Srpanj 10, 2025, 10:26:37 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: GMO na mala vrata  (Posjeta: 6842 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
GMO na mala vrata
« u: Lipanj 06, 2012, 20:20:39 poslijepodne »
Jest da smo znali da će i do ovoga doći, koliko god smo gurali glave u pijesak, ali baš da će u tolikoj tišini... Sram ih bilo..Kockanje sa zdravljem ljudi zbog beskičmenjaštva, lobista, omotnica... Kao da će im išta pomoći kad to sranje uđe u lanac i kad se počnemo razboljevati i rikavati u tisućama od čudnih simptoma, nepoznatih uzroka i krvožilnih , srčanih  bolestik i račića kao  Ameri kojima je to smeće prešlo 60% udjela u prehrani... I da, apsolutno je nebitno da li je zaista štetan ( iako svi pokazatelji na terenu kao i nezavisna istraživanja bez prijetnji i prisila tvrde da je) ili je baš onak, super maznut kukuruz sa genom stjenice ili čega već, radi se o osnovnom ljudskom PRAVU na IZBOR onoga što JEDEMO!!! Ukoliko NE ŽELIM unositi to u organizam, onda me boli dupe za "znanstvene studije" i ispitivanja- koja ionako provode ili plaćaju tvrtke koje proizvode GMO sranja. Ja ŽELIM znati što jedem i ŽELIM IMATI MOGUĆNOST IZBORA, suncemupoljubim!

Ako ćemo i dalje gurati glave u pijesak i praviti se da nas se ništa od toga ne tiče, predviđanja "teoretičara zavjera" kojima se veći dio puka voli sprdat i smijat i koja se, vidi vraga, sa par godina odgode zaista sva i ostvaruju, će biti jedno za drugim iz "lude teorije" pretvorena u svakodnevicu... Pa majkumu milu, mi ionako zahvaljujući našim vrlim političarima i uvozničkom lobiju uvozimo 2 i 3 klasu EU i svjetskog  smeća od hrane , koja se prodaje po skupljoj cijeni nego vani kad je sveža?! Zar mislite da će ITKO zaštititi hrvatske potrošaće od ovog sranja? Ako sada nije vrijeme za buđenje i urlanje, onda ne znam kada će biti? Kada počnemo krepavat od gladi ili od "čudne" hrane?

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2012_04_39_1004.html

Offline Rossi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • Parking senzori, alarmi, daljinsko centralno!!
Odg: GMO na mala vrata
« Odgovori #1 u: Lipanj 06, 2012, 20:48:12 poslijepodne »
 lexaurin?:a015:

naj se sekirati, bum ti ja iz leskovca friske šalate nabral i dopeljal  8)
R-46

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #2 u: Lipanj 06, 2012, 22:22:16 poslijepodne »

Ako ćemo i dalje gurati glave u pijesak i praviti se da nas se ništa od toga ne tiče

jel se nalaziš u ovome ?

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #3 u: Lipanj 06, 2012, 22:23:05 poslijepodne »
Slažem se, ako nešto plaćam želim znati što plaćam. Možda ću namjerno kupovati GMO hranu jednog dana, a možda namjerno neću, ali želim znati što sam kupio i od kuda je, pa koji god bili moji razlozi.

Ali kako stvari stoje mislim da ću jedino znati što jedem ako si sam to proizvedem. Ali možda i to zabrane, tipa ako nemaš više od toliko i toliko hektara zemlje ne smiješ se niti amaterski baviti uzgojem voća i povrća. Ništa me više ne može iznenaditi pa ni tako nešto. Ali mislim da će s vremenom sve više i više biti ljudi koji će između sebe razmjenjivati starinske vrste sjemena i saditi ih (kao što neki već rade samo što ih je malo) ali će vjerojatno uskoro i to biti ilegalno. :-X

Možda bi trebalo već lagano krenuti u to dok se još može... :-[

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #4 u: Lipanj 06, 2012, 23:29:06 poslijepodne »
je, i to je na tapeti...codex alimentarius razne stvari nosi.. primjerice, ljekovito bilje- ne bu išlo... to se može ubrati i zaista djeluje..nije profitabilno..na Novom Zelandu su već recimo krenuli sa zabranom uzgoja hrane u vlastitom aranžmanu koliko sam čuo... Brave new world...

