Damire čovjek koji je pravi ciklidaš nikad, ali nikad neće prodavati ribu tek izleglu po cijeni od 20-30 kn.
Vidi, ja se u osnovi slazem s tobom u potpunosti. S obzirom da sam tek negdje godinu dana u malawi vodama, smatram da sam jos relativno frizak i relativno neiskusan. Medjutim, i ovo malo sto sam vidio i prosao me je itekako naucilo da je jedini nacin za vidjeti hoce li riba valjati - pustiti je da barem malo naraste. Jer, i ja u 2 akvarija imam "slon" situaciju. A itekako znam od koga sam kupovao. Niti je ta vrsta, a ako i je, onda je totalno los primjerak iste. Da ne spominjem njihov mrijest, sva sreca pa sam bio dovoljno oprezan i pustio (i jos uvijek pustam) da ti malci rastu, nisam ih odmah isao prodati,pokloniti, bilo sto, jer vec i sad vidim da jednostavno ne valjaju, i da od nekih 15 malih cu imati mozda jednu ili 2 ribe koje ce liciti na ono sto trebaju biti. Nagalsak na liciti. Sto je s ostalima, losi roditelji, rodbinsko krizanje, netko uletio sastrane - jednostavno neznam, ali ako ja vidim da to nije to, onda to netko iskusan vidi i bez gledanja.

Ali, ne razmisljam o tome koliko one mene kostaju, u smislu struje, vode, hrane, pa da ih se rijesim i utrpam nekome. A da ce nazalost vjerovatno zavrsiti u kanalizaciji - hoce.
Sva sreca, malo sam uz pomoc, da ne imenujem, ispravio donekle situaciju, pa nabavio ono sto sam htio, samo, opet sam na kokos-jaje problemu, jer su ribe premale, medjutim, zasada je sve onako kako mislim da treba biti, ribe rastu, farbaju se, i mislim da su tipicni predstavnici svoje vrste. nista ekskluzivno, ali meni zadovoljavajuce.
kada sam ja, u jednoj slicnoj temi napisao nesto u stilu "nije problem (meni) dati ni 100 kn za ribu, ali ako je to to - kvalitetni predstavnik svoje vrste, s tocno odredjenim spolom", onda su me blago spustili u stilu "aha, ma da, to ti nitko tako ne radi, uzme se hrpa riba, pa kako prodjes"...... Da se razumijemo, nemam para, ali ako cu za 10 malih ribica, za koje neznam i ne mogu biti siguran u nista dati 300kn, zar mi nije bolje, ako vec imam tih 300kn i mogu ih dati za jednu tako nebitnu stvar kao sto su ribe, onda uzeti jednu, dvije, tri "prave", gdje cu tocno znati i vidjeti sto kupujem. I ne patim ja na neke eFove, divljake, mama iz singapura, tata dalmatinac, meni je u osnovi svejedno, ali ako vec nesto drzim, ulazem u to i novce, i vrijeme i trud, onda barem neka to bude ono sto zelim.
Uzimam na jednom mjestu, gdje se eventualni zayebi i pogreske jako brzo i ucinkovito rjesavaju, zamjenom, poklonom ili slicnim, tako da u osnovi mi i nije zao platiti cak i za malu ribu.
Stvarno nebih htio ulaziti u to tko je pravi ciklidas, tko prodaje kvalitetnu ribu, tko podvaljuje, jer o tome neznam nista, samo sam htio reci da donekle i razumijem to prodavanje malih riba na kile, po nekoj cijeni, jer je to osjetljiva tema, po tome bi netko mogao prozvati diskusase npr, pa zasto oni prodaju ribe od 4-5cm po 50-60-70kn, zasto ih ne puste da narastu do 8-10cm, pa onda prodaju po istoj cijeni, a ne po troduplo vecoj. Jasno, ovo je karikirano, njih sam uzeo kao primjer, iako vrijedi i za sve ostale tipove i vrste riba koje se nekom omrijeste, a taj netko ih prodaje. Svima je u cilju rjesiti se sto prije tih riba, osloboditi akvarije za sljedece mrijestove, smanjiti troskove hrane, struje i slicno.....
Kako rekoh, neznam, ali znam, da nema tih ljudi koji uzgajaju i prodaju, nebitno dali su to malawi, diskusi, gupiji, zlatne......., nasi akvariji bi bili poprilicno prazni, da se moramo osloniti samo na trgovine. a sumnjam da bi ista bolje prosli i kvalitetnije ribe nabavili. barem ne kod nas.