Vjerovatno se radi o t8, 18w. Ako je tako, imaj na umu da sylvaniina gro-lux, iako se reklamira kao magicna lampa za bilje ustvari ima jako slabu svjetlost, dakle, ona sama ce ti vjerovatno davati puno manje svjetla nego ova koju imas. U biti, koliko sam ja shvatio i isprobao, gro-lux kombiniras sa nekim drugim tipovima lampi, ako pricamo o sylvanii poput aquastara, daylight stara i slicnih, jacih lampi.Sama grolux te jacine u biti nece biti dovoljna ili ce biti jako na knap cak i za slabo zahtjevno bilje.
Za bilje je manje vise svaka lampa dobra, 18 wata je u principu uvijek 18wata, gledas samo da je kolicina svjetlosti koju daje maksimalna, sve ove "akvaristicke" lampe od sylvanie u biti imaju dosta manje luxa od bilo koje obicne daylight neonke.
Bolja opcija je nadogradnja rasvjete, ako imas mogucnosti i volje za to. Ne mora to nuzno biti prelazak na t5 rasvjetu, jasno, nebi bilo lose, ali kako rekoh nije nuzno, i da stavis 2x18w, pa kombiniras lampe da bi dobio ono sto ti vizualno najljepse izgleda. Ako vec mora biti jedna 18w lampa, ja bih se nekako ipak odlucio na obicnu daylight neonku, nesto poput 860,960, polylux su jeftine, po meni daju sasvim dobro svjetlo, bilje raste bez problema, u svakom slucaju po meni je to bolji izbor od bilo koje sylvania lampe, ako se prica o samo jednoj lampi. Da ne spominjem jeftinije.
Za ove ostale neznam, solar tropic imam u t5 rasvjeti, nista posebno, lampa kao lampa, po meni je ona vise kao aquastar nego kao grolux, sto se svjetlosti koju daje tice.
Hagenove powerglow i aquaglow izbjegavam, isprobao, i nista posebno, skupe (barem sam ih ja skupo platio), nijansa svjetlosti je ok, oku ugodna, ali po jacini svjetla koje daju mi nikako nisu pasale.