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #5 u: Lipanj 07, 2012, 00:15:34 prijepodne »
...na Novom Zelandu su već recimo krenuli sa zabranom uzgoja hrane u vlastitom aranžmanu koliko sam čuo... Brave new world...
Vidiš, toga sam se i bojao, mada mislio sam da se toga još nisu sjetili... ali očigledno već se i s tim krenulo. Na kraju će ti još policija upadati u stan ako držiš par rajčica na balkonu ili ne daj bože neki od začina!? :roll:

Offline Rossi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • Parking senzori, alarmi, daljinsko centralno!!
« Odgovori #6 u: Lipanj 07, 2012, 00:41:33 prijepodne »
naravno da se nalazim... jos malo bu i kaznjivo kaj si sam doma sadim povrce, vec su zabranili stoku drzat u leskovcu, nebu dugo da bu i kod tebe....
R-46

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #7 u: Lipanj 07, 2012, 07:44:47 prijepodne »
ma...ljut sam ko pas.. ma manje ljut, više lagano očajan...

i za razliku od jebenih crkvenih zvona, ovo se zaista tiče svih..a kladim se da tema neće doći ni do 15 postova....

:nerd:

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #8 u: Lipanj 07, 2012, 08:30:54 prijepodne »
Jebo im majku fašističku, šta nam rade!

Tekst je prenesen sa portala http://www.val-znanje.com/

Codex Alimentarius (lat. - Kod za hranu)

(NaturalNews) Vaše pravo da jedete zdravu hranu i koristite dodatke prema vašem izboru ubrzano nestaju, ali su se oni zato potrudili da vas drže u mraku o nadolazečem nutricidu (genocid preko hrane). Codex Alimentarius je planiran za globalno izvršenje 31. prosinca 2009, i ni riječ nije spomenuta u manistream (službenim) medijima o toj pretnji za čovječanstvo. Ipak, prema predviđanjima svjetske zdravstvene organizacije (WHO - World Health Organisation) i organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO - Food and Agriculuture Organisation), minimalno će 3 milijarde ljudi umrijeti samo od obaveznih Codex-ovih vitaminskih i mineralnih direktiva. Kako vrijeme prolazi ovaj neopozivi rok, fondacija za prirodna rješenja (NSF - Natural Solution Foundation) i njen direktor, dr. Rima Laibow, grozničavo rade na tome da promjene Codex-ove direktive. Oni trebaju vašu pomoć.

Bivši nacista je otac suvremenoga Codex-a.

Codex je neprijatelj svih, osim onih koji će profitirati od njega, prema dr. Laibowu. Ona ističe povezanost onih koji su počinili zločine tijekom nacističkoga režima s Codex-om. Na kraju 2. svjetskoga rata, Nurmberški sud je osudio naciste koji su počinili grozne zločine protiv čovječnosti i osudio ih je na zatvor. Jedan od osuđenika je bio i predsjednik ogromne korporacije I.G. Farben, Herman Schmitz. Njegova firma je bila najveći proizvođač kemikalija u svijetu, i imala je veliki politički i ekonomski utjecaj u Hitlerovoj nacističkoj državi. Farben je proizvodio plin koji se koristio u nacističkim plinskim komorama, i metal za tračnice sagrađene za transport ljudi u smrt.

Dok je odsluživao svoju kaznu, Scmitz je tragao za altenativnom brutalnom silom za kontroliranje ljudi i shvatio da bi se ljude moglo kontrolirati preko hrane. Kada je izašao iz zatvora, otišao je do svojih prijatelja u ujedninjene narode (UN - United Nations) i pokazao plan za preuzimanje kontrole nad hranom u čitavom svijetu. Komisija za trgovanje je) ponovo kreirala Codex Alimentarius (lat. - kod za hranu pod maskom komisije za zaštitu potrošača. Ali Codex nikada nije bio namjenjen za zaštitu ljudi. Uvijek se radilo o novcu i profitu na račun ljudi.

