Kolovoz 06, 2025, 13:48:40 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Bolesne male zlatne ribice  (Posjeta: 10136 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Akviziter

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Lokacija: Hrvatska, Zagreb <-> Njemačka, Stuttgart (aq. u Njemačkoj)
Bolesne male zlatne ribice
« u: Ožujak 27, 2012, 14:49:24 poslijepodne »
Pozdrav,

Eto mene opet, no sada imam problema s malim ribicama. Naime, danas smo dobili male ribice koje smo naručili preko Interneta jer to bio jedini način da dobijemo Misgurnuse koje smo htijeli bez plaćanja dodatnih troškova na putovanje osobe od točke a do b. Uz misgurnuse smo naručili i četiri pajčolankice ali izgleda da su nam uvaljali jednog, barem ja mislim, teleskopa -_- što mi baš nije drago jer ne volim gledati tu ribu previše ali eto... tako je, kako je. Nego... da se vratim na temu: jedna riba ima problema s mjehurom što je očito jer ne drži balans uopće a druga ima nešto na peraji - ja bih rekao vanjske parazite (izgleda kao da joj je zaljepljena peraja). Zelenkaste je boje, te izgleda kao da se "nogice" miču - ja iskreno nemam pojma, ali bih rekao da je nešto "živo" na peraji.

Video možete premotati na 1:40. Isto tako, ugasite si zvuk jer sam na jednom dijelu htio animirati ribicu da izađe iz kuta kako bih mogao uloviti stranu pa je zvuk pumpe pojačan i iritantan.
http://www.youtube.com/watch?v=GO74EtJAA2g&feature=youtu.be

Postupak unošenja ribica
Postupak koji smo koristili pri unosu riba u akvarij. Akvarij je bio pušten prije, ne manje od, tri tjedna te smo ubacivali dobre bakterijice i tretirali vodu EasyLife-om. I nakon što smo ustanovili da je moja prijašnja manja zlatna ribica bila zapravo OK, odlučili smo kupiti nove ribice. Te ribice su došle u vrećicama, te su bijele bile odijeljene od narančastih a narančaste od misgurnusa. Jedna vrećica je bila žućkasta što mi se nije svidjelo, pa smo uzeli kanticu u kojoj je bio postotak vode karantenskog akvarija u koju smo unijeli i vodu u kojoj su bili (osim žuto-obojane vode). Nakon toga smo čekali do tri sata ako ne i više da se temperatura uskladi, a u međuvremenu smo dolijevali malo-po-malo vode iz akvarija u kanticu. Nakon što je temperatura vode u kantici bila jednaka onoj u akvariji, odlučili smo ribice prebaciti u karantenski akvarij.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: Bolesne male zlatne ribice
« Odgovori #1 u: Ožujak 27, 2012, 15:05:42 poslijepodne »
Ove dvije male izgledaju dosta loše i trebat će im neko vrijeme da dođu k sebi a možeš im pomoči tako da uliješ duplu dozu FFM-a i 1 čajnu žličicu soli na 50l vode a slijedeći dan dupla doza vitamina.

Ova veča je zaražena kožnim parazitom koji se zove Riblja Uš - Argulus- pročitaj na internetu kako se uklanja sa kože sada sam malo u gužvi, pozdrav i sretno.

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 27, 2012, 15:22:15 poslijepodne »
Vež gledam - hvala! A ovog lijepo zapisujem sa strane od kojeg ništa više neću naručiti... a izgledalo je tako sve lijepo: bile su sigurno zapakirane, putovale su manje od 16h (tako kažu), dobili smo sa strane artemije koje smo smjestili u vazu za cvijeće i nadodali nejodiranu sol kako bi im stvorili stanište... sada samo gledam dal' da uzmem misgurnuse i stavim ih u najveći akvarij ili što.. oni mi izgledaju dost' živahno, i odokativno ne vidim ništa što je loše snjima.
« Zadnja izmjena: Ožujak 27, 2012, 15:26:22 poslijepodne od Akviziter »

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 27, 2012, 16:47:01 poslijepodne »
Dodao sam duplu dozu FFM-a i sol a sada su nas nazvali ovi iz dućana koji su nam poslali bolesne ribe pa će nam propisati što da radimo. Bilo kako bilo, sada ćemo staviti ovu malu s velikim parazitom u solnu kupku, i onda ću probati osušiti tu peraju s maramicom jer sam vidio da se miče.. prioritet mi je sada maknuti to veliko govno s moje ribice da nebude bilo... Vidio sam da neće veliki parazit crknuti od soli, ali da se može možda maknuti... Isto tako, siguran sam da je ovo friško te da je prije nisam vidio; te mislim da se parazit preselio s Misgurnusa na zlatne. Što bi moglo biti potvrđeno od strane dućana pošto su Misgurnuse uveli prije par dana...

