23:22:39 poslijepodne »
Ako visina nije 80 staklo je moralo biti oštećeno da dode do takvog puknuća.
Kod mene je 720l a okolo parket  :roll:

Offline jajokc

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 29
  • Radi ono što voliš i nikada nečeš morati raditi
« Odgovori #8 u: Srpanj 17, 2012, 23:48:52 poslijepodne »
Katastrofa...mozda je puklo jer nisi imao pojacanja?a i ovo 80 visina ili dubina je najveci problem ja mislim.
Daniel Jajetic
098/170/20/10

Offline pero111

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #9 u: Srpanj 18, 2012, 10:17:13 prijepodne »
Ako je.visina aq 80 onda je to razlog. Ako nije vidisina onda se je postolje "uvinulo" pa je doslo do zakretanja akvarija i pucanja stakla. Staklo je najopterečenije na 1/3 visine od dna i kada dode do uvijanja stakla na tom mjestu prsne i šprungira po dijagonali. Zato je ostalo 4 cm od dna vode jer je staklo prsnulo iznad toga i rasirilo se sa gore. Šteta :(

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #10 u: Srpanj 18, 2012, 11:00:58 prijepodne »
Po opisu bi rekao da je problem visina
Svi aq radjeni preko 60cm visine,bez obzira na ojačanja se uvijaju-jako
Kada bi pogledali aq 80cm visine-on ne bi gore po rubu imao trbuh,nego po sredini
Zato je tako puknuo,podužno,jer se gornji i donji dio aq nije jednako izvijao prema van
Da je imao kakav defekt na staklu,bio bi vidljiv
Žao mi čovjeka,svi mi pomalo strepimo,moj se od 250lit nakon 15god "malo"razdvojio po donjem rubu
Sada imam 700lit,da se"utješim"

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • M A L A W I
« Odgovori #11 u: Srpanj 19, 2012, 00:03:29 prijepodne »
ja sam dugo sanjo da mi se aq razlio po parketu jel jednom sam preslagivo parket pa znam šta to znači od p'osla pa do financija  :D :D
Virovitica - Brezovica

Offline triton

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Srpanj 19, 2012, 07:04:08 prijepodne »
Akvarijum je imao ojačanja sa gornje strane tj. sa prednje i zadnje uzdužne trake od  10 mm širine 10 cm i poprečne sa strana isto tako,s tim da mu je filter bio unutrašnji koji je koja je pregrada bila zaljepljena od prednjeg do zadnjeg stakla cijelom visinom i dubinom,tako da je akvarijum iznosio 120 cm.Preko sredine imao je staklo isto 10 mm širine 20 cm.Tako da je malo teže moglo i ugurati ruka kad bi htio hvatati ribe ili bilo šta drugo raditi u njemu.Dno je bilo duplo plus pojačanjima kao i gore.

Offline triton

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Srpanj 19, 2012, 07:06:18 prijepodne »
naravno da je pukao kada je visina 80cm,pa to je jako neobicna dimenzija za aq i sve preko 60 u vis je van standarda,zato sve firme koje rade aq preko 60 visine dobro naplacuju
jbg steta,al nedaj se
Znam da je neobična dimenzija ,ali ja imam akvarijum 100x 80 x 45.I to od 2002 god.

Offline triton

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Srpanj 19, 2012, 07:07:00 prijepodne »
možda je 80 širina  ;)
Visina je 80 cm.

Offline Zorz

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #15 u: Srpanj 19, 2012, 07:41:02 prijepodne »
možda je 80 širina  ;)
Visina je 80 cm.

Onda je sve jasno. Akvarij tih dimenzija se ne radi od 10 mm stakla. Nije problem u pritisku na vrhu posto imas ojacanja, vec kod dna akvarija gdje je visi tlak zbog visine vode.

Trebao si ici barem sa 12mm sa ojacanjima.

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #16 u: Srpanj 19, 2012, 10:06:13 prijepodne »
Meni je akvarij visok 55cm (vodeni stup 50cm) i stavljali su mi pojačanja i na dno i na vrh zbog visine.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #17 u: Srpanj 19, 2012, 10:18:16 prijepodne »
jučer sam pričao s čovjekom iz jednog osiguravajućeg društva oko ovakve problematike, pa ću javit zaključke naknadno..probati ćemo na AkTer dovesti i osiguravatelje, plus par premija u tomboli... U ovakvim slučajevima dvjestotinjak kuna godišnje premije ili koliko već je i ne izgleda puno, zar ne?

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Srpanj 19, 2012, 10:51:25 prijepodne »
jučer sam pričao s čovjekom iz jednog osiguravajućeg društva oko ovakve problematike, pa ću javit zaključke naknadno..probati ćemo na AkTer dovesti i osiguravatelje, plus par premija u tomboli... U ovakvim slučajevima dvjestotinjak kuna godišnje premije ili koliko već je i ne izgleda puno, zar ne?