1962. g., napravljen je raspored za Codex da bude primjenjen na globalnom nivou do 31. prosinca 2009. Pod Codex-om, komiteti su osnivani da bi se napravile direktive po pitanju riba i ribarstva, masti i ulja, voća i povrća, orašastih proizvoda, ishrane, hrane za specijalnu upotrebu, i vitamina i minerala. Bilo je ukupno 27 komiteta, čineči ogromnu birokraciju. Pod Codex-om je više od 4 000 direktiva i regulacija za sve što se može utrpati u usta sa iznimkom farmaceutskih proizvoda (ljekova, injekcija i slično) koji nisu regulirani Codex-om.

Codex je oružje korišteno da bi se smanjila prehrana u svijetu (izazvala masovna glad).

Codex je industrijska organizacija koja se temelji na direktivama, i kao takva nema legalne temelje. Učešče u Codex-u kažu da je volonterski. Ali se Codex uzdigao do levela kada je de facto (zapravo) legalan zato što je Codex dirigiran od strane WHO-a i FAO. Oni financiraju i vode ga po zahtjevu UN-a. Zbog toga što su WHO i FAO navodno organizacije koje se brinu o zdravlju, imamo sukob interesa. Komiteti Codex-a izrađuju direktive, pravila i regulacije, i predstavljaju ih Codex-ovom komitetu za ratifikaciju. Jednom kada su ratificirana i odobrena koncezusom, ona postaju obavezna za sve zemlje koje su članovi WHO-a.

Codex je bio prihvaćen kada je svjetska trgovinska organizacija (WTO - World Trade Organisation) formirana 1994 g. kao sredstvo za usklađivanje standarda za hranu za olkakšanu trgovinu između zemalja. Kao rezultat, zemlje se moraju uskladiti s Codex-om ako žele da imaju ikakve šanse u trgovinskim razmiricama. Kada se razmirica desi i zemlje su prisiljene se obratiti WTO-u, ona zemlja koja je prigrlila Codex (koja se uskladila s njim) automatski pobjeđuje, bez obzira na zakon i prava u tom slučaju.

Dr. Laibow vidi Codex kao oružje da se svaka nacija što brže podvrgne (uskladi) sa padom standarda prehrane. Ona ističe da će podvrgnutost SAD-a (Codex-u) označiti kraj zakona o zaštiti potrošača. Codex neće biti u interesu potrošača. Codex će služiti interesima medicinskoj, farmaceutskoj, biotehnološkoj, kemiskoj i velikoj poljoprivrednoj industriji.

Pod Codex-om, hrana je označena kao otrov.

Akt o prehrambenim dodacima i edukaciji (DSHEA - The Dietary Substances Health and Education Act) je uklopljen u zakon 1994 g. s ciljem da se osigura sigurno i prikladno označavanje proizvoda onima koji bi ostali i koji bi ih koristili. U nalazima povezanim sa ovim zakonom, kongres je ustvrdio da bi moglo biti neke pozitivne povezanosti između prakticiranja dijete i dobroga zdravlja, i prevencije bolesti. Pod DSHEA, hranjivi sastojci i bilje su označeni kao hrana. Nema gornje granice, i pristup je slobodan. Amerima je dozvoljeno da imaju koju god hranu oni žele, zato što pod Engleskim općim zakonom, bilo šta što nije izričito zabranjeno je dozvoljeno.

Codex, s druge strane, je temeljen na Napoleonskom zakonu pod kojim sve što nije izričito dozvoljeno je zabranjeno. Stoga, samo ono što je izričito dozvoljeno Codex-om će biti dozvoljeno, i sve drugo će biti zabranjeno. 1994 g., iste godine kada je DSHEA potpisana, Codex je proglasio hranu toksičnom i otrovnom. I kao otrovi (hrana), oni tvrde da ljudi moraju biti zaštićeni od njih kroz uporabu toksikoloških i za rizik procjena, od kojih znanstvenici testiraju male doze na životinjama dok oni ne raspoznaju utjecaj. Oni onda uzmu na prvi znak od najmanjega utjecaja i podjele ovu količinu na 100 da bi uspostavili sigurnosnu granicu potrebnu za te otrove. Ovo znači da najveća doza bilo koje ishrane dozvoljena Codex-om je 1/100 od količine koja pokazuje primjetan utjecaj.

