Srpanj 14, 2025, 02:28:21 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Molim instrukcije  (Posjeta: 6513 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Domba

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Molim instrukcije
« u: Veljača 21, 2008, 13:17:00 poslijepodne »

Radi se o OSRAM elektronskoj prigušnicu 4x 18w. dobio sam ju na poklon i upotrijebio bi ju na novom akvariju pa vas molim da mi objasnite način spajanja. Gdje spajam struju(dvožilni ili trožilni kabel), gdje idu priključci za neonke - ulaz izlaz ( t8), da li postoji nekakav redoslijed spajanja... itd..

Na njoj postoji i nekakva šema, ali ipak molim nekoga tko je iskusniji da mi pojasni. Hvala vam unaprijed

Malo sam i zbrljao slike pa molim moderatore da to poprave.

Edited by: TiTech
OSIJEK-ČEPIN/MALAWI

Offline Domba

• Punopravni član
Molim instrukcije
« Odgovori #1 u: Veljača 22, 2008, 11:54:00 prijepodne »
Zar nitko nezna pomoć mi kako da spojim prigušnicu?
OSIJEK-ČEPIN/MALAWI

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Molim instrukcije
« Odgovori #2 u: Veljača 22, 2008, 12:19:00 poslijepodne »
drage volje bi ti pomogao ali nisam bas previse strucan, mogu ti rec da kad smo spajali (tnx TiTech) moju rasvjetu (2x54W) pratili smo shemu na prigusnici...
polako, zicu po zicu i radit ce

Offline Domba

• Punopravni član
Molim instrukcije
« Odgovori #3 u: Veljača 22, 2008, 14:05:00 poslijepodne »

Ma najviše mi muke zadaje gdje priključiti i kako kabel koji ide u utičnicu i kakav mora biti.Kako ste vi to riješili? Mastino ništa mi ne preostaje nego kao i vi pratit šemu, samo štosu kod mene 4 lampe.Valjda neću zasvjetliti.

I dalje molim ako netko zna više da se javi.
OSIJEK-ČEPIN/MALAWI

Offline emilioti

• Punopravni član
  • **
Molim instrukcije
« Odgovori #4 u: Veljača 23, 2008, 00:56:00 prijepodne »

trozilni kabel, plava je nula, smedja faza, zuto zelena zemlja. kolko vidim pod 1 i 2 imas fazu i nulu, pod 3 zemlja, 4567 idu na lampe prema shemi (desna slika) i ovo od 22 do 28 isto prati shemu. pazi da ne radis nis pod strujom, nek ti pomogne neko ko je vjest s tim ili elektricar a ne ovak na forumu, ak nisi siguran kaj radis moze biti opasno

pozdrav

Offline Domba

• Punopravni član
Molim instrukcije
« Odgovori #5 u: Veljača 23, 2008, 08:09:00 prijepodne »

Emilioti hvala na ovom objašnjenju.

To me najviše interesiralo, oko priključnog kabela, koja je koja žica i gdje ide (znaći 1-smeđa,2-plava,3-žuto zelena).Sad mi je puno lakše, ostalo ide po šemi i vjerujem da nebi trebalo bit teško.
OSIJEK-ČEPIN/MALAWI

Offline emilioti

• Punopravni član
  • **
Molim instrukcije
« Odgovori #6 u: Veljača 23, 2008, 10:57:00 prijepodne »
1 i 2 moze i obrnuto, tak kad ustekavas u struju (uticnicu) neznas koja je u uticnici (smedja i plava) lijevo koja desno. Zemlja obavezno na 3.

Offline morino

• Punopravni član
Molim instrukcije
« Odgovori #7 u: Veljača 23, 2008, 17:19:00 poslijepodne »
imas kablove za 29 kn u baumaxu 3x1,5 mm sam skini one kapice s vrha

Offline Pole

• Punopravni član
Molim instrukcije
« Odgovori #8 u: Veljača 24, 2008, 18:52:00 poslijepodne »
Možeš komotno onu žuto zelenu ,ako imaš mjesto na kućištu,spojit i na kućište prigušnice,nije neophodno ali znaš ono: ništa nas nesmije iznenaditi. Ipak je to negdje u vlazi akvarija. Sigurnosti nikad dovoljno. Utičnica ti mora biti šuko,ako želiš da žz žica ima smisla. Šuko ti je ona sa ona dva tanka kao limića gore i dolje na utičnici.Recimo na frižideru,štednjaku,... Ona druga ti se zove euro. Takva,euro,ti je recimo na radiju,televiziji,videu... Ona uska. Što se prigušnice tiče nemožeš fulat ništa.Bitno je da su 4567 spojeni na lampe nasuprot 22,23,24,25,26,27,28,ako me razumiješ. Ma samo dobro prati šemu i nema frke. Vidjet ćeš da je to pekmez.
Krastavce treba narezati, te popapriti i dodati octa, pa baciti, jer ne valjaju ništa.

Offline F. Chief

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
Molim instrukcije
« Odgovori #9 u: Veljača 28, 2008, 12:38:00 poslijepodne »

Na 1 i 2 spojiš plavu i crnu koje idu u šteker. Na tri spojiš žuto-zelenu, uzemljenje.

Svaka neonka treba prigušnicu, npr. lampa od 18W treba prigušnicu od 18 W i starter. E sad, dvije neonke od 18 W možeš spojiti na jednu prigušnicu od 36 W i to serijski. Slika govori:

Znači, po tvojoj shemi, imaš u toj napravi dvije prigušnice za četiri neonke, i četiri startera. Broj 4 ide na prvu neonku, izlaz iz prve ide na drugu, izlaz iz druge ide na broj 5, tak da su spojene u seriju. Isto vrijedi i za broj 6 i 7 tj. treću i četvrtu neonku. Broj 22-23 su izvodi prvog startera, 24-25 drugog, 25-26 trećeg i 27-28 četvrtog. Tak spoji, dobro se odmakni i uključi! Nek' me netko ispravi ak' griješim. Javi kak si spojil.
Zabok

Offline Pole

• Punopravni član
Molim instrukcije
« Odgovori #10 u: Veljača 28, 2008, 17:32:00 poslijepodne »
F.Chief dobro zbori. Nemoraš se baš jako odmicat kad budeš palio. Po iskustvu znam da se ne dešava ništa posebno ako je krivo spojeno. Samo ne radi.
Krastavce treba narezati, te popapriti i dodati octa, pa baciti, jer ne valjaju ništa.

Offline TiTech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • North & Central America
    • Akvarij.NET
Molim instrukcije
« Odgovori #11 u: Veljača 29, 2008, 02:39:00 prijepodne »
Ovo je elektronska prigusnica tako da ne trebaju strateri!

Offline Domba

• Punopravni član
Molim instrukcije
« Odgovori #12 u: Veljača 29, 2008, 09:20:00 prijepodne »

Nisam još probao, bavim se nekim drugim doradama i sitnicama. Kad budem obavezno se javim. Hvala na objašnjenjima.

Elektronska je, F.Chief je vjerojatno mislio na općenitu šemu spajanja... , ali mi je i njegovo objašnjenje jako puno pomoglo. Hvala
OSIJEK-ČEPIN/MALAWI