Srpanj 19, 2025, 20:07:34 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Željezni stalak za akvarij  (Posjeta: 6389 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zeljkok

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb-Vrbik
Željezni stalak za akvarij
« u: Srpanj 16, 2012, 15:55:28 poslijepodne »
Kao što se iz naslova vidi krenuo bi u izgradnju istoga.
E sad, znam da je bilo riječi ovdje na forumu ali nikako ne mogu pronaći, tko to u ZG povoljno vari željezne cijevi ili još bolje za mene, sve napravi sa svojim materijalom.
Znači, riječ je o željeznom stalku za akvarij 120 x 40cm. mislim da je profil 30 x 30 mm dovoljno jak za to. Ispod bi bile nogice za podešavanje (navoj), obukao bi ga u drvo i s prednje strane bi bila dvoja vrata.
Izgled stalka npr. kao na slici

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
Odg: Željezni stalak za akvarij
« Odgovori #1 u: Srpanj 16, 2012, 16:39:37 poslijepodne »
prednje bočne vertikale uvuci za 8cm prema natrag! to će ti ostaviti mjesta za jednostavno postaviti pante na iveral na bočnim stranicama. ovako bi imao problema s tim.

Offline tommySB

• Trade Count: (+15)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #2 u: Srpanj 16, 2012, 21:58:44 poslijepodne »
ili napusti stranice 5 cm po sirini da imas mjesta za sarnir...ali onda moras i plocu i pod isto tako...
CATCH AND RELEASE
Znao je reći marva je marva,u trnju jede u blatu spava, al se nikada ne uprlja ko čovjek

Offline muku

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #3 u: Srpanj 16, 2012, 23:06:06 poslijepodne »
E upravo ja radim jedan indetični stalak (čak kad sam vidio sliku mislio sam da je moj...ali nije ja sam ofarbao u crno) u biti ne radim ga ja već majstori koje sam angažirao jer ja niti znam variti. a što se tiče stolarije fali mi preciznosti.
E sada se pitate koliko taj angažman košta? Otprilike ovako...Uzimao sam profile 25X25 12m cca150kn samo da kažem postolje je 100X65X45 cm DXVXŠ, plus što mi je majstor to izrezao i povario za 120kn.
To je već 270kn, a danas sam pričao sa stolarom za oblaganje istog u iveral, pa ovako kaže ( da se razumijemo majstor je pravi OK i ja ne želim nikoga uvriediti ovim tekstom niti omalovažavati nikoju struku) da se to može lijepo napraviti, ali to i košta (naravn nisam ni očekivao da se to napravi za neku siću) majstor je uzeo mjere pa će mi javiti cijenu.
Pa ja tebi savjetujem ako nećeš postolje praviti sam već ćeš tražiti majstore da rade po narudžbi onda sačekaj par dana da vidim koliko će me koštati oblaganje postolja pa ćeš otprilike vidjeti koliko to košta, pa možda je povoljnije uzeti gotov stalak.

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #4 u: Srpanj 16, 2012, 23:22:55 poslijepodne »
A gle, možda te cijenom dođe tu negdje, ali kupovni nemaju metalnu konstrukciju (Iako mislim da za 100-120 cm akvarija nije ni potrebna). Bar znaš kako si i s čim radio, i možeš ga dizajnirati da ti se uklopi sa ostalim namještajem i prema tvojim potrebama  :)

Offline legolas

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #5 u: Srpanj 16, 2012, 23:34:08 poslijepodne »
Ja bi na tu dimenziju isao s cijevima 30x30,te oblaga ivericom, obavezno bi uvukao vertikale 8 cm da ti vratnice lipo sidnu...
Ali na dimenziju 120x40 mislim da i sama iverica drzi bez greske pogotovo ako ides na varijantu deblje, znaci 25mm.
Ali kao sta sam reka cijevi su po meni bolja varijanta jer imas vise mjesta u stalku za opremu i ostale piz...  a i daleko je sigurniji.
Život je lijep, potroši ga dobro...