Hrana dozvoljena Codex-om je ograničena na onu koja se nalazi na pozitivnoj listi, očekuje se da će sadržavati samo 18 hranjivih sastojaka, jedan od njih će biti FLUOR. Dr. Laibow ističe da iako fluor nema nikakve bioloških koristi, on ljude čini zadovoljnima (možda se misli na utjecaj koji ima fluor, da čini ljude ravnodušnima - nacisti su ga koristili u logorima).

Codex-ovi predlagači sada imaju nekoliko predloga zakona pred kongresom dizajniranih da svrgnu i riješe se DSHEA. Jednom kada to ostvare, SAD će biti usklađen sa direktivama o vitaminima i mineralima Codex-a. Vrlo moćni, terapeutski učinkoviti, značajni hranjivi sastojci će biti ilegalni kao što je i heroin ilegalan. Čak neće biti dostupni ni na recept.

Codex podupire toksične dodatke za hranu, pesticide i GM (genetski modificiranu) hranu.

Codex predstavlja značajnu pretnju zalihama hrane, prema dr. Robertu Verkerku, osnivaču i direktoru Alianse za prirodno zdravlje. Oko 300 opasnih dodataka za hranu koji su uglavnom sinteteski će biti dozvoljeni pod Codex-om, uključujući ASPARTMAN, BHA, BHT, KALIJEV BROMID, TARTRAZIN (znan i kao E 102), i drugi. Dr. Verklerk je posebno zabrinut što uopće nisu uzeti u razmatranje potencijalni rizici koji su povezani sa dugoročnim izlaganjem tim dodacima (čitaj: otrovima).

Codex postavlja granicu za opasne industrijske kemikalije koje se mogu koristiti u hrani, ali je ona izrazito visoka, i lista kemikalija koje se smiju koristiti je duga. U 2001 g., 176 zemalja uključujući SAD su se okupili i odlučili da 12 visoko toksičnih organiskih kemikalija, znanim kao i trajnim organskim zagađivačima (POPS - persistent organic pollutants) koji su bili toliko loši da su ih morali izbaciti. Ima još mnogo više nego 12 toksičnih kemikalija korištenih u hrani, ali ovih 12 je jednoglasno proglašeno najgorima. Od tih, 9 ih je pesticida.

Pod Codex-om, 7 od 9 zabranjenih POPS-a će ponovo biti dozvoljeno u proizvodnji hrani. Sve zajedno, Codex dozvoljava 3 275 raznih pesticida, uključujući i one za koje se pretpostavlja da su kancerogeni ili enodokrini poremećivaći. Nisu uzeti u razmatranje dugoročni efekti izloženosti ovoj mješavini pesticida u ostatcima hrane (nakon uvođenja Codex-a).

Vladavina organskom hranom će biti podešena tako da odgovara interesima velikih proizvođača hrane. Razni sintetski kemijski dodatci i procesiranje sredstava će biti dozvoljeno, i hrana označena kao organska može biti ozračena. Etiketiranje će dopuštati uporabu skrivenih, neorganskih sastojaka.

Monsato, član Codex-a, će se okoristiti uveliko kako produkcija genetski modificiranih (GM) biljaka bude dozvoljena. "Terminatorsko" sjeme će biti odobreno za internaionalnu trgovinu. GM životinje kao hrana će također biti na putu.

Pod Codex-om, svaka mliječna životinja će biti tretirana sa hormonima rasta, i sve životinje u prehrambenom lancu će biti tretirane sa sub - kliničkim nivoom antibiotika, prema dr. Laibow. Ona tvrdi da će Codex voditi ka nužnoj radijaciji SVE hrane sa iznimkom onih koje se uzgajaju lokalno i prodaju sirovo.

