Kolovoz 07, 2025, 22:07:05 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Aquarium  (Posjeta: 2690 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ariel

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Aquarium
« u: Travanj 21, 2012, 22:22:49 poslijepodne »
Za diplomski rad na arhitekturi projektiram Istraživačko-edukacijski centar o moru. Radi se o projetku koji će jednim dijelom bit pod morem i upravo u tom dijelu bi se trebao nalaziti javni jadranski akvarij sa svim pratećim sadržajima. Koristila bih izravno more, tj.ogradila jedan dio mrežom ili staklom...Problem je u tome što jako malo informacija imam vezano za projektiranje jadranskih akvarija koji koriste more na zatečenoj situaciji. Ne znam što mi je sve potrebno u energetsko-tehničkom sklopu s obzirom da more ništa posebno ne pripremam, ne filtriram...

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
Odg: Aquarium
« Odgovori #1 u: Travanj 21, 2012, 22:39:46 poslijepodne »
Nikakva ti filtracija nije potrebna ... samo pumpetina koje će to mora vrtiti kroz zatvoreni dio..

Offline ariel

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Travanj 22, 2012, 08:01:59 prijepodne »
Taj centar o more će biti blizu obale, pa zar ne bi trebala more posebno filtrirati i pripremati prije ulaza u sisteme/akvarije jer što će biti kada bude npr jugo i podigne se sav sediment a treba uzeti u obzir i kanalizaciju/otpad. Takoder uz obalu je velika količina masnih naslaga, ostataka nafte, krupne nečistoće... sve to će pumpe ubacivati u akvarij direktno ako nema sustava filtracije tog mora prije nego što uđe u akvarije?

Offline GROF

• Administrator
  • Punopravni član
    • Grof - akvarij
« Odgovori #3 u: Travanj 22, 2012, 09:52:59 prijepodne »
Što se tiče organizama, ne trebaš se zamarati....potrebna ti je samo dobra cirkulacija mora....
ali ako želiš zaštititi akvarij od tih nekih krupnijih vrsta nečistoća bilo bi dobro imati neki sustav predfiltracije, bazene sa krupnijim filter materijalom... nešto kao na slici u privitku, al naravno...puno,puno veće. :)

Offline ariel

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Travanj 22, 2012, 10:45:58 prijepodne »
Prilažem vam početne skice da vidite o čemu je riječ...uhvatila sam se proučavanja manjih akvarija jer za njih ima više informacija, a i čini mi se da će i za moj vrijediti jednaka pravila ali samo u većem volumenu. znači za početak mi je potreban bazen filtracije kao što se vidi na vašoj slici. a uz njega vjerojatno i karantenski bazen za ribu koju ću tek uvest u akvarij?

Offline GROF

• Administrator
  • Punopravni član
    • Grof - akvarij
« Odgovori #5 u: Travanj 22, 2012, 11:16:38 prijepodne »
...uhvatila sam se proučavanja manjih akvarija jer za njih ima više informacija, a i čini mi se da će i za moj vrijediti jednaka pravila ali samo u većem volumenu.

Mali zatvoreni sistemi nemaju puno zajedničkog sa velikim sustavima sa konstatnim dotokom svježeg mora........ ili možda da u projekat odmah ugradiš ovakvih par jedinica, pa si mirna: :)

http://www.aqualogicinc.com/products/lss/index.htm

Offline ariel

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Travanj 22, 2012, 11:44:00 prijepodne »
ma da, najbolje to ugradit   :klap: a ribe bi jadranske, samo ne znam kako ih iskombinirat da svima jednako pašu uvjeti u akvariju...naišla sam na ovu kombinaciju i čini mi se oke...http://sloreef.com/AkvarijiMeseca/Oktober2006/AkvarijOktober2006.htm samo šta bi ja ja i nekog morskog pasa da bude što atraktivniji akvarij.većina ljudi bi volila doć vidit nekog modrulja recimo...morske pse bi trebala vjerojatno u puno dublji akvarij...ovaj moj za sad je na 3-4m dubine...i ne znam dal bi trebala zaštititi površinu s nekim krovom?izravna sunčeva svjetlost nije dobra zbog razvoja algi...ili bi možda mogla imati otvorne bazene...hm...