Javim se dal' sam uspio maknuti nametnika. Isto tako, iz dućana će nam besplatno poslati Serin Argulol (http://www.aquaristikshop.com/e_Produktinformationen/Sera-Argulol-100-ml.htm), te će pratiti izlječenje ribica. Ajde.. nadam se da bu uskoro dobro, pa da se javim napokon s zdravim ribama, pužekima i biljkama. Na Internetu ima dosta članaka, ali se meni najviše sviđa ovaj: http://www.mchportal.com/fishkeeping-mainmenu-60/stock-the-inhabitants-mainmenu-79/health-mainmenu-82/507-treating-an-argulus-infestation.html jer detaljno opisuje kako izvršiti prevenciju, detekciju i sve vezane stvari : ).

\O pozdrav i do čitanja.

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #4 u: Ožujak 27, 2012, 16:49:48 poslijepodne »
Stavi šoder 2-4 mm ,oko 3-4 cm debljine misgurnus ti se zakopava u šoder,fora je kad mu vidiš glavu i zadnju peraju, a tijelo pos šoserom

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 27, 2012, 17:06:54 poslijepodne »
Ovo mi je karantenski, i upravo iz tog razloga nisam stavljao ništa. Iako mislim da ću im nešto staviti jer mi se čini da su totalno u šoku. Ali to će mi otežati vrijeme da ih pronađem itd. a isto tako se trebaju liječiti protiv ovih parazita - pitaj b* koliko malih parazita sjedi na ribama unutra.. Od sutra ih onda liječim s ovim lijekom i to je to. Sada sam pokušao s kupkom samo da im se dodatni sloj sline stvori sa strane...

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 27, 2012, 20:15:22 poslijepodne »
Eto, debelog smo se riješili nakon "sušenja" peraje. Koristili smo papir te pažljivo sušili peraju sa maramicama još jednom i ovaj put je kmica skočila u vodu te odmah krenula na drugu ribu.. -nevjerojatno! Brzo smo ga zgrabili u mrežicu i izvukli van a sada je samo čekati da vrijeme prođe i pokaže dal' ih ima više ... {kad dođe lijek, tretirat ćemo cijeli akvarij (karantenski)}

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #7 u: Ožujak 28, 2012, 07:43:59 prijepodne »
nemoj nikako misgurnusa stavljati u glavni akvarij ako je bio sa zaraženom ribicom
dok god nisi 100% siguran da su sve zdrave
naime, parazit se u ranom razvojnom periodu zna pritajiti da ni ne znaš
dakle, proces liječenja provedi u potpunosti, pa kad prođe, pričekaj još par dana i tek onda ribice mogu u glavni tank!

jadničci maleni... :(

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 28, 2012, 08:06:08 prijepodne »
Ma i neću : )... samo sam se bojao jer većina ljudi kaže da rađe radim češće promjene nego ubacujem sol kada imam Misgurnusa u akvariju, ali vjerujem da ova žličica neće ništa zloga učiniti. Sada smo dobili lijek od dućana pa ćemo ga ubaciti unutra.. koliko sam vidio, ovo može trajati do 40 dana.. Ali ok, bolje i tako nego da moje prve ribe "dobiju" čudne stvari. Bolesti dolazi od Misgurnusa. Kada sam vidio paket, rekao sam da su profesionalci (paket je bio siguran, sve ribe u zasebnim vrećama, dobili smo artemije i imale su "jastučiće" koji su grijali cijelu kutiju i još su bili topli kada sam otvorio paket) ... kada sam vidio da su ribe bolesne, mislio sam ih nazvati i reći im par stvari.. Ali sada, više ne znam što da mislim nego da su korektni.. Jedino što bih im preporučio da kada dobiju ribe iz vanjskog uzgoja ili neznam kojeg uzgoja, da ih ostave u karantenu te da provjere dal' su ribe zdrave ili ne. A u prodaju se odlučiti nakon dijagnoze..

Što predstavljaju bijele točkice na dnu akvarija? Ljuskice se ljušte ili?