Dr. Laiblow vidi Codex kao "regulaciju hrane koja je ustvari legalizacija obavezne toksičnosti i neuhranjenosti". Prema njoj, WHO i FAO procjenuju da će 3 milijarde ljudi u početku umrijeti očekivano kao rezultat Codex-ovih direktiva o vitaminima i mineralima, 2 milijarde od tih 3 milijarde će umrijeti od spriječivih bolesti kao rezultat neuhranjenosti, kao što je rak, kardiovaskularne bolesti, diabetes i mnoge druge. Oni koji će živiti će biti bogata elita koja je sposobna da si nekako osigura izvore čiste hrane i drugih hranjivih sastojaka.

Codex je legalizirani genocid.

Dr. Gregory Damato, Ph.D., pišući za Natural News, je okarakterizirao Codex kao "kontrola populacije uz pomoć novca". Vidi Codex koji je vođen od SAD-a i kontroliran od velikih farmaceutskih kompanija i onih sličnih Monsantu kao sredstvo sa ciljem redukcije svjetske populacije do nivoa koji bi se smatrao održivim od onih koji zastupaju Novi Svjetski Poredak. To bi značilo redukciju otprilike 93 posto sadašnje svjetske populacije.

Jednom kad su prihvaćene norme Codexa neće više biti vraćanja nazad. Kada usklađenost Codexa bude potaknuta u bilo kojem području, sve dok je zemlja članica WTO-a (Svjetske Trgovinske Organizacije), norme ne mogu biti ukinute, ili izmijenjene na bilo koji način. (...)

Hm, dakle, - na zdravlje! Ako ovo nije dokaz manipulacije, šta onda jeste...?

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #9 u: Lipanj 07, 2012, 09:10:16 prijepodne »
ma...ljut sam ko pas.. ma manje ljut, više lagano očajan...
i za razliku od jebenih crkvenih zvona, ovo se zaista tiče svih..a kladim se da tema neće doći ni do 15 postova....
 :nerd:
Ali ti bi mogao tamo kod sebe nešto i uzgajati, barem manje komplicirane stvari, kao što Rossi radi... zar ne? A šta da ja u Španskom sadim na svom malom balkonu? :-[

Ali sjećam se da sam baš za balkon vidio neke kombinacije u Francuskoj kao na nekakvoj konzoli, pa biljaka stane puno više a mogu se dizati i uspravno ako treba nešto raditi oko njih itd. Ali to je više za začine i slične stvari. A bila je vijest i o tome da sve više Francuza drži doma 1 kokoš nesilicu koju hrane, a ona im nese jaja pa su sretni jer barem znaju što jedu. Zamislite to, kokoš nesilica kao kućni ljubimac koji nese jaja, taman imaš svaki dan svježe jaje! :D

A moramo prebaciti 15 postova s ovom temom kad tad! :-[ :up:

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #10 u: Lipanj 07, 2012, 09:18:41 prijepodne »
imam ja vrt, ali guess what, ako ti ne daju sadit, ili ako ti ne daju normalno sjeme, kaj ćeš sadit' Nedavno sam čuo-neprovjerena informacija-d a Hrvatska nema banku sjemena... jedna od rijetkih zemalja na planeti..koja nebriga, koji dilentantizam i nedostatak bilo kakve društvene i nacionalne strategije... kmetovi, kmetovi i opet kmetovi... užas...
i btw. i uz ovakav vrt moraš opet ić kupovat , posebno po zimi...
a kaj se kokica tiče- one moraju nekaj i zobat, jel da?

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #11 u: Lipanj 07, 2012, 11:00:56 prijepodne »
kod mene su išli nedavno i popisivali koje dvorište ima izbušen bunar... uskoro će stizati uplatnice za korištenje podzemnih voda  :clown:

gradiš totalno pasivnu kuću sa fotonaponskim panelima i kolektorima, ali prije gradnje kuće da bi dobio uvjete o građenju moraš HEP-u uplatiti priključak struje  :nerd:

a uzgoj povrća na novom zelandu je totalno ograničen za vlastite potrebe osim nešto malo u lončanicama na foru ukrasnog bilja (bio nedavno kolega na novom zelandu i stvarno je tako)

nađite mi domaći češnjak za posaditi jednostavno ga nema osim kod nekih bakica po selima se može možda naći, a šta se radi da se očuva sjeme ništa jer jer kineski iz shoping centra puno jeftiniji, e sad tu dolazimo do onoga svatko ima pravo da kupuje ono za šta smatra da je opravdano i vrijedno njegovog novca i koliko bi nas platilo 5kn skuplji domaći češnjak od kineskog?  :)

slobodno tržište to smo tražili sad izvolite

i da nemojmo zaboraviti vrijeme Jugoslavije i BC hibride po čijem razvoju smo tada bili jači i od puno kapitalističkijih zemalja Europe ;)

