Srpanj 10, 2025, 19:24:57 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: GMO na mala vrata  (Posjeta: 6850 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
Odg: GMO na mala vrata
« Odgovori #50 u: Lipanj 09, 2012, 17:05:12 poslijepodne »
gmo il ne, špricanje il ne..pitanje je sad..hibridi il ne..pošto se moji bave proizvodnjom povrća i cvijeće..pitam ja vas koliko bi se toga il bolje rečeno, na kojoj pobršini bi se moralo uzgajat povrća da bi dobio sličnu količinu robe koju dobiješ sa hibridom i špricanjem (protiv bolesti samo)..daleko je to neisplativo i onda i još kad opičiš cijenu koja bi te pokrila, nitko, ama baš nitko to ne bi htio kupit i ne znam dal bi se itko time okoristio..jer na kraju krajeva, proizvođači proizvode da bi mogli svoje prodat i od toga živjet, a ne zbog ne znam čeg..ekologije, malo morgen..
Meni nije pitanje da li gmo ili ne, špricanje ili ne, hibridi ili ne... nego mi je pitanje da li označavanje ili ne? Neka postoji sve to kao i do sada, ali neka je jasno označeno što se zapravo prodaje. Što se mene tiče neka prodaju i smrznuto meso staro 20 godina, samo neka piše da je toliko staro...

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #51 u: Lipanj 09, 2012, 23:42:13 poslijepodne »
da piše da je junetina smrznuta 20god tko bi onda kupio pun brod kontejnera smrznute junetine u Hr :D

a ovako je fino prepakiraju i svi sretni i zadovoljni

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #52 u: Lipanj 10, 2012, 00:24:30 prijepodne »
da piše da je junetina smrznuta 20god tko bi onda kupio pun brod kontejnera smrznute junetine u Hr :D
a ovako je fino prepakiraju i svi sretni i zadovoljni
Zato i kažem, samo neka točno piše što je, to je ono što je najbitnije u cijeloj priči. Da li će biti takvog mesa u dućanima ili neće meni je potpuno svejedno ako znam koje je koje, a naravno da baš zato oni ne žele da išta piše... :-X

Meni zapravo nije problem postojanje i proizvodnja GMO hrane, nego mi je problem ako se GMO hrana više ne mora označavati, samo to... >:(

Offline gstaraz

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #53 u: Lipanj 10, 2012, 09:22:33 prijepodne »
pa čemu označavanje kad je više manje sve GMO ?!?
...a onih par proizvoda koji još nisu, ubrzo če postati.

...a do toga je došlo baš radi ovakvoga stava: "...Meni zapravo nije problem postojanje i proizvodnja GMO hrane..."

Jedini način za usporiti malo trend bi bio "banirati" patentiranje gena, što bi malo spustilo interese kontaminacije cijelog svijeta... no i za to je  več kasno ja mislim :(
Koliko vidim neki i dalje misle kako je GMO ovdije da bi se nahranili gladni u Svijetu... plemenito da tako mislite, ali na žalost istina je daleko od toga  :down:

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #54 u: Lipanj 10, 2012, 09:55:53 prijepodne »
pa čemu označavanje kad je više manje sve GMO ?!?
...a onih par proizvoda koji još nisu, ubrzo če postati.
...a do toga je došlo baš radi ovakvoga stava: "...Meni zapravo nije problem postojanje i proizvodnja GMO hrane..."
Jedini način za usporiti malo trend bi bio "banirati" patentiranje gena, što bi malo spustilo interese kontaminacije cijelog svijeta... no i za to je  več kasno ja mislim :(
Koliko vidim neki i dalje misle kako je GMO ovdije da bi se nahranili gladni u Svijetu... plemenito da tako mislite, ali na žalost istina je daleko od toga  :down:
Slažem se s tobom da bi bilo bolje zaustaviti ili usporiti razvoj GMO-a, ali da se razumijemo, nisam napisao da mi GMO "nije problem" jer mi ne smeta cijela ta priča, nego meni GMO "nije problem" upravo zato jer kao što i sam kažeš malo je već kasno za tako nešto. Zato mislim da se treba "boriti" za obavezu označavanja namirnica, mada je možda već i za to očigledno kasno. Pa ako se ne može označiti GMO hrana, zbog bilo kojeg razloga, idemo se onda izboriti da oni rijetki koji proizvode hranu mogu staviti oznaku da njihova hrana nije GMO. Ne moramo napisati što je GMO-o ako je to tzv. negativna diskriminacija ali valjda možemo napisati da nešto nije GMO hrana. A ako ni to ne možemo, onda za entuzijaste preostaje još samo uzgoj namirnica u samostalnoj djelatnosti za vlastite potrebe, a u budućnosti vjerojatno u ilegali i to je to. Suludo, ali tako je... >:(  :-X