Offline tommySB

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Srpanj 16, 2012, 23:48:19 poslijepodne »
iverica sama po sebi nije toliko skupa..koliko je skupa usluga...
oderu  dosta na usluzi...a to je rezanje i kantiranje...
CATCH AND RELEASE
Znao je reći marva je marva,u trnju jede u blatu spava, al se nikada ne uprlja ko čovjek

Offline legolas

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Srpanj 16, 2012, 23:50:10 poslijepodne »
Cisto mala usporedba.
Ja upravo radim stalak dimenzija 146x46x71 (DxSxV), znaci cijevi su 30x30, krajevi su rezani po 45 da se ne vide rupe na krajevima stalka.
Cijena materijala i varenja je 500 kn, i jos me iverica kosta oko 400-450 kn. Jos cca 50-100 kn rucice za vrata, magnetici it...
Znaci 1000 kn za stalak, mozda je nekom puno ali ja neznam varit, onaj tko zna moze jeftinije proci cca 200 kn.
Svakako ja sam zadovoljan jer za 1000 kn dobijem izgledom lijep stalak koji je 100% siguran da ce na duge staze drzati akvarij od 450 L
a jos jedna bitna stavka je da dolje imam prostora za opremu i karantenu i svakakve gluposti vezano za akvarij.

Offline legolas

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Srpanj 16, 2012, 23:51:01 poslijepodne »
iverica sama po sebi nije toliko skupa..koliko je skupa usluga...
oderu  dosta na usluzi...a to je rezanje i kantiranje...

Slazem se

Offline tommySB

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Srpanj 17, 2012, 00:07:34 prijepodne »
kakvu si boju uzeo iverice...znas da i ona određuje cijenu....
jesi racunao i puna leđa ili neces stavljati s obzirom na zeljeznu konstrukciju...
CATCH AND RELEASE

Offline legolas

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Srpanj 17, 2012, 00:13:30 prijepodne »
kakvu si boju uzeo iverice...znas da i ona određuje cijenu....
jesi racunao i puna leđa ili neces stavljati s obzirom na zeljeznu konstrukciju...

Ako se pitanje na mene odnosilo.
Znam.. Crna boja mislim da je broj boje 666 (ili 999), poledinu nisam stavlja.

Offline tommySB

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Srpanj 17, 2012, 00:23:23 prijepodne »
je na tebe... :D jedino smo mi jos budni :D :D leda mozes staviti od lesonita.cisto da ti prasina ne ulazi u ormaric...
onaj tko ima dobro postolje i cvrsto,od zeljeza,i kome postolje ne ovisi o iverici...ima jeftiniju varijantu,a to ti je iverica 10mm...
sad je samo pitanje u boji..i dali ju imaju tamo gdje ti narucujes...
CATCH AND RELEASE

Offline zeljkok

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Srpanj 17, 2012, 07:05:27 prijepodne »
Ekipa puno hvala na savjetima  :up:
Znam da zbog sigurnosti želim metalnu konstrukciju ali i zbog toga što metalnu konstrukciju mogu naknadno oblačiti u boju iverala koji želim ili ja ili supruga i to kada god hoću i bez zahvata oko samoga akvarija, dok je to neizvedivo sa drvenim stalkom (OK je, ako idem na kantiranje). Železo je železo  :D.
U glavi mi se motaju razni nacrti, odnosno mislim ne bi bilo loše staviti ispod glavnog akvarija i jedan mrijesni 60x40,  a onda vidim da imam prostora u boravku bez beda staviti glavni akvarij 120 x 60  :D a ne kao 120 x 40 kojeg imam. Ovo su dimenzije dužine i širine. Sa tim novim saznanjima  :) "moram" napraviti stalak koji će imati vanjske gabarite sa iveralom 120 x 60cm, s ljeve i desne strane bi bio prostor za filtere (2 komada) a u sredini bi bio mrijesni.
Uglavnom, ideja sa uvlačenjem 8 cm. bočnih metalnih stranica stoji i  drži vodu zboga lakšeg postavljanja panti za vrata na bočne stranice.
U izradu krećem u 8 mj. nakon povratka s mora a sada "intenzivno" razmišljam  :D, zadržati postojeći akvarij i po njemu napraviti stalak ili ići na veći....a onda ide i veći akvarij, odnosno širi  ;). Mislim da ću odmah u startu napraviti širi stalak, 120 x 60 a lako na njega stavim postojeći akvarij, a poslje.....vidimo se u malim oglasima  :D

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #13 u: Srpanj 17, 2012, 09:43:22 prijepodne »
Ja upravo radim stalak dimenzija 146x46x71 (DxSxV), ...a jos jedna bitna stavka je da dolje imam prostora za opremu i karantenu i svakakve gluposti vezano za akvarij.