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #12 u: Lipanj 07, 2012, 15:45:02 poslijepodne »
Ja sam zadnji put odličan češnjak kupio na cesti na Murteru od nekog čiče! Savršen je bio! :up:

Vedrane, ako jedino mi nemamo banku sjemena pa što čekamo onda! Idemo, pouzdano znam da ljudi amaterski između sebe već razmjenjuju takvo sjeme! Što treba napraviti za tako nešto? Teško da ćemo zaustaviti GMO hranu, idemo onda barem skupiti kvalitetno sjeme dok se još može... -?

A evo i jedna stara vijest, netko je već o tome i prije razmišljao ali očigledno nije zaživjelo: http://limun.hr/main.aspx?id=50145&NadID=50038

Idemo za početak podforum ili tema na akvarij.net-u pod nazivom Banka sjemena pa da vidimo što tko već ima doma! :)

Offline Brigita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
« Odgovori #13 u: Lipanj 07, 2012, 16:21:02 poslijepodne »
Moja mama ima veliki vrt, i gotovo sve što sadi je iz sjemena kojeg si sama od povrča ostavlja (paprika paradaiz...) ostavlja sitni luk za sad, krumpir sitni, pelcere jagoda...i sl. jer ne želi nikakve rasade kupovati (kaže da su njezine što posije bolje  :D )
Ne šprica ništa, zlatice sa krumpira pokupi, neznam kako joj se sve to da, al tako radi.

Offline jurica75

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Lipanj 07, 2012, 16:39:08 poslijepodne »
Ljudi,svijet u kojem živimo,koji nas okružuje,i kojeg smo mi kreirali,je preslika našeg mentalnog stanja!
Da,svi su ekolozi,a nitko ne reciklira smeće,svi se vozimo sami u autu,koristimo enormne kol ambalaže i stvaramo ogromne kol smeća
Ovaj zrak koji udišemo,zemlja na kojoj živimo,voda koju(za razliku od pol Evrope iz pipe)pijemo,nam omogućuje da samo sebi sliku u glavi stvaramo
da se olfo hranimo zdravo i kao pokušavamo njegovati zdrav lajfstajl-prokleta riječ!
Pogledajte samo trgovine"zdravom hranom",pa to je sve jebena industrija!Sada se i f...cigle rade ekološki! ma daj ne seri!
Da li znate da je SVA soja genetski modificirana?Ne bi je bilo ekonomski isplativo uzgajati-mali prinosi,bolesti i sl
A bog potrošačkog društva samo ruke tare,i veseli se
Sve je to isto sranje,samo promijenjeno pakovanje,ime,eko ovo-ono
Slažem se sa ljudima koji NAPOKON počinju obrađivati svoj gruntić,to je za svaku pohvalu,jedina smo zemlja u Evropi koja ima toliko zapuštene
zemlje,što čovjek kaže,nema više domaćeg češnjaka
Stoga-seljaci ove zemlje,ujedinite se,i POČNITE RADITI!A što se tiče otrova naših svagdanjih,sami smo ih koristili,nitko nas nije na to tjerao
Živite,gajite ribice,svijet ima svoj put na kojim se ne treba opterećivati-sve je to nečiji dobar/loš marketing!
Živjelo selo i poljoprivreda!