Ja se samo pitam što se još da napraviti i gdje se mogu napraviti kakvi pozitivni pomaci, a za što je već odavno prekasno i to je sve... a sve skupa je, da se razumijemo, meni zapravo jako veliki problem! -?

A u vrijeme kad se nešto moglo konkretno napraviti protiv GMO-a smo mi svi vjerojatno bili klinci, tako da smatram da osobno, barem u tom smislu, nisam kriv za ništa što se u to vrijeme odvijalo po pitanju GMO hrane. :-[

Offline Brada

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 75
  • Brada
    • My Reef Aquarium
« Odgovori #55 u: Lipanj 10, 2012, 10:32:07 prijepodne »
Prije 40tak godina sam čitao (kak je to davno bilo :() o pokusu sa crvima plošnjacima i genetskom sjećanju. Postavili su dvije ploće, crnu i bijelu i na njih hranu. jednu ploću su spojili na slabi napon struje. Crvi su naučili izbjegavati ploću pod naponom. Naučene su ubili, usitnili i sa njima nahranili novu generaciju crva plošnjaka (Planarian worm). Više od 50% novih ali nahranjenih crva je izbjegavalo ploču pod naponom. Koja je poruka ovoga? Ne zna se posljedica konzumiranja GMO hrane, barem na dugi rok. Moguće je da postanemo sterilni pa prepustimo Zemlju terarijskim ljubimcima (ako i oni ne podlegnu).
Što se prskanja povrća tiče, u vrtu koristimo koprivu, rabarbaru, a protiv plamenjače na paradajzima i mlijeko. Pobjegao sam na selo iz drugih pobuda ali sada uživam i  zbog vrta i paraadajza kakve ne mogu kupiti ni kod kumica jer i one koriste kupljeno sjeme hibrida koji brzo rastu a nemaju aromu.
A ovo je pogled na naš vrt: http://bradareef.webs.com/apps/videos/videos/show/15016222-anin-rajski-vrt
Zagreb - Sigećica
Samo glupost je vječna, sve ostalo može proći!!!!
http://www.bradareef.webs.com/

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #56 u: Lipanj 10, 2012, 11:30:47 prijepodne »

Meni zapravo nije problem postojanje i proizvodnja GMO hrane, nego mi je problem ako se GMO hrana više ne mora označavati, samo to... >:(

a kaj ako kupuješ hranu koja nije GMO, ali je hranjena GMO usjevima recimo?

to je isto vesela  i realna  mogućnost...

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #57 u: Lipanj 10, 2012, 12:19:45 poslijepodne »
a kaj ako kupuješ hranu koja nije GMO, ali je hranjena GMO usjevima recimo?

to je isto vesela  i realna  mogućnost...
Slažem se Vedrane, puno je tu još "veselih" i realnih mogućnosti... nažalost!

Brada, odličan vrt... to je to!  :up: Slažem se, zapravo čovjek jedino ako sam sadi zna što je posadio i što će jesti, sve drugo je više ili manje upitnog porijekla i kvalitete. -?

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #58 u: Lipanj 10, 2012, 12:51:31 poslijepodne »
@Werther:

Nisam imao namjeru prozivati te niti te za nešto kriviti, mada je radi citata u mom postu tako ispalo ... Sorry!

