Pozdrav! zanima me da li je itko čuo za sredstvo koje izaziva pojačanu glad (stimulator apetita) kod riba i navodno ga Japanci koriste pri uzgoju koi šarana?
svaka informacija je i više nego dobrodošla...
Možda i ima nešto, al to bi koristili i u ribnjačarstvu, a ne koriste. Kada je riba u kontroliranim uvjetima, kada se hrani svaki dan i kada se uzgaja u prostoru u kojem najviše napreduje (dubina, površina, temp. ...) onda je to druga priča. Oni ribe stalno sele iz manjih u veće prostore, a uz sve to kada je više riba onda brže i napreduju.
Ne uspiju ni oni sve ribe utoviti u 2 godine na dužinu od 40 cm i 2,5-3 kg, zato ju razvrstavaju i uzgajaju najbolje a ostali idu u izvoz puno jeftinije.
Šaran kojeg sam prošle godine u 5 mjesecu pustio u ribnjak je imao 20 dk i 15-20 cm, sada ima 40 cm (+- par centimetara) i oko 1,5 kg. Da ne spominjem da je mogao biti teži za pol kile, al nije svinja za klanje nego kućni ljubimac. Za razliku od divljih voda ovdje se riba hrani intenzivno, neovisno o vremenu i vremenskim uvjetima. Neke moje ribe rastu nenormalno, neke normalno, a neke slabo i sporo.
Što se tiče pecanja imaš 3 izbora: redovno hraniti, čekati pogodno vrijeme za ribolov, ili probati laganijim priborom uz malo kvalitetniju primamu (samo da im zamiriši, da polude, a ne toviti ih)