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #15 u: Lipanj 07, 2012, 20:29:08 poslijepodne »
Tako je, treba početi raditi, a ne samo pričati o tome! :up:

Evo i 15. posta! :D

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #16 u: Lipanj 07, 2012, 20:33:04 poslijepodne »

Ma pusti ga! Čangrizav je ko stara baba!  :D

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
« Odgovori #17 u: Lipanj 07, 2012, 20:56:08 poslijepodne »
Tako je, treba početi raditi, a ne samo pričati o tome! :up:

Evo da i ja kazem nesto o ovome.
Imam vocnjak sa oko 100 stabala raznog voca koje uzgajam ekoloski,ne spricam ni jednom,sta uspije uspije,a kad pojedem crva u tresnji ili sljivi znam da je barem cisto od otrova.
E sad ona druga strana,veliki proizvodjaci i veliki trgovacki lanci su unistili male proizvodjace i smanjili cijenu gotovog proizvoda.Tako da je mali seljak nekonkurentan.
Evo cist da objasnim kg jabuka znaci ne tretiranih bilo kakvim otrovima sam prodavao za 4kn i znate sto nisam prodao ni kg,jer je u Konzumu kg jabuka bila 3,59kn i nikog nije bilo briga sto je to jabuka od prosle godine skladistena u hladnjaci i sto je tretirana koje cime,ali za 41lp po kg je konzum zaradio vise od mene.
NAzalost vecina ljudi ne brine za kvalitetu onoga sto jede,nego gleda na financijsku ustedu koja je u ovom slucaju bila 41lp po kg.

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
Odg: Re: GMO na mala vrata
« Odgovori #18 u: Lipanj 07, 2012, 21:54:59 poslijepodne »
mbogdan, osim što je cijena u ovoj krizi faktor prevage ja mislim da je i nepovjerenje ljudi prema bilo čemu jedan od glavnih razloga. Zašto bi tebi netko vjerovao da nisi špricao, shvaćaš? Ljudi su generalno totalno razočarani u ovom kapitalizmu i shvatili su da je sve samo marketing i mazanje očiju, pa kad svi lažu manji je rizik po novčanik odlučiti se za jeftinije nego možda domaće i ekološko...i naravno tu se često z...bu.

Sent from LG 2X using Tapatalk 2

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
« Odgovori #19 u: Lipanj 07, 2012, 22:00:28 poslijepodne »
mbogdan, osim što je cijena u ovoj krizi faktor prevage ja mislim da je i nepovjerenje ljudi prema bilo čemu jedan od glavnih razloga. Zašto bi tebi netko vjerovao da nisi špricao, shvaćaš? Ljudi su generalno totalno razočarani u ovom kapitalizmu i shvatili su da je sve samo marketing i mazanje očiju, pa kad svi lažu manji je rizik po novčanik odlučiti se za jeftinije nego možda domaće i ekološko...i naravno tu se z...bu.

Sent from LG 2X using Tapatalk 2
Slazem se Renta,ali ako sljiva,tresnja... ima crva,jabuke flekice po sebi,znaci da nije tretirano,lako se provjeri,ali da nepovjerenje moze biti takodjer jedan od razloga,ali cijena je svakako presudna...

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #20 u: Lipanj 07, 2012, 22:25:04 poslijepodne »
Slazem se Renta,ali ako sljiva,tresnja... ima crva,jabuke flekice po sebi,znaci da nije tretirano,lako se provjeri,ali da nepovjerenje moze biti takodjer jedan od razloga,ali cijena je svakako presudna...

Nije sve tako crno ni bijelo kako se predstavlja...

Naime moj bratić veterinarski inspektor sa preko 20god radnog staža na terenu ima cijele storije oko domaće hrane za koju kaže da većinu ne bi dao svojoj djeci nikad da jedu i da to što dobije završi u kanti za smeće.

Zna se kako su se tretirala polja domaćeg krumpira ekološki uzgojenog, a 5god nema niti jedne krumpirove zlatice na tim poljima zbog otopine cijanida kojim se tretirala zemlja, a nabavljalo ga se bez problema preko u BiH

Kako se domaći kajmak i sir tretira po slavonskim selima kad prokisne, pa ponovno pušta u opticaj? Sodabikarbonom od kad znam za sebe

Zna se da izlaze vet. inspektori na dojavu ako negdje svinja krepa da ne završi u kulenu...