GMO, ako analiziramo malo, je nastao i održava se radi par mogučih razloga:

Moguči Loši Razlozi:
1. Profit
2. Kontrola populacije
3. Želja za eksperimentiranjem

Moguči Dobri Razlozi:
4. Povečanje količine hrane

... Profit bi od mogučih razloga izbacio, jer jedan GMO proizvođač se do sada več tolko love nakupio da mu jednostavno više nije potrebno kolko god pohlepan da bio
- Želja za eksperimentiranjem ja mislim da isto ispada, jer se nebi to radilo u tolko velikim razmjerima
- Povečanje količine hrane otpada jer se nebi u tom slučaju vršila hajka na farmere "Bio" proizvoda (a uništavaju ih kako god stignu) i nebi se zabranjivala proizvodnja prirodnih vrsta.

Dakle od ova četri razloga koja su mi pala na pamet ostaje samo oblik Kontrole populacije kroz ishranu ... i ako malo istražiš u drugim domenama (ne samo GMO) šta se još radi po tom pitanju, to ispada i naj vjerovatniji razlog.

...malo je pre teška tema za sročiti u par redaka, i ima dosta kontroverzija u cijeloj priči, tako da neznam šta bi ustvari rekao na sve to...

Druga činjenica, pored GMO da je Kodex deklarirao da je hrana "Toxin" i da populaciju treba zaštiti od toga je nevjerovatna (vidi WHO, FAO i slične šta kažu na tu temu)
Kodex nalaže da se sva hrana mora zračiti, tretirati hormonima i antibioticima ...

Koga zanima ima po netu dosta dokumentaraca na tu temu sa dosta materijala za razmatranje:
Google:
Codex Alimentarius, Agenda 21, Aspartame, The Genetic Conspiracy ...itd...

evo tu jedan mali dok na tu temu u 3 kratka djela:

(naravno, za uzeti sa rezervom, ne prihvatiti kao apsolutnom istinom... ali eto, vrijedno razmisliti malo pa doči do vlastitih zaključaka)
...isto je zanimljivo istražiti malo vezu Monsanto i naših susjeda Srba pa i o tome malo razmisliti... (nikakva nacijonalistička provokacija nije namjera!)
ima toga na tone na žalost; zato sam rekao u prijašnjim postovima da je sada kasno ne neki miran način riješiti problem :(

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #59 u: Lipanj 10, 2012, 13:37:53 poslijepodne »
Kao što gstarz kaže, ima puno teorija urote i svega što se tiče i ove i drugih tema i treba naravno sve uzeti s određenom dozom rezerve, proučiti što više toga pa zauzeti neki svoj stav. Ali ono je meni strašno u svemu tome, da je i 20% samo istine u tome već je katastrofa a mogao bi biti i puno veći postotak u igri. -?

Čitao sam npr. Sjeme uništenja of F. Williama Engdahla. Ne znam u kojoj mjeri je tu sve napisano istina a u kojem dijelu je pretjerivanje, ali da je i 10% samo točno već je zabrinjavajuće... :roll:

A jeste li čuli da je Engdahl napisao novu knjigu u kojoj teoretizira da je nafte zapravo i više nego dovoljno, a ne da kao što se stalno priča da je ima u ograničenim količinama? Zapravo kad čovjek malo razmisli nije to ni tako blesavo, zašto se ne bi stalno stvarala panika oko količine nafte da bi joj se što više dizala cijena? Pa možda je stvarno ima u neograničenim količinama, ali onda ona ne bi tako puno koštala, zar ne?

Ma živimo u suludom svijetu i to je to. A ja ću Bradinim stopama, prvom prilikom naći nekakvo zemljište, preseliti malo dalje od grada i početi saditi salaticu i ostalo što treba! :)

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #60 u: Lipanj 10, 2012, 13:46:17 poslijepodne »
Kosta puno, zato sto moze kostati....

I iz istog razloga se jako tesko i jako slabo okrece alternativnim rjesenjima - jer nema tolikog profita. Malo je blesavo smatrati da su zemljini prirodni resursi neograniceni, ali opet s druge strane, jednako blesavo je smatrati da se za 100 ili 200 god efektivnog iskoristavanja tih resursa potrosilo ono sto se milijardama godina stvaralo.