Visina od 71 cm nije dovoljna za CO2 bocu od 5 kg, barem 75cm bi trebalo biti. Možda tebi nije bitno ali takav stalak traje i možda ćeš ga prodavati.

Offline legolas

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Srpanj 17, 2012, 10:14:42 prijepodne »
Veci ne moze bit, a co2 boce mi ne treba. Ukoliko i bude trebala imam manju bocu mislim da je od 2 kg.

Offline Šima

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Srpanj 17, 2012, 12:04:41 poslijepodne »
mislim da ti co2 mora ici u bocu koja nije varena, tj. nema vidljivih varova.
mora biti od komada
jel takva ta tvoja od 2kg?

Offline legolas

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Srpanj 17, 2012, 12:35:43 poslijepodne »
Bez brige. boca je za co2

Offline muku

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Srpanj 19, 2012, 21:54:18 poslijepodne »
E upravo ja radim jedan indetični stalak (čak kad sam vidio sliku mislio sam da je moj...ali nije ja sam ofarbao u crno) u biti ne radim ga ja već majstori koje sam angažirao jer ja niti znam variti. a što se tiče stolarije fali mi preciznosti.
E sada se pitate koliko taj angažman košta? Otprilike ovako...Uzimao sam profile 25X25 12m cca150kn samo da kažem postolje je 100X65X45 cm DXVXŠ, plus što mi je majstor to izrezao i povario za 120kn.
To je već 270kn, a danas sam pričao sa stolarom za oblaganje istog u iveral, pa ovako kaže ( da se razumijemo majstor je pravi OK i ja ne želim nikoga uvriediti ovim tekstom niti omalovažavati nikoju struku) da se to može lijepo napraviti, ali to i košta (naravn nisam ni očekivao da se to napravi za neku siću) majstor je uzeo mjere pa će mi javiti cijenu.
Pa ja tebi savjetujem ako nećeš postolje praviti sam već ćeš tražiti majstore da rade po narudžbi onda sačekaj par dana da vidim koliko će me koštati oblaganje postolja pa ćeš otprilike vidjeti koliko to košta, pa možda je povoljnije uzeti gotov stalak.

Evo danas mi majstor javio cjenu oblaganja koja je 620kn. Znači cijelo postolje 890kn.

Offline ante78

• Trade Count: (+12)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #18 u: Srpanj 19, 2012, 22:25:07 poslijepodne »
skup ti je taj majstor ,za te pare imas negdje na forumu mislim da je 500kn gotov ormaric za kupit
u NG deru puno s ivericom cjene

Offline muku

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Srpanj 19, 2012, 23:30:49 poslijepodne »
Ma znam da je skupo i da sam mogao naći nešto gotovo, ali ovaj mi je draži.

Offline zeljkok

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Srpanj 20, 2012, 07:40:29 prijepodne »
Ma znam da je skupo i da sam mogao naći nešto gotovo, ali ovaj mi je draži.

i jači  ;)

Meni samo treba varenje, oblaganje budem napravio sam jer samo na  prednju stranicu dolaze vrata. Zid je sa obje strane bočnih stranica i otraga (moj spas), tako da otraga  ništa ne mora ni biti a na bočnim može biti najjeftiniji iveral, jer one služe samo za pante od vrata.
Varioca sam pronašao (stari od frenda), pante za vrata nabavio, još željezo i drvenariju.
Poslikam sve kada krene izrada.

Offline ante78

• Trade Count: (+12)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #21 u: Srpanj 20, 2012, 08:04:14 prijepodne »
ovako je to izgledalo kod mene

Uploaded with ImageShack.us

a ovako izgleda sad

uglavnom varenje co2 me nista nije kostalo posto sam dobar s majstorem

ovo ovdje je DIY vanjski filter
s bjelim srevom voda ulazi u 1 komoru ,puni 2 gdje je filter matrijal i u trecoj s pumpom vraca vodu
« Zadnja izmjena: Srpanj 20, 2012, 08:07:55 prijepodne od ante78 »

Offline zeljkok

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Srpanj 20, 2012, 18:44:15 poslijepodne »
To su profili 30 x 30 koliko vidim.
Takvi budu i kod mene, samo što ću pojačati sredinu sa jednim poprečnim željezom, da kojim slučajem ne bi došlo do uvijanja gornje ploče (ziher je ziher  :D)