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #9 u: Ožujak 28, 2012, 08:08:24 prijepodne »
Što se tiće postupka lječenja slušaj Plavoga i drži se njegovih uputa.

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Ožujak 28, 2012, 08:12:25 prijepodne »
Što se tiće postupka lječenja slušaj Plavoga i drži se njegovih uputa.

: O, naravno; samo sam htio javiti da smo dobili lijek (Sera Argulol) te da smo ga upotrijebili i istog ćemo vjerojatno koristiti kako je propisano (čitao sam po Internetu da je lijek dobar, ali budemo vidjeli..).

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #11 u: Ožujak 28, 2012, 09:21:42 prijepodne »
Vidim da si saznao kako rješiti sve probleme, bravo  :up:

Sorry jučer sam bio u gužvi na poslu pa nisam mogao više napisati...

Najbolji lijek je Sera Argulol tretiranje traje 24 sata ali liječenje moraš ponoviti nakon 3 tjedna. Dodavanje soli sam preporučio najviše zbog one dvije malene ribice koje izgledaju vrlo loše a migmusima ne bi trebala škoditi ova mala doza soli.

Da li se stanje one dvije male ribice popravilo?

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 28, 2012, 10:13:10 prijepodne »
Malecka i dalje ima problema s orijentacijom, ali ako ništa drugo - sve su OK osim jednog Misgurnusa koji jako brzo diše. Pokušao sam pogledati škrge itd. ali ništa ne vidim, a isto tako on je najtanji od svih.. Budem nabavio snimku i pokazao kako diše. Kako nisam spavao dosta dugo već, imao sam problema s koncentracijom i memorijom.. ali sva sreća da sam se navečer sjetio da zlatne sigurno nisu imale ovog parazita na sebi - a na misgurnusu nisam primjetio zbog boje. Zbog toga sam se ohrabrio "gnjaviti" malenu ribicu ali sva sreća pa je ovo smeće od parazita bilo na peraji pa sam joj mogao staviti glavu u vodu. Vjerojatno je parazit bio na ovom misgurnusnu koji je najtanji i sada ubrzano diše.. Ostale ribe su normalne, kvaliteta vode je super - sad sam im ubacio malo hrane za misgurnuse, ali izgleda da misgurnusi i dalje ne jedu (vjerojatno od šoka, pošto su nedavno došli u dućan i odmah zatim su bili poslani kod nas...).

EDIT:
Ovaj misgurnus je sve gore i gore (uskoro će video.. idem počistiti akvarij od ovoga kaj nisu pojeli). Ja bih ga izolirao i stavio u neku staklenku/čašu.. gdje bih mu mijenjao vodu? Prevrnuo se isto tako..
http://www.youtube.com/watch?v=3WW0I3ipLy4&feature=youtu.be
« Zadnja izmjena: Ožujak 28, 2012, 10:25:25 prijepodne od Akviziter »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #13 u: Ožujak 28, 2012, 10:23:10 prijepodne »
Lako moguće da je ova riblja uš bila na migmusu jer ona osim što siše krv u tijelo ribe ispušta enzime i navodno neke toksine tako da zna potpuno iscrpiti ribu i dovesti do bakterijske infekcije ili kože ili krvi (Sepsa)...

Meni je nevjerojatno da u tako razvijenoj zemlji iako je zakonom propisano ne drže ribe 40 dana u karanteni  :-X X-( X-(

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Ožujak 28, 2012, 10:26:03 prijepodne »
Video je gore, pa pogledaj .. što misliš? Ostaviti ga unutra, gdje sam ubacio lijek.. ili? Mogu pojačati aeraciju.. obje pumpe ne rade na maksimali. :/ baš mi ga je žao... I žao mi je što nemam još jedan akvarij i što mi cura drži mačke i ne mogu ovdje staviti akvarij pored sebe da mogu promatrati cijelo vrijeme što se događa.
« Zadnja izmjena: Ožujak 28, 2012, 10:30:19 prijepodne od Akviziter »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #15 u: Ožujak 28, 2012, 10:36:07 prijepodne »
Prijatelju ovaj što leži okrenut na samrti je i ne znam da bi mu išta moglo pomoći osim pojačane aeracije preko zračnog kamena ali mislim da je prekasno.

Nešto ozbiljno ne valja sa migmusima. Nije prirodno da se ovaj penje prema površini za kisikom...

Čekaj ti si započeo liječenje? Ako jesi mora biti uljučena pojačana aeracija preko zračnog kamena jer je lijek jako koncentriran i izbija kisik napolje!

