Kolovoz 06, 2025, 18:58:20 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Bolesne male zlatne ribice  (Posjeta: 10137 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Akviziter

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Lokacija: Hrvatska, Zagreb <-> Njemačka, Stuttgart (aq. u Njemačkoj)
Odg: Bolesne male zlatne ribice
« Odgovori #25 u: Ožujak 28, 2012, 20:49:29 poslijepodne »
Ostali Misgurnusi ne jedu; samo leže na dnu i ne miču se a jedan je iza pumpe i tamo je proveo cijeli dan (nije prignječen ili ništa sličnog već leži iza pumpe).

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #26 u: Ožujak 29, 2012, 08:59:34 prijepodne »
jest ce oni sve sto i zlatne, barem ja svojima nikakvu posebnu ishranu ne dajem, sto je na jelovniku, nista se ne bune.

E sad, i kad je sve u najboljem redu, misgurnus ti zna imati neku cudnu fazu kad zauzme polozaj i ne mrda, nista ga ne zanima. Jasno, ti imas osnovanu sumnju da nesto nije u redu, samo ti hocu reci, da moze biti i sasvim ok, jednostavno faza oporavka od soka, stresa, necega, ako pretpostavimo da on nije bolestan ili barem nije u tolikoj mjeri.

Moj kad je iskocio iz akvarija, u roku par sekundi je vracen nazad u vodu, bio sam kraj stakla kad je iskocio, tjedan dana nije mrdao ispod panja, valjda od straha i soka. I poslije toga je sve bilo normalno, daj im malo vremena, prati situaciju, nije bas mudro ni na sve odmah reagirati.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #27 u: Ožujak 29, 2012, 09:05:33 prijepodne »
Da li je uginuo migmus ili zlatna?

Kolika je temperatura vode?

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Ožujak 29, 2012, 10:02:03 prijepodne »
Misgurnus je uginuo - onaj koji je brzo disao. Temperatura vode je 21-22°C. Ja se nadam da je to šok a ne nešto drugo.. Gledam dal' da im unesem šljunak ili ne.. pa da se jadnici zakopaju i smire ako treba? Imam kamenčiće 2-3mm. Isto tako, što je s promjenom vode - danas sam mislio malo vode promjeniti, te usisati dno jer previše bijelih ljuskica ima na dnu.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #29 u: Ožujak 29, 2012, 10:19:07 prijepodne »
Da to jo logično da je migmus uginuo jer je već na onom videu bio na umoru.

Ne treba kamenčića ali ovo veće kamenje trebaš tako složiti da se mogu sakriti baš ispod kamena a ostavi ispod kamena prostor svega 1,5cm.

Ako sam dobro shvatio ti si jučer započeo sa liječenjem? ako jesi, danas je prošlo 24 sata i liječenje je završeno pa sada trebaš promijeniti što više vode do 70% uz detaljno usisavanje podloge a u filter trebaš staviti aktivni ugljen i filtrirati preko njega 24 sata. Nakon toga aktivni ugljen vadiš napolje a u akvarij ulijevaš duplu dozu FFM-a+dobre bakterije (Easy Life EasyStart) i može 1 čajna žličica soli a slijedeći dan dupla doza vitamina. Naredna tri tjedna do ponovljanja liječenja mijenjaj svakih 5 dana po cca 25 do 30% vode uz nalijevanje propisane doze FFM-a i dobrih bakterija a slijedeći dan propisana doza vitamina. Možeš jednom tjedno ocijediti jedan češer češnjaka na 50l vode i baciti ga u akvarij a nakon 12 sati izvadi napolje nepojedene ostatke.

Sretno.

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Ožujak 29, 2012, 10:27:51 prijepodne »
Što se tiče aktivnog ugljena, imam samo spužve od Juwel-a, filtera za veći akvarij (crne - ugljen spužvice - http://www.juwel-aquarium.de/en/kohleschwmme51.htm ; nadam se da je to dobro?  ). Mogu ih staviti ispred filtera, gdje uvlače vodu unutra? Počinjem akciju za 30 minuta. Isto tako, rekli su nam da trebamo Argulol unijeti još sutra?.. ja sam vidio da treba samo jednom - ima netko pojma o čemu ovi pričaju? Ja sam mislio jednom jučer i jednom  za tri tjedna?
« Zadnja izmjena: Ožujak 29, 2012, 10:31:46 prijepodne od Akviziter »

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Ožujak 29, 2012, 10:33:20 prijepodne »
Aktivni ugljen, lomljeni ili u stapicima, spuzva ti mislim nece nista posluziti u svemu tome.

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Ožujak 29, 2012, 10:37:48 prijepodne »
Puh :) a ovi su nam rekli da je ova spužva dosta ^^... sto ljudi, sto čudi. Jer sam ja još pročitao specifikaciju (The active carbon sponge cleans the water of all chemical impurities by absorbing them in its active carbon. ) i kaže da uvlači sve kemikalije unutra a da dobre bakterije ostavlja na miru itd. ali kome sada vjerovati. Pošto imam samo ovo, budem postavio unutra dvije, ispred pumpica te se nadam da će pomoći. Mogu kupiti nešto u apoteki - jel ima veze kakav kupujem? Apoteka mi je najbliža a dućani za akvarije su mi dosta udaljeni.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #33 u: Ožujak 29, 2012, 10:37:55 prijepodne »
Hajde pogledaj na internetu za Argulol koliko se ja sjećam liječenje traje 24 sata ali provjeri za svaki slućaj na web stranici od Sere.