Zašto se nerasti koji se tjeraju i krmače pune hormona melju u kobasice i kulen...

Zašto neki špricaju eko povrće preko lista fekalnim vodama itd.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #21 u: Lipanj 07, 2012, 22:30:15 poslijepodne »
geemo tresnja, sa geemo crvima....pa si ti misli jel domace ili nije..... :D :D :D

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #22 u: Lipanj 07, 2012, 22:35:03 poslijepodne »
Ja sam se jedno vrijeme trudio uzimati hrvatske proizvode u skladu s onom krilaticom: "Kupujmo hrvatsko!" Prvo sam gledao tko je proizvođač ali onda sam počeo malo detaljnije čitati što piše. Evo jednog primjera, dvoumim se da li da kupim jeftiniju talijansku pasiranu rajčicu ili da kupim pasiranu rajčicu od Podravke koja je naravno puno skuplja. Pročitajte malo što piše sitnim slovima i jedno i drugo se proizvodi i puni u Italiji, možda čak u istoj tvornici. Pa što bih onda kupio "hrvatsku" pasiranu rajčicu kad mogu pravu talijansku!? Ista stvar je i s ab kulturom i sličnim proizvodima, proizvede se vani pa spakira u ambalažu neke od naših tvrtki jer ljudi kupuju poznate marke. E pa ja nemam ništa protiv da kupujem i dalje hrvatske proizvode ali ne želim da me prave budalom u isto vrijeme. Sada me uopće nije briga da li piše Podravka ili Dukat, nego čitam ono što piše vrlo sitnim slovima! :-[

Offline jurica75

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Lipanj 07, 2012, 22:43:58 poslijepodne »
Veco brate,tko od nerasta kobaje radi?Pa smrdilo bi gadnije od kurvine guzice!Nije da nisam naletio na njih,a veli ekipa-nismo znali da će se kužit!
Mislim da je to najmanji problem cijele priče,osim onima koji su to jeli :D :D
Bez obzira na moje zvanje i znanje,prilično sam/smo bespomoćni-svi se nekako koncentriraju na hranu,a kao što rekoh u1.postu,ostalo se
zaboravi nekako.
Ono moje o polj.radovima je samo želja da se barem malo pomaknemo sa mjesta,da vidimo kako drugi delaju,kad sami ne znamo!
Zato,svi na selo,da vam stvarno deca ne briju kako krava je lila boje!

Offline Brigita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
« Odgovori #24 u: Lipanj 07, 2012, 23:20:40 poslijepodne »
Problemi su puuuno viši i širi nego što se čini. Da smo velikim dijelom i sami krivi za to, jesmo.
Da stavimo po strani GMO opet smo u banani, jer su svi proizvodi (čiji god) puni konzervansa i aditiva, zapravo samo to i sadrže. Bemti, kojem to svježem mlijeku može biti rok trajanja 40 dana?
Danas mlade mame (čast onima koje to ne rade, jer su rijetke) kupuju Hipp kašice, kojima je rok trajanja godinu dana i čak se ne moraju držati u hladnjaku, več na policama u trgovini. Pa što one sadrže u sebi kad se ta mesna kašica ne pokvari u tom periodu? I to ih uopče ne brine jer im je ljeno skuhati i smiksati kašicu djetetu.
Kupuju pire krumpir u prahu, jer ga je lako i brzo pripremiti, Mafine iz vrečice, jer se taj prah smučka sa vodom ili mlijekom i staviš peći, čas posla gotovo... Juhu, tko je vidio kuhati ju dva i pol sata sa mesom i povrčem svježim, kad ju ima za kupiti u vrečici koja se kuha 5min.
Moja djeca takve stvari nisu nikad ni probala, ali jaaako puno poznam takvih koji odrastaju na takvoj hrani, zato kažem da smo za puno stvari mi krivi, jer da bar takve proizvode koje ne mogu biti veče smeče i otrov ne kupujemo, nebi ih oni ni nabavljali u trgovine, a ako ih trgovine ne potražuju, nebi ih ni proizvođači proizvodili.
Zaglibili smo mi puno više no što se čini, i tu se ništa neče promjeniti.  :(