Medjutim, para je u igri, kao i uvijek. zasto bi litra goriva bila 1kn? Zato sto je ima? bezveze, na svemu netko mora masno zaraditi, i to je to, cijela filozofija. Bez novca je danas nemoguce zivjeti. I to ne u smislu onog osnovnog - hrana i slicno, sto treba da covjek uopce zivi. Vec su svima mozgovi toliko isprani, ljudi se konstantno zaglupljuju, ubjedjuje ih se da bez necega njihov zivot nema smisla, i da su oni u stvari jako jadni i nesretni ako nemaju bicikl od 3000kn, pjenu za brijanje s potpisom, majicu s monogramom, gace od ovoga, hlace od onoga....karikirano.

A dok god ljudi to puse, i nemilice i zadnju paru daju za ta sranj..... zasto da ne, pa ni ne zasluzujemo bolji tretman, jer nikad netko (u danasnjem svijetu i sa danasnjim vrijednostima) ne moze imati dovoljno, da bi prestao s necim, ili poceo misliti i na nekog drugog.

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
« Odgovori #61 u: Lipanj 10, 2012, 18:43:25 poslijepodne »
je, i to je na tapeti...codex alimentarius razne stvari nosi.. primjerice, ljekovito bilje- ne bu išlo... to se može ubrati i zaista djeluje..nije profitabilno..na Novom Zelandu su već recimo krenuli sa zabranom uzgoja hrane u vlastitom aranžmanu koliko sam čuo... Brave new world...

Ovo s NZ je laz koja se toliko puta ponovila da je ocito postala istina.

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #62 u: Lipanj 10, 2012, 19:02:37 poslijepodne »

A jeste li čuli da je Engdahl napisao novu knjigu u kojoj teoretizira da je nafte zapravo i više nego dovoljno, a ne da kao što se stalno priča da je ima u ograničenim količinama? Zapravo kad čovjek malo razmisli nije to ni tako blesavo, zašto se ne bi stalno stvarala panika oko količine nafte da bi joj se što više dizala cijena? Pa možda je stvarno ima u neograničenim količinama, ali onda ona ne bi tako puno koštala, zar ne?

Engdahl vec tradicionalno uzme par realnih cinjenica, presuti ono sto mu ne odgovara i na sve to nasere hrpetinu gluposti.  Teorija ima znanstvenih uporista i lako moguce da je istinita isto kao sto smo prilicno sigurni da na velikim dubinama postoje enormne kolicine dijamanata, zlata i svih ostalih plemenitih metala i minerala. Jedino postoji omanji problem da mi danas ne poznajemo tehnologiju s kojom bi mogli doprijeti do tih neslucenih dubina niti kako je ispumpavati.

Dakle ta teorija ima jednaku ekonomsku vrijednost kao da otkrijemo enormne zalihe nafte na Mjesecu.

Sto se tice kostanja dovoljno je samo pogledati da proizvodna cijena litre benzina/diesela kosta manje od limenke CocaCole ili boce mineralne.

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #63 u: Lipanj 10, 2012, 22:42:40 poslijepodne »
Brada ono o čemu ti govoriš nije genetska memorija - nego ekvivalent vjerovanju ljudoždera da poprimiš znanje i moć neprijatelja kad mu pojedeš mozak iako je opisani pokus sa crvima zbiljski. Genetska memorija - to bi značilo da su tvoji roditelji prenijeli svoju(i svojih predaka) memoriju i iskustva na tebe začećem odnosno da će tvoja iskustva na isti način preći na tvoje potomstvo. To čudesno svojstvo imaju Goa'uldi dok nijedan zemaljski oblik života dosad nije uspio dokazati da je za tako nešto sposoban. Zgodan ti je vrt.
I svima ostalima: nije i ne može "sve" biti GMO jer mnoge uzgajane biljke uopće ne postoje u GMO varijanti, samo one koje se najviše uzgajaju industrijski kao soja, kukuruz uljana repica i sl. dok npr. GMO mrkvica ne postoji.