Stavi neki kamen u akvarij da se migmusi mogu sakrivati ispod njega. Također mi je previše miran i onaj treči...

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Ožujak 28, 2012, 10:36:52 prijepodne »
Da.. svi su mi čudni . Budem postavio sada dva kamena.. i pojačao aeraciju. Obje pumpe rade na 100%, nakon veoma kratkog vremena se vide mjehuri zraka na biljci ovoj što sam unio što znači da se provjetrava. Zračni kamen nemam, ali mislim da bi dvije pumpe za 50L akvarij trebale donijeti više nego dovoljno zraka. Kamenje je prije bilo oprano u octu i prokuhano (samo da se zna).

Imam treću pumpu EHEIM koju bih trebao počistiti a koristimo je u biljnom akvariju.. sigurno je bolja od obje ove.. da i nju unutra upogonim ili će ovo biti dovoljno?
« Zadnja izmjena: Ožujak 28, 2012, 10:47:39 prijepodne od Akviziter »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #17 u: Ožujak 28, 2012, 10:50:35 prijepodne »
Ma i previše je da dvije pumpe rade ali dobro... Najbolje bi bilo a to bi i morao imati - pumpa za zrak sa zračnim kamenom tijekom liječenja...

Daj barem okreni izlazne cijevi iz filtera prema gore da mreškaju površinu vode. Ako nisi ubaci malo soli olakšat će ribama disanje.

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Ožujak 28, 2012, 10:56:22 prijepodne »
Obje pumpice imaju dovod zraka pa unose kisik. Zračni kamen ću nabaviti onda. Sol je dodana jučer.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #19 u: Ožujak 28, 2012, 10:58:52 prijepodne »
Ovaj što je okrenut možda bi bilo bolje da mu skratiš muke a za ovu dvojicu držim fige da dođu k sebi i da se oporave.

Ja bi se svakako žalio i reklamirao bih ribe prodavaću...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #20 u: Ožujak 28, 2012, 11:05:12 prijepodne »
bojim se, kako plavi kaže, da su misgurnusi jako loše
ovog na samrti najbolje izdvoji i pokušaj intenzivno dodati vitamine, ali se bojim da nema baš neke velike šanse
na žalost, moje je iskustvo s tim ribicama da, kad se razbole, borba za njihov život je jako teška i rijetko uspjeva
zato budi silno uporan, svakako im daj vitamine (u vodu možda najbolje), i hrani što manjim količinama (tako da sve pojedu)
iako, neće im biti ništa ako ne jedu dan-dva

i, još jedna mala opaska - kod čišćenja parazita nema velikog straha da će ribica ostati bez kisika - naime, i zlatne a i misgurnusi su u tom pogledu dosta izdržljivi
najvažnije je zapravo da ribica ostane mokra, dakle, treba je staviti na mokru podlogu i vlažiti je cijelo vrijeme "zahvata"
uostalom, sve to traje kratko!

i da, čudno je doista što nisu ribice bile u karanteni, koja je, koliko znam i za cijelu EU propisana 40 dana...ali .... što sad možemo
nego ti pokušati ovako pomoći!

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Ožujak 28, 2012, 11:08:34 prijepodne »
Već jesmo.. oni su rekli da su gledali Misgurnuse i ništa nisu našli - rekli su da će nam vratiti pare ako "uginu". Njima ili nije jasno da imaju parazite i ne žele tretirati ribe lijekovima te i dalje imaju iste misgurnuse na prodaji... A ono, kad' im se razviju paraziti i napadnu sve ribe - bit će prekasno, barem koliko sam čitao.. A koliko oni gledaju te ribe.. ne znam. Nije meni do para, nego do riba.. Bili su korektni pa su nam poslali lijek, iako ne cijelu bočicu - ipak im je to preskupo, već su nam dali lijek u tri vrećice koje bi trebali koristiti po njihovim uputama.