Ja dok sam dizal kredit za stan, moral sam stan osigurat u GRAWE-u (i nisam požalil). U standardnoj polici koju plačam cca. 450kn/godišnje stoji stavka: "Naknada štete od izljeva vode..." gdi je navedeno da tu spada i puknuće akvarija.

Offline Zorz

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Srpanj 19, 2012, 10:55:30 prijepodne »
Ja sam planirao osigurati stan za ovakve slucajeve, ali sam odustao. Sad opet o tome razmisljam.

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Srpanj 19, 2012, 11:00:36 prijepodne »
Ja sam planirao osigurati stan za ovakve slucajeve, ali sam odustao. Sad opet o tome razmisljam.

Ma osiguraj. Evo baš gledam letak pa u istoj stavci piše: osiguranje od izljeva vode iz akvarija i vodenih kreveta. Pa ak hočeš iznenadit ženu sa poklonom za rođendan  ;).

Malo smo otišli u Off Topic, al nek ljudi znaju.

Offline Zorz

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Srpanj 19, 2012, 11:04:09 prijepodne »

Ma osiguraj. Evo baš gledam letak pa u istoj stavci piše: osiguranje od izljeva vode iz akvarija i vodenih kreveta. Pa ak hočeš iznenadit ženu sa poklonom za rođendan  ;).

Ma nije of topic, vjerujem da bi covjeku bilo drago da je imao osiguran stan. A mozda i je :)

Problem je sto je to jedna etaza obiteljske kuce na kojoj zivimo zena i ja. Prvi kat, a u prizemlju su njeni starci. Neznam dal je moguce osigurati dio kuce. Iako ako pukne moj akvarij, ode 500 litara dolje kod susjeda :)

Ako pak osiguravam cijelu kucu, jel moguce to napraviti samo od izlijevanja vode, ili treba uzeti komplet osiguranje?

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #22 u: Srpanj 19, 2012, 11:15:54 prijepodne »

Ma nije of topic, vjerujem da bi covjeku bilo drago da je imao osiguran stan. A mozda i je :)

Problem je sto je to jedna etaza obiteljske kuce na kojoj zivimo zena i ja. Prvi kat, a u prizemlju su njeni starci. Neznam dal je moguce osigurati dio kuce. Iako ako pukne moj akvarij, ode 500 litara dolje kod susjeda :)

Ako pak osiguravam cijelu kucu, jel moguce to napraviti samo od izlijevanja vode, ili treba uzeti komplet osiguranje?

osiguraj cijelu kuću jer to nije veliki iznos cca 800-900 kn godišnje, a mislim kad bi pukla tvoja grdosija da bi bilo štete cca 50 000 kn.

ja isto razmišljam a i zbog drugih stvari o osiguranju stana, bilo kaj ti se desi nazoveš osiguranje i sve ti se popravi.
Bjela Amazona -http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=79037.0

Offline kuliva

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #23 u: Srpanj 19, 2012, 11:21:12 prijepodne »
Evo iz prve ruke u vezi osiguranja, polica osiguranja imovine/stana...recimo 50ak m2 je 300njak kn. Sve pokriveno, izljevi vode, puknuce cjevi, provala, stakla. Sve osim potresa a slucajevi s akvarijem, pokriva se nastala steta od izljeva vode dok sam akvarij nije u toj cijeni.

Offline Zorz

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Srpanj 19, 2012, 11:26:01 prijepodne »
I to kaj velis, bilo bi i vise stete. Kad se sjetom kako bi namjestaj plivao, uf. Parket je najmanji problem.

Dodje mi da prodam akvarij :)

Inace, sto se tice akvarija koji je pukao, jel to kupljeno kod nekog od nama poznatih proizvodjaca, ili ste sami proracunali dimenzije i lijepili?

Kao sto sam ranije rekao, na tu visinu minimalno 12 mm staklo + ojacanja. Da je bio visine 60 cm, sa tim ojacanjima nema sanse da pukne. Moras gledati da je tvoj akvarij koji je 100x80x45 jako napregnut, i najmanji udarac u staklo dovodi do pucanja. Moze on drzati 10 godina, slucajno. Ali kad tad ce biti slucajni udarac u akvarij, bilo od djece ili nekim namjestajem ili necim. U tom slucaju je jako velika vjerojatnost da ce puknuti.

Evo iz prve ruke u vezi osiguranja, polica osiguranja imovine/stana...recimo 50ak m2 je 300njak kn. Sve pokriveno, izljevi vode, puknuce cjevi, provala, stakla. Sve osim potresa a slucajevi s akvarijem, pokriva se nastala steta od izljeva vode dok sam akvarij nije u toj cijeni.

Hvala na informaciji. Tad bi mi najmanje bilo bitno cijena akvarija u odnosu na sve ostalo. :D