Offline Brada

• Punopravni član
  • Brada
    • My Reef Aquarium
« Odgovori #64 u: Lipanj 11, 2012, 00:13:49 prijepodne »
@ Salem Vjerujem da si u pravu što se tiče gen. mem. jer se ne sjećam članka u detalje ali se sve svodi na to da ne zamo kakav efekt može imati GMO na nas u idućih 40 ili više godina. Sci-Fi  je pun futurističkih knjiga  koji se već decenijama bave problemima prilagodbe organizma na novonastale uvjete klime kao i industrijalizacije. Ja osobno vjerujem da je epidemija alergija nastala zbog intenzivne konzumacije voća i povrća iz drugih klimatskih zona (zahvaljujući brzom prevozu). Pretpostavljam da razvoj vitamina zavisi od fotosinteze i minerala iz tla, a vjerujem da je sunčev spektar nešto različitiji prema geografskoj širini i dužini. Čitao sam o GMO paradajzima, a i kod nas u supermarketima kupuješ povrče koje odbija trunuti (izvana).
http://inhabitat.com/gmo-tomatoes-could-stay-fresh-for-over-a-month/
Zagreb - Sigećica

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #65 u: Lipanj 11, 2012, 00:40:53 prijepodne »
...a i kod nas u supermarketima kupuješ povrče koje odbija trunuti (izvana).
http://inhabitat.com/gmo-tomatoes-could-stay-fresh-for-over-a-month/
Ja sam jednom kupio na placu krupno grožđe (mislim da je bilo talijansko) koje je stajalo u posudi na stolu jako dugo bez ikakvih znakova promjena. Kad sam vidio da je praktički neuništivo onda sam odustao od toga da ga pojedem pa sam samo gledao koliko će izdržati. Ne znam koliko je izdržalo na kraju ali sigurno duže od mjesec dana. A kad je počelo trunuti trunulo je uglavnom iznutra. :roll:

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #66 u: Lipanj 11, 2012, 01:08:49 prijepodne »
Evo jedan pogled na cijelu GMO temu, pesticidima, hormonima i raznim otrovima u hrani ... izabrao sam naj krači i najednostavniji za shvatiti... koga zanima, ima puno opsežnijih u textovnom i video obliku.

Na žalost nema u ovoj prezentaciji nikakvog rješenja, več je samo informativni video

« Zadnja izmjena: Lipanj 11, 2012, 01:12:29 prijepodne od gstaraz »

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #67 u: Lipanj 11, 2012, 09:04:18 prijepodne »
rješenje je samo jedno, svi ga podsvjesno znaju, samo prosjećan čovjek nije ubilački psihopat kao ta elitistička buržujska govna, ako smijem bit bezobrazan :D

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #68 u: Lipanj 11, 2012, 09:47:19 prijepodne »

Na ovom forumu nema vrijeđanja osim na nacionalnoj, rasnoj, spolnoj niti na imovinsko-statusnoj osnovi. :D

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #69 u: Lipanj 11, 2012, 09:48:19 prijepodne »
:D :D

a dobro, dok se možemo zezat nije sve tak crno..
ali ima tendencije da postane :diablolol:

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #70 u: Lipanj 11, 2012, 11:26:59 prijepodne »
rješenje je samo jedno, svi ga podsvjesno znaju, samo prosjećan čovjek nije ubilački psihopat kao ta elitistička buržujska govna, ako smijem bit bezobrazan :D

Mislis na ono najgore, primiti se lopate pa uzgojiti svoju hranu ili nesto manje radikalno ?  ;)

Offline Brada

• Punopravni član
  • Brada
    • My Reef Aquarium
« Odgovori #71 u: Lipanj 11, 2012, 11:45:35 prijepodne »

Mislis na ono najgore, primiti se lopate pa uzgojiti svoju hranu ili nesto manje radikalno ?  ;)
Ono Vedranovo riješenje je manje drastično od lopate, a sigurno je puno zabavnije od skupljanja krumpirovih zlatica :D
Zagreb - Sigećica

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #72 u: Lipanj 11, 2012, 11:59:39 prijepodne »
Šta se toga tiće, Vedranovo riješenje bi komotno mogli provesti i lopatama...  :add5:
 :D :D :D

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #73 u: Lipanj 11, 2012, 12:13:09 poslijepodne »
jučer sam nabrusio kramp..ja spreman...

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #74 u: Lipanj 11, 2012, 14:31:01 poslijepodne »

za kramp si fulao koje stoljeće...čak ni onda nije upalila ta tehnika, matija zna....

ne treba niš nasilno, samo opća pasivizacija - ostati kod kuće ali SVI...pa nek stane njihov sustav u roku 3 dana.