Najbolji je aktivni ugljen ovaj koji je napisao Damir a može se kupiti u svakom Pet shopu u malim vrečicama koje stanu u filter.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #34 u: Ožujak 29, 2012, 10:39:22 prijepodne »
Da budem jasan, može i ove crne spužvice koje imaš.

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Ožujak 29, 2012, 10:41:30 prijepodne »
Piše oficijalno na Argulolu da se liječi jednom i da je liječenje gotovo nakon 24 sata. Isto tako, kažu da se liječenje treba ponoviti nakon tri tjedna. Stoga, koristit ću upute s Argulol naputka.
 : ) ništa, stavit ću ove spužvice onda, a prije nego se vratim u Njemačku na ljeto, u Hrvatskoj ću kupiti sve i svašta jer na Njemce ne mogu računati da imaju normalne stvari.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Ožujak 29, 2012, 12:43:19 poslijepodne »
Plavi> malo ot pitanje, ali mozda nekome pomogne. Citao sam neke bjesomucne rasprave na temu aktivnog ugljena, ljudi se ne mogu sloziti oko toga koji je bolji - u stapicima (kuglicama, plocicama) ili lomljeni. Imas li kakva saznanja, dali je to u principu isto ili ima nesto u toj prici ipak?

Posluzit ce ti i ove spuzvice onda, ako nisu vec koristene, nisam siguran kako funkcionira kad aktivni ugljen mocis, pa ga prestanes koristiti, pa onda opet stavljas u vodu.

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Ožujak 29, 2012, 13:02:06 poslijepodne »
Spužve nikada nisu bile korištene. Isto tako, nakon korištenja spužve mislim je baciti u smeće.. Jer piše da te spužve, ako ostavljene duže vrijeme u vodi ili ponovno vraćene u vodu nakon nekog vremena, otpuštaju sve što su uzele u sebe. Voda je promijenjena, postavljene spužve, pomaknuti kameni. Držim se svega što si napisao, pa ću kasnije davati izvješća kako ribe stoje.

\O Do čitanja i hvala!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #38 u: Ožujak 29, 2012, 13:03:21 poslijepodne »
Ne znam odgovoriti na ovo pitanje jer ne znam tehnologiju proizvodnje aktivnog ugljena ali su štapiči, kuglice i lomljeni bolji i mogu se više puta koristiti za neutralizaciju otrova od prašine aktivnog ugljena zaljepljene na spužvu.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Ožujak 29, 2012, 13:17:57 poslijepodne »
Hvala!

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #40 u: Ožujak 30, 2012, 13:08:02 poslijepodne »
Izvukao sam van crnu spužvu (ugljen), ubacio sam duplu dozu FFM i dobrih bakterija. Isto tako, odrezao sam novi dio spužve (plave), te sam je ubacio unutar akvarija a prije toga sam je isprao u čistoj vodi te kasnije namočio dobrim bakterijama. Sol za sada nisam ubacio - pričekat ću novu izmjenu vode jer nebih htio dalje testirati izdržljivost ovih Misgurnusa.. Misgurnusi i dalje ne jedu.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #41 u: Ožujak 30, 2012, 13:17:27 poslijepodne »
Čuj oni su nočne ribe oni vjerojatno kada se izgasi svjetlo krenu u akciju pa bi bilo dobro da hranu za njih staviš prije gašenja svjetla.

Ne znam da li oni jedu ali probaj staviti komadič kuhane tikvice prije gašenja svjetla a ako nešto bude ostalo izvadi ujutro napolje.

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Ožujak 30, 2012, 23:18:41 poslijepodne »
Kupio sam novu opremu i jednu "dekorativnu" precijenjenu glupost ali bi se Misgurnusi mogli sakrivati unutra. Isto tako ću im dati hranu večeras, pa se nadam da će nešto i pojesti.

Nego.. moje pitanje, koje sam postavio na općoj temi "novi u akvarijskim vodama", ću postaviti još jednom ovdje: "s čime mogu dezinficirati akvarijsku opremu (mrežicu, crijev i kanta)?". Imam kalijev permanganat\ocat ali me zanima da li bi to moglo ubiti ova jajašca/nametnike koji su bili unutar akvarija? Ako da, u kojem omjeru bih trebao pomiješati te sastojke?

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Svibanj 06, 2012, 15:43:38 poslijepodne »
Samo sam se htio javiti da smo postavili sve ribice zajedno. Obavili smo liječenje te se nadamo da je sve, što je negativno, izginulo.

Još jednom zahvaljujem na svemu a trenutačno akvarij izgleda ovako:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #44 u: Svibanj 06, 2012, 21:24:13 poslijepodne »
Ribice se još nisu potpuno oporavile pa im još dodavaj vitamine na hranu i u vodu te radi obavezne tjedne tjedne promjene vode cca 30% uz detaljno usisavanje podloge.

Nemoj pretjerano hraniti ribe. U akvariju imaš puno algi a što je znak da previše hraniš ribe (višak fosfata u vodi)...

Lijepo je bilje ali ne znam koliko će dugo izdržati sa zlatnim ribicama (pojest će ga).

Lijep je akvarij  :up: i ribice.

Pozdrav i sretno ubuduće.