Kad' uhvatim vremena, budem si napravio web-formu s podrškom za bazu.. bilo je vrijeme da netko napravi centraliziranu stranicu gdje će ljudi sa svih strana svijeta moći upisivati svoja iskustva o dućanima... iako vidim da bi dućani mogli biti zlonamjerni te druge dućane blatiti itd. (ista stvar s hotelima itd., vlasnika plati čovjeku 500€ za 1000 dobrih recenzija a ovaj mlati onda dobre recenzije.. u Španjolskoj su stvari još gore - plaćaju dodatne pare za photoshop uređene prostorije te se lažno predstavljaju klijentima :/; gdje ovaj svijet ide.. mali offtopic ali eto). Dućan od kojeg smo naručili ribe: http://www.masterfisch.de/search.php?orderby=position&orderway=desc&search_query=misgurnus&submit_search=

Vitamini su isto dodani (propisana doza po litri JBL Atvitol). I svako malo gledam što radi. He he, hvala na tome da moraju biti vlažne : ) - odmah mi je sada lakše^^ jer sam mislio da ću ubiti malu ribicu od stresa - sva sreća pa je bila mirna, kao da je znala da joj neću ništa : ). Ja sam imao toliko straha da sam je držao u ruci te je bila skoro pod vodom osim desne peraje koju je cura držala s pincetom dok sam ja sušio tog parazita.. Ali stvarno užasan parazit, skoro je odmah skočio na drugu ribu :/.

Kmicu sam uslikao u mrežici - budem sada stavio sliku : ).. Ono što me zanima sada.. mi smo mislili nakon karantene, ako sve bude u redu, zamjenjivati vodu (cca. dl po danu) iz jednog akvarija u drugi, kako bi se sve ribe privikle na bakterije drugih ribica.. U ovom slučaju, ako ribe prežive, da to ne radim nego da ih samo prebacim u novi akvarij? (znam da je ovo sada daleka budućnost, ali pitam sada da znam za ubuduće)

Još jednom hvala za brzi odgovor što to je.. inače sam nikada nebih našao.
« Zadnja izmjena: Ožujak 28, 2012, 11:19:13 prijepodne od Akviziter »

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #22 u: Ožujak 28, 2012, 11:19:25 prijepodne »
ma, jasno je sa se sad oni "peru" i OK je što su poslali lijek, ali karantena nije bez veze smišljena u trajanju od 30-40 dana baš
zbog razvoja tih bolesti
i upravo iz tog razloga i mi preporučamo držanje novokupljenih ribica još neko vrijeme doma u karanteni
naime, postoji cijeli niz bolesti koje se razviju nakon pada imuniteta u ribice, a ovaj pak padne uslijed stresa kojemu su izložene
na tim dugim putovanjima do svoje "kuće"...
svaki parazit pak ima svoj razvojni put - od zametka do odraslog organizma i na žalost, u pravilu je svaki taj razvojni stadij opasan
na svoj način (vidi samo liječenje icha kao najčešće parazitske infekcije kod ribica ... )
nadam se da će se tvoje ribice izliječiti i izrasti u zdrave i vesele
a nakon liječenja budi spreman na žestoku dezinfekciju karantene i sve upotrijebljenog pribora
(u tome ljudi često griješe pa nastane cirkus!)

a ova ideja s popisom dućana - bojim se da nekak neće previše upaliti
svi oni imaju svoje načine "pranja" od odgovornosti jer bi drugačije izgubili posao
a osim toga, vjerujem duboko da ima u tom poslu ipak većina dobronamjernih ljudi
kojima je doista muka kad im se nešto ovakovo desi...

no, nemojmo širiti temu, odnosno, to bi sad bio offtopic, pa o dućanima možemo na nekom drugom podforumu ili temi... OK?

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Ožujak 28, 2012, 11:25:45 prijepodne »
He he, ne budem : P ali sam morao spomenuti... Inače, imaju sada kamenčiće, pojačana aeracija, mrežicu ne koristim više u niti jednom drugom akvariju itd. Čitao sam od ovoga da je stavljao sve pod mikrovalnu i da to ubija... pa eto. Članak sam postavio među prvim post-ovima, pa ako netko ima nešto slično - može pročitati.

Jedino sada što možemo raditi jest - čekati.

Ovako to sada izgleda:

Ako netko ima primjedbe ili trebam nešto promijeniti - napišite.
Hvala!

Kada ih hranim, dal je ok normalna hrana? Koristimo hranu za zlatne ribice i hranu za ribe dna. Ili da nabavimo nešto drugo?
« Zadnja izmjena: Ožujak 28, 2012, 11:35:01 prijepodne od Akviziter »

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Ožujak 28, 2012, 18:09:17 poslijepodne »
Jedan manje ... onaj koji mi je izgledao i najčudnije - velika glava, tanko tijelo, ubrzano disanje (najmanji od svih ostalih). Ostale promatram i dalje.