Offline Mislav1

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Travanj 22, 2012, 15:47:18 poslijepodne »
Jesi li razmisljala da usis vode napravis daleko od obale, na dubini. Time bi izbjegla potrebu za slozenom filtracijom i odmah se rijesila vecine ozbiljnih i skupih problema. Rijesi to tako da se sto vise vode izmjenjuje. Ja bih razmisljao o minimumu 100% vode dnevno ukoliko nece biti filtracije.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Travanj 22, 2012, 16:54:57 poslijepodne »
mislim da je lakse sloziti filter nego vuci toliko vode sve do akvarija, trebat ce ogromna vataza za sve to a vjerojatno i kakva dozvola da bi se ta cjev provukla. a onda i na vecoj dubini moze biti dosta sedimenata a vjerojatno i dosta toga bi se nakupljalo po unutrasnjosti cijevi s vremenom i zahtjevalo odrzavanje, i treba rjesiti i materjal i sve spojeve, nije to bas ni tako lako potopiti na dno mora
u jadranu, a pogotovu uz obalne djelove moze biti dosta prljavo a s sistemom filtracije se igra na sigurno, neovisis vise o visoj sili i eventualnim katastrofama vec tocno znas kakvu si vodu stavljas kroz taj akvarij

Offline ariel

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Travanj 22, 2012, 21:10:53 poslijepodne »
Pa ovako, nastojala sam izbjeći filtraciju i sve ono što bi mi samo povećavalo tehnički dio, jer mi je potrebno da bude što manji ali proučavajući akvarije i informirajući se na sve strane došla sam do zaključka da bi ipak bilo najbolje da imam standardnu filtraciju kao i obični morski akvariji zatvorenog tipa, dakle bioloska, kemijska, mehanicka filtracija, plus rasvijeta, cirkulacija, sustavi za hranjenje,te sustavi za održavanje parametara i to bi sve išlo automatski i u velikim razmijerima. A drugi sustav bi funkcionirao na dnevnoj izmijeni mora sa prirodnim morem koje se pumpa iz okolice.
Sve se bazira na jakim pumpama koje se nalaze na zasticenom mjestu u okolici akvarija, trebaju biti zasticene. Zatim trebaju imati mehanicku filtraciju koje ce odstranjivati krupni otpad na samom ulazu da ga pumpe ne povucu i ubace u sistem gdje moze napraviti stetu. To more se zatim cijevima prvo odvodi na finu mehanicku filtraciju, gdje se odstranjuje fini sediment iz mora, nakon toga ide u kemijsku filtraciju gdje se odstranjuje kemijsko zagadenje i otrovi, a nakon toga ide u sustav sa uv lampama gdje se odstranjuju i unistavaju virusi, paraziti...  i nakon toga se sprema u posebne spremnike od kuda se koristi za dnevne izmijene mora.

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #10 u: Travanj 22, 2012, 21:26:51 poslijepodne »
Lijepi copy-paste sa drugog foruma  ;) .. ali izostavila si onaj dio o mikroorganizmima koji su temelj hranidbenog lanca..

Offline ariel

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Travanj 22, 2012, 21:31:17 poslijepodne »
Pa rekoh da sam se informirala na sve strane...so what -?...samo pokušavam što više informacija pokupit...a teško je preko interneta, kako ću sa sigurnošću doć do pravih informacija :(

Offline astralis

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #12 u: Travanj 22, 2012, 22:13:46 poslijepodne »
Lijepi copy-paste sa drugog foruma  ;) .. ali izostavila si onaj dio o mikroorganizmima koji su temelj hranidbenog lanca..
don't get it,where's the point?
eruption of emotions

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #13 u: Travanj 22, 2012, 22:30:07 poslijepodne »
razgovor se vodi i na elegance-u
uglavnom